"Гласът на Капитал": България чака update

Божидар Божанов, първият министър на електронното управление в България, заявява, че през тази година страната ще навакса и технологично, и законодателно.

© Георги Кожухаров

Божидар Божанов, първият министър на електронното управление в България, заявява, че през тази година страната ще навакса и технологично, и законодателно."Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.


Изминаха 21 години, откакто президентът Петър Стоянов положи първия електронен подпис в България. Същевременно голяма част от администрацията на държавата остана не в 2001 г., а в 1970 г. - не толкова заради липсата на технологии, а заради изискванията в закона за печати, писане под индиго и един тон удостоверения. Божидар Божанов, първият министър на електронното управление в България, обещава, че през тази година страната ще навакса и технологично, и законодателно.


Тази седмица целият епизод на "Гласът на Капитал" представлява интервю на водещия Йоан Запрянов с министър Божанов, взето в Министерския съвет в началото на януари. В подкаста Божанов говори за структурирането на новото министерство, плановете за дигитализация, доколко е реалистично да се случи всичко, заложено в плана на управляващата коалиция по темата, какви са пречките и каква ще е ролята на "Информационно обслужване" и какво могат да очакват граждани и бизнеси да бъде дигитално на 1 януари 2023 г.
Целия разговор можете да чуете тук:Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK