Ще се задържи ли Гешев по-дълго на поста си от кабинета "Петков"

Главният прокурор явно е възвърнал доброто си разположение на духа.

© Юлия Лазарова

Главният прокурор явно е възвърнал доброто си разположение на духа.Коментарът е препубликуван от "Дойче веле".


Във вторник, на влизане във Висшия съдебен съвет (ВСС), главният прокурор Иван Гешев заяви, че исканията за предсрочното прекратяване на мандата му са "тъжни за държавността" и прогнозира, че "денят ще бъде щастлив". Мнозинството във ВСС сбъдна очакванията му и го зарадва. За пореден път съветът отложи с процедурни хватки дебата за освобождаването му. Не е изключено в следващите месеци Гешев и близките до него в съдебната система да започнат да се държат още по-безочливо и провокативно, а дните им да стават все "по-усмихнати".


Близките до Гешев във ВСС все по-смело излизат напред
Причините са няколко. Управляващата коалиция доста се забави с обещаната реформа в съдебната власт, а зле обмисленият арест на Борисов и "колегите му" по-скоро избоде очите на реформаторите. Паралелно вътре в лагера на властта все по-често прелитат искри. Крамолите в коалицията дават надежди на Гешев, че той ще "надживее" правителството, което се закани да го отстрани.


ГЕРБ и ДПС, въпреки някои техни твърдения, предвидимо продължават да играят с главния прокурор. Двете партии остават против закриването на специализираните съдилища и прокуратури, което в края на март парламентът гласува за трети път на първо четене в рамките на година.


Хамид Хамид (ДПС) например наскоро заяви, че въпросната реформа е "поръчка, за която плащат любимите олигарси на властта". Депутатката от ГЕРБ Дани Каназирева пък предизвика истински фурор по време на дебата за спецправосъдието с призива си към парламента "да не пипа организираната престъпност, за да не настане хаос".


В този контекст близките до Гешев във ВСС все по-смело излизат напред, на светло, без да се крият или притесняват. Те си позволяват да държат сметка на министър Надежда Йорданова за това какво е казала в едно или друг интервю, както стана във вторник, когато бе предизвикана да обясни къде точно вижда зависимости във ВСС. Ще искат от нея "да признае грешката си" и дори "да им се извини". А гласовете в защита на главния прокурор, които кънтят все по-гръмко във ВСС, всъщност показват, че Йорданова е права - мнозина там са под неговото влияние.


Гешев - в добро разположение на духа


Колкото по-слабо е реформаторското мнозинство в 47-то Народно събрание, толкова повече ще го поучава Гешев. На заседанието във вторник той се върна към любимите си колоритни сравнения от сферите на космонавтиката, астрономията и географията: докато прокуратурата каца без проблем на луната с дизелов двигател (така Гешев величае съмнителните успехи на прокуратурата в делото "КТБ"), промените в съдебната власт, инициирани от кабинета "Петков" били все едно да се приеме закон, че земята е плоска.


Г-н Гешев обаче забравя, че Цветан Цветанов - бащата на спецправосъдието, което той брани, има само двумесечна специализация по право. Гешев, ДПС и ГЕРБ не могат да опонират по същество на аргументите за закриването на спецправосъдието, изложени от утвърдени професионалисти като адвокат Лулчева.


Въпреки това главният прокурор явно е възвърнал доброто си разположение на духа. И ако управляващите не запретнат ръкави и не стегнат редиците си, ще става все по-забавен и остроумен, все повече ще е "радост".


Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на кабинета "Петков", ако съдебната реформа остане под кривата круша, е твърде възможно горката българска Темида да бъде запокитена още по-силно навътре в тресавището.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK