За конституционната неприкосновеност на частната собственост – критично

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2322 Разстроено

  Неприкосновеността на частната собственост изобщо не е популярна идея и практика сред българските рублоидни комунета, които за огромно съжаление в момента са на власт в Отечеството!!!
  Справка - историята ни от последните стотина години!

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Няма условна собственост! Човек или е собственик, или не е.

  Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
 3. 3 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Неприкосновена частна собственост -- добре, но всички виждахме през тези 30 години как и КОЙ я придобива.
  С труд, по наследство -- да, но с явни кражби от държавата -- НЕ.

 4. 4 Профил на futio_tapanchev
  futio_tapanchev
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Демек за някой (наши) хора е неприкосновена, а за други (на които трябва да се открадне от наши хора) не е. Примери знаем всички.

 5. 5 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Разбирам аргументите на автора, но като чуя за ограничаване на собствеността с цел "борба с климатичните промени" (звучи ми като "борба с вятърни мелници"), и инстинктивно почвам да се оглеждам за партизани.

  НЕ НОСЕТЕ МАСКИ!
 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 663 Неутрално

  С промените в климата , се очакват и промени в собствеността - например изчезват острови , пресъхват реки и езера,изгарят гори , строят се пътища и сгради където преди е било земеделска земя. Да не говорим за нашето "чудо" около морето където собствеността е повече от половината , далавери , заменки и препратки.

 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не бре млади човече.
  Проблемът се състои в късно договеждане.
  Лениви мозъчни гънки не включват се в презареждане.

  Аксиома първата си е все същата:
  Законът е йерархична система от Конкурентни правила.

  Ако нарушител внушител комунистки учител
  внушител ти е внушавал друго - искай си парите.

  "Предмет на изложението ми е една конституционна разпоредба,
  която е добре известна,
  възприема се като своеобразна конституционна аксиома, по подразбиране,
  на пръв поглед е пределно ясна
  и от нея не произтичат проблеми
  при нейното тълкуване и прилагане.

  Става дума за чл. 17, ал. 3 от Основния закон,
  според който частната собственост е неприкосновена.
  (...)
  Но, според мен, правилото има и друго измерение..."

  К.В., Конституционен съдия

 8. 8 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 169 Любопитно

  Хммм... само това не го вярвам, че някакъв Конституционен съдия може да цитира закони, които могат да се тълкуват по начин, по които дават право за по друго тълкуване на чл. 17, ал. 3 от Конституцията, т.е. декларираната неприкосновеност, разбирана като пълна, абсолютна забрана за ограничаване на правото, всъщност не съществува, като се позовава на (Решение № 15 от 2021 г. и Решение № 3 от 2002 г. на КС и т.н.), което на практика е в пълно противоречие с Чл. 5, ал. 1 от Основния закон! Сравнението на нашата Конституция с тези на Германия и Италия, няма и да коментирам, защото по същество тя (българската Конституция) може да бъде сравнена с тези на Република Маршалови острови, Сейнт Китс и Невис или Сао Томе и Принсипи.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Комунистите не се спират, интересно че им се дава поле за изява в Дневник. Споерд автора частната собственост не била "свещена крава", когато ставало дума за интересите на другите. На мен ми е интересно, колко свои имота е разрушил автора, за да могат през тях да преминават или да се разхождат други граждани!? Разбира се няма как да отминен тъгата му, по отмяната на следния текст:
  "социалистическата собственост е основа на обществения строй на Народна република България и източник на нейното богатство и мощ. Тя трябва да се упражнява само в интерес на социалистическото общество"....

 10. 10 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 924 Неутрално

  На мен ми е интересно, колко свои имота е разрушил автора, за да могат през тях да преминават или да се разхождат други граждани!?
  —цитат от коментар 9 на svoboden


  В интерес на истината в Англия има т.нар. roaming rights, съгласно които не можеш да забраниш да ти преминават през ливадата (става дума за хора с огромни имения и земи). Така че не е нещо непознато и на най-антисоц системите по света.

  НЕ НОСЕТЕ МАСКИ!
 11. 11 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 2229 Любопитно

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Не е популярна днес, защото приватизираха одържавеното от тях след 1944. И нарекоха одържавяването ... национализация. Т.е. , цялата нация била спечелила...
  Та до днес , когато едновремешните другари , вече пишат на имотите си , "частна собственост, стреля се без предупреждение"...

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#10] от "clint_eastwood":

  И в България не можеш да забраниш да ти преминават през ливадата или гората. Все още можеш обаче да не допускаш да ти минават през нивата, градината или двора.

 13. 13 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Статията е откровен комунизъм, сложена само заради климатичните промени и решението на съда в Германия. Конституционният съдия сигурно е чувал за института на отчуждаване, който е предвиден именно при обществени нужди, друг е въпросът, как се прилага в България.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2522 Весело

  “законодателя, така и на Конституционния съд, които занапред все повече ще са изправени пред необходимостта да гарантират общи и споделени ценности, обезпечаващи бъдещето на човечеството, за сметка на някои индивидуални права на гражданите и юридическите лица.”

  Глобален комунизъм в действия! Няма да е “колективизация”, а “общи ценности”; няма да е “споделени жени” (бракове), а споделени ценности; няма да е “светлото комунистическо бъдеще”, а “бъдещето на човечеството”.
  В духа на автора, ако не осигурим условия за “следващи поколения” (дворец, самолет и частна клиника на родителите), то е безсмислено да поемаме отговорност за климата, общия интерес и изобщо за бъдещето. Сиреч, за да се чувства всеки богат (споделя ценността богатство), не трябва да има богати. А номерът с еднакво бедните (но едните “активни борчета срещу други ценности - капитализъм и фашизъм) вече сме го играли. Ще настъпим ли за втори път мотиката!?
  Апропо, как се дефинира “частна собственост” по отношение на държавата/общината (изключителна-подпочвените води/плажовете и обикновена частна - сградата на Министерски съвет) и по отношение извън недвижимите имоти ( собственост на патент, търговска марка, търговска тайна, авторско произведение/база-данни; банкова лицензия/актив; движима вещ/имот - самолет, яхта, самолетоносач, булит, доменна пещ или друг мощен отделител на, иначе полезния за растенията и Живота на планетата, СО2, обявен от малоумници за замърсител) в частта на неприкосновенността ( с охрана от НСО)?
  Защото едни психар по Гражданско образование във Френската гимназия дефинира правото на собственост днес като възможно “лично право”, “обществено право”, “всеобщо право” или “законно право”, но не и конституционно право или гражданско право. Човек да се чуди дали към съществуващите кодекси (гражданско процесуален, наказателен процесуален и административно процесуален) не се е пръкнал някой “законен процесуален кодекс” или “обществен процесуален кодекс” (като Устава на БКП).

 15. 15 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 212 Весело

  В България частната собственост на обикновеният човек нито е свещена нито неприкосновена. Защитена е само собственоста на другарете дето я заграбиха първите 2-3 г на "промените" от социалисти бранещи с кървав терор идеите на комунизма за една нощ станаха демократи , и едри капиталисти и членове не на БКП а на БСП а тъпия матрял рупа ли рупа и вземе та напсува Костов дето му съсипал живота.

 16. 16 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Няма условна собственост! Човек или е собственик, или не е.
  —цитат от коментар 2 на Nil satis nisi optimum


  Няма абсолютни права - всяко право е относително.

 17. 17 Профил на Petar Draganov
  Petar Draganov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Унизително е да четеш как български конституционен съдия поставя българската Конституция в подчинено положение на „…днешния глобален световен ред …“ . Кой му плаща заплатата на Кр. Влахов, българският данъкоплатец или г-н Швааб, собственик на Световния икономически форум в Давос?
  Идеята на Карл Маркс е развита от Влахов по нов „модерен начин“, като ни заповядва да се съобразяваме с нея. Комунизма от СССР завладя държавите от Източна Европа и те фалираха ведно с СССР. Сега комунизма завладява западния свят и той ще фалира!

  Нека си припомним за „морала“ на Красимир Влахов „Влахов напуска първоинстанционния съд и става зам.-председател на най-високия по степен съд на 5 април 2012 година. На 2 април проф. Лазар Груев входира предложението във ВСС, то минава извънредно на следващия ден в Комисията по атестирането и е включено на 5 април 2012 г. като допълнителна точка в дневния ред на ВСС за същия ден. На заседанието няма никакво обсъждане на кандидатурата. Така Влахов е въздигнат в член на ВКС и председател на Гражданската му колегия, състояща се от около 50 върховни съдии. Изборът бива критикуван поради липсата на публична процедура по номинирането и мотиви за избора.“

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK