Фантасмагоричното митологизиране на Z

Фантасмагоричното митологизиране на Z

© Николай ДойчиновТекстът е препубликуван от "Портал Култура", заглавието е на "Дневник".


Когато руската армия нахлу в Украйна, едно от първите неща, които привлякоха вниманието ни, бяха латинските букви Z и V, изписани с бяла боя на танковете и камионите им. Противниците на войната видяха в Z новата свастика заради графичното и идеологическото им сходство. Привържениците на руската "военна операция" започнаха да си го поставят по дрехите, колите, аксесоарите и личните страници.


На големия концерт в Лужники, който отбеляза осмата годишнина от анексирането на Крим, Z беше изписано в думите вместо кирилското "з" - "Zа Россию", "Zа Путина". Появиха се много обяснения за значението на загадъчните знаци.
Най-логичното е, че първоначално това е маркировка за избягване на приятелски огън, тъй като въоръжението на руската и украинската армия е сходно. Според друго логично обяснение двете букви Z и V се използват за обозначение от кой военен район на Русия е съответната част - западен или източен.


Троловете на Путин
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Така или иначе знакът Z се митологизира и се появиха митични обяснения, често нелепи и фантасмагорични. Скоро попаднах на тълкувание от някакъв "италиански специалист" на емблемата Z, под която руската армия се сражава в Украйна. То ме изуми с космическата си мистичност.


Z бил "древен православен християнски символ за словенските народи, който осигурява защита от тъмни сили". Горната хоризонтална линия на буквата представлявала небето и Бога, долната линия символизирала земята и човека, а диагоналната свързваща линия изобразявала Светия Дух, "който затваря пространството между небето и земята, предотвратявайки навлизането на злото" и по този начин осигурява Божията защита на човека. Това било най-старата славянска молитва. Наистина изумително! Стопроцентова "православна" магия.


За да потвърди, че защитата е древна, "специалистът" твърди, че Z била буква от старата славянска азбука. И тук малко се увлича. Буквата Z (zeta) е въведена в латиницата от гръцката азбука, но постепенно изгубва графичното сходство с гръцката зита. Също от гръцката азбука се появява и в кирилицата, когато тя измества глаголицата.


Червен глад (меки корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Буквата, наречена "земля", първоначално е сходна с гръцката зита, но постепенно придобива днешната графика "з". Има числово изражение 7, но не е известно да има друго семиотично значение. Докато не се появява на руските танкове.


Всякакъв вид защити, муски, амулети, талисмани са атрибути на новообърнатите християни, които възприемат вярата като договорка с Бога за закрила и късмет. Характерни са най-вече за новите християни, идващи в църквите от комунистическите и комсомолските клубове, носещи оттам начин на мислене, мироглед, манталитет.


През трите десетилетия, последвали след разпада на комунистическата система, значителна част от комунистическия мироглед остана да живее в съзнанието на много хора. Те са възпитавани в него още от детската градина, закърмени са с него и той не може да се изтрие бързо и лесно.


В резултат съзнанието на много от тези нови християни е микс от разнородни идеи, съвместяващи несъвместими неща и примиряващи непримирими противоположности. Най-характерното за това ново полуезическо християнство е вярата в атрибути, осигуряващи защита.


Точно това виждаме в знака, изписан на руските танкове в Украйна. Този знак вече виждаме не само в Украйна. Путинофилите го превърнаха в нещо емблематично, което ги откроява над другите, като емблема на някакво своеобразно богоизбраничество. Не зная каква е семантиката на знака V, не съм попадала на обяснение, но като имам предвид контекста, вероятно е нещо сходно със Z.


Поразените
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Имаше информация, че на крайцера "Москва" се е съхранявала частица от Христовия кръст. Надявали са се, били са уверени, че това е несъкрушима защита и гарантирана Божия закрила. Въпреки това флагманът на руския черноморски флот бе потопен.


Сега, след като крайцерът е на дъното заедно с частицата от Христовия кръст, не ни остава да мислим нищо друго, освен че кръстът е бил поруган от недостойно отношение към него. Възлагали са му надежди, каквито не е подобавало. Подвела ги е неграмотната им вяра. Подвело ги е езическото им суеверие, облечено в християнска одежда.


Ако преместим погледа си от крайцера "Москва" към посланик Митрофанова, ще се натъкнем на същото. Наскоро ни я показаха на много снимки от горе до долу в червена премяна, дори с червени обувки Valentino. Видяхме и ръцете ѝ в едър план - с гривна с кръстче на китката. Пак със същата цел - да я пази и закриля.Носенето на гривна или броеница с кръстче е много популярно. Но може ли Христовият кръст да осигурява, още повече и да гарантира закрила, дори когато делата ти са отрицание на това, което учи Христос?


Божията заповед е ясна и недвусмислена - "Не убивай!". Може ли кръстът да закриля този, който е нападнал една християнска страна с танкове, ракети, кораби и цяла огромна армия с мощно въоръжение, разрушава цели градове и затрупва под развалините им деца и старци? Може ли да се надяваш, че кръстчето на гривната или чудодейният символ Z ще ти съдейства да вършиш злодеяния?


Още в първите месеци след свалянето на Тодор Живков видяхме в нашия катедрален храм Андрей Луканов и другите членове на политбюро с големи свещи в ръце. До вчера богоборци - вече богомолци. Щом запалиш свещ - преобразяваш се в християнин. Тогава сетивата на народа бяха още непокварени и огромната част от хората окачествиха този акт като лицемерие, кощунство и светотатство. Тогава спонтанната оценка на народа беше такава, но те упорстваха и наложиха новия си образ.


Днес често ни показват Владимир Путин в църкви по празниците. За разлика от тогава, днес мнозина са склонни да смятат, че бившият офицер от КГБ е станал истински християнин. Може и да се е преобразил, но е преобразено и християнството. То започнало да изпълнява функциите по идеологическата охрана на държавата, нагодено е за дейността, доскоро упражнявана от партийната идеология.


Писма до Украйна
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Новите идеологически християни имат и своя митология. Тя най-често се свързва със Сталин и неговата мистериозна среща със св. Матрона Московска. След тази среща в душата на бившия семинарист, изключен от семинарията за комунистическа дейност, чудодейно се възвърнала християнската вяра и той прекратил гоненията на църквата и християните. И именно благодарение на този обрат Бог дал своята закрила на Русия, за да победи във войната.


В тази митология има частица истина, но има и пропаганда. За разлика от сега, тогава Русия е нападнатата страна. Днес Русия е страна агресор, затова знаците Z и V не могат да ѝ осигурят закрила.


Такава вяра съществува, но тя не е християнска. Много добре нейната същност е показана от Андрей Звягинцев в неговия филмов шедьовър от 2014 г. "Левиатан". Още тогава процесите на подмененото християнство, приспособено към новите идеологически нужди, са започнали своя настъпателен поход и са показани от режисьора като религиозно нехристиянство.


Кулминацията е във финала на филма, в проповедта, която епископът произнася в църквата, построена на мястото на незаконно съборената къща на трагичния главен герой. Архиереят говори за истината и за нейната сила. Кметът, който току-що е извършил убийство, е показан като богомолец, който слуша проповедта, все едно нищо не е станало.


Звягинцев показва общество, в което отстъплението от базови морални правила е станало норма и нищо не смущава съвестта. Когато една безлична общност прехвърли своите права на един неограничен по сила суверен, той се превръща в Левиатан, който лишава членовете на тази общност от всякакви права, дори от правото на живот. Той е цар над всички синове на гордостта.


Европа, паметта, църквата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Епископът знае за извършените престъпления, но несмущаван проповядва моралните норми: "Казах ти онзи ден и сега ще повторя: цялата власт е от Бога! Където е властта, там е силата Ние знаем, че църквата ще ни защити с нас е Бог, с нас е истината, с нас е любовта Божия. Така ще победим враговете."


Русия, уповаваща се на гарантираната защита от знака Z, заплашва света с ядрена война. Заплахите се отправят през ден. В резултат на извратената си идеология днешна Русия вижда целия свят като свой враг, но няма колебание, че закрилата на Z ще ѝ осигури победата.


Но най-простото обяснение е, че знакът Z се прави с бързо движение на ръката, за да се задраска една страница.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK