От всяка памет не става паметник

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  МПО в Канада до Конгреса на САЩ: Несправедливостта срещу македонските българи трябва да бъде поправена.

  Новата "македонска" етническа идентичност беше замислена в Югославия като изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение. Кампанията срещу македонските българи е кървава от самото си начало, остава насилствена и продължава с десетилетия. Концентрационните лагери бяха претъпкани с македонски българи, а училищата бяха натоварени със задачата да промиват мозъци навсякъде в комунистическия свят. Кампанията имаше ясна цел да превърне нашата регионална македонска идентичност в етническа.

  Няма оправдание българската историческа идентичност да бъде изкоренена от училищата и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на нашата история, която е обидна за нашите предци. Правата на човека означават толерантност и взаимно уважение!

  Несправедливостта, извършена спрямо македонските българи, е пример, който ви призоваваме да не подценявате.

  Това се казва в писмо до Конгреса и Държавния департамент на САЩ на МПО „Правда“ в Торонто, специално изпратено до БГНЕС.

  МПО е най старата и най-важна македонска и българска политическа организация в САЩ и Канада. Тя е основана през 1922 г. и неин печатен орган е вестник „Македонска трибуна“. МПО е вярна на заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

  Писмото е реакция на опита за прокарване на резолюция от про-скопските среди за честване на "македонска идентичност" различна от българската. То е подписано от Александър Караджов, който е внук на дееца на ВМРО Иван Караджов, композитор на „Тих бял Дунав“.
  Агенция БГНЕС публикува пълния текст на писмото на МПО „Правда“.

  „ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНГРЕСА НА САЩ

  ДЪРЖАВЕН ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ. Почитаеми председател на Камарата на представителите,

  Уважаеми членове на Конгреса на САЩ, обръщаме се към Вас с това писмо като членове на МПО "Справедливост" - Торонто, клон на Македонската патриотична организация в Съединените американски щати и Канада - една от най-старите организации на македонците в Северна Америка, която тази година празнува сто години от основаването си през 1922 г.Първата значителна група македонски българи от трите географски области на Македония, обхващащи части от днешните Гърция, България и Северна Македония, достига до САЩ и Канада през първото десетилетие на ХХ век. Оттогава ние сме част от социалната тъкан на САЩ и Канада чрез мрежата на нашите македонско-български църковни общности и чрез сдружаването в различни организации.продължение на десетилетия имахме щастието да можем свободно да празнуваме своята идентичност и да работим за постигането на нашата основна цел - свободна и независима Македония, в която всички нейни етнически групи, включително преобладаващата българска, да се ползват от предимствата на демокрацията, недискриминацията и върховенството на закона.Исторически погледнато, новата "македонска" етническа идентичност беше замислена в Югославия като изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение с иначе силната ни македонска регионална идентичност - кампания на етническо инженерство, започната в навечерието и по време на Втората световна война от Югославската комунистическа партия и нейните съюзници. Тя имаше дълготрайни последици в тогавашната Народна (по-късно Социалистическа) република Македония - част от управляваната от комунистите Югославия. Кампанията е кървава от самото си начало, остава насилствена и след това и продължава с десетилетия. Концентрационните лагери бяха претъпкани с македонски българи, а училищата бяха натоварени със задачата да промиват мозъци навсякъде в комунистическия свят. Кампанията имаше ясна цел да превърне нашата регионална македонска идентичност в етническа, като във фокуса ѝ беше да се изкорени традиционната българска национална принадлежност на населението ни. Тази политика, провъзгласена за "македонизъм", беше изградена за сметка на историческото наследство на съседните държави - най-вече на Гърция и България. И включваше ключов инструмент - "македонският" език, новосъздаден с декрет през 1944-1945 г. и базиран на местния вариант на българския език, говорен от нашите предци.............................

  https://bgnes.bg/news/mpo-v-kanada-do-kongresa-na-sashch-nespravedlivostta-sreshchu-makedonskite-b-lgari-trabva-da-b-de-popravena/

 2. 2 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Хубав коментар на автора.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Добро заглавие, добър текст. Браво, Иване!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2142 Любопитно

  Не знам за Самуил, но знам за Калоян- етнически влах. Затова се титулова Цар на влахи и българи!
  Сюлейман- безумний от поемата на Вазов е евреин!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3381 Любопитно

  "България не е "пасивен реципиент" на византийското културно "облъчване", а "съперник на Византия" в политическо и културно отношение. Усвояването на византийските образци не е механичен процес, а творчески. Като втори център на православната цивилизация, България посредством християнизацията и религията на българската църква и литературната и преводаческа дейност, активно разпръсква просветата и културата сред славянските и други народи на Балканите и Източна Европа".

  Хубав цитат но не мога да разбера какво общо има с Македония чиято идентичност се обосновава на антибългаризма както украинската на русофобията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Интересно ми е дали заплащането за подобни пасквили идва от Северна Македония, или от някое спонсорирано левичарско НПО.

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Титуловането не е според етническият произход на владетелят а според това кскви владее.

  До коментар [#6] от "chichka":
  "Затова се титулова Цар на влахи и българи!"

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Порнографско писание. Айде нема нужда.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно ми е дали заплащането за подобни пасквили идва от Северна Македония, или от някое спонсорирано левичарско НПО.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus


  В Дневник няма да го прочетеш, но Иво Прокопиев има малко алъш-вериш (бизнес) в Бивша Югославска Република Северна Македония та ..... човекът си гони икономическите интереси.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Някои хора така и не разбраха, че не всичко е пари... А и какви пък толкова пари и икономика ще видим от СМ в ЕС, може да сме на минус дори. В същото време говорим за култура... Тази култура в СМ се основава върху антибългаризъм. Хубавото е, че хората като автора в България са малко.

 14. 14 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Идеализираното минало ще реши ли икономическите проблеми, ще ни помогне ли да живеем по "европейски"? "

  Отговорът е НЕ, но какво да очакваме от държава, която в последните 30 години, основната и политика е да измисля, преиначава и краде история и да помпа национализъм? Имам предвид Македония. Какво може да се очаква от такава страна в ЕС, освен да краде еврофондове и да лъже за това? По-добре да ЕС да и дава пари, ако толкова му е важно, но да я държи извън съюза, за да не деморализира останалите и да не вкарва още национализъм и етнически конфликти.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2157 Разстроено

  Прекрасен текст!!!
  Колко жалко, че хората, които трябва изобщо не проявяват интерес към четенето...!

 16. 16 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До афтурчето. Нека ми изрови каквато и да е карта историческа отпридш 1944 г па която има държавно образование Македония. Не визирам дйржавата на Александър Македонски, която пък няма нищо общо сйс западните ни съседи.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Първо - каква всъщност е идеята на този текст? Да ни се каже, че бита ни мирише на вкиснато и невежество? Че македонските историци са по-компетентни от българските си колеги? Какво?

  Второ - защо в медиите в Северна Македония няма да прочетем подобни текстове?

  Трето - относно въпроса "Българин ли е бил например българският цар Самуил?"
  А сърбин ли е бил например сръбския цар Стефан Душан? А Борис III? Неговият син Симеон?
  Англичанка ли е била например британската кралица Виктория?

 18. 18 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Иначе казано, патриотизмът и национализмът е едно, но кражбата и фалшифицирането на история на държавно ниво през 21-и век е нещо от съвсем друго ниво и много по-проблематично.

 19. 19 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Преподавател в бургаския свободен и доктор по руски - еманацията на новия умно красавец, пардон списвач срешу хонорарче от някое нпо! Ако му дам 100 кинта, дали ще напише, че майка му и да е била порядъчна жена - какво от това, като в реалността има син като него? Или и за по-малко ще се навие?

  Такива като този громяха врага с партиен билет и твърдяха, че партията е права, дори когато греши, преди 35 години, сега им плащат от Северна фиромия и козяк и резултатът е настоящият пасквил!

  Срам ме е, че този ми е сънародник!

 20. 20 Профил на viktori
  viktori
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Ъхъ ,това със снопчетата пръчки на Кубрат ми е любимо 😀
  някой му е светил и записвал на прабългарски какво бил казал
  Само не казват в коя част на Азия се развива това свещенодействие
  и как е стигнало до нас
  Всъщност знам ..легендата е открадната от Холандия ли беше Белгия ли беше
  важното е да се облъчват децата

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 372 Неутрално

  1 Да гледаме в бъдещето - чек;
  2. Който държи на историята си е патриотар-чек;
  3. Ние сме ганьовци, ако бяхме европейци щяхме да разцелуваме българомразците - чек;
  4. Грант - преведен;
  5. Душа - продадена.

 23. 23 Профил на viktori
  viktori
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Сега всеки ден , всеки час у нас има материал .Ма не се спират евридей плюнки храчки по македонците Пишман историци на които са раздадени титлите по живково време бранят българщината с цената на" честта си "...Лъжат та се късат ,взимат едно цитатче и го въртят до посиняване ,а цитатите които не им изнасят се премълчават ...Е как да кажеш на българина че Гоце Делчев е считал България за враг и националшовинисти ,които трябва да стоят далеч от Македония ...някак не върви https://www.clubz.bg/123821-dneshniyat_balgarski_i_dneshniyat_makedonski_gotse

 24. 24 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "един ограничен бит, миришещ на вкиснато и невежество".
  И този и драскачите от ДВ не разбраха, че не трябва да ни досаждат с личните си спомени от ходенето на село при баба и дядо.

  Иначе статията е толкова жалка и претенциозна, явно нивото в БСУ е отчайващо, щом се задоволяват с такива преподаватели.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 25. 25 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пореден безродник плюе сънародниците си за пари и се гнуси от тяхната простотия, нетолерантност и невежество. Дневник, сър.

 26. 26 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Интересно ми е дали заплащането за подобни пасквили идва от Северна Македония, или от някое спонсорирано левичарско НПО.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus


  Защо търябва да бъде заплатено от НПО като си е самата истина. Въобще не го разглеждам в контекста СМ. Мила родна картинка си е.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alex Ivanov":

  А не е ли про-руска?

 29. 29 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Грую Груев":

  Руската пета колона обявявате за соросоид всеки който ви подскаже че има и друга гладна точка ?

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1464 Разстроено

  Има някои верни неща, но като цяло комплексарщина и нихилизъм. Изобщо в нашето общество има две фракции - прости патриотари и крайно комплексирани нихилисти - и двете еднакво вредни и отвратителни. Феномен е, че у много, да не кажа повечето хора двете неща се съчетават по необясними начин. Те са хем шумни патриоти в кръчмата, хем пълни нихилисти на улицата и в обществото.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Антибългарска статия. Поредно ломотене в множествено число как трябва да гледаме само икономически интереси като някакви продажници. Без история си никой като човек и като държава.
  —цитат от коментар 5 на rol401101344


  Без коя история си никой? "Историята" ни писана в савецкия саюз не е ИСТОРИЯТА НИ.

  Имам време да питам всеки идиот.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#24] от "libretto":

  Всички в БГ произхождат от село. Независимо по кое време е било. Благородници БГ няма. Само лорд Евгени Минчев е такъв.

 35. 35 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  "Българин ли е бил например българският цар Самуил?"Не, папуасец е бил, нищо че нарича себе си "български цар" и "българин по род". Хапчетата бе!
  —цитат от коментар 31 на mbv29646692


  Ами не е бил българин. Арменец е бил. Всъщност бг цар етнически българин БГ няма от времето на Петър 1. Та до днес така.

 36. 36 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Сър Тойнби: "България не е "пасивен реципиент" на византийското културно "облъчване", а "съперник на Византия" в политическо и културно отношение. Усвояването на византийските образци не е механичен процес, а творчески. Като втори център на православната цивилизация, България посредством християнизацията и религията на българската църква и литературната и преводаческа дейност, активно разпръсква просветата и културата сред славянските и други народи на Балканите и Източна Европа"...това е положението! Колкото и да им е мъка на северните.

 37. 37 Профил на рИформата идва
  рИформата идва
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "От всяка памет не става паметник"
  Иван Сухиванов, Доктор по руска литература, препечатан от Дневник

  Руски мекерета от всякъде.

  И в морето ми е до колене .....................
 38. 38 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#20] от "eog581083556":

  В Холандия и в Белгия кой им е светил, та знаете, че е от тях това???

 39. 39 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#23] от "eog581083556":

  "Последното звучи и като добра формула за смесената историческа комисия - етнически българин и политически македонец."

  Това е истината за Гоце Делчев, която доста българи знаем и признаваме. Затова трябва да го почитаме заедно.

 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1734 Весело

  В цяла Европа от време оно няма етнически царе/крале -благодарение на династичните бракове. Така че, за пиназнайвсщите историята -драма и новина няма. За владетеля е важно, каква е титлата -цар/крал на ....

  До коментар [#35] от "log_on":
  "Ами не е бил българин. Арменец е бил. Всъщност бг цар етнически българин БГ няма от времето на Петър 1. Та до днес така."

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 41. 41 Профил на Георги Геров
  Георги Геров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alex Ivanov":
  Рускиня ли е руската императрица Екатерина? И какво променя това?

 42. 42 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  В цяла Европа от време оно няма етнически царе/крале -благодарение на династичните бракове. Така че, за пиназнайвсщите историята -драма и новина няма. За владетеля е важно, каква е титлата -цар/крал на ....До коментар [#35] от "log_on":"Ами не е бил българин. Арменец е бил. Всъщност бг цар етнически българин БГ няма от времето на Петър 1. Та до днес така."
  —цитат от коментар 40 на DDR


  Именно. Затова тези царе си имат хилядолетни родословни дърва ,а масата е без значение /в повечето случаи и дядо ,та и баща си не знае/,в това число и бг масата. Тя е била инструмент за постигане на частни интереси,които са си били чисто меркантилни. Та чудя се как тази маса се асициира с хилядолетна история като ролята и е била като на бройлер на благородническата трапеза.

 43. 43 Профил на viktori
  viktori
  Рейтинг: 97 Неутрално

  До коментар [#39] от "4okuto":

  Браво Чоки че си прочел статията от линка .
  Има "хляб"в тебе .
  Ама има и по важни цитати от документите на ВМРО които се намират в Скопие
  а те са стряскащи ...като този България е враг

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  До коментар [#42] от "log_on":
  И аз се чудя на северомакедонската маса, защо толкова напъва, Самуил титулован като български цар да го преквалифицират на македонски... Като променят една историческа истина по добре ли ще живеят?

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4750 Неутрално

  Сухиванов, ти поне изглеждаше интелигентен човек, до днес. Та, от цялата статия, девизът е, и да е българско, какво от това, т. е., дай ние да се откажем от всичко наше, да се откажем дори от хора, които до последната капка кръв са били българи, само и само другарите в Скопие да са доволни?! Изкара "логика"!
  "И да е българин - какво променя това?" Що не си го зададеш този въпрос към себе си!?

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 46. 46 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#43] от "eog581083556":

  Идеен "враг" на политическа основа. То и сега се делим на такива в България, а и навсякъде по света: либерали и консерватори, леви и десни, комунисти и фашисти, монархисти и републиканци, националисти и глобалисти / интернационалисти. Винаги е било така. Не виждам нищо ново за мен.

  Ние българите лесно ще признаем горното, ако македонските историчари тръгнат в тази посока. Въпросът е, че те настояват за съвсем други неща и имат страх да го направят.

 47. 47 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#44] от "DDR":

  Ами и на тях им се чудя. Но явно си са същите цървули като българите ,когато става въпрос да се ''отъркат'' между хилядолетните. А в същото време са на дъното на всяка класация по балкански.
  п.с. Може би защото Самуил е роден и умрял в днешно македонско. А титлата цар я получава като благодарност от скопения Роман, задето Самуил го е приютил в Скопие след византийския плен и след падането на Преслав през 971-ва г.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#44] от "DDR":

  Просто, по това време е имало българска държава, а македонска такава е нямало. Затова умират от злоба, и пишат и говорят глупости...

 50. 50 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#44] от "DDR":

  Просто, по това време е имало българска държава, а македонска такава е нямало. Затова умират от злоба, и пишат и говорят глупости...

 51. 51 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#44] от "DDR":

  Просто, по това време е имало българска държава, а македонска такава е нямало. Затова умират от злоба, и пишат и говорят глупости...

 52. 52 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Аз не мога да разбера, защо продължава да се натяква, че "делим" или "спорим" с титомакедонците историята.

  Отродените след 1944 български "копелета" на руския Коминтерн нямат факти или доказателство за каквото и да било.

  Съответно - вето и изчакване да им узреят пъпешите. Но българското твърдоглавие, съчетано със сръбската пропаганда, бой и шовинизъм са ги превърнали в нещо, което е малко вероятно да увре.

  Четете мемоара на Сотир Тренчев, всичко е написал, както го е видял човека.

  Голямата истина: Геноцидът на българите във Вардарска Македония

  https://www.goodreads.com/book/show/56221944

  "Ако позволим във Федерална Македония български вестници, няма да има кой да чете македонските; ако позволим на хората там да се наричат българи, няма да има македонци; ако позволим да се отворят български училища, ще останат празни македонските...
  Това е всичко така, защото македонците още обичат много българите."

  "Любовта на "македонците" към българите значело - шовинизъм. С по нататъшното превъзпитание на "македонците" се създава македонска нация."

  Митко (Димитър) Зафировски (Зафиров) - комунист и сърбоманска подлога, от най-гнусните безродници.

 53. 53 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  Северомакедонците би трябвало да се придържат към историческата истина - а тя е много проста. Самуил е коронован за български владетел не зависимо какви легенди имат за произхода му, столицата на България е била за известно време в Охрид, независимо на чия територия се намира сега. Това би трябвало да пише в учебниците им по история ако се смятат за европейци по дух и мислене. Останалото са приказки за матряла.
  Невиждам, какво толкова ще им стане, ако това пише в учебника им по история?
  Коронован ли е Самуил за булгарски цар - коронован е
  Столицата на България била ли е в Охрид - била е
  Къде им е проблема?

  До коментар [#44] от "DDR":Ами и на тях им се чудя. Но явно си са същите цървули като българите ,когато става въпрос да се ''отъркат'' между хилядолетните. А в същото време са на дъното на всяка класация по балкански.п.с. Може би защото Самуил е роден и умрял в днешно македонско. А титлата цар я получава като благодарност от скопения Роман, задето Самуил го е приютил в Скопие след византийския плен и след падането на Преслав през 971-ва г.
  —цитат от коментар 47 на log_on


  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 54. 54 Профил на viktori
  viktori
  Рейтинг: 97 Неутрално

  До коментар [#52] от "pinoccio":

  Не няма да чета никакъв Сотир нито пък някой друг лъжец
  На ти на теб да четеш за това 6оето са правили българите https://www.mediapool.bg/srabski-istorik-bulgaria-izvarshi-genotsid-za-da-balgarizira-makedoniya-news331700.html

 55. 55 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#53] от "DDR":

  Е, ти представяш ли си в македонските учебници да пише, че Охрид е бил столица на България?! Това ще е взрив на атомна бомба в главата на индоктринираното маке!

 56. 56 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#54] от "eog581083556":

  Прочетох "сръбски историк", и...спрях да чета.

 57. 57 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Каква е целта на автора, както и много други, като него - да ни накара да се съгласим на всичко, само и само македонците да влязат на всяка цена в ЕС, ли?!Или да ни убеди, че не бива да мислим за нас, като българи, да не се интересуваме от историята си, а може би - да се откажем от миналото си?!
  Не разбирам подобни нему - има достатъчно факти, документи и свидетелства, как е създадена македонската нация, езикът им!
  И нека се наричат както си щат, да се смятат за основатели на света или каквото и да е, но нека не крадат от нас!Гърците ясно показаха как се прави - дългогодишна изолация, вето и неотстъпчивост.И нито американци, нито който и да е успя да ги пречупи, и днес античната линия е спряна в Македония, няма нито Филип, нито Александър Македонски.

 58. 58 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Каква е целта на автора, както и много други, като него - да ни накара да се съгласим на всичко, само и само македонците да влязат на всяка цена в ЕС, ли?!Или да ни убеди, че не бива да мислим за нас, като българи, да не се интересуваме от историята си, а може би - да се откажем от миналото си?!
  Не разбирам подобни нему - има достатъчно факти, документи и свидетелства, как е създадена македонската нация, езикът им!
  И нека се наричат както си щат, да се смятат за основатели на света или каквото и да е, но нека не крадат от нас!Гърците ясно показаха как се прави - дългогодишна изолация, вето и неотстъпчивост.И нито американци, нито който и да е успя да ги пречупи, и днес античната линия е спряна в Македония, няма нито Филип, нито Александър Македонски.

 59. 59 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Каква е целта на автора, както и много други, като него - да ни накара да се съгласим на всичко, само и само македонците да влязат на всяка цена в ЕС, ли?!Или да ни убеди, че не бива да мислим за нас, като българи, да не се интересуваме от историята си, а може би - да се откажем от миналото си?!
  Не разбирам подобни нему - има достатъчно факти, документи и свидетелства, как е създадена македонската нация, езикът им!
  И нека се наричат както си щат, да се смятат за основатели на света или каквото и да е, но нека не крадат от нас!Гърците ясно показаха как се прави - дългогодишна изолация, вето и неотстъпчивост.И нито американци, нито който и да е успя да ги пречупи, и днес античната линия е спряна в Македония, няма нито Филип, нито Александър Македонски.

 60. 60 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#57] от "Капабланка":

  Целта е ясна-да ни накара да клекнем пред скопците.

 61. 61 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 313 Весело

  До коментар [#54] от "eog581083556":

  Че защо да четеш, безроднико.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на viktori
  viktori
  Рейтинг: 97 Неутрално

  До коментар [#62] от "pinoccio":

  Сериозно Сотир от горно нанадолнище срещу професор по история който пише книга подкрепена с документи и ще я разпостранят в Европа Вече се пише на италиански .
  Ключовата дума за геноцида на българите е" ДОКУМЕНТИ" а не свободни съчиненя

 64. 64 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#47] от "log_on":

  Самуил,децата му, братята му , баща му и племенниците му са родени в Средец(Дн.София)! ФАКТ! .................А Средец е наричан така от българите защото е по средата на българските земи!

 65. 65 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 313 Весело

  И къде ги документите пиздо сърбоманска?

  И къде е това Южна Сърбия?

 66. 66 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3171 Весело

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Дали наистина македонците изпитват анти-българизъм,тоест мразят българите? Дали плагиаторът откраднал чужда творба мрази този чужд творец?

 67. 67 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#54] от "eog581083556":

  Това ,че не четете е очигледно! Не се напъвайте да го обяснявате! Всички са наясно.

 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3171 Весело

  До коментар [#57] от "Капабланка":Целта е ясна-да ни накара да клекнем пред скопците.
  —цитат от коментар 60 на Веселяк У  До коментар [#60] от "Веселяк У":

  Еми не е ясна? Защо трябва да клекнем пред скопците?

 69. 69 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 753 Весело

  Истината за снопа( фашио) пръчки ( има вариант и със стрели) е друга!
  Събрал Кан Кубрат синовете си с педагогична цел и и казал на най- големия Батбаян, който като най-голям бил и най- силен :
  - Вземи една пръчка (стрела) и я счупи!
  Батбаян бързо я счупил. Кубрат след това му показал дебел сноп( фашио, тва го пиша заради идиота eog58108355 , да се кефи) пръчки и му казал :
  - А сега пробвай да счупиш този сноп!
  Батбаян хванал снопа и него го счупил без проблем. Настъпило неловко мълчание. Кубрат мислил , мислил и накрая казал:
  - Батбаяне, Батбаянеее, говедо си беше и говедо си остана!
  Тоя виц скоро го четох и много ме равесели!

 70. 70 Профил на hick
  hick
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Няма лошо да се изказват всякакви мнения, ама не е зле човек да си задава въпроси и някакси да се аргументира, като пише нещо. Три от най-недомислените неща в написаното от г-н Сухиванов, според мен:

  1) "... светът се променя със светлинна скорост и ще оцелеят не нациите с висока раждаемост, а с високо образование и култура."
  Дали е така? Щото става дума за бъдещето все пак. Оттам ли се връща г-н Сухиванов, че така добре знае какво ще стане и е толкова "в час", но не намира за нужно да обясни твърдението си, меко казано съмнително предвид историята и настоящето.

  2) "... православни скотове ..."
  Благодаря на г-н Сухиванов за отношението, наистина помага да се разбере откъде всъщност идва, но все пак да попитам - обидата към нашата вяра е сметната от него за правилна / нужна / полезна, защото ...?

  3) "Идеализираното минало ще реши ли икономическите проблеми, ще ни помогне ли да живеем по "европейски"?"
  Интересно ми е на кого си представя, че говори с това "ние" г-н Сухиванов. Икономическите проблеми си ги решавам сам, както всеки впрочем, включително и той. И живея и по "европейски", и не по "европейски", изобщо както смятам за хубаво. Ако махнем историята и езика, май нямаме нищо общо с него, а гледам, че да държа на общата ни история май му пречи. Е, прав му път тогава, ама дано не прави повече грешката да ме брои в неговото "ние". С такива като него няма "ние".

  I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it https://archive.org/details/cu31924027451032/page/n228/mode/2up
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  До коментар [#54] от "eog581083556":

  Прочетох линка.Стигнах до "сръбски иторик казва...." Не го четох.

 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  До коментар [#63] от "eog581083556":

  Ма,Стюпи,тоя сърбин говори за Южна Сърбия,от където българите депортитали местни сърби...Четеш ли си линковете?!

 74. 74 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#71] от "wre501051215":

  Не ти и трябва, може да минеш само по болднатото и ще схванеш есенцията. Ганьо е прост, смърди на чесън, слуша чалга, както обикновено не схваща, че всъщност е фашист, хомофоб и идиот. Освен това Ганьо скоро ще изчезне, ето цитат:
  "В час ли са, че светът се променя със светлинна скорост и ще оцелеят не нациите с висока раждаемост, а с високо образование и култура..."
  Т.е. на Запад се размножават вече на културни начала, а не на полови, и затова Те ще оцелеят, а Ганьо не. То не че Ганьо много деца прави, но пък и не осиновява камбоджанчета, защото е нецивилизован и расист и отрича, че е провел геноцид над македонското население, а това го прави и бял супермасист (освен дето е хомофоб, фашист и идиот). Но е време да се поучи и разкае.
  Горе-долу това е.

 75. 75 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Ъхъ ,това със снопчетата пръчки на Кубрат ми е любимо 😀 ..легендата е открадната от Холандия ли беше Белгия ли беше важното е да се облъчват децата
  —цитат от коментар 20 на eog581083556


  Легендата е открадната от езоповите басни, около 1200-1300 години преди Кубрат.

 76. 76 Профил на viktori
  viktori
  Рейтинг: 97 Неутрално

  До коментар [#70] от "hick":

  За критиката "православни скотове " си прав
  Много е грозно да наричаш вярващите хора скотове Дори е грях .

 77. 77 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е такива професионални гъзоблизци харесвам. Утре господаря ще му каже друо - и той ще вие в други октави...

 78. 78 Профил на viktori
  viktori
  Рейтинг: 97 Неутрално

  До коментар [#73] от "wre501051215":

  Чета ги за вашите българските зверства пишат И не съм никакъв Стюпи .
  Този Стюпи го знам от няколко месеца от както пиша тук
  и разбрах че имаме диеметрално различни мнения
  Аз съм конесрвативен човек против здравния фашизъм ,силно вярващ и религиозен с добро семейство ...
  и за разлика от Стюпи не си късам нервите с българските политици защото не ме вълнуват много и са ми ясни .

 79. 79 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Господин Иван май е изплагиатствал от Костадинов историческия смисъл на думата фашизъм:

  https://www.youtube.com/watch?v=kNPA2lWdZn4&t=339s

  Това е ясното доказателство, колко е важно да знаеш историята, в разрез с вътрешното противоречие на автора си. Фашите нямат нищо общо с хан Кубрат, Иванчо е откраднал урока на Костадинов и си го е пригодил за своя употреба.

  Не съм съгласен и със събарянето на паметници, това е вандалщина и варварщина, това са вършили вандалите в Рим и по-рано християнството със статуите на гръцките и римските богове - махали са им главите.

  Ако фашиста претендира за някаква култура, нека той да си направи статуи и архитектурни паметници. В дълбочината на времето вандал е нарицателно не на новата прогресивна култура, а на погребване на голям културен пласт. След 1000 г точно такава конотация ще има думата Демократ - това ще са онези, които почти ще са изтрили човешката цивилизация с третата си световна война. Като искаш да се самоутвърдиш изграждай своята култура, не руши чуждата, това е минало колкото и да го обвиняваш нито ще го върнеш, нито ще го накажеш, наказваш единствено себе си. Освен това е нагло ципа от 10% симпатизанти на вандалщината да налагат собствения си дневен ред на останалите 90%, това вече е истинската диктатура и фашизъм, абе кой си ти, че да решаваш какво да стои и какво да се разруши. какво си изградил в живота си?

  Но както и да е, да не влизаме в исторически хроники, автора няма да разбере, той няма усещането за историчност. Между другото Вацев разисква точно този проблем, който посолството се опитва да ни наложи, за тях историята на подчинените племена е нещо което трябва да отиде в килера.

  https://www.youtube.com/watch?v=eJ1Nv8N7rc4

  Иван трябва да разбере, че не можеш да продаваш бъбреците на майка си, защото утре няма да има какво да продаваш. Тоест не може да отричаш историята, защото в интерес на посолството историята пречи за интереса на САЩ РСМ да влезе в ЕС. Утре пък ще твърдиш точно обратното ако на посолството интереса го предположи. Това са течните хора, които имат позиция от днес за утре, нямат корен. Такива са слугите, каквото им каже господаря, мнението им не означава нищо, защото утре може да е сменено на 180°, като Кунчев, който преди година отричаше маските после стана върл техен почитател.

  Съдбата на слугата, това трябва да чете Иван за да види на къде се запътил, но с лековатото си отношение към историзма, няма да му се отдаде.

 80. 80 Профил на
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Основната идея на г-н Сухиванов е: Да оставим миналото, да мислим за бъдещето.

  Хубава мисъл, бъдещето правим сега и от настоящето зависи какво ще бъде. Не е лесно да го видим и да го направим такова, че да не страдаме от него ние и съседите ни.

  Г-н Сухиаванов си е въобразил , че знае рецептата. Тя не е нова, поне на 30 години е, ако не и на 75. Приложи я първият български презединт г-н Желев - да признаваме и уважаваме безусловно всички щения и претенции на северномакедонските ни роднини.

  Криворазбраното ни благородство, а по същество - наивност - от онова близко минало ни доведе до сегашното настояще, а до какво ще ни доведе ако продължим с него, страх ме е да го помисля. Добре, че има сред нас такива, които опитват, според мен - по-добре от г-н Сухиаванов.

  Ще цитирам тезата на Иван Симеонов от Бургас. Чета блога му като анонимен посетител.

  18.11.2020 18:58 - Македонийо, какво да те правим
  Автор: leonleonovpom2 Категория: История
  Прочетен: 2896 Коментари: 22 Гласове: 39

  Последна промяна: 18.11.2020 20:52

  "Мнозина капацитети се изказват и то диаметрално противоположно? От-да покажем характер- до- да им легнем ,буквално! ?
  В името на благото но Европейският съюз! Там нали ще сме заедно? Защо да им пречим,да бъдем заедно там? Правим лошо впечатление на останалите, с дребнавостта и със заядливостта си! Да покажем благородство!
  Така, като се замисли човек, имат основание подобни приказки!

  Но дали се покриват те с реалната действителност? Е, направихме капитална грешка с прибързаното ,без никаква обвързаност заради него,признаване на Македония !Един вид, добри познати ни сте, но си вървете в къщата, не сме близки роднини! Да ги поканим в нашата или поне да я чувстват като наша!?
  Е, направихме добро, от благородство! Все пак, угодихме им!
  Но никой не прави добро на някого с очакването, той в знак на благодарност, да му лепне мазна храчка в лицето? С думите ,че си окупатор, фашист, татарин и тем подобни?
  Сега искат ново добро, да бъдат с нас в ЕС! Много хубаво, ще сме най- после заедно!

  Но нека погледнем какво означава заедно в подобни формации?

  1/ По времето на Хрушчов Крим е в Русия, административно! От присъединяването му към Руската империя,той винаги е в границите на Русия !Хрушчов прави промени и го присъединява към Украйна? Има несъгласие,поради причините , посочени по- горе! Хрушчов, той самият е украинец, опонира с думите, че какво значение има толкова ,в чии граници ще бъде Крим, нали всички републики са в СССР? Е, преминава в Украйна. Да, но като се разпадна СССР, Русия се сети ,че Крим е бил неин и силово успя да си го върне!

  2/ Северна Добруджа ,по силата на решенията на Берлинския конгрес, трябва да бъде върната на България през 1979 г. За чест на Т. Ж., той повдига този въпрос пред Леонид Брежнев! Ще си взимаме ли Северна Добруджа? Брежнев мълчи малко и казва ,че няма смисъл да се разбутват нещата! Нали всички сме в Социалистическия лагер! Има ли някакво значение къде е Северна Добруджа? Няма, нали?
  Да но се оказва ,че има и то много голямо! След като се разтури Соцлагера! Сега ,не само ,че не сме заедно със Северна Добруджа, но и никога няма да бъде наша! Дори и с йезуитското - ама и Румъния е в ЕС !Ами да види соцлагера и СССР къде са, сочещия този аргумент!

  3/ Сега, да преглътнем обидата и джентълменски да дадем зелена светлина на Македония за членство в ЕС Там ще сме заедно и ще се прегръщаме като най- близки роднини!? Най- после!

  Само ,че сега ще проработи тъпата гръцка уловка с името на държавата! Там, в ЕС ще се събератСеверна и Южна Македония! Те също ще бъдат заедно! Гърция, с малка част от харизаните стотици милиарди, отдавна е стъпила здраво икономически в "Северна" Македония! Владее я над 50%! Ние нямаме и десета от процента! А който владее икономически една държава, той диктува и поведението и в политиката! Там няма приятелство, братство ,има интереси!
  Южна Македония, повече от сто години е гръцка, извършено е образцово обезбългаряване в нея-културно! Ако си Българин, няма работа за тебе! И тем подобни гръцки тарикатлъци!
  Та, става ли ясен резултатът от едно влизане, с цената само на една добра воля от наша страна на" Северна" Македония в ЕС???
  А, ако недай Боже, този ЕС се разтури, подобно на СССР? Какъв ще е той тогава?"

  Хубаво е да има повече мнения, да осъзнаем повече рискове и възможности.
  Струва ми се, че г-н Сухиванов е подходил самонадеяно.

 81. 81 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Тоз майцепродавец защо не стане клиент на ДАНС с прокуратурата с обвинение за антидържавен лобизъм.

 82. 82 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Проблемът с историята изглежда лесно решим, но само изглежда така.
  Защото историята е съществена част от разказа за това, кои сме и защо сме ние днес. Разбира се, че има инженерство в тоя разказ - няма как иначе да се получи добър разказ, разбираем за всеки.
  Същественото е, че няма как да избягаме от това.
  Аз се възприемам като българин, защото разказът за България и българите ме е възпитал така.
  Македонецът се възприема като македонец (т.е. северномакедонец), защото разказът за Македония (сега Северна Македония) го е възпитала като такъв.
  Проблем дотук няма.
  Проблемът идва от там, че двата разказа се припокриват по такъв начин, че единият прави другия да изглежда нелепо. А тук вече аз не виждам някакво лесно решение.

  Обратните обратно в учебниците по психиатрия! Не на ЛГБТИК+ цензурата!
 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3075 Любопитно

  До коментар [#75] от "john_3volta":

  Е,той Езоп не е ли макЕдонец?!Казвал се Орце Езопески...

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3075 Весело

  До коментар [#82] от "keen":

  Проблемът не е ,че има два разксза,които се припокриват.Проблемът е,че единия разказ е краден,и фалилифициран.

 86. 86 Профил на shipka.1877
  shipka.1877
  Рейтинг: 749 Неутрално

  ...И първо на първо няма такова понятие като северномакедонец В Преспанския договор който е узаконен в ООН ясно е записано ...държава Северна Македония гражданин "македонец "..език "македонски" ...Но тук умишлено използват северномакедонец с цел да се гаврят без да се виждат отсрани колко са жалки в падението си .
  —цитат от коментар 48 на eog581083556


  България не е страна по Преспанския договор.
  Не сме длъжни да знаем членовете и алинеите по него.
  След като държавата ви се казва Северна Македония, за нас е логично и народът в нея да е северномакедонски.
  Между другото, четох, че тази практика се налага все повече и в скандинавските държави.
  От друга страна не е лошо медиите в Северна Македония да изписват и изговарят името на държавата си съобразно Преспанския договор, а не да шикалкавят.

 87. 87 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#76] от "eog581083556":

  "Много е грозно да наричаш вярващите хора скотове Дори е грях ."

  Така ли? А защо? Щом се обявяват за вярващи, това автоматично ги прави добри и сред тях не е възможно да има скотове?
  А по въпроса за "греха", това е според вярващите, според невярващите е все тая.

  Сухиванов е написал грозна статия пълна с плюнки срещу българите, но това не променя положението, че сред вярващите както и сред невярващите има скотове.

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7590 Неутрално

  "България посредством християнизацията и религията на българската църква и литературната и преводаческа дейност, активно разпръсква просветата и културата сред славянските и други народи на Балканите и Източна Европа".
  Е , точно това иска България да и признаят , а не руснаците да ни измислят история и да принизяват историческата ни и просветителска роля на Балканите и в Русия.

 89. 89 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#74] от "Green Day":

  :))))) Готино!
  Много точно си предал същината на пасквила :)

 90. 90 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 466 Весело

  Понеже авторът на сий пасквил гордо пише,че преподава в БСУ и руска литература,ще му напиша на език,който разбира- това,което е излязло изпод потните му пръстчета ,тракащи на клавиатурата си има точно име ,,высер".Литературен.

 91. 91 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Такива безродници като г-н Иванов (Сух или мокър) е имало и ще има.
  Като не могат да избият собствените си комплекси с постижения, опитват да го направят на гърба на страната ни и на народа ни.
  Но България ги е имали въпреки тях и ще ги има, въпреки подобни глобалистки помияри.
  Защо не опита да говори така на американците, които си съчиняват небивалици и ги пробутват като история? А и не са само те.
  И какво е направил г-н Иванов (Сух или мокър), за да има България в днешно време с какво да се гордее?
  Обръщам се към всички като него - Ако не можете да направите нещо добро за страната си, поне не правете зло!

 92. 92 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Глупак.

 93. 93 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Това нещо ме накара да се съглася с г-на УчЕн, кой знае защо станал образователен министър: да, ВУЗ станаха прекалено много. Изоб що не знаех що е туй БСУ, но сега, след като тази институция хрантути същества като горното от снимката - каква е ползата? Закривайте, г-не министър, току виж по грешка ще свършите и нещо полезно.
  За същество, което говорейки за българската история поставя думата кланета в кавички най-точното определение е хубавата френска дума ordure.
  Такива миризливци много обичат да цитират Алеко, но срамливо пропускат нещо от него, написано точно за тях:
  .........Синът служеше в едно от чуждестранните агентства в Цариград. Бащата, дядо Петко Белокръвчанина, живееше в едно село в Северна България; ако и стар, неволята го нудеше да пори с ралото гърдите на майка България, за да поддържа бабичката си и своето бедно, жалко съществувание.
  .....................................
  - Жив е, дядо Петко, жив е. В еди-кое си консулато в Цариград бил, барабар с консула.
  - Истина ли бре, селяни?
  - Истина, дядо Петко!..
  .....................................
  Продаде дядо Петко една нивица, взе някоя пара, нарами торба с хляб, хвана тоягата и "Сбогом, жено! - Прощавайте, селяни!" - Сбогом, мъжо! - На добър час, дядо Петко! - и замина за Цариград... Прегърбен от трудове и неволи, прегърбен от старини, крачи дядо Петко към... Цариград!...
  ......................................
  - Баща ви, ваше високоблагородие! - извика тържествено гавазинът. Докторът остана като гръмнат, изтърва чашата с чая... и колебанието му трая само една секунда... Той скочи от стола си и като изгледа с най-голямо презрение баща си, изрева:
  - Как?! Как ти смееш да ми водиш в кабинета такива....
  - Христо!... Чедо!... - изтръгна от гърдите си дядо Петко.
  - Изведи го! - кресна докторът с разтреперан глас и като грабна от масата една шепа пари, подаде ги грубо на гавазина и му изръмжа със стиснати зъби: - На, дай му тези пари, па да се махне оттука, чу ли?
  - Слушам, ваше високоблагородие!...
  И негово високоблагородие Христофор Петрович Белокровский затръшна ядосано вратата.
  Пази боже сляпо да прогледа!
  ................................................
  Толкоз. Заковал ги е веднъж завинаги, Впрочем, покрай антистамболовистките битки, Алеко е бил върл русофил, хе хе....да им преседне на днешните хамерикански поклонници дето го бутат избирателно под път и над път....
  На тях, на разните прокопиеви хранени хора, на служащите верноподаници на хамерика за дрън дрън, непеошници от вси страни и пр. ordure - не се пънете, клетници, няма да стане вашата. А като използвате такива миризливи същества като горното - хептен. Набийте си го в тиквите .

 94. 94 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#1] от "constatator":
  В Торонто има няколко македоно-български църкви, където служат български свещеници. Те са създадени от имигранти от Македония в Канада. Тези хора са знаели корените си, но има и много македонци от новия тип. Даже преди години в Торонто е имало страхотни безредици и улични сбивания, когато гърците вдигат паметник на Александър Македонски в гръцкия квартал. Сега има 2 паметника на Александър, които са на не повече от 10 метра един от друг за да мирясат макетата. Цирк.

 95. 95 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Статията на Иван Сухиванов е смехотворна с претенциите си и липсата на доказателства. Точно каквито са статиите на македонските историчари. Македонците настояват на правото си на самоопределение и българите не им го оспорваме. Но те самите не уважават самоопределението на Самуил или Гоце Делчев, които, според всякакви оцелели документи, са се самоопределяли като българи. За да не бъде източник на комплекси за малоценноост, историята - разказът за миналото - трябва да бъде най-вече почтена. Съвременните македонци, уви, са жертва на промиване на мозъци, каквито в действително са и не малко българи. Не случайно Русия не иска да върне заграбените ни архиви. Който контролира разказът за миналото, контролира настоящето и бъдещето. Доказателството е несвършващият ни преход. Нямам нищо против мултиперспективността в историографията, но тази мултиперспективост трябва да почива на исторически източници, а не на вандализирането им, както прави Македония. Единственият "аргумент" на македонците е "Льоши, льоши бугари-татари. Не ни дават да лъжем." И най-малкото заради този разисъм, който проявяват на най-високо държаво равнище, нямат никаква работа в ЕС.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 96 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2469 Весело

  Легендата е открадната от езоповите басни, около 1200-1300 години преди Кубрат.
  —цитат от коментар 75 на john_3volta


  Ааа, като техният Аце Македонски? А що трябва да е открадната? Германците, японците, евреите и словаците имат горе-долу една и съща приказка, която познаваме от Братя Грим като "Румпелщилцхен." В японския, евреиския и пр. варианти името на човечето разбира се е различно. Та възможно е историята за снопа съвсем независимо да е възникнала сред утигурите, кутигурите и каквито там още са били, без да са чели Езоп. (Макар да ме блазни идеята, че въпросните са били достатъчно просветени, та да правят анализи на басните :).) А това, че българите измислили фашизма, защото "Фашьо" било сноп пръчки, и следователно македонците били прави да наричат българите фашисти, е най-смехотворният дебилизъм, който съм чела някога. Сърдечно благодаря на Иван Сухиванов, че ни показа по един развеселяващ начин, че "мултиперспективност" по македонски е синоним на олигофрения.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 97. 97 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Безспорно Гоце Делчев е бил митична личност, но вместо да го честваме заедно, ние ровим в крачолите за произхода му. И да е българин - какво променя това?

  Е само това прочетох и спрях щото ми се прищя да хвана автора и да му завра писанието в з-дника. Извинявам се ама какъв е тоя полуидиот , който още не е разбрал че Гоце винаги е бил българин и продължава да рови из някакви крачоли че да установи произхода му. На всичкото отгоре тоя неграмотник има самочувствието да пише статия по международни проблеми.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#73] от "wre501051215":Чета ги за вашите българските зверства пишат И не съм никакъв Стюпи .Този Стюпи го знам от няколко месеца от както пиша тук и разбрах че имаме диеметрално различни мнения Аз съм конесрвативен човек против здравния фашизъм ,силно вярващ и религиозен с добро семейство ...и за разлика от Стюпи не си късам нервите с българските политици защото не ме вълнуват много и са ми ясни .
  —цитат от коментар 78 на eog581083556


  Точно Стюпи си ама на трета степен. Ако знаеш колко си зле по всички въпроси да си се фърлил у Вардаро отдавна. Ама отдавна подозирам че не си никакъв бюрмак , а някой нашенски трол дето си е продал задника на сръбските служби.

 100. 100 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 1080 Весело

  [quote#96:"7777"][/quote]

  Може ли легендата за пръчките да е възникнала самостоятелно при утигурите и кутригурите? Може, ама ако забравим че Кубрат е израсъл и обучен в Константинопол, където е станал и християнин.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK