Революция – 11 тезиса за третото българско освобождение от руска зависимост

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 750 Неутрално

  България би се освободила напълно от зависимостта си от московската джамахирия само ако тя се разпадне един ден и престане да подкупва българи-рубладжии с рушвети. Докато тя е в състояние да отделя пари за такива рушвети, тя ще намира продажни българи да ѝ слугуват.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Веригите се скъсаха и паднаха, българският ум се възвиси свободен.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Дано наистина да е така...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 889 Весело

  Има една поговорка. Пилците се броят на есен. Та да видим зимъска как ще е? Дотогава ще сме свободни!

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 791 Неутрално

  А дано.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5737 Неутрално

  Добър анализ с изказани истини

 6. 6 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Отлична статия!

 7. 7 Профил на Quant Quark
  Quant Quark
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Санкции , репарации ..
  Русия ще се разпадне.
  Няма пари- няма русолюбие.
  Комунист даром не люби.

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  -Когато човек се изтърве и напълни гащите, казват че му олеквало...
  Ами честито !

 9. 9 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Прекрасен коментар!

  🇧🇬🇺🇦
 10. 10 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Дългото сбогуване с БКП и КПСС навлиза в нов период . Дано завинаги вече прережем пъпната връв . И гордо да застанем на страната на Цивилизацията!

 11. 11 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 781 Неутрално

  А дано...ама надали......истинското освобождение ще дойде когато бутнем МОЧА и стотиците други паметници на червените орки, когато децата учат в училище истинската ни история а не "написаната" под диктовката на руските гАспАдари, когато поне част от многобройната пета колона начело с Радев,Курнела, Бойко Методиев, Ахмед Доган, Р.Овч. и още много влезнат в затвора......докато това не стане, няма надежда за отърване от северноазиатската кочина!

 12. 12 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Достойно естъ!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  В Украйна Путин не успя да уреди военен преврат, но гледайки натовските ни генерали Радев и Янев, в България това е въпрос на дни. За късмет Янев вече не е военен министър, но всички генерали са подбирани от русофили.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на sbd131112109
  sbd131112109
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Блестящо ! Браво за проявената смелост от Асен Василев. Много вярна статия !

 15. 15 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Когато видим МОЧА и Альоша махнати от сегашните им места тогава ще разбера , че България има надежда да се излекува от червената чума.

 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":
  Колега, всички знаем, че корумпирането на българите става с нашите пари - с кожодерските надценки, наричащи се “данък рассссия”

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Днешна България май е единствената страна в НАТО с генерали национални предатели - Радев, Янев, а даже и тиквата ако го броим за генерал.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Този Портал Култура бива да се преименова на Портал Манипулативна халтура.

  Хайде, четете в прав текст!

  The Times

  По-високите цени ще бъдат постоянни
  Дидерик Самсом, началник на кабинета на Франс Тимерманс

  В супермаркетите в Европа цените на храните се покачват почти всяка седмица. Войната в Украйна добавя повече болка към вече рязко нарастващите сметки за енергия. Инфлацията моментално унищожава печалбите на тези, които имат достатъчно късмет да получат увеличение на заплатата.

  Докато общественият гняв нараства заради кризата с цената на живота и правителствата се опитват да компенсират щетите, висши европейски служители казват нещо различно. Те казват, че континентът трябва да приеме, че двете най-необходими средства за живот – храна и гориво – са били твърде евтини за едно поколение, и националните лидери трябва да бъдат готови да рискуват политическа реакция и да кажат на избирателите истината.

  Данните за тази пролет за инфлацията в Еврозоната са мрачни: годишната инфлация е над 7 процента, а 44- процентното увеличение на разходите за енергия също води до повишаване на цените на храните. Двоен удар от инвазията в Украйна, водещ до постепенното спиране на вноса на руски изкопаеми горива, и прехода на Европа към безвъглеродна енергия ускори огромното увеличение на цените.

  По-високите енергийни разходи, включително шесткратно увеличение на цената на газа като селскостопанска суровина (торове), доведоха до още по-високи цени на храните. А войната в Украйна разруши пазарите на ключови селскостопански стоки, като пшеница и готварско олио, причинявайки въздействащи ефекти по цялата верига на доставки. В страните от ЕС цената на пшеницата се е увеличила с 64,6% от март миналата година, а цената на рапицата, ключово маслодайно семе, се е повишила със 77,8%. Сега има недостиг на слънчогледово олио, от което 73% от световния износ произхожда от Русия и Украйна.

  Европейската комисия, която определя ключови енергийни политики в целия Европейски съюз, вижда по-високите сметки като отдавна просрочено и неизбежно съобразяване с реалността.

  Дидерик Самсом, началник на кабинета на Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на комисията, отговарящ за енергийната политика, предупреди, че предишните ниски разходи за живот идват за сметка на околната среда и зависят от вноса на руски изкопаеми горива.

  Самсом призна, че „никой не смее да каже на глас“ на избирателите, че предишният стандарт на живот е бил неустойчив и че по-високите цени ще бъдат постоянни.
  „Да, енергията ще бъде много по-скъпа от сега. Енергията беше твърде евтина през последните 40 години“, каза той на неотдавнашна среща на политиците в Брюксел в мозъчния тръст Bruegel, призовавайки правителствата да се изправят срещу „табутата“.

  „Ние спечелихме от това и създадохме огромно богатство за сметка на планетата Земя и, както осъзнаваме в момента, за сметка на геополитически дисбаланси [със зависимост от Русия]. И двете трябва да бъдат ремонтирани. За да ги поправим, трябва да плащаме повече за енергия, а също и за храна. За двете основни нужди на живота - храна и енергия - плащахме твърде малко през последните 40 години“.

  Правилата за разходите на ЕС и еврозоната вече са под напрежение след пандемичната подкрепа за бизнеса и служителите се опасяват, че правителствените субсидии за намаляване на цената на горивото или други разходи могат да предизвикат нова европейска дългова криза.

  Позицията на Комисията, че европейците са го изкарали „прекалено евтино“, се разглежда в много национални столици като политически динамит, който рискува да предизвика обратна реакция на същото ниво като противопоставянето в цяла Европа на строгите икономии преди десетилетие, политики, които широко се считат за решаващи за възхода на десния популизъм.

  В много европейски страни, особено в Испания, Италия, Португалия и Гърция, стандартът на живот се възстановяваше повече от десетилетие, за да навакса след кризата в Еврозоната, само за да бъде засегнат от пандемията, а сега и от увеличението на разходите за живот, което може да предизвика нова рецесия.

  Белгийските данни днес показват, че ефектът от намаляването на ДДС, за да се помогне на хората да плащат сметките си за енергия, е бил заличен от покачващите се цени един месец след въвеждането му. Данъчните облекчения намаляват средните разходи на семейството с 237 евро годишно, но след по-нататъшен скок на цените през април, сметките се оценяват на по-високи с 450 евро тази година.

  През пролетта и Италия, и Испания бяха засегнати от протести срещу повишените цени на горивата и енергията, а президентските избори във Франция този уикенд бяха доминирани от въпроса за разходите за живот.
  Честванията на победата за президента Макрон бяха прекъснати от необходимостта от предприемане на спешни мерки за облекчаване на разходите на фона на опасенията от нова експлозия на народни протести срещу цената на горивото, в духа на движението „жълти жилетки“, което шокира Франция през 2018 и 2019 г. Гневът от нарастващите сметки се смята за причина за най-ниската избирателна активност на френски президентски избори от 50 години и стои зад големите печалби в гласове за Марин Льо Пен, популистката съперничка на Макрон.
  „Каквото и да се случи, ние ще направим повече, за да защитим французите от скокове в цените на бензина“, каза в понеделник финансовият министър Бруно Льо Мер, обещавайки да увеличи фонда за спешна помощ, който вече е пробил дупка от 25 милиарда евро в бюджета му.
  Натискът предвещава нова бюджетна криза, след като пандемията увеличи годишния бюджетен дефицит на Франция до 6,5% миналата година, повече от два пъти над лимита за разходи от 3% на Еврозоната.

  Комисията, която налага правилата за бюджета на еврозоната, гледа на френската политика за субсидиране като на „грешния отговор“, посочва Самсом.
  „Те се опитват да задържат цената надолу, докато цената расте. Всеки икономист ще ви обясни, че единственият отговор е намаляването на търсенето“, каза той, отбелязвайки, че по-високите цени са от ключово значение за намаляване на потреблението.

  За да намали разходите, ЕС миналата седмица помоли хората да намалят личното си потребление на енергия. Европейците бяха помолени да направят всичко възможно, за да намалят енергийните приходи за Кремъл, като карат по-малко, изключват климатика си и работят от дома три дни в седмицата.

  Самсом, отново признавайки това, което нито един национален министър няма да каже публично, каза, че социалните вълнения вероятно са неизбежни, тъй като има малко политическо пространство за политики, които да смекчат удара от по-високите разходи за живот. „Това не може да се направи за една нощ, тъй като
  създава твърде много хаос и проблеми в обществото“, каза той. „Но предвид сегашната ситуация, ние разполагаме с малко време“.

  П.П. от мен:
  В превод в прав текст казаното ...
  ... Комисията, която налага правилата за бюджета на еврозоната, гледа на френската политика за субсидиране като на „грешния отговор“, посочва Самсом.
  „Те се опитват да задържат цената надолу, докато цената расте. Всеки икономист ще ви обясни, че единственият отговор е намаляването на търсенето“, каза той ...

  означава, че "правилният отговор", с който са наясно е ... обедняването и намаляването на стандарта на живот в Европа.
  Туй, дето евфемистично го наричат "намаляване на търсенето".!

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Ако управляващите, с помощта или без на опозицията, успеят да избегнат шока с газа, наистина ще може да се говори, че се отърваваме от руското газово робство.

 20. 20 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#7] от "Quant Quark":

  Не е точно така. Има достатъчно безплатни идиоти - само малко трябва някой да ги подтикне към съчувствие към гОрките русняци.

 21. 21 Профил на Васил Василев
  Васил Василев
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Настръхнах като слушах Асен Василев. Свалям му шапка за позицията и за начина, по който я изрази.

 22. 22 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Дано българън се разбуди от комунарския сън...дано!Иначе прекрасна статия

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 23. 23 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Идеологията на Хитлер беше за чиста арийска раса и си беше намерил причина да изтребва евреите. Путин прецени, че да връща комунизма не е особено печелившо за оцеляването му и с претенцията си да остане в историята като "императорът на новия ред" измисли идеологията за "руски свят" обединяващ всички, които той прецени, че принадлежат към този свят. Тези които отказват като украинците, подлежат на унищожение. Това консолидира облъчените от безмилостната му пропаганда руснаци и русофили, което от своя страна го карат да се почувства толкова непобедим, че започна варварски да превзема омразната му Украйна. Аналогията с Хитлер, който Путин внимателно е изучавал, е пълна. Другото, което е допринасяло руснаците да не се съобразяват с международното право е тяхната грандоманщина, която периодично придобива перврзни форми. Това е моментът, когато подло, характерно за грандоманите, особено комплексираните от ниския си ръст и многото бой, които са яли в махалата от момчетата и бащите им, като малкият Путин, си избиват комплексите, нападайки други държави, вече пораснали и добрали се до властта. Измисля си безцеремонно и набързо мотиви, към които руското общество е особено чувствително - Русия е заплашена! Светът иска да унищожи Русия! Ракети, разположени в Украйна щели да стигнат за 5 минути до Москва. Защо ли пропуска ракетите на Северна Корея? И защо точно Украйна иска да унищожи? Превземането на Украйна му дава стратегически военно (Путин друго не го интересува и не го разбира) предимство в черноморският регион и Балканите. Омразата на Путин към проклетите украинци (към българите презрение, защото са страхливци и знае, че за страхливите мижитурки е характерно предателството) идва от това, че те категорично отказват да се присъединят към руския свят. Украинците си искат цивилизацията. Руското общество, изолирано от света и с промити мозъци от масираната пропаганда, не разбира как Путин го тласка към Северна Корея. Убедена съм, че много руснаци нямат нищо против. Парадоксът е, че има и немалко българи, мечтаещи за това. Комунизмът до такава степен им е полирал чугунът в главите, че са необратимо увредени. Дори претопяване не помага. Количеството им се оказва голямо. За техните гласове се борят Нинова, Копейкин, Радев с бъдещата партия на Янев. За тези хора свобода и демокрация са мръсни думи. Чрез тях ДС направи паралелната власт в България. Принципите, които Русия през тях налага в България вече 30 години, за да си осигури силно влияние са "колкото по-зле, толкова по-добре" и "необразован народ, лесно се манипулира". За всичко е виновен Запада и най-вече Америка. ДПС имаше изгода от това, защото поддържаше високо ниво на корупция,намесвайки се във властта размахвайки етническата карта и разпределителят на порции насочваше огромни финансови потоци към сметките си. Ключовете към най-големите сметки ги държи Ирена Кръстева. От там идва силата на синчето и. От своя страна Путин ги държи изкъсо и изсмуква от тези сметки огромни суми. Иначе ще се сблъскат с господин Новичок. Те го знаят много добре. Особено онзи, с масивна, огромна маса под чертата на веждите си и пипонест, малък израстък над веждите, получил се изглежда след удар с нещо тежко, подкрепян очевидно от купения Манфред Вебер. Непонятно е какво толкова българите харесват нискочелия. Особено едни набити, мустакати представителки на женския пол, които си умират от удоволствие да бъдат наричани мисирки и мечтаят да споделят леглото му. Най-вече заради съдържанието на чекмеджето.

 24. 24 Профил на Quant Quark
  Quant Quark
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тони КОСТОВ":

  Добре де.
  Полезните идиоти ще се прекръстят на москофили и ще си филят блатната московия.

 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Ох, дано да е така! Но това е само началото, дано издържим! Дано да издържат и тези, които сега се борят за това! Господ да ни е на помощ!

 26. 26 Профил на wih501116336
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Трудно, но напълно възможно да скъсаме с влиянието на Русия.
  Да видим, че докато правната ни система е на този хал, мошениците дето ни крадат, винаги ще гледат на изток и трябва да бъдат удряни по лакомите ръчички.

 28. 28 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Най-хубавото е, че от вчера нашите освободители от САЩ си имат и министерство на истината. :-) Нещо възстановяването на свободата на словото в Туитър не им хареса на другарите пишмандемократи. :-)

 29. 29 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Сега остава да видим зависимостта към Русия със зависимост към кого ще премине понеже това че не взимаме от там не означава, че няма да взимаме от никъде.

 30. 30 Профил на cvw47556294
  cvw47556294
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дай боже!

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Левско е казал ,,Който ни освободи ,той ще ни зароби "
  Време е да вземем съдбата си в ръце . НАРОДЕ ?

 32. 32 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#14] от "sbd131112109":

  "Смелостта" им ще се види, едва когато изгонят Ниновица от управлението. Дотогава само празни надежди. Освен приказки не сме видяли реални действия в правилна посока от тази пасмина. Очакват ги горчиви разочарования. А те засега са една безформена, политически и икономически безформена буца с неопределен състав.

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2627 Гневно

  Малко извън темата , преди около час по ,,Хоризонт" една мисирка и един пишман политилог 2 пъти повториха опроверганата лъжа ,че Австрия и Германия ще плащат в рубли . Няма истина няма СЕМ . лъжи до дупка . На тези мисирки ние им плащаме заплатите .

 34. 34 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Малко извън темата , преди около час по ,,Хоризонт" една мисирка и един пишман политилог 2 пъти повториха опроверганата лъжа ,че Австрия и Германия ще плащат в рубли . Няма истина няма СЕМ . лъжи до дупка . На тези мисирки ние им плащаме заплатите .
  —цитат от коментар 33 на hodounski


  Програмен директор на Хоризонт е жената на Александър Маринов, съветник на руския агент. И това радио плаче за чистка до кокал.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 35. 35 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 2485 Весело

  До коментар [#28] от "stargate":

  Най-хубавото е, че от вчера нашите освободители от САЩ си имат и министерство на истината. :-) Нещо възстановяването на свободата на словото в Туитър не им хареса на другарите пишмандемократи. :-)
  —цитат от коментар 28 на stargate


  Боли, ах колко боли...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 36. 36 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Фактите изобщо не са легални по отношение на позицията на автора.

 37. 37 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Уроци по история. Дати, които влизат директно в нея. Както винаги блестящ Митко Новков!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 38. 38 Профил на Ivo RadAr
  Ivo RadAr
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Абсолютно вярно и до болка точно! Евала на автора! Ще ни е трудно защото у нас е бъкано с предатели в интерес на Кремъл , но ще се справим...

 39. 39 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#35] от "nv":

  Боли, ах колко боли...
  —цитат от коментар 35 на nv


  Радвате се, че марксистите в САЩ си правят министерство на истината ли?!? По-добре да не коментирам. :-)

 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2259 Весело

  Малко извън темата , преди около час по ,,Хоризонт" една мисирка и един пишман политилог 2 пъти повториха опроверганата лъжа ,че Австрия и Германия ще плащат в рубли . Няма истина няма СЕМ . лъжи до дупка . На тези мисирки ние им плащаме заплатите .
  —цитат от коментар 33 на hodounski


  Сорри, ама Ройтерс цитира Министерството на икономиката на Германия, която обявява, че откриването на такива "специални сметки" в Газпромбанк не нарушавало санкциите.

  За Австрия не знам, ама и те най-вероятно са като Германия.

  Така че попържай първом мисирките от Ройтерс и най-вече мисира ... Хабек!
  Особено Хабек!
  Тоа по пресконференции громи и спира нефта и газа, а в официалните дукименти на министерството му - глей ти! - точно обратното!

 41. 41 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 766 Неутрално

  След 1997 г. започва второто българско освобождение от руско влияние: България подава молби за членство в НАТО и Европейския съюз - два политически акта от решаващо значение за просперитета и суверенитета на държавата. Страната е прехвърлена на европейски релси, които стават неотменим коловоз на 29.ІІІ.2004 г., когато сме приети в Атлантическия съюз, и на 1.І.2007 г., когато ставаме пълноправен член на ЕС.
  Вярно, първоначално с интерпретациите, че е твърде възможно да бъдем "Троянски кон" на Русия в НАТО и ЕС, тъй като руското влияние си остава значимо, подхранвано обилно от пропагандата, ширеща се включително в българските учебници по история (и все още неизчистена оттам, за съжаление). С идването на власт на правителството на Симеон Сакскобургготски сякаш тези два съдбовни факта на българска национална независимост биват елиминирани - руските изпарения все още отравят българското общество.
  Правителството на Сакскобурготски вкара България в Нато, както и завърши преговорите с ЕС за членство, усилия направени не биз личната намеса и връзка на Царя.
  Да се пропуска това заменяйки го с мъглявото твърдение, че някяк си тези дав факта са се случили от сабосебиси и свършени от някой друг , а не от въпроното правителство е груба манипулация кам по-младите читатели, които не помнят това време.
  Но ние помним илесно не се манипулираме...с изключение на този миризлив оттенък в стаията, с другото е приемливо. А специално подчертаване на датата 27 април наистане страхоне комплимент към ПП и Асен Василев, напълно заслужен, между другото.

 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  “ верните подлоги на Москва. С нейни кървави пари

  На 9.ІХ.1944 г. сякаш всичко е загубено - на България напълно безпричинно ѝ е обявена война”
  ——
  И да добавим — София е била също толкоз безпричинно бомбардирана, щото ние най-невинно сме им обявили война, нъл тъй български телегентино.
  Секи има право на пристрастия, ама истерията не ти дава индулгенция за послепяване.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Нито един русофил не може да даде разумни доводи за безграничната си обич към Русия.

 44. 44 Профил на dkd59637874
  dkd59637874
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Сега сме свободни и да видим кой политик ще има смелостта да демонтира МОЧА. Неговото име с сигурност ще влезе в историята.

 45. 45 Профил на Свежана
  Свежана
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#43] от "jmf29537805":

  Не е безгранична обич, а е безгранична завист и оттам омраза към Запада и особено към САЩ. Видяха, че не можем да ги стигнем никога и завистта и злобата изригнаха. И видяха в лицето на Путлер борец срещу "лошия" Запад.

 46. 46 Профил на putin_kaputin
  putin_kaputin
  Рейтинг: 1791 Любопитно

  "Но преди това, по време на Първата световна война, българите разбират "любовта" на руснаците, когато тия нахлуват в пределите на Северна Добруджа - враждебен акт, който дори заклетият русофил Иван Вазов не успява да издържи и пише стихотворението "На руските воини": "О, братя славянски, / защо сте вий тука? Защо сте / дошли на полята балкански / немили, неканени гости?"..."

  Преди време излезе информация, че по време на учение, нашенци - ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЙНИ, по време на стрелби на учение на НАТО, са отказали да стрелят по мишени, изобразяващи руски сАлдати.
  ИНТЕРЕСНО МИ Е ДАЛИ РУСНАК ЩЕ СЕ ЗАМИСЛИ И ЗА СТОТНА ОТ СЕКУНДАТА, ДА СТРЕЛЯ ПО БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК!
  –––––––––––––––
  НЕ ПО МИШЕНА ПРЕДРЕШЕНА КАТО БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК!

  Fu*k Your Opinion
 47. 47 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Трудно, но напълно възможно да скъсаме с влиянието на Русия.Да видим, че докато правната ни система е на този хал, мошениците дето ни крадат, винаги ще гледат на изток и трябва да бъдат удряни по лакомите ръчички.
  —цитат от коментар 27 на tsvetko_51


  Русия деленда ест! След това няма да има руско влияние и няма с кого да скъсваме!
  Просто е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 48. 48 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Дано българън се разбуди от комунарския сън...дано!Иначе прекрасна статия
  —цитат от коментар 22 на Willy Messerschmitt


  То дори не е "комунарски" сън. Докъм болшавишкия преврат отношението на БРСДП(т.с.) към Русия с строго отрицателно . В това отношение те следват плътно Маркс и Енгелс. Отрицателно е и отношението им към настаняването на белогвардейците в България. В болшевишкия преврат партията на Дядото вижда началото на световна революция , а не на руска болшевишка имприя. Дори до края на 20те г на миналия век, нашите комунисти правят стриктна разлика между "царизма" и "съветска Русия" и съответно отношението им към двете е на партийно-класови основи. Преломът "съветско" да се отъждестви с историческата Русия, нашенските комунисти правят едва при утвърждването на сталинизма и чистката в Интернационала (и в самия СССР). И колкото повече сталинизмът избива в посока на национализъм, толкова повече нашенските комунисти обговарят "историческите основания" на българо-съветската дружба. Понеже точно Сталин ги докара на власт , а се крепяха на тая власт от съветската система, се получи и онази историческа мистификация , която Живков формулира като "Дружба от векове за векове", напълно покривайки Русия и Съветския съюз. И в тая мешавица в продължение на поколения бяха възпитавани българите.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 49. 49 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  ПП. Впрочем и мнозина от съвременните русофоби са жертва на комунистическата мистификация, припокривайки напълно Русия и СССР. Това позволява на екземпляри като Митрофанова да тролстват свободно по теми за миналото.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 50. 50 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  “ верните подлоги на Москва. С нейни кървави пари … На 9.ІХ.1944 г. сякаш всичко е загубено - на България напълно безпричинно ѝ е обявена война”——И да добавим — София е била също толкоз безпричинно бомбардирана, щото ние най-невинно сме им обявили война, нъл тъй български телегентино.Секи има право на пристрастия, ама истерията не ти дава индулгенция за послепяване.
  —цитат от коментар 42 на Gretel


  Абе не е точно така. България не обявява война на СССР. И човек следва да се запита защо СССР не обявява война на България по-рано, напр. 1941, 1942, 1943 или пролетта на 1944.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 51. 51 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Така де , но вече няма кой да бърше задните части на руския слугинаж...

 52. 52 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  До коментар [#43] от "jmf29537805":

  "Русофилството е грубо политическо суеверие , което неминуемо води към катастрофа"
  /Димитър Благоев/

  "Лековерни СУЕВЕРНИ и враждебни"
  /Елин Пелин за нас- българите /

 53. 53 Профил на Григор Манев
  Григор Манев
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ммммдааааа, изключително добра статия. Много. Дано оптимизмът в края и се сбъдне. Условие за него е оставане на ПП на власт. Иначе служебно правителство и обратно на дъното. Не звуча оптимистично, но така мисля.

 54. 54 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Добър коментар.
  Браво на автора.

 55. 55 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dimitar Kunev":

  Ами я дайте малко "нелегални" факти.

 56. 56 Профил на mekarshalev
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Добър коментар.Браво на автора.
  —цитат от коментар 54 на Obh


  Не е. Силно пристратен и страда от големия грях да меша "руско" и "съветско". И както толкова ясно обяснява позициите на Русия и Великобритания покрай Съединениетом можел е да обясни и епизода със салфетката 1944.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 58. 58 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  И кое събитие стана първо - пресконференцията или спирането на газа? Смях в залата

 59. 59 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Статията много ми хареса. Най - важна е точка 9.

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#59] от "Светозар Христов":
  И на мен много ми хареса статията, макар и да не я прочетох внимателно. Не предполагах, че такъв интелигентен и ерудиран човек ще изпадне в подобна елементарна пропаганда.
  Да цитирам само:"... българите разбират "любовта" на руснаците, когато тия нахлуват в пределите на Северна Добруджа...". А какво са разбрали французите, когато немските войски маршируват в Париж? Уж Путин живеел в 19 век, ама май и някои психолози злоупотребяват с Машината на времето:)

 61. 61 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#50] от "БОНГО":

  “ Абе не е точно така. ”
  ——
  Кое е е така? Че крушката си има опашка и решенията имат последствия?

  Ама като я знаеш историята, мош ли ми каза с къф акъл наште са обявили война на Америка и Англия? Дедо му на Кирчо да не би да е бил премиер тогаз?или тоя на Ицко?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 62. 62 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Редки глупости. България започв да купува руски газ от Гърция. Страшна далавера ти казвам!

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2472 Весело

  "третото българско освобождение от руска зависимост"

  Как само третото освобождение!? Тоя "гума-нитар", Митко Новков, не е чел Историята. Първото пълно освобождение от Святослав ни го дарява Византия, за период от 168 години (от 1018 до 1186 г.).
  Второто пълно освобождение ни го дарява Бату хан - от 1241 г. до 1480 г. руските княжества изчезват.
  Третото (частично) освобождение е Кючуккайнарджийски мирен договор от 1774 г., с който българите остават изцяло подчинени на османските интереси, без тия в Бесарабия и Вложска България;
  Четвъртото, пак частично освобождение, е Кримската война, 1853-1856 - на Русия й е забранено да има военен черноморски флот.
  Петото освобождение е Берлинския конгрес, 1878 г. - българите в Одрински Тракия и Пиринска Македония са напълно освободени от руско влияние.
  Шесто освобождение и Междусъюзническата война - Добруджа и Беломорска Тракия са напълно освободени от руско влияние.
  След убийствения Ньойски договор следват различни авторитарни напъни да освобождение и облагодетелствуване, но се е стигало до
  "И също както след предишното "освобождение" България плаща контрибуции, златните ѝ резерви са изсмукани, а елитът на нацията - ликвидиран."
  Репарации сме платили само на Гърция, златните резерви са изсмукани още по време на войната, а елитът, клел се във вярност на Хитлер, не се явява "елит на нацията", ако ще да се професори (като Богдан Филов).

 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#13] от "Корки":

  В Украйна Путин не успя да уреди военен преврат

  Но американците успяха. !

 65. 65 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3408 Весело

  До коментар [#36] от "Dimitar Kunev":

  Кунев , се се каня да питам, какво става с Атака Варна бре? Да не са те свалили на последния пленум?
  Възрождинци не те ли назначха нещо- я секретар , я съветник ... Ако трябва да подшушна нещо на Костадинов? Човек с опит като тебе, хич бива ли...

 66. 66 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3408 Весело

  До коментар [#63] от "wanderer":

  Тапаришч путиншественик ,
  През 868 , киевска рус, и Византия съвместно разрушават България на Петър Първи... Светослав набива в Пълдин 20000 души на кол. Избива всички български боляри в Дръстър и забягва с българската хазна. Куманите му виждат сметката на праговете на Днепър.
  При всички руско турски войни , 1812 , 1829 руските войски са отвличали българи и са ги заменяли насам с всякакви черкези и печенези. За това пишат и Раковски и Ботев и З.Стоянов и кой ли не...
  Най подлия противник на българската църковна независимост е Русия , чрез големият приятел на България /самозвания/ граф Игнатиев. Прочее, същия замисля и участва в съдебното убийство на Левски...
  Същият участва лично и в раздаването на българските земи - Северна Добруджа /на Румъния/ и Нишко и Пиротско на сръбската любовница Сърбия.
  / Преди това , с руска помощ, в 1830 на Сърбия са дадени населените с българи Зайчарско и Неготинско/
  След 1878 Русия , цели 10 г разпалва гражданска война в България, работи против Съединението ни , праща бойни групи /"де жавю"/,сваля Батемберг, убийците на Стамболов се скриват /няма да познаеш къде/, в тогавашното руско посолство -днешната сграда на Раковска и Московска . Същата Русия упражнява огромен натиск в 1902 за назначаване на първия сръбски митрополит Фирмилиян в Скопие./Днес погребан за наш резил в "Св Спас", заедно с Гоце Делчев... Същата Русия , "арбитрира " в 1913 спорната и безспорна зони в Македония , познай на кого ? На Сърбия. Същата Русия гоним в 1916 от Сев. и Южна Добруджа, същата Русия води война с нас и до днес. Само за един преврат в България , този в 1923 няма данни да е инспириран и ръководен от Русия... От шестте ...

 67. 67 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  първата година е 968

 68. 68 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  До коментар [#13] от "Корки":В Украйна Путин не успя да уреди военен превратНо американците успяха. !
  —цитат от коментар 64 на ahasver


  Превратът не беше ли фашистки? И сложиха начело еврей?
  Ти след като си избрал за ник името на скитника еврей, би трябвало да ги знаеш!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK