Онова видео, това здравеопазване

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Диагнозата на българското здравеопазване е клинична смърт. Реанимацията трябва да започне веднага , ама както е тръгнало може и да няма вече хора ,които да се лекуват.

 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Нека журналистите първо оправят журналистиката,
  а после да се заемат с медицината.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  Добре написано.

  Еретик
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2331 Разстроено

  "Прекипяха ли страстите и можем ли вече по-овладяно да говорим за онова видео, запечатало онази смърт?" - не е, няма и да е скоро защото рИформаторите упорито разбъркват кашата, която са НИ спретнали и тя бълбука ли, бълбука. Може би специалностите по медицина се учат прилежно, защото тези, които са ги избрали са го направили с желание, но може би повече се набляга на икономическите ползи и коя пътека е по-пИчеливша. Вече 32 години усилено са разбива БГ здравеопазване, което беше на такова ниво, че от лошия тогава Запад идваха да гледат как се прави и взимаха идеи от това. Разбитото НИ здравеопазване разбива не само здравето, а и само се самоубива и не е далече времето когато лекарите ще забравят какво са учили. Доклади за състоянието ще продължават да се пишат, четат и обсъждат, и приемането им за сведения нищо няма да промени...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  ного думи за нищо.
  дизайнът на българското здравеопозване е следният: с парите на всички се лекуват само богатите и властимащите - модерно и безплатно. останалите - НА РЕГИСТРАТУРАТА. Да си плащаш, да си чакаш и дан досаждаш.

 6. 6 Профил на zapatero
  zapatero
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Жарта ни опари и човека, който си беше позволил да заснеме видеото. Вие знаете ли как бихте постъпили в такъв момент?"
  Ако видиш горящ автомобил пред теб спираш и вадиш пожарогасителя.Ако видиш как някой се мота на регистрацията и не реагира му кресваш да побърза, защото пациентът агонизира. Действаш а не храниш сеирджиите.

 7. 7 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Не ми пука дали ще ме посрещнат с усмивка и блага дума или с "За какво ми губиш времето, след като 10 пъти ти приказвам, че трябва да отслабнеш, а ти продължаваш да си наднормено тегло" Важното е да имам достъп до лекар. А, за да имам адекватна помощ първо телефон 112 трябва да имат достъп до това от какво са боледували обаждащите се, за да преценят по-лесно спешността. Второ същите ангажименти трябва да бъдат вменени на посрещащите отишлите директно в спешното. На трето, но може би първо по важност място е профилактиката изразена през по-подробни и чести прегледи за различните групи хора, което обаче изисква повече медицински сестри и лични лекари. Да, става дума и за пари, но затова и бедния и богатия плащат фиксиран процент от доходите, си за здраве, а министъра на здравеопазването и финансите трябва да седнат и да мислят кои пари за профилактика ще спестят повече последващи разходи за лечение

 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  "Ако продължим да разсъждаваме върху случката, ще стигнем и дотам защо 43-годишната пациентка не е знаела, че има рак на белия дроб. По много проста причина - профилактиката е последната грижа на българското здравеопазване."
  *
  Ето какво включва профилактичният преглед:
  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/dostp-do-medicinska-pomosht/pravo-na-profilaktichen-pregled/
  Ранната диагностика на рака с изключение на някои видове рак, които се откриват по-лесно е огромен проблем не само в България. Никъде не се правят профилактични специализирани изследвания включващи магнитен резонанс и компютърен томограф.
  Такива се правят само по индикации и има случаи ракът да се открие случайно при изследване по други индикации.
  Причината е не само, че са скъпи, но и организмът се подлага на облъчване, което макар и в ниски дози е вредно за организма.
  В случая предполагам, че жената е имала оплаквания от дълго време, но не е потърсила лекарска помощ. Ако ракът е бил скоротечен едва ли е имала голям шанс дори и да е отишла навреме на лекар.

 9. 9 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Работата на жената е да бъде журналист и като журналист се е справила перфектно.
  Нито е медик, нито е финансист, нито е юрист (управлението трябва да е съчетание от тях), но е дала най-точната причина за дереджето ни:

  "Нищо за разбиване на монопола на здравната каса, нищо за промяна в статута на болниците, нищо за преосмисляне на здравните пътеки, които сега отвеждат и пациенти, и лекари в непроходимите дебри на корупцията."
  —цитат от коментар 0 на статия


  При този модел резултатите винаги ще са такива; ако искаме различни резултати, трябва различна система (нали най-краткото определение на лудостта е: да правиш едно и също и да се надяваш, че резултатът ще е различен). Но никой политик не смее да пипне сегашната система - вероятно от страх, че засягането на интересите в нея ще му струва скъпо. Реалността е, че този модел винаги ще ражда сегашните резултати; единствената надежда е нещата да назреят дотам, че политиците да нямат избор - да знаят, че запазването на модела ще им струва повече, отколкото промяната му.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6787 Неутрално

  Има едно пожелание, което отправяме към близки хора: Да сме живи и здрави, останалото ще си го купим. Т.е. здравето не можеш да го купиш само с пари,но и без тях не може да се лекуваш.

 11. 11 Профил на Kaka Mara
  Kaka Mara
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Профилактични прегледи в България няма. Никой не проверява личните лекари дали преглеждат пациентите си в практиката и им нозначонот поне елементарните изследвания- поне кръвна картина. В Германия им определят предварително ден в който осигурените влизат в болнично заведение и се преглеждат основно . Неявилите се заплащат лечение, ако им се наложи. Какво пречи това да се въведе и у нас ?!

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "Kaka Mara":

  Много обичате да Ви задължават за каквото и да е, нали?

 13. 13 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Това са резултатите от "безплатното" държавно здравеопазване. Имаме държавен почти монопол при здравното осигуряване - вноските (6 млрд лв!) отиват в НЗОК дали искаме или не. Повечето болници също са държавни. В резултат има огромна корупция и ниско качество. Много хора печелят от статуквото за сметка на данъкоплатците /пациентите. В новия бюджет парите пак се увеличават без никакви реформи. Реформата може да е само една - закриване на НЗОК, конкуренция между частни каси, приватизация на всички болници. Частните кади се договорят с частните болници както намерят за добре, а лекарите се договорят за заплащане с касите и болниците както във всяка друга сфера. Корупцията ще изчезне за един ден, и качеството на услугите ще е със сигурност по-добро. Държавата единствено ще регулира пазара -- няма да събира вноски, нито ще представя услуги. Само ще субсидира вноските на пенсионерите например.

  Истината ни прави свободни.
 14. 14 Профил на mr.selfdestruct
  mr.selfdestruct
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Forest":

  И когато вноските на пенсионерите, хронично болните и инвалидите станат по хиляда лева на месец? Здравеопазването ще цъфне и върже, май?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK