Защо му е смешно на Гешев

Защо му е смешно на Гешев

© Юлия Лазарова"Нямам търпение чрез БНТ българските граждани да видят, че това са смешни основания."


Това заяви няколко пъти главният прокурор Иван Гешев и пред журналисти, и пред Висшия съдебен съвет в сряда (18 май), настоявайки да не се отлага обсъждането на предложенията на бившия правосъден министър Янаки Стоилов и на сегашния Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване, понеже основанията - той изрично поставяше думата в кавички, били несериозни, даже смешни. Така той се опитва да убеждава и медиите, и мнозинството в съвета, че изобщо не се притеснява от обсъждането. Убеждаване с малко комичен ефект за слушащите го журналисти, защото това мнозинство на ВСС вече даде достатъчно доказателства, че ще отхвърли предложенията за отстраняването на главния прокурор, без значение кога - дали след отлагане или сега. И Гешев отлично го знае.


Главният прокурор е публично смел, когато е оставен да говори за каквото той иска
А пред журналистите направи многословни коментари за "измислените основания", които били "политическа поръчка за въздействие върху независимата прокуратура и използването й като "бухалка" срещу хора, които мислят по по-различен начин". След като повтори опорните си точки, той побърза да избяга, без да чуе конкретни въпроси.


Сред въпросите, които "Дневник" иска да зададе, оставяме публично два съвсем конкретни. Може да реши да ни отговори следващия път на живо или специално.


Въпрос 1: Какво стана с делото за ОПГ ("организирана престъпна група" - да, така го обяви прокуратурата през януари 2020 г., когато публикува СРС-тата с телефонните разговори) срещу бившия началник на ВВС ген. Цанко Стойков, по което той беше подслушван заедно с президента. С други думи - в момента Българската армия има за зам.-началник на Отбраната проверяван, обвиняем или оневинен генерал? И президент, който е подслушван без отговор защо?


Въпрос 2: Какъв е резултатът от проверката на прокуратурата по разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд. С други думи - отхвърлихте или установихте участието на високопоставени прокурори от Специализираната прокуратура в неправомерни действия и дори тежки нарушения по този казус?


Такива въпроси главният прокурор избягва


Тогава престава и да му е смешно. Въпросът е дали когато най-сетне дойде ред във ВСС да обсъждат по същество посочените от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова основания за предсрочното му освобождаване, кадровиците ще питат така, че "чрез БНТ българските граждани да видят" и сами да си отговорят дали са смешни основанията да си иде Гешев предсрочно. Или са си напълно логични и... ще ги нарека, трагични.


Дали ще му зададат тези и други конкретни въпроси за (без)действията на прокуратурата? За "да видят гражданите", а нека мнозинството (му) го спасява.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK