Бърза помощ за българското здравеопазване

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikola Damyanov
  Nikola Damyanov
  Рейтинг: 51 Неутрално

  То както и навсякъде другаде - порочна система + тотална корупция = пълна трагедия. И до голяма степен всичко почна с безумната риформа на Семерджиев в правителството на Костофф с превръщането на болниците в търговски дружества. Плодовете на това безумие + годините на корупция ще се берат още дълго.

 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Половината доктори имат уговорки с вносителите на лекарства.
  На рецепта от оня ден установих, че от 5 изписани лекарства, четирите са произведени в Словения.

 3. 3 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Десетилетия наред, малка група от хора се възползва от една порочна система. Само бесило може да излекува проблемите в страната и в частност здравеопазването…

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  До коментар [#2] от "jmf29537805":

  Освен това се оказва че изписват ненужни лекарства, а; записаните нужни марки са на осезаемо завишени цени спрямо конкурентни марки. Това и търговия не е - това си е картел между производители на лекарства и доктори.

 5. 5 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Работата е до толкова трагична, че за период от около година изведохме две мои близки възрастни жени от болници за да ги гледаме у дома. Едната бе в Ковид отделение в университетска болница. Тя почина, но другата ми близка за щастие все още е жива и в стабилно състояние.
  Според мен, най-спешните действия, които трябва да се предприемат са две:
  1. Рязко вдигане на заплатите на ВСИЧКИ в системата за да се намали броят на напускащите и да се привлекат нови. Опита показва, че сестрите , лаборантите и санитарите са също толкова важни за обслужването на болните, колкото и лекарите. Примерно наскоро имаше статии за смъртността от вътрешноболнични инфекции и как данните съзнателно се прикриват, защото водят до разходи за болниците.
  2. Рязко повишаване на ПРОЗРАЧНОСТТА в системата. В мътна вода най-лесно се лови риба. Въвеждането на електронни системи за разходите за лекарства и за проследяване на пациентите ще нали рязко възможността да се краде и ще спомогне най-накрая да се направи Здравна карта и частните болници да започнат да се отбиват от НЗОК. Който иска да ги ползва да си прави допълнителна здравна осигуровка.
  3. Необходимо е създаване на болници за бедни и хосписи към тях на издръжката на държавата.

 6. 6 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Като икономист, който дълго време е в партньорски отношения със здравни заведения, мога да кажа от скромнияси опит следното:

  1. Проблемът не е в наличието на частни болници , а в липсата на декватни стандарти за откриването на такива. Пример: искаш да имаш онко-болница? ОК. Щом искаш обаче, трябва задължително да поддържаш "Палеации". Точка.

  2. Пътеките са порочно структурирани. Сметкопланът е направен с оглед на отделните интереси на лобитата в системата, а не според реалните разходи. Пример: Пътеките за инсулт включват определен престой, след който пациентът "трябва" да е на крака и изписан. Да де, но той може да не се оправи и да лежи 3 пъти повече. какво правим? Правим следното: назначава се комисия за оценка и пътеката се продължава, а не болницата да пише фалшиви епикризи, за да й се платят свръхразходите по други пътеки за същия болен.

  3. Монополът на НЗОК трябва да падне и да има и други здравни каси. Не може един да държи и хляба и ножа и когато реши да те накаже със задна дата за 2 запетайки в епикризата , да няма какво да направиш.

  4. Заплащането на услугите в болниците трябва да се премисли. Дали не е по-добре да се плаща от касата на ПРОЦЕДУРА, а не на ПЪТЕКА.

  5. Мораториум върху нови болници и дейности не трябва да има. По този начин всичко ще се концентрира административно в определен брой лечебни заведения. При липсата на реформа и липсата на кадри, това ще доведе до катастрофа.

  Това за начало стига

 7. 7 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Чудесен анализ, дано новите управляващи успеят да решат проблемите, старите не искаха.

  preklara rara
 8. 8 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#6] от "debruckere":

  Никой не говори за мораториум. Просто в България болниците на милион жители съотнесени с останалите държави членки са ПРЕКАЛЕНО много. От там - трябва да има критерии, по които да се разпредели ограничения ресурс. И това се отнася най-вече за големите градове. В Мадан и Видин винаги ще се поддържат някакви здравни заведения. Създаването на Здравна карта ще позволи на касата/касите да извършват своеобразни "търгове" за здравни услуги и да ограничават болниците, с които сключват договори. Другият вариант е НЗОК да финансира лечение само в държавни/общински болници - останалите само със допълнителен пакет осигуряване. И крайно време е специализираните болници да бъдат "насметени". Как можете да имате акушеро-генекологична болница без реанимация и неонатология? Ама от това не се печелело - въвежда се в стандарт и да се оправят !!

 9. 9 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#6] от "debruckere":Никой не говори за мораториум. Просто в България болниците на милион жители съотнесени с останалите държави членки са ПРЕКАЛЕНО много. От там - трябва да има критерии, по които да се разпредели ограничения ресурс. И това се отнася най-вече за големите градове. В Мадан и Видин винаги ще се поддържат някакви здравни заведения. Създаването на Здравна карта ще позволи на касата/касите да извършват своеобразни "търгове" за здравни услуги и да ограничават болниците, с които сключват договори. Другият вариант е НЗОК да финансира лечение само в държавни/общински болници - останалите само със допълнителен пакет осигуряване. И крайно време е специализираните болници да бъдат "насметени". Как можете да имате акушеро-генекологична болница без реанимация и неонатология? Ама от това не се печелело - въвежда се в стандарт и да се оправят !!
  —цитат от коментар 8 на Vassil Stoychev


  За мораториум за нови дейности и заведения се говори и още как. Все още не съвсем официално. Иначе за останалите неща, които пишете с повечето съм съгласен и за стандартите и аз съм го отбелязал. Но това НЗОК да плаща само на държавни и общински болници не е добър вариант

 10. 10 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#2] от "jmf29537805":Освен това се оказва че изписват ненужни лекарства, а; записаните нужни марки са на осезаемо завишени цени спрямо конкурентни марки. Това и търговия не е - това си е картел между производители на лекарства и доктори.
  —цитат от коментар 4 на Deaddark


  Добре, че имаме вече министър , идващ от Фарма-сектора, нали ? :):):):)

 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Този текст е образец за смесица на истини, полу-истини и махленски слухове всичко в едно .Трагедията е че и истините са интерпретирани неграмотно и пак пропити от неверни и даже извратени логически умозаключения. А пък това бие всичко:
  'Петър Москов променя този срок на пет години. До голяма степен това е продиктувано от расизъм'. Пълна идиотия е това и го казвам като лекар, който най-много мрази лицето Петър Москов фалшивия десен тип извършил безброй безобразия в здравната система и с 'реформи' левичарски тип . Но просто не расистко това ,а едно от адекватните неща които все пак прокара. Който не е внасял здравни вноски 15 години , не може да си внесе само за 3 години назад и веднага да почне да точи направления за консултации и изследвания. Следва да си плати не само за 5 години а ВСИЧКИ ДЪЛЖИМИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ от 21 години назад и тогава да влезе на равни начала с изрядните платци на здравни вноски. Не е ли това честното а ?
  Това че някакъв директор на кардиологична болница взел незнам си колко хиляди левове заплата е пълна глупост. Нелицеприятния пак за мен проф Генчо Начев който вероятно имате предвид е РАБОТЕЩ КАРДИОХИРУРГ. Той не е просто директор на кардиологична болница ,а си го запишете -РАБОТЕЩ КАРДИОХИРУРГ с няколко десетки сложни операции месечно върху отворен гръден кош и сърце .Кардиохирург в САЩ взима около 1.2 милиона долара годишна заплата. Виждате ли колко сте жалки приравнявайки работещ кардиохирург изпълняваш и длъжността директор към някой ,който стои на бюро и взима незнам си колко хиляди лева ,след като веднага ще го 'лапнат' в Германия или САЩ и утре ще циврите ,че няма кой да ви оперира сърцето . И от това ,че проф Начев взима високо възнаграждение , то какво ? Да да ги разпределим на лекарите с ниски заплати а? по стар комунистически обичай по равно а? . Вместо да видите ,че не заплатите на някой професор са високи ,а на масата 90% от лекарите са ниски тук в коìнката. И това ви е проблема ,не да гледате в единични канчета на 1-2 % на лекарите с горе долу адекватни заплати като за Европа. Толкова с краткия анализ на извратените интерпретации, мързи ме да правя пълен анализ на целия текст от плоски простонародни съждения....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vassil Stoychev":

  Повтаряш лъжите на тикви, комуняги и тивкокомуняги

  БЪЛГАРИЯ 341 болници с 51 505 легла (данните са от НСИ 2020)
  АВСТРИЯ 264 болници с 63 838 легла (данните са от сайта на австрийската статистика www.statistik.at) 2019
  Забележете броя на леглата, а не на болниците. Разделено на населението е 1 болнично легло на 140 души в Австрия и 1 болнично легло на 135 души в България. А защо беше нужна тази лъжа ли ? За да оправдаят НЕФИНАНСИРАНЕТО НА СЕКТОРА , затова им беше нужна тази лъжа с която населението се баламосва ,че 'няма да правим реформи защото има излишни и без това болници, пък и лекари има излишни' . Да ,ама не . Населението все повече лично ще се убеди когато не намира лекари ,.че това е било и е продължава
  да тиражирана лъжа на мутрокомунистите.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2446 Весело

  До коментар [#10] от "debruckere":

  Това са ми наблюдения от доста отдавна - от 2010-та, но и още оттогава са виновни ПП, Орешарски, Костов и кръглоземците.

 14. 14 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 357 Неутрално

  да имаме грижа, а не услуга, и пациенти, а не клиенти
  ---

  Момне ле (Росице), капитализма така не работи! Той работи като услуга, всички са клиенти, а "парица е царица" като цитираме безсмъртния Алеко. Завържете си го на пръста, или си го татуирайте на челото, или каквото там правите. Не е трудно бе, излизаш от къщи и знаеш - на всяка крачка капитализма те следи със жадния си поглед - а какво можеме да измъкнеме още от тоя балък пролетария?...

  Разказах на децата за демокрацията като направих гласуване за това кой филм да гледаме и каква пица да поръчаме. После избрах филма и пицата, 'щот аз съм тоя с парите дето плаща.
 15. 15 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  " Тежките условия на труд нормално водят до огромно текучество на персонал."
  И заплащането. И заплащането!

 16. 16 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 693 Неутрално

  ....тук едно момче написало, че е по-добре да се плаща за процедура, а не за пътека....то хубаво, ами ако натряскат няколко процедури на един пациент...а....?
  По отношение на болниците...много са и кой къде му е кеф прави болница...те са разни крадци с бели престилки, естествено....дълга тема...."духът отдавна е излязъл от бутилката.."
  Та...преди време, приятел....доктор искаше да прави болница в Лион, във Франция....медицинското министерство го "удари" леко и му отговориха, че може да направи болница в Оксер, Монт де Марсан, Роде или в Троа....не дават където ти искаш...та така....

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Много добра статия.

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 19. 19 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Чудесна статия, но няма да ѝ обърнат внимание. Няма нищо за комунистите или за Русия, да надиплим 200-300 коментаря.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK