Колко "евтин" е руският газ

Колко "евтин" е руският газ

© Надежда Чипева, КапиталОсновният гвоздей на реакцията на подивялата - при вестта за американски газ - Путинска колона у нас е "скъпотията" на втечнения газ. Щом го няма "евтиния" руски газ - народната тънка струна - следва неминуема разруха на българската икономика (в която около едва 20-30 сериозни компании са газови потребители.)


И всичкият, и целият, и единственият речетатив е "цената", който всички медии въртят като стара ръждясала латерна.


Защо този аргумент е измамен?
Първо, спот цената на газовите доставки се движи от търсене и предлагане, а не от формулата себестойност плюс печалба. Е, да, но всички дълбаят именно в тази посока - колко струвал транспортът, втечняването и т.н. Т.е на нас Газпром не ни продава газ съобразно това, колко му струва да го докара по тръбата до България, за да дълбаем в тази единствена посока.


Второ, дори да са дългосрочни договорите като тези на Газпром с Булгаргаз, то те пак се базират на борсовата цена (70%) и 30% осреднена цена на нефтените деривати за последните няколко месеца. Пак няма себестойност в сметката, въпреки да е ясно, че самата борсова цена покрива себестойността на добива.


Трето, американският втечнен газ се експортира основно за Азия, където обаче в момента търсенето е слабо заради КОВИД локдауните в Китай, намаленото производство и доставки в цяла Азия. Нормално е в този момент да има пренасочване на отказани количества към Европа на атрактивни цени - така че напълно е възможно за поне месец юни цената на американския газ да е по-ниска от договорената цена на газа на Газпром.


Четвърто, не е ясна реалната цена на Газпром сега при новите му условия за плащане - има нови посредници в Русия, неясни валутни курсове, неизвестни правни ефекти върху договорите - т.е няма референтна цена на Газпром, с която да сравняваме и да твърдим, че е "по-евтина".


Пето, никога не се коментира ноторния факт, че по руската тръба у нас влиза не само газ, а и огромна политическа корупция. При това положение, дори номинално руският газ да е по-евтин, България е плащала десетилетия и продължава да плаща огромна цена заради част от нашата политическа класа, която ни е лишила от суверинитет в много области, особено енергетика.


Шесто, Газпром може да ни продава на каквато си иска цена, защото сме малък пазар, а с него никога не се договаря просто търговска сделка. Защото руският газ е политическа стока с цена, която съдържа рентата на нашата политическа класа. Която сега е ревнала като малко дете с отнет шоколад - от трибуната на парламента до медиите за загубата на руския газ.


Седмо, както казва президентът на Естония - "ние сме готови да плащаме за друг газ колкото се наложи, защото свободата няма цена."


А ние кога ще имаме такъв държавник?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK