Сгреших за Русия. Лудите трябва да бъдат изолирани

Сгреших за Русия. Лудите трябва да бъдат изолирани

© hrad.czМилош Земан, президент на Чехия, който няколко месеца беше в болницата, направи специално обръщение по повод войната на Русия срещу Украйна. В него смятаният за проруски настроен държавен глава каза по адрес на Русия, че е сгрешил в преценките си и ръководството ѝ се държат като откачени. (Видео в края на текста)


Уважаеми съграждани!


Рано тази сутрин Руската федерация нападна Украйна. Това е акт на агресия, който трябва да бъде осъден не само с думи, но и с дела.
Обичам руската култура и уважавам саможертвата на руския народ във Втората световна война. Но това не означава, че съм съгласен чужда армия да влиза на територията на суверенна държава, без да обявява война.


Изгледах внимателно обръщението на президента Путин и ще му отговоря с едно изречение: истински грешки като бомбардировките на Югославия или влизането в Ирак не могат да бъдат извинение за собствените грешки.


Русия извършва престъпление срещу света.


Преди няколко дни казах, че Русия не е луда, че Украйна няма да бъде атакувана. Признавам, че сгреших и ирационалното решение на правителството на Руската федерация е пагубно за самата руска държава.

Най-важното от първия ден на войната в Украйна - четете тук
Последствията за България - тук
За протестите в Русия - тук

Вярвам, че е дошло времето да започнем с по-строги санкции, отколкото бяха планирани преди. И под това имам предвид преди всичко санкции, засягащи Swift - международната банкова мрежа, което би означавало изключване на Руската федерация от платежната мрежа.


Лудите хора трябва да бъдат изолирани: трябва да им се противопоставяме не само с думи, но и с конкретни мерки.


Бих искал да призова нашите съграждани към спокойствие, бих искал да изразя подкрепа за Украйна, правителството на Украйна и украинските граждани.


Следобед ще участвам във видеоконференция на страните от НАТО и поканих нашия министър-председател Фиала на тази видеоконференция, тъй като въпреки факта, че имаме различни виждания за държавния бюджет, в тази ситуация е необходимо да се действа заедно.


Вярвам, че ситуацията ще се успокои, но не чрез страхлив компромис, а с решителни действия срещу агресорите.


Много съжалявам, че се стигна дотук, но трябва да се държим като безстрашни хора, които няма да толерират агресията.


Благодаря ви за вниманието.
Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK