Путин вече воюва в България - с какво стрелят матрьошките в социалните мрежи

Сувенири от събора на русофилите край язовир "Копринка".

© Николай Дойчинов

Сувенири от събора на русофилите край язовир "Копринка".Избори 2022

И след началото на войната, която Владимир Путин започна срещу Украйна, руската правителствена пропаганда, насочена към България, залива "Фейсбук" в буквалния смисъл на думата. Статистиката за най-четени, споделяни и най-коментирани публикации води към групи в социалната мрежа, които споделят информация от десетки сайтове, които разпространяват микс от фалшиви новини и радикално антиукраинско, антиевропейско и антиатлантическо съдържание. Печалният извод от подобен анализ е, че според статистиката на "Фейсбук" пропутинската пропаганда в България ангажира вниманието на несравнимо по-широка аудитория от тази в други балкански, централно и западноевропейски страни, членки на НАТО и Европейския съюз.


На този фон без изненада за първите 24 часа след нападението, най-голям брой лайкове е събрало обръщението на руския президент Владимир Путин, с което бе обявена война на Украйна. Но важна подробност в случая е, че става дума за публикацията в открито пропагандната страница "Златна България". На второ място се нарежда видеоклип на който българи в Испания играят хоро. Той е публикуван в групата "Поп-фолк хитовете са тук". Третата публикация, която затваря


пропагандно-патриотичния "сандвич"
на най-харесаните у нас публикации в социалната мрежа, е пак от четвъртък (24 февруари). Тя гласи: "Тази сутрин в 5 часа, така желаната от САЩ и Запада операция на Русия срещу Украйна, започна". Автор е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в официалния си профил във "Фейсбук".


Само до 17 ч. в четвъртък, анонсираното от "Златна България" обявяване на война от руския президент, вече беше топ пост за последните 24 часа с над 900 хил. показвания. В друга публикация, този път в профила на телевизионния водещ Мартин Карбовски, е споделен призива на бившия министър на вътрешните работи Богомил Бонев "всеки от приятелите, който е забравил масовите убийства на Майдана и в Одеса през 2014г. () незабавно да напусне списъка с приятелите ми незабавно". В страницата на Карбовски това също е топ линк от първия ден на войната. Той беше споделен над 1600 пъти до края на деня в четвъртък и имаше повече от 9 хил. лайка, което според алгоритмите на Фейсбук би трябвало да означава обхват, надхвърлящ 500 хил. души.


Според специалисти в комуникациите през социалните мрежи, при 5 хил. лайка, което е добро, но не и лесно постижение, предполагаемият обхват е около 250 - 300 хил. души. Някои


пропутински публикации в българоезични страници в социалната мрежа


трупат по 15 - 20 хил. лайка, което ги изстрелва към 3-4 пъти по-висок обхват.


Според изследване на платформата Factcheck.bg, дезинформационната война на Русия, която в момента се води по всички флангове в България, през последните два дни е обхванала публикации и статуси, разпространявани в стотици български фейсбук групи и десетки сайтове. "Атаката с множество съобщения с невярна или подвеждаща информация, разпространени до милиони профили в социалните мрежи, е от няколко седмици, но се засили след изявлението на руския президент Владимир Путин от вечерта на 23 февруари за започване на "специална операция в Донбас"", показват данни от изследването.


Най-важните новини от третия ден на войната - тук
Ами ако Киев не падне - тук


Потребител във Фейсбук, цитиран от Factcheck.bg и получил над 100 споделяния е публикувал например коментар, който гласи:


Няма никаква руска агресия срещу Украйна


- всичко е една гигантска машинация на ЦРУ по дискредитиране на Русия, с цел завоюването на европейските пазари от САЩ". Други цитирани съобщения, събиращи рекорден брой лайкове и споделяния във Фейсбук гласят дословно: "Не вярвайте на CNN, DW, BBC и на българските официални медии - всичко там е преекспонирано и изопачено, за да бъде представен Владимир Путин като безподобен злодей и агресор".


В изследването попада и невярната информация за това, че Украйна на практика не съществува като държава, тъй като: "не е кандидатствала за регистрация на граници от 1991 г.". Публикация с такова съдържание е поместена в сайта RNS ("Ренесанс на истината"), след което по данни на онлайн инструмента CrowdTangle е споделена в групи и страници във "Фейсбук" с 1.2 млн. последователи.


Част от тази


мрежа за скоростно размножаване на руската пропаганда


в българоезична среда е и група във Фейсбук, наречена "НАТО - вън! Искаме убежище и българско гражданство за българите в Украйна".


На 20 февруари - 4 дни преди началото на войната на Путин в Европа там е поместен пост, който започва така: "Никой днес не гъква за готвената автономия на Южна България с насока Турция това е тема табу, а всички деца там се възпитават в духа на млади турци патриоти вече 33 години и единственото ни спасение в този момент е едно и не са нито САЩ нито Турция нито ЕС........." (правописът е по оригинала). Този "увод" само въвежда същинската публикация, озаглавена "Губернатор на Аляска: Българите са паразити, ще ги унищожим с атомна бомба!".


Печален факт в този случай е, че през групата "НАТО - вън! Искаме убежище и българско гражданство за българите в Украйна", категорично антиатлантическо съдържане разпространява и финансираната от БСП "Българска свободна телевизия". Линк от 1 февруари т.г. например води към епизод от


предаването "Дискусионен клуб", водено от агента на бившата Държавна сигурност Велизар Енчев


В него той дава гласност на "разследване" за "биологични експерименти" с български войници, осъществявани от НАТО в български болници.


Цялата тази картина, разбира се, не би била пълна без "Фен група на Костадин Костадинов, лидер на ПП Възраждане" във Фейсбук. Съдържанието й се формира през 3-4 профила, очевидно създадени специално за тази цел, които препубликуват текстове от десетина сайта в интернет. Всички те от години попадат във фокуса на изследванията за


каналите на руската пропаганда в България


Страницата с 1.3 хил. последователи очевидно е регистрирана в началото на декември м.г., след влизането на "Възраждане" в парламента. А последната публикация е от сайта "Паралел 42" и носи заглавие "Путин разказа играта на САЩ: Американците са убийци, крадци и изнасилвачи". Друго заглавие от сходен източник носи "братско" послание директно от Путин: "България е велика страна. Русия ще я освободи от НАТО".

"България е сред най-уязвимите на външно влияние държави в региона на Централна и Източна Европа поради широко разпространените проруски обществени нагласи и силно повлияната от Русия информационна среда, които играят важна роля във формирането на цялостните публични нагласи", казва Горан Георгиев, анализатор в програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията.

Лошата новина е от анализа Индексът на уязвимостта за 2021 г. към външно влияние от авторитарни държави като Русия и Китай в осем страни от Централна и Източна Европа: България, Чехия, Унгария, Черна Гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словакия. Според този анализ политическата среда в България е оценена като най-силно проруска и най-малко eвроатлантическа сред страните-членки на ЕС.


А това очевидно отваря вратата за тоталитарна пропаганда у нас от всички посоки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK