ГЕРБ: 16 години сервилност към Путин

Ноември 2010 г. Путин идва в България, получава уверения за изграждането на АЕЦ "Белене", подписва договор за изграждането на "Южен поток" и за премахването на "посредниците" при доставката на газ – нещо, което всъщност монополизира ролята на "Газпром" в преноса и доставката.

© Надежда Чипева, Капитал

Ноември 2010 г. Путин идва в България, получава уверения за изграждането на АЕЦ "Белене", подписва договор за изграждането на "Южен поток" и за премахването на "посредниците" при доставката на газ – нещо, което всъщност монополизира ролята на "Газпром" в преноса и доставката.Анализът е от профила на автора във фейсбук.


Във връзка с агресията срещу Украйна и насъбраните противоречия по отношение на твърдостта на правителството на Кирил Петков срещу Русия, за няколко часа събрах общодостъпна медийна информация какво прави през 16-годишната си история най-големият опонент на правителството - ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов - в услуга на Путин.


Информацията съм събирал от издания като БНТ, Би Ти Ви, "Дневник", "Факти", "Биволъ", "Марица" и др., а за по-лесно онагледяване на всички жестове, за които е известно, че Бойко Борисов и ГЕРБ прави за руската страна, съм ги поместил в хронологичен ред. Използвал съм търсачката "Гугъл" с ключови думи "бойко", "борисов" и "русия", за времеви период от началото до края на всяка календарна година от 2006 г. насам. За да задълбоча в някоя тема и да имам по-голям контекст, съм търсил допълнително информация по ключовите думи, свързани с нея.
Умишлено съм избягвал по-широки и по-спекулативни ходове, които носят косвени ползи на Русия, като например внезапната промяна по отношение на присъединяването на Северна Македония към ЕС.


Списъкът не претендира за изчерпателност, нито аз претендирам да имам цялата картина на по-задкулисните позиционирания на Бойко Борисов и ГЕРБ. Наясно съм с това, че има и много американски и други "услуги", които управлението му прави, но при тях, все пак, става дума за съюзници - на хартия.


И така да започваме:


2006 г.: Секретна грама от посланика на САЩ в България Джон Байърли, огласена от Wikileaks и "Биволъ" 5 години по-късно, гласи, че Бойко Борисов е свързан "със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с "Лукойл" и със сериозна контрабанда на метаамфетамини, както и че като кмет на София "ангажира "Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл."


2007 г. Бойко Борисов получава орден за принос в руско-българските отношения "Ломоносов". Церемонията е в руското посолство в София, в присъствието на шефа на службата ФСБ Патрушев. На същата церемония Валентин Златев получава орден "Александър Невски I степен". (Борисов не отива на церемонията и посланикът му връчва ордена в общината, като изразява благодарност за твърдата позиция на кмета Бойко Борисов, че докато той управлява столицата, няма да се бутне Паметникът на Съветската армия - бел. ред.)


2008 г. Кметът на София Бойко Борисов получава и орден за заслуги в борбата с международния тероризъм от ФСБ, този път в Москва, където е официален гост за честването на 10-годишнината от създаването на Центъра за специални операции към ФСБ. Същият орден е получил и министър-председателят на Русия Владимир Путин.


2009 г.: "Българското общество ще знае какви ползи в следващите десетилетия би имала България, ако участва в съвместни проекти с руската страна," заявява Бойко Борисов след започването на преговори по АЕЦ "Белене" и свикването на две работни групи за създаване на компания и за обявяване на търга за предпроектно проучване на "Южен поток".


Бойко Борисов. (В) първо лице
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


На 13 ноември 2010 г. Владимир Путин идва в България, получава уверения за изграждането на АЕЦ "Белене", подписва договор за изграждането на енергийния проект "Южен поток" и за премахването на "посредниците" при доставката на газ - нещо, което всъщност монополизира ролята на "Газпром" в преноса и доставката. Увертюра в прокарването на проектите за "Южен" и "Северен поток" 2 е кризите от зимите на 2006 г. и 2009 г. Януари 2009 г. Русия безпрецедентно спира доставките на 30% от газа за Европа през Украйна заради неуредените договорни отношения с нея и дава основания за заобикалянето ѝ и отстраняването ѝ като транзитен фактор. Мнозина помнят посещението на Путин у нас с емблематичния подарък от Бойко Борисов: българско овчарско куче, което руският лидер умилен гушва и в последствие провежда обществено допитване в Русия как да бъде кръстено. Получава името Бъфи.


2011 г. Без знанието на икономическия министър Трайчо Трайков, шефът на НЕК Красимир Първанов подписва с "Атомстройекспорт" Анекс 12, който задължава България да завърши два реактора в АЕЦ "Белене". В крайна сметка не Първанов, а Трайков е смъмрен от Бойко Борисов. Малко по-късно Трайков иска оставката на Първанов, а равносметката след сключените споразумения с "Атомстройекспорт" е дължима от България сума за почти 2 млрд. лева. Въпреки това Първанов се завръща в енергетиката като зам.-министър с ресор Енергетика през 2017 г. в последното правителство на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Докато не се оказва един от купилите апартаменти от "Артекс" на по-ниски от пазарните цени.


2011 г. Правителството предоставя на концесия за 35 години пристанището Росенец на "Лукойл" за средна годишна такса от 860 хил. евро. По-късно става ясно, че контрол на акостиращите кораби там не се осъществява. Още по-късно (или едно десетилетие) там ще изникне т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Главният редактор на Le Monde Жером Фенолио пише, че Росенец е "най-стряскащият пример за руското присъствие на българска територия".


На 15 март 2012 г. Бойко Борисов уволнява икономическия министър Трайчо Трайков, сочен за препятствие пред руските енергийни интереси и остро критикуван от Румен Овчаров като човек на американците. Тогава Трайков малко по-рано е влязъл в директна конфронтация с Валентин Златев и казва, че цените на горивата са изкуствено надути от "Лукойл".


2013 г. Официалното начало на строителството на "Южен поток". Путин благодари в телефонен разговор, че нещата по този проект се движат в срок и отправя покана към Бойко Борисов да посети Москва.


2014 г. ЕК обявява, че "Газпром" монополизира цялата верига на проекта "Южен поток", включително производството, преноса и доставката на газ. Правителството на Бойко Борисов е паднало, а Пламен Орешарски обявява прекратяването на проекта, в компанията на трима американски сенатори.


2014 г. Русия анексира Крим. Бойко Борисов е опозиционен лидер. Заявява, че е против санкциите срещу Русия.


Пак 2014 г.: Путин заявява, че "Южен поток" е прекратен по вина на България и става "Турски поток", пренасочва се към Турция, вместо към България.


2015 г. : Бойко Борисов отново на власт, в коментар за изказването на президента Росен Плевнелиев, че Русия провежда хибридна война, го критикува и казва, че трябва да сме по-сдържани спрямо Русия. Също така, потвърждава, че "губим много" от санкциите на ЕС срещу Москва и "Моля се на Бога големите началници по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени". Любопитно е, че същата година Борисов твърди пред Американската търговска камара, че "сме спрели три големи руски проекта", че спираме руските самолети "над морета" и че сме признали Хизбула за терористична организация - в полза на САЩ. В следствие на това, Сергей Лавров в прав текст заявява, че трябва той "да се срамува" от изявлението си. И същата година енергийният министър Теменужка Петкова лично в Санкт Петербург на икономически форум, представя идея за газов хъб, който да включи България в новата тръба на Путин - т. нар. Турски поток. "Турски поток" е току-що концептуализиран от Русия като начин за избягване на България и ЕК след спирането на Южен поток. Т.е. България през 2015 г. чрез своя енергиен министър моли Русия да я върне в географията на газовия си пренос към централна Европа.


2016 г. Бойко Борисов отказва България да участва в общ флот с Румъния, Турция и Украйна срещу Русия и заявява, че иска в Черно море да вижда "платноходки, яхти, мир и любов, а не по курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад".


2017 г. На среща в Министерски съвет през септември, Бойко Борисов благодари на руския генерален прокурор Анатолий Чайка за взаимодействието и спокойния туристически сезон в България и в компанията на българския главен прокурор Сотир Цацаров и руския посланик Анатолий Макаров е подчертал взаимната полза от развитието на двустранните икономически отношения.


2017 г. Бойко Борисов уточнява по-ранния си отказ за общ флот на НАТО в Черно море: "Аз бях за предно разполагане, за учения, но когато започнем да патрулираме всекидневно с натовски кораби, веднага ще дойде реакция на Путин, на Лавров и Русия."


2017 г. Същата година става ясно, че Бойко Борисов активно лобира за отмяна на санкциите срещу Русия след анексията на Крим. България започва подготовка за председателството си на Съвета на ЕС, като Борисов в телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас казва, че като ротационен председател, България ще постави въпроса за отпадането на санкциите.


2018 г. Скорострелно и непредвидено премиерът Бойко Борисов отива в Москва на среща с Путин и изведнъж България отново става част от трасето на "Газпром", а той започва да я нарича "балкански" вместо "турски" поток. Обявява се т.нар. процедура за резервиране на капацитет, която следва да докаже, че към проекта има търговски интерес - с което да се омилостиви Брюксел. Но "Газпром" резервира 90% от входния и 80% от изходния капацитет и България влиза с 3 млрд. лв. собствени средства, без да може да я ползва.


Отново 2018 г. Борисов възражда проекта АЕЦ "Белене" и вече за него той не е "гьол, в който потънали 800 млн. лв.", а "много красив проект".


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

2018 г. (декември) Празнична елха с червени петолъчки, подарък от Москва за София, грейва на площад "Света Неделя".


2019 г. ГЕРБ гласува финансиране за спорно удълбочаване на канали на варненското пристанище с 435 млн. лв. Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" възлага на "Транспортно строителство и възстановяване" чрез прословутата процедура inhouse, което пък, в крайна сметка превъзлага с по-голямата част от сумата изпълнението на руската компания "Гидрострой". Така, изглежда, се заобикаля Законът за обществените поръчки, за да се стигне до това удълбочаването да облагодетелства и "Гидрострой", и отново Ахмед Доган, който е собственик на ТЕЦ "Езерово", разположен там.


2019 г. 18 септември: "В момента между България и Русия има изключително прагматични, точни, коректни и много делови отношения. Те са взаимноизгодни и равноправни за всяка една от страните", заявява премиерът Бойко Борисов при подписването на договора за изпълнител на българската част от трасето на т. нар. "балкански" поток за над 1 млрд. лв. със саудитската "Аркад". Малко по-рано българския възложител "Булгартрансгаз" спира "Аркад" и възлага поръчката на втория в конкурса, в който участие има компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский "Трубная металлургическая компания" (ТМК), под предлог, че "Аркад" се забавили с документите. Но след намеса на КЗК и ВАС, сделката се сключва именно с "Аркад".


Януари 2020 г. Путин, Ердоган, Вучич и Бойко Борисов са заедно на церемония по откриване на "Турски поток". В предаване по държавната "Россия 1" осмиват нашия премиер как се натиска да се снима с Путин.


2020 г. "Аркад" скорострелно търси за подизпълнител регистрираната в Белград Infrastructure Development and Construction, с която подписва един от осемте си договора с подизпълнители за изграждането на руската тръба. В тази фирма директор е бивш заместник-генерален директор по изграждането на газотранспортни съоръжения по газопроводната система в "Газпром инвест" - Даниил Шапиро. И докато в Сърбия е очаквано да има изпълнители от "Газпром", поради това, че проектът там се финансира от консорциума, то тук парите са от държавния бюджет. "Булгартрансгаз" обаче настоява, че не знае за подизпълнителите на "Аркад": "Булгартрансгаз", няма право да влияе върху организацията на изпълнението, създадена от Обединение "Консорциум Аркад". Сред другите подизпълнители е и беларуската "Белтрубпроводстрой".


2020 г., септември: Бойко Борисов лично се качва на хеликоптер да инспектира прогреса по изграждането на трасето на "Турски поток", който той нарича "Балкански поток". В същото време газовата връзка с Гърция за пренос на азерски газ се влачи от 2009 г., въпреки уверенията тогава на Борисов, че трябва да е приключен до 2012 г. Този проект не е завършен и до днес.


2021 г. Равносметката от транзитната тръба на "Газпром": 6 потулени човешки жертви на експресното строителство и две еко произшествия, отстъпване за ползване на "Газпром" за 20 години, 3 милиарда лева от данъкоплатците без възвращаемост следващите поне 15 години. И 9 джипа на "Аркад" за безвъзмездно ползване от ведомства, както и от мъжа на пиарката на Бойко Борисов, който е ръководител в "Булгартрансгаз".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK