Темите газ, оръжие и Македония няма да съборят правителството

Нинова няма да направи крачка встрани от коалиционното споразумение, докато Радев ѝ диша във врата.

© Лили Тоушек

Нинова няма да направи крачка встрани от коалиционното споразумение, докато Радев ѝ диша във врата.Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Новия български университет, анализира по БНР ситуацията в управляващата коалиция.


Президентът Володимир Зеленски се държи с премиера Кирил Петков неснизходително и не му прави услуга, а отчита реалния факт, че България изключително сериозно помага на Украйна по няколко въпроса.


С подписа на Корнелия Нинова, макар и непряко, за Украйна заминават боеприпаси всеки ден. Тя, от една страна, иска да е част от една европейска и западна платформа, що се отнася до ситуацията в Украйна, а от друга, не иска да се скара с най-червено руфофилски настроените си избиратели. Тя това ще прави до края на мандата.
Нинова има право за едно нещо - в коалиционното споразумение не са се споразумявали да дават военна помощ за Украйна. Каквото са се споразумели, се изпълнява. За което не са се споразумели, ще има плаващи мнозинства в парламента. В един период премиерът се опитваше да добави нова точка към споразумението, но това не се е получи. Както БСП, така и "Демократична България" няма да отстъпят и истинският въпрос е дали това ще събори правителството.


Нинова пази равновесие между участието в правителството и нагласите на избирателите си, което е буквално на ръба на бръснача и в момента, в който вече не може да пази това равновесие, партията ще ѝ "вземе главата".


Това правителство е съставено на основата на твърде прозрачни преговори. Темата газ и оръжие няма да събори правителството. Защото по темата газ и оръжие ние сме в един голям глобален отбор и сме в центъра на терена. Македония също не може да събори правителството.


Векът на структурализма (твърди корици)
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Президентът Румен Радев ще трябва да играе през някаква политическа партия. Казвайки Янев, разбираме и Радев. По начина, по който Радев действа, само слепва по-плътно Нинова към коалиционното споразумение. С всяко действие, което той извършва, укрепва нейните позиции по начин, че тя да си поставя за цел това правителство да изтрае поне до местните избори, защото местните избори ѝ трябват.


За политическото пространство, което в момента представлява Корнелия Нинова в парламента, има страшно много претенденти и тя трябва да е политически неразумна, за да напусне коалицията и да тръгне към парламентарни избори.


Нинова няма да направи крачка встрани от коалиционното споразумение, докато Радев ѝ диша във врата, докато Янев загрява, за да създава партия. На този терен се опитват да играят и Румен Петков, който напоследък е станал много активен, Мая Манолова, Татяна Дончева.


Радев не би бил сега президент без Петков и Василев. Радев им даде легитимност и трибуна, но сделката беше взаимна. Колкото той помогна за тяхното влизане в парламента, толкова и те помогнаха за неговото преизбиране. Те застанаха като мост между лявата червена маса, която беше твърдото ядро на Радев и една по-рехава центристка и дясна периферия. Пито-платено. Много дълго даже търпяха патерналистичното поведение на Радев Кирил Петков и Асен Василев.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK