Борисов и Гешев си подават умело топката, докато управляващите са на тъча

Прокурорът, който е цел №1 на новите управляващи за смяна, пази гърба на "лидера на опозицията", който пък е цел №1 за разследване

© Twitter/ Мартен Волтеринк

Прокурорът, който е цел №1 на новите управляващи за смяна, пази гърба на "лидера на опозицията", който пък е цел №1 за разследване"Иван Гешев вика: "Аз обичам да се пра'им на луд, ама вие се правите много успешно!" Не, викам, братко, прост съм и ми е лесно."


Някой да не е забравил онези аудиозаписи от лятото на 2020 г., когато чухме безценни мисли на бившия министър-председател? Добре е да си ги припомняме от време на време - особено когато двамата, дето обичат да се правят на луди, се развихрят. Като сега например. В новото шоу всеки е поел роля да сваля правителството.


Гешев, който като прокурор има способността често да не вижда участието на политици в престъпленията, които разследва, сега се представя като политическа жертва на кабинета. Борисов, който е известен с това, че си избира прокурори, следователно няма как да бъде разследван, се хвана със стария си занаят - да се появява публично и да говори небивалици. Но какво значение има - той умело отклонява или с клетви отрича, ако се промъкне неудобен въпрос, а обществените радио и телевизия го ретранслират без никакъв контекст по всяко време.
Каква сценка играят двамата?


Прокурорът, който е цел №1 на новите управляващи за смяна, пази гърба на "лидера на опозицията", който пък е цел №1 за разследване. Прокурорът - заради тоталното разминаване на прокуратурата с правовата държава - неразследването на очевидни престъпления и стоварването на бухалка при липса на престъпления. "Лидерът на опозицията" - заради натрупаните през годините неразследвани улики за търговия с влияние, корупция, престъпления по служба, лъжесвидетелстване, пране на пари.


И докато изпълнителната и законодателната власт се сблъскаха челно с енергиен ценови шок, спешно приемане на бюджет и за капак - война "на две крачки" от България, плюс трудностите за постигане на съгласие с коалиционните партньори тип "орел, рак и щука", първите 100 дни от управлението им минаха.


А плановете за дълбоки реформи мнооого бавно се задвижват. При това не за всичко важно: Сотир Цацаров например си тръгна от антикорупционната комисия без ревизия, каквато се канеха да му правят, а поста пое дясната му ръка. Цацаров даже успя да заведе дело на министър-председателя, че го увредил, като съобщил за отнетия му допуск публично. Добър ход - с техните камъни по техните глави, както се казва. Години наред, когато прокуратурата директно обявяваше за престъпници хора в ефир, на пресконференции, с публикации на чатове - никой от засегнатите не реагира и не заведе дело за увреждане. От управляващите все още се чакат промени или нов антикорупционен закон, който да реформира комисията и тя да заработи ефективно.


Подобна е стратегията и на главния прокурор - жалва се по европейските институции точно както правеха противниците му в предишни години.

През това време съдебен контрол на действията и бездействията на прокуратурата все така няма и тя си прави каквото си пожелае. Службите са здраво пробити и все така бездейни по защитата на обществения интерес. Това забавяне на ключови закони и смени изигра лош номер на гражданите - застрашените се окопитиха, стегнаха редиците си и контраатакуват. В тази ситуация Гешев и Борисов си подават топката точно и това е естествено - дълго са играли в екип и продължават.


Тук помага много и Висшият съдебен съвет, който формално може да възпре тъпкането на законите от играчите, но пък не иска, защото явно им е подчинен. Неговата роля е да бави топката, когато по изключение попадне в полето му, до есента, когато изтича мандатът му. И да подготви следващата "бодра смяна", която да се промуши през парламента.


А през това време тандемът прокурор - опозиционер ще се мъчи да сваля правителството. С всякакви средства. Засега изглеждат като скачени съдове - падне ли единият, пада и другият. Затова е сигурно, че ще продължат да си пазят гърбовете.


Уплахата в очите


Колко уплашени са Гешев и Борисов е очевидно. Стресът на Борисов, че прокуратурата може да реши да го жертва, като го остави в ареста, си пролича и при излизането му. А изнервеният Гешев обикаля чуждите институции, като използва връзките на Борисов - ту в Европарламента, ту при ЕНП, та дори и във Вашингтон. Факт е, че навсякъде му съчувстват - какво друго да отговорят на оплакванията. Гешев добре е наизустил вече теорията за разделението на властите, на която през 2019 г. още не се беше почитател. Сега е тесен специалист.


Губят му се обаче съществени теми - какво пише в решението на съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България", какво гласи отговорът на всяко българско питане до Венецианската комисия, какво ни казва всяка година Комитетът на министрите на Съвета на Европа, защо беше връщането на плана за възстановяване и много други. Тези важни документи в прокуратурата ги замитат под килима.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

И Гешев, по примера на Борисов, се обгради с жени, които наизустиха тезите му и ги рецитират, а когато са сложни за запомняне - ги четат от листчета. Борисов е залегнал на завет зад гърбовете на партийците си в парламента, които държат фронта с пет клишета (водещо сега е за "лидера на опозицията") и избягват и те неудобните въпроси.


А висящите въпроси са много. Например какво стана с оня испански превод на разследването за пране на пари в Барселона, в което всички имат връзка с Бойко Борисов? А докъде стигна проверката на чекмеджето с пачките и кюлчетата? И това е само върхът на айсберга...


Мачът е сложен, залогът е голям


И докато на сцената е едно, зад нея се водят остри подмолни битки, които остават невидими или неясни за масовата публика. И тъй като новите управляващи не владеят кода "аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме", общественото мнение, мерено от някои удобни агенции, започва да се разколебава.


И ако управляващите не осъзнаят, че са "сами сред вълци", и не се забързат максимално, може да станат жертва на някое опасно "заучено положение".


Много е важно да не се забравя, че това не са самотни играчи, те не се борят само за собствения си интерес. Зад тях стои цял клан, на когото дължим безнаказаното източване на публичните ресурси през последните три десетилетия. Ще ги познаете по забогатяването им - те имат хотели върху дюните, вили в защитени природни паркове, луксозни къщи за гости, в които посрещат само личните си приятели, дебели сметки, футболни отбори, често издържани с държавни и общински средства. Живеят в апартаменти на кръстниците си или в държавни имоти, имат джипове на лизинг, без да имат легални доходи за всичко това.


С две думи: зад тях е задкулисието, което не иска да пусне властта, която от години държи чрез свои хора. И то не би пожертвало нито стотинка от благата си.


Борисов и Гешев си подават топката точно и това е естествено - дълго са играли в екип и продължават

© "Фейсбук"/Бойко Борисов

Борисов и Гешев си подават топката точно и това е естествено - дълго са играли в екип и продължават


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK