Какви са правилата за атестиране на преподавателите сега – външният поглед

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ray
  Ray
  Рейтинг: 369 Неутрално


  Така нареченото "висше образование" е пълен фарс, никъде по света няма толкова много доктори, доценти, и професори

 2. 2 Профил на agi49370681
  agi49370681
  Рейтинг: 629 Неутрално

  А сега една друга гледана точка.
  https://www.segabg.com/category-observer/i-aynshtayn-nyama-da-pokrie-novite-akademichni-iziskvaniya-na-mon
  Ако 2/3 от нещата в статията горе са верни, то разбирам защо университетите протестират.

 3. 3 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  имаме идеални правила, но и най-убитите университети в цяла европа според класациите. а тия си играят да подреждат столовете на оркестъра на палубата на титаник.

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 4. 4 Профил на further
  further
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Имам две висши образования: едно в България и едно в САЩ. И за двете трябваше здравата да се трудя и съм доволен и от двете системи.

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3198 Весело

  "вариант, в който да налагаш квазистандарти за образование и наука, да произвеждаш зле подготвени студенти под претекст на академична автономия и същевременно да си пръв кандидат за още средства от държавната трапеза."

  Тази далавера дори не е "научно постижение" на българската академична общност. И тук ползват чуждестранен опит без да цитират източниците.
  Не подценявайте далаверите.
  Зле подготвените студенти е подвеждащо определение. Такива студенти често се оказват най-подготвените за далавери в България.
  Според мен трябва да има класация в много под-дисциплини:
  - далавери с еврофонзове;
  - далавери с държавни срества;
  - далавери с общински поръчки......

  подпис
 6. 6 Профил на Rossonero
  Rossonero
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ray":

  Някои от доценти те и професорите пишат с правописни грешки.

  Още от дете запали моето Сьрце винаги Ще бьдаВерен аз обичам ЦСКА.
 7. 7 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Промяна трябва да има. Във всички вузове е пълно с плагиати станали доценти и професори. За медицината - поне 90% от това което съм чел в дисертации е преписано, прекопирано, в най-добрият случай прерас.зказано.
  "Научните им постижения" звучат за всеки четящ лекар като нещо познато прочетено в Мед-лайн и подобни сайтове. Един от номерата е, че било направено за първи път в България. ОК но това не е научно откритие а приложение на нещо направено и открито вече. Адмирации за този, който го прилага. но за това нека да получава ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ а не да се кичи с титли.
  Когато направиш нещо ново ОК бъди доцент и професор.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2063 Весело

  До коментар [#1] от "Ray":

  Като влязох на лекция при така наречения доцент по икономика и започна разговор с друг студент, колко хубаво нещо е комунизма, излязох, прибрах се, изкъпах се и никога не се върнах повече :))

  Кои знае колко икономисти е обучил... Сигурно доста от тях са в парламента и взимат важни решения...

 9. 9 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  А сега една друга гледана точка. https://www.segabg.com/category-observer/i-aynshtayn-nyama-da-pokrie-novite-akademichni-iziskvaniya-na-mon Ако 2/3 от нещата в статията горе са верни, то разбирам защо университетите протестират.
  —цитат от коментар 2 на agi49370681


  и все пак там четем:
  "Излиза, че трябва да имаш близо 10 статии в Scopus. Но знаете ли колко струва само една публикация в тази база - от 1000 евро нагоре. Кой млад учен може да инвестира такава сума?" пита ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова. В нейния университет например бюджетът за наука е 50 хил. лв., които биха стигнали за публикуването на 25 статии, т.е. по 1/3 статия на преподавател. "

  За голяма част от хуманитарните науки не важи. И все пак освен списания, във всяка област има достатъчно добри конференции, конгреси, семинари и прочее, коити публикуват след това научните доклади.
  Настрана , че 50 хил. лв. за научна дейност на висше училище е нищожна сума, но телекомуникации се изучават, какар и с различен акцент в поне десет български университета! Доколко пощенското дело се нуждае от висшо образование държа да остана невеж по въпроса.
  Мисля, че грешката на Фенков е, че тръгна от преподавателите. Трябваше да тръгне от университетите!

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 10. 10 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Статията е прекалено обща и пълна само с празни приказки. Няма никакви конкретни примери и доказателства, нито за споменатото като лоша практика у нас, нито за добрите примери по света.
  Няма нито една препратка, нито една референция, нито една конкретизация, нито една бележка под линия, нито едно заглавие в библиография. И този пасквил ще ни критикува! Ами, вижте например, почти 100-те критерия за атестиране на преподавателите във ФФ на СУ, а ако има универститети, в които индивидуалната атестационна карта е повърхностна и смехотворна, ами, дайте линк към техните сайтове.
  Към индивидуалните атестационни карти, с които ни атестират във ФФ с техните почти 100 критерия, линкът е публично достъпен. Намерете го на сайта на ФФ, дайте го, господа журналисти от "Дневник", после изнамерете и атестационните карти и на преподавателите от "лошите" университети. Дайте ги и като линк, или като резюме в публикацията, белким нещо разберем и за нарочените като "лоши" университети.

  димка гочева
 11. 11 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Освен това има прекалено много правописни и пунктуационни грешки, но това вече за "Дневник" е стандарт. Презрение към родния език.

  димка гочева
 12. 12 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Вижте, доцент и професор са наименования на ДЛЪЖНОСТИ на преподаватели в университет. В Италия всички учители се назовават професори. Учител във висше учебно заведение е доцентът и професорът. Това е тежък и неблагодарен труд, ако съвестно се изпълнява. В България всички преподаватели преподават. на Запад някои не преподават а се занимават с изследователска дейност. В България поради мизерията в университетите е трудно да се твори. И не само това. на Запад има силна връзка между университетите и промишленността. В България промишлеността отсъства и няма кой да подкрепи и използва научните изследвания. Без подкрепа, без финансиране науката не вирее.
  Българските професори и доценти са в голямата си част са добре информирани и кадърни специалисти. Най-добрите не са вече български. Вижте, има разбира се всякакви хора в Университетите. Но ви моля да се замислите малко. Какво ще стане в България ако унижим, принизим и смачкаме тези образовани хора?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 13 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#9] от "БОНГО":

  Пощите преди станат университет бяха полувисш институт с характер на ПУЦ. Така наречената ректора лъже или не знае, че почти всички статии реферирани от Скопус са безплатни. Много малко са платени, а също трябва да се плати, ако са open source.

 14. 14 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#12] от "Сатана Ликующий":

  Само преподават, драги, и не се занимават с наука,
  преподавателите. Едва ли някъде по света има професор в университет, който да няма 10 цитирани в Скопус статии. Освен разбира се в републиките на бившето сесесере.ч

 15. 15 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1550 Весело

  До коментар [#14] от "gianni":

  Любезни, занимават се с наука! Но за Скопус, извинявай ако те уплаша!, трябват условия 20 пъти по-добри от съществуващите в нашите университети. И наличието на функционираща индустрия за техническите науки. Разбираш ли, мили, наука на гола поляна не става. Само с мита за Нютон, който се излежавал под ябълката и изведнъж ... една ябълка го праснала по главата ... и той се досетил ... това са митове. Науката става в скъпи лаборатории, в добри условия, в добро обкръжение. България не може да роди Кейс, Милтън и други икономисти, понеже ... няма икономика въобще. Разбираш ли ... за да те удари ябълката на познанието по главата ... все пак ... трябва да има ... 1бълково дърво и някой да отгледа и да се грижи за него.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 16. 16 Профил на Aleksandar Tsenov
  Aleksandar Tsenov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#13] от "gianni":

  Пълни глупости!

 17. 17 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Но за Скопус, извинявай ако те уплаша!, трябват условия 20 пъти по-добри от съществуващите в нашите университети. И наличието на функционираща индустрия за техническите науки. Разбираш ли, мили, наука на гола поляна не става
  —цитат от коментар 15 на Сатана Ликующий


  Поне половината от статиите в областта на техниката представени в списания или конференции в Скопус са изцяло с компютърни модели. В друга голяма пък не са нужни някакви скъпи експериментални апаратури които ги няма у нас. За статии в Скопус трябва глава, желание и труд. То дори в един Алжир не можеш да станеш доктор без статия в Скопус. У нас обаче може да станеш професор и ректор.

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  В България съпротивата е голяма защото ще се окаже, че по-голямата част от професорите ще си загубят титлите, а доста университети пък трябва да спуснат кепенците. Затова трябва да се направи временен преходен модел. Да се въведат университетски професори и доценти, които отговарят на национални критерии и професори и доценти, които отговарят само на критериите ба съответния ВУЗ. Първите могат да бъдат ръководители на научни договори със средства от държавата и ЕС, могат да водят докторанти и участват в научните комисии. Вторите, като директорката на бившия ПИС "Аврам Стоянов" станал университет, си гледат даскалъка и да не се изказват за неща, които не са им ясни.

 19. 19 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този клеветнически пасквил защо е анонимен?
  Написан от страхлив анонимен клеветник, публикуван от подлеците от "Дневник":
  в защита на екзекуторите на нашето образование и наука,
  ругатели на Отечеството и на родния език.
  Сигурна съм, че анонимният клеветник получава заплата и от българските данъкоплатци, от държавна институция,
  и на хранилката на ИПИ хрупа.
  Анонимен клеветник, който не може да пише грамотно на български.

  димка гочева
 20. 20 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Финалът на статията на анонимния клеветник:
  "Не може обаче да има приемлив за обществото като цяло, гражданите и икономиката вариант, в който да налагаш квазистандарти за образование и наука, да произвеждаш зле подготвени студенти под претекст на академична автономия и същевременно да си пръв кандидат за още средства от държавната трапеза."

  Заради това пасквилът е анонимен, присъдата е издадена за цялото българско висше образование: налага "квазистандарти за образование и наука", произвежда "зле подготвени студенти под претекст на академична автономия"...

  Анонимният клеветник не знае, че университетите имат друга по-висша и духовна мисия, и че не ПРОИЗВЕЖДАТ студенти, а работят с хора, с уникални човешки същества. В изреченията, в които няма груби правописни и/или пунктуационни грешки, като компенсация на това има присъди, които осъждат на екзекуция университетите.

  димка гочева
 21. 21 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Още един цитат от клеветническата хула на анонимния клеветник:

  "2. При отказ на министър Денков да се подаде на натиск да въведе новите правила за атестиран и само желаещите да преминат през тях да се възползват от предвидените бонуси на стойност 20 млн. лева."

  Две правописни и две пунктуационни грешки в едно изречение.
  Е, смисълът е ясен въпреки варварския синтаксис.

  Екзекуторът няма да се подаде, нито ще се поДДаде на натиск, но и
  "нови правила за атестиран" няма да има, защото с вманиачени сциентисти, които не виждат по-далеч от носа на своята специалност, никаква промяна не може да бъде направена.
  Екзекуторът беше заместник-министър и на мутрите, така че за никаква промяна
  не може да се говори.
  Екзекуторът продължава не промяната, а мутренско-варварската политика на унищожаване на
  университетите, на унижаване на колегията, на отблъскване на младите хора не само от професията, но и даже от следването.

  Този, който няма да се поДДаде на натиск, трябваше да си поДаде оставката още в сряда, защото Общото събрание на Софийския университет е гласувало

  с 205 гласа "против" двата проекта на решения на харвардски лустросаните.

  Бил е подкрепен само от 3 гласа "за", а 10 са се въздържали.

  Човек с достойнство след такъв вот в университета, в който е работил от десетилетия, включително и от колегите-делегати от природните факултети,
  вече
  трябваше да се е поДДал на чувството за срам, чест и достойнство,
  трябваше да си е поДал оставката и
  последно, но не и по важност:

  Трябва да се извини на целокупната българска университетска общност
  за обидите и клеветите, с които я засипва, да продължи
  да си пише статиите и да публикува само на английски,
  да го цитират стотици пъти,
  да си се наслаждава и любува колкото иска на огромния си импактфактор.

  димка гочева
 22. 22 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#2] от "agi49370681":
  Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова пише: "само една публикация в Scopus струва от 1000 евро нагоре". Това е вярно само ако се публикува в така наречения свдбоден достъп. За повечето списания това не е задължително - публикува се съвсем безплатно. (Например аз, като пенсионер, публикувам от три до шест статии годишно в списания реферирани в Scopus - тази година имам вече две публикации). Така че, който може - публикува, а който не може - си търси оправдания.
  Христо Н. Нанев

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 887 Весело

  До коментар [#22] от "npj45368855":

  Колега, ама нещо в скопус не намирам вашето име. Ако може линк?!

 24. 24 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#23] от "ban":
  Линк казваш, ето:
  https://scholar.google.com/scholar?hl=en&as_sdt=0,5&q=c+nanev&oq=c
  ѝ ако има проблем, обади се пак.
  Бъди здрав,
  Христо

 25. 25 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#24] от "npj45368855":

  Впечатляващи публикации, въпреки, че доста са теоретични. Сега преценете колко бихте написали, ако около 1000 часа от времето годишно ви е заето с подготовка на лекции и упражнения, работа с дипломанти и други учебни дейности.
  Бъдете здрави и вие.

 26. 26 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#25] от "ban":
  Е, покрай теоретичните публикации имам и шест патента, девет защитили докторанта (не помня колко дипломанти) и снимки в основен американски учебник (с превод на немски и полски езици) по биохимия. Но пък ме ударихте по болното ми място: Винаги съм искал да преподавам, но бях "ненадежден" за комунистическата власт (а после беше вече късно).

 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 887 Любопитно

  До коментар [#26] от "npj45368855":

  Е, чак пък ненадежден, с тези специализации в чужбина? Но, все пак отговорете.
  Сега имате над 120 публикации. Колко бихте имали ако бяхте преподавател?

 28. 28 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#27] от "ban":
  Е, да тези специализации в чужбина - но за други пък бях възпрепятстван (но това са лични работи). А на настоятелния Ви въпрос: Заедно с публикациите ми в Български списания и на Български език имам общо около 150 до 160 публикации. И да, бих предпочел да имам щастието да преподавам в Университета, макар и с цената на по-малко публикации.

 29. 29 Профил на Paula Fox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1949 Весело

  До коментар [#23] от "ban":

  И твоето не се вижда. Линк?

  Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)
 31. 31 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1949 Весело

  До коментар [#25] от "ban":

  Ама нали в БАН не преподавате?

  Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)
 32. 32 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Тази професорка от ПУЦа защо лъже, в Елсевир (СКОПУС само индексира видимата научна продукция другото е научен шум) няма платени списания, плаща се само за открит достъп. Освен това акад. Денков е прав. в Елсевир има списания вкл. за уманитари и даже египтолози. Има издателства, които са платени, но има алтернатива (без хищнияеските списаниш).

  Не може в 21в. учен да знае само руски и да не може да си напише стаията на ингилизки.

  Нека се прави атестация, че таива пинокиовци има, че не е истина, отделно плагиати и крадци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK