Регулация за фалшивите новини не може да съществува

По-цивилизованият свят е ориентиран към гаржданскоправна отговорност, а тя е отговорност на съответното юридическо лице.

© Георги Кожухаров

По-цивилизованият свят е ориентиран към гаржданскоправна отговорност, а тя е отговорност на съответното юридическо лице.На 19 януари в парламентарната медийна комисия се разразиха дебати по темата за още отговорност на журналистите и издателите. Обсъждането остави впечатлението, че част от депутатите не са запознати с действащите регулации по отношение на журналисти, медии и издатели. Те настояваха за засилена наказателна отговорност за неподписани публикации и "дисциплиниране" на сайтове и телевизии. По този повод "Дневник" направи преглед на идеите на новите управляващи, описа действащите правила и потърси мнението на юристи и специалисти по медийно право за това има ли необходимост от още отговорност за журналистите. Попитахме ги и за идеите на "Има такъв народ" от миналия парламент за отговорността на главния редактор.


Ето какво каза адвокат Александър Кашъмов от фондация "Програма Достъп до информация", който има богат опит по медийни дела и в България, и в Европейския съд по правата на човека. Заглавието е на "Дневник".


В момента в Европа се мисли в обратната посока - как да се осигури и защити свободата на словото. И видяхме нееднократни публични заявки в това отношение. Добре известно е, че Европейската комисия подготвя проект за анти-Slapp законодателство. Имаше и конференция на Европейския парамент в София миналата година онлайн, с която всеки може да се запознае, особено ако има намерение да законодателства в тази област.
Ясно е, че със сигурност посоката, в която се мисли, е държавите членки да бъдат задължени да предприемат специални мерки срещу възможността подобни дела, които удобно са маскирани като дела за обида и клевета, да не бъдат превръщани в цензура срещу медиите.


Отделно от това България е в процес на изменение на Наказателния кодекс тъкмо в посока изпълнение на много стари решения на Европейския съд по правата на човека, с които изменения трябваше да бъде омекотена отговорността в посока задължително да бъде вземан предвид надделяващият обществен интерес. По тези промени имаше няколко работни групи и съм канен като представител на "Програма Достъп до информация", те са готови и вероятно всеки момент ще излязат.


Както е казал римският поет Хораций: Глупавите, докато се стремят да избягват порока, тичат към противоположния.


Смятам, че народните представители, и то тези, които са се посветили на демократизирането на обществото и на избягването на всякакви форми на авторитарна държава, би трябвало внимателно да премислят, когато предлагат законодателни изменения.


Струва ми се, че народните представители не са наясно със съществуващата законодателна уредба. При това някои от тях са попадали под ударите й и би трябвало да знаят за какво става въпрос.


В нормалния свят отговорността за публикации е гражданскоправна, а не наказателноправна. Демократичните държави са се насочили към това да не се търси кой е журналистът, кой е главният редактор и т.н. Защото започнем ли да търсим личностите, ще стигнем до въпроса кой е източникът на журналиста, което е забранено по европейска конвенция. Така че по-цивилизованият свят е ориентиран към гаржданскоправна отговорност, а тя е отговорност на съответното юридическо лице. Тук би могло да има проблеми с прекалено големи обезщетения. Но това е повече в полето на съдебната практика.


Що се отнася до обозначавания на автори, на главни редактори, няма такъв юридически стандарт в рамките на Европа. Отделни държави може да го имат, но няма такъв юридически стандарт.


Според практиката на българския Върховен касационен съд главният редактор не носи отговорност, което е напълно нормално, освен ако не се докаже, че има решаваща намеса в текста, която точно е довела до конкретния казус.


Съвсем наскоро се появиха и опити на ВМРО в тогавашното управляващо мнозинство да се въвеждат някакви специални изисквания, да се регистрират медиите под благовидния предлог, че така ще се браним срещу фалшивите новини. Тогава демократичната общност се противопостави.


Въпросът е, че под знака за борба с фалшивите новини се вижда опит за борба с критичните публикации. Които пък са легитимните в едно демократично общество.


Най-остро и често понятието "фалшиви новини" се ползва от жълтите медии в България, които самите атакуват основните критични издания. Жълтите медии са тези, които най-много вдигат шум срещу елитните издания, които правят критични разкрития.


За мен регулация за фалшивите новини не може да съществува. Винаги желанието за борба с фалшиви новини е идвало по-скоро от източната част на Европа и по-скоро от някакви политически среди, които много-много не са близо до идеята за върховенство на закона. Не може да стигматизираш твоя идеологически или политически противник и да обясняваш, че той разпространява фалшиви новини.


Фалшиви новини, които са опасни за човечеството и обществото, са такива, които предупреждават за несъществуващо бедствие и създават паника в обществото. Има други средства на правото, ако бъде оповестена подобна информация, да се търси отговорност.


Аз разбирам, че в нашето общество много падна тонът през последните 10 години в част от медиите. Разбирам, че има хора, които са раздразнени от това. Но трябва да се борим предимно на плоскостта на етиката и там, където е необходимо, на плоскостта на правото. В крайна сметка съществуват възможности за съдене и осъждане, съществуват правни средства. И може и да се мислят някакви промени, но те трябва да се мислят много задълбочено, с много широко обществено обсъждане и с участие на всички заинтересовани.


Защото, според мен, през последните 15-ина години бяхме свидетели на много изменения, които уж щяха да решат проблеми, а всъщност извадиха очи, вместо да изпишат вежди.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK