Обединяване на университети – да, но с мисъл за качеството и постиженията

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Реформите във висшето образование ще са много трудни, защото има много интереси, но те не са особено академични, а по-скоро корупционно-финансови, клиентелистки и шуробаджанашки. Освен това, деградацията на качеството на висшето образование е световен феномен, особено в хуманитарните и социалните науки.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 2. 2 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Според мен каквато и да е системата, там широко на входа тясно на изхода или обратното, унитата имат далавера да разкриват много места и специалности за да се кашира пара от такси.
  Записах късно да уча, преди 2 години завърших, 80-90 % от колегите не работят по спциалността. На мен ми харесва и си бачкам.

  Та в крайна сметка, каквато и да е схемата, който не му се занимава, не се занимава, а пазар чисти некадърниците и баламурниците, дето не знаят що учат.

  всичко е суета, Боку ни обра
 3. 3 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Смешното е, че има повече академици, професори, отколкото бакалаври. Е там е голямата корупция и далавера. Принципно слабите практици тръгват по този път.

  всичко е суета, Боку ни обра
 4. 4 Профил на Преkрояваме Парцалите
  Преkрояваме Парцалите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Сега остава да научим и дали се е потрудило достатъчно да анализира проблемите и да предложи решения, ориентирани към подобряване на качеството, академичните постижения и по-добра обвързаност с нуждите на икономиката."

  Авторът изглежда продукт на системата която сам опитва да 'анализира'.

  За туй и тя е до там.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. ......................................................................... 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван.............................. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков...........................................................
 5. 5 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Ще има огромна съпротива, маса школа са на ниво ПУЦ и са печатници на дипломи. Отделно са се превърнали в пашалъци, където ректорите колят и бесят и си докарват прилични доходи. Качеството често е плачевно.

  Закриване на ПУЦовете, по-добре няколко силни университета с качиествени преподаватели (винаги съм се учудвал ка в ПМ дисциплони има прподаватели, които са посредствени учени) и закриване или спиране на субсидията на слабите.

 6. 6 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Не закачайте ЮгоПропадналия, там доктор по международно право учи каскета, нищо че не знае даже шопски!!!

 7. 7 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Голямата съпротива ще идва от тези, които са на хранилката! Има просто ненужни специалности - металургия например. Ами история - Искра Баева? Публична администрация - какво произвеждат? Ами УАСГ и ВСУ второто копира само някои специалности на първото! Във второто пенсионирани преподаватели от УАСГ откриха специалност Архитектура! Например архитектурата в България е все едно рисуване, не се учи никаква математика, механика и т.н.т. Какъв университет е например библиотекарския, габровския, сливенския, УНСС? Как например пом. ректорът на Пловдивския Университет има 9 апартамента в пловдив?Ако се слеят унитата би трябвало драстично да се намали администрацията!

  Е да ама нашите министри се занимават със световните проблеми или с основно с уреждане на свои хора, а качеството на образованието е з простолюдието!

 8. 8 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Като събереш две нули - резултата е една по-голяма нула.

 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2033 Любопитно

  Не "обединяване", а закриване. И без това преподавателите "гастролират".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Български университети и качество на образованието?...
  Като погледнеш българският "интелектуален елит" на какво ниво е и ти се отщява всичко...
  А тези дето са "завършили Харвард", майко мила...
  Не знам друга държава в Европа с по-ниско ниво на "политическият елит".

 11. 11 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 476 Неутрално

  По-важно е да бъдат закрити всички фалшиви университети, например Югозападен, Библиотекарски, Бургаски свободен, и още няколко такива. След това недостойните да бъдат университети, като Тракийския, Русенския, Габровския и т.н. да станат това, което в действителност им се полага - колежи към сродни университети. И също така е важно да се уволнят всички комунистически функционери, както и служители и доносници на ДС, и да им се отнемат академичните звания и титли.

 12. 12 Профил на Rado G
  Rado G
  Рейтинг: 8 Любопитно

  В униситетите има хиляди връзкари , които по 20-30-40 години си седят на благата работа. Такива имат намерение да седят до пенсия и подготвят своите деца да ги заместят. Такива приказки слушам от 30 години и нищо не се е случило и сега пак нищо няма да се случи. От къде на къде идва някакъв си от някъде си и иска да им разваля рахатлъка. Ако все пак опита да мръдне нещо, ще има война.

 13. 13 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Обединяването или разединяването нямат нищо общо с качеството на висшето образование у нас. И това качество не може да се повиши с едни и същи мерки към различните ВУЗове. Проблемите на техническите вузове например нямат нищо общо с тези на медицинските или на хуманитарниите. Това от една страна. От друга законът за висшето образование даде огромна автономност на ВУЗ и ректорите не можеш ги барна. А те са основната пречка за подобряване на качеството. Би трябвало като начало на ректорите дасе отнеме възможността да бъркат в кацата с меда, като има назначен държавен служител, който да контролира средствата, давани от държавата и да не е подчинен на ректора. А най-големият проблем идва от там, че българският т.н. бизнес не се нуждае от качествени специалисти и не желае да плаща качествена заплата за тях. Единствено това не се отнася за ИТ бизнеса.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4623 Неутрално

  Не обединение , а тотално редуциране на бройката на ВУЗ-вете у нас трябва!Същото важи и за преподавателите там!Не повече от 8 - 10 висши училища на България са необходими!

 15. 15 Профил на kimaf
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#8] от "pro_bono":

  Именно с такава цел се предлага и сливането - повишаване на ефективността на системата на висше образование като цяло и елиминиране на най-слабите ѝ звена.

 17. 17 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 493 Весело

  Мисъл, качество и постижения у БГ университетите?

  Я им вижте световния рейтинг.

  Промоция в УНСС - 2 изпита за 300 марки и едно прасе...

 18. 18 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 578 Любопитно

  Положителният извод е, че новото управление видимо разсъждава как да подобри работата на висшето образование и не се страхува да вземе радикални мерки ...
  _____________________________________________________________

  Като няма никаква гаранция, че ще се получи добър резултат?

  Кой ще анализира и ще предложи какво да се прави, Кирил Петков ли?

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 19. 19 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 59 Неутрално

  ЮЗУ-то бетон!
  Разните там измислени строително-металургични политехники да се обединяват колкото си щат.

 20. 20 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Много интересна комбинация - независими, но разчитащи само на държавните пари. С тази независимост трябва един път за винаги да се приключи, като държавата малко да се меси в учебния процес ( все пак обществото има различни нужди от различни кадри) и много да се меси при контрола на харченето на парите. Самото обединение, за да е полезно, трябва добре да се обмисли. Но много по-лесно могат да се извадят административните звена и да станат на пряко подчинение към министерството. Те ще бъдат нещо като външна услуга - счетоводство, човешки ресурси, техническа поддръжка, ИТ и подобни. Персоналът ще намалее, контролът ще е по-голям. Ректорите ще реват, но като начало става.

  Миша
 21. 21 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  1) Това, което изтече, като програма за реформа в медиите е абсурдно. Защо се сливат УАСГ и Лесотехническия университет в София ? И на двете места се учи архитектура (рисуване) и дотам с общите неща. Едните учат как се строи, Съпромат и геодезия, а другите се занимават с т. нар. "науки за живота", но накрая под една шапка. Защо?
  2) Още по-абсурдна е идеята за сливане на УНСС и ВИИ-са Варна. Че те повечето им специалности се дублират. Ако идеята е София да е единствения университетски център , най-добре да го кажат открито. Ако примерно искат логистика и маркетинг да се преподават само във Варна, трябва да се обосноват защо - по-добър научен рейтинг, по-добра база и т.н.
  3) Няма как да събереш орела, рака и щуката, и това да е работещо. От всяко положение ще има "водещи"/поставени университети - ядро на обединението към които ще се добавят по-слаби или такива със затихващи функции и то разположени наблизо.

 22. 22 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какъв университет е например библиотекарския, габровския, сливенския, УНСС?
  —цитат от коментар 7 на himler  Област Габрово е може би най-индустриализираната в страната. Къде да се подготвят инженерните кадри за предприятията там? В София ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK