Светът е населен с "последни хора". Всички вярват, че са последни от своя вид

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oew281120649
  oew281120649
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Оф, тоз Иван нищо не познава

  Само фолософии пък нищо не е познал досега.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2825 Весело

  Клаус Шваб го измислил вече - заличаване на средната класа и консуматорското общество - 1% дългоживеещи свръх богати , 9% обслужващ персонал и 90% нагъваща джънк фуд затъпяла маса дето най големия и лукс е да посети забелижителностите във виртуалната реалност ...

 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Естествено, че светът е населен с последните хора от своя вид. Поне що се отнася до държавите от Западна Европа и САЩ.Още през 2050г белите американци ще са под 50 процента от населението. Същото ще се случи и във Великобритания и Франция около 2060г.Даже има предвиждания на британски демографи,че до края на века едва 10 процента от населението на Великобритания ще са бели британци."The great replacement "в действие. Плюс налагането на сексуалните отклонения като норма.
  Ама за такива като Кръстев това са положителни явления. И всеки, който им се противопоставя, бива заклеймен.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2794 Любопитно

  "Трябва да признаем, че не разбираме защо се случва всичко това, например защо руснаците не са ужасени от убиването на други славяни християни. Какво се случи с целия този религиозен дискурс, който беше толкова важен за това правителство? Как е възможно руският патриарх да благославя убийството на тези хора? Това са интересни въпроси, които имат отговори, и не е задължително тези отговори да са очевидни."

  А бе лицемери защо не си зададете въпроса а защо украинците не само не се разочароват но и се радват на убийствата на славянските си братя и това започна още на Майдана с възгласите "Московците на бесилката", продължи на аутодафето в Одеса и войната 2014 срещу Донбас? Докога няма да забелязвате украинският национализъм който малко се отличава от националсоциализма?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Либерал-фашизмът - на всяка манджа мерудия, та и за операциите във Виетнам (1955/75) и Украйна (2014-??)...

 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Нали знаете чий син е Иван Кръстев ??!

 7. 7 Профил на oew281120649
  oew281120649
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Трябва да признаем, че не разбираме защо се случва всичко това, например защо руснаците не са ужасени от убиването на други славяни християни. Какво се случи с целия този религиозен дискурс, който беше толкова важен за това правителство? Как е възможно руският патриарх да благославя убийството на тези хора? Това са интересни въпроси, които имат отговори, и не е задължително тези отговори да са очевидни."А бе лицемери защо не си зададете въпроса а защо украинците не само не се разочароват но и се радват на убийствата на славянските си братя и това започна още на Майдана с възгласите "Московците на бесилката", продължи на аутодафето в Одеса и войната 2014 срещу Донбас? Докога няма да забелязвате украинският национализъм който малко се отличава от националсоциализма?
  —цитат от коментар 4 на Julian Mall


  Тик- так.

  Тик- так.

  Она отанула.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3240 Разстроено

  "А накрая получавате бюрократи, както и хармонизиране на регулациите и търговията." - това не е "хармонизиране", а диктат на по-стабилните, т.е. по-силните, които и създават правилата. И какво да е това "върховенство на закона" след като е в полза на определени кръгове, а не заради свободата, дори на мислене, на всички?! Бъдещето не само, че не е "мобилизиращ проект", а е един все по-тесен пък към клетката, която същият бюрократично и "партийно" подкован административен апарат НИ готви. Консумирането е насочено и то в полза на тези, които пак ще пишат "правилата". А какво по-зависимо от задоволено консуматорско общество? И какво по-добро може да върне свободата, която направи и хипи революцията, и падането на желязната завеса, и пътуванията по света на свободните ТОГАВА хора?! Бъдещето ще е още по-абсурдно от описаното в "1984".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Иван Кръстев: Напълно сте прав
  Иван Кръстев: Точно така.
  Иван Кръстев: Напълно.
  Иван Кръстев: Но това е валидно и на по-високо равнище
  Иван Кръстев: Което е не само интересно, но и много важно,
  Иван Кръстев: Напълно сте прав,
  Иван Кръстев: Е, това е страхотен въпрос
  Иван Кръстев: Това е чудесен въпрос
  Иван Кръстев: Да, наистина
  Иван Кръстев: Чудесен въпрос.

  Езра Клайн: Това ми харесва. Благодаря Ви, Иван Кръстев.

  Получило се някакъв рахат локум полят с шербет.


 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2130 Весело

  Отишла източноевропейската "Златна младеж", дете на номенклатурата на Тато при западния болшевишки елит (тоя Езра Клайн не е никакъв "журналист", както ви лъжат от Дневник, в NYT такива няма - тоя е пропагандист и активист на крайнолявото крило на ДП на САЩ, аз за разлика от редакцията съм му чел "статиите", освен това е съосновател на болшевишката платформа "Vox"), да си поговорят колко е лошо, че все още не са ги направили отговорни другари разполагащи с живота и имота на плебеите. Сигурно в частен разговор Кръстев му е обрал точките на Клайн като му е разправял как по соца тука баща му е колел и бесел.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Трябва да изчезнат границите и целия свят да се управлява от световно правителство. Навсякъде езика да е един и да изчезнат религии и идеологии

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Интересна дискусия която ни оставя с доста горчиво чувство за липса на перспектива, поне според мен. Ще ми трябва още време за да осмисля някои от формулировките за мястото и бъдещето на Европа ...

 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Според новите "прогресивно либеарални" етикет и протоколи на общуване задължително трябва да се избягва противопоставянето дори в подобни дискусии, за да не се наруши крехкото "единство" или "заедност", според местния им представител.

 14. 14 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Доста точен коментар.
  Дано да се запази във форума

 15. 15 Профил на vhl54916825
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на vhl54916825
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на vhl54916825
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на oew281120649
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на oew281120649
  oew281120649
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Либерал-фашизмът
  —цитат от коментар 5 на Аскет


  Ба и наркоманите-психопати в това сборище! Путин бил либерал?!?!?
  —цитат от коментар 17 на vhl54916825


  Путин е специална порода- руснак.

  Homo, ама не Sapiens.

  Няма начин да е Sapiens.

 20. 20 Профил на New
  New
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Светът е населен с "последни хора". Всички вярват, че са последни от своя вид

  Не думай.

  И тия, дето не смятаме така какви сме

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков.
 21. 21 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Когато Русия бъде разгромена, ще има нужда от посредници, които да не са изгорили всички мостове с двете страни и да договорят разумни неща - разоръжаване на Русия, автономия на регионите и пр.
  Кръстев е много умен човек, добре позициониран, познава много руснаци и видимо го готвят за тази роля. Да е жив и здрав и да благодарим, че направи реклама на книгата на Георги Господинов.

  "Видно е, че Русия ще спечели тази война". Румен Радев, 24.02.2022
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  И когато ми задавате въпроса дали виждам Америка по-силна или по-слаба, смятам, че Байдън провежда много добра външна политика.
  =======
  За едно изречение толкова дълго чзетиво....
  Поне отговора да отговаряше на въпроса....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на zli191090255
  zli191090255
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Русия се позиционира като жертва на Украйна единствено защото губят войаната, а не защото позата на жертвата е модерна в моемента идентичност.
  кога анекстията на крим е била представена като спортно събитие? това истинск име озадачи. и престанала да бъде спортно, ти да видиш, руснаците като почнали да губят живота си. а украинците?
  в цялото му интервю няма нито една дума за украинската гледна точка - само руснаците така, руснаците иначе. дяволите да ги вземат руснаците мен ако питате.
  за макрон гласуваха колкото млади, толкова и стари, вотът по средата беше разделен.
  не мога да кажа за цяла източна европа, но поне в българия имаше огромна разлика между правителствата и техните политики. ако не беше правителството на костов, щяхме ли да пуснем натовски самолети, да ни поканят за преговори, да паднат визите? я си представете виденов или пък радев?

  идеята на кръстев, че повечето републиканцие смятатли, че истинският враг е байдън, а не путин, е шокираща. американсото общество е партийно много разделено, това е вярно, но не чак толкова, не чак в такава степен, че да бърка путин с байдън. а и ние не ги ядем доматите с колците, г-н кръстев, и ние четем американска преса, и ние ходим до щатите.
  руско мекере.

 24. 24 Профил на uhf351094494
  uhf351094494
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Кръстев май и той разочарован накрая. Над 30 г. промива мозъци и какво? Едно голямо нищо. Нямаше нищо по магазините, опашки и ... демокрация. После някои отимаха и какво ... инфлация. Умник, но на световно ниво, но и него го чака Орландовци. Всичко сме видяли. Аман от дърдорещи.

 25. 25 Профил на zli191090255
  zli191090255
  Рейтинг: 567 Неутрално

  странно заглавие са извели от редакцията. щото като го чете човек това интервю, дотста по-важни заглавия може да се изкарат, но проблемът е, че това са про-руски тези. а това противоречи на редакционната политика. та редакцията не иска да види това, или не го вижда? искрен въпрос. щото не вярвам да им куца критическото мислене след четене с разбиране. както маските падат за други хора, така трябва и за кръстев, дневник. трудно е разбирам, и на мен ми костваше.

 26. 26 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  ... Русия ще бъде икономически опустошена, независимо как войната ще завърши. Но идеята за съхраняване на статута ѝ на велика сила, на имперска нация, страховете да не се окаже незначителна в глобалната политика, ръководи не само действията на правителството. Според мен това обяснява и защо хората са готови да подкрепят политика, която ще им навреди.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  И когато към това прибавим и с векове насаждания страх у това овчедушо население, тогава картинката получава окончателния си изглед.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  "Струва ми се, че един от проблемите се състои в това, че когато либерализмът се превръща от идея в реалност, престава да има идеолози. Хората вече не спорят за тези идеи, особено след Студената война. Другият проблем е, че тази реалност е разочароваща. Разочароващо е да живееш по тези правила. Върховенството на закона поражда само неудовлетворение, постоянно неудовлетворение"

  Този цитат е от началото на разговора. На него ще противопоставя нещо от Умберто Еко в едно от последните му есета ( не е точен цитат) :

  'Всички са недоволни и не могат да дефинират от какво тчоно"

  Моето виждане е, че в толкова нападания демократично-либерален свят, на голямото болшинство хора, битието е реално е подобрено и това се доказва от увеличаване на средната продължителност на живота, от това, че догодите на милиони хора позволяват да ходят по целокупната земя ( едни да се срещат с географски забележителности, други исторически, а трети просто да видят и опитат нещо друго) и за всички нас се отвориха информационни канали, които преди ги нямаше.
  Всичко това, освен положителната страна отвори и кутията на Пандора.
  Завистта е навсякъде и маса хора, вместо да са доволни от своето подобрено дередже, завиждат на други, които в техните очи са още по-добре. Трибуната за изказване на мнения е отворена за всички и понеже по принцип и вероятно и в бъдеще, простотията ( онези 80%, но по целия свят, не само у нас) изплува и създава точно усещането, че ако има една по-твърда ръка, ще е по-добре.
  Какво може да са направи? Не много, но все пак възможен път е не да си избираме поредни спасители, а да се отделят все повече средства за образование и култура ( вместо примерно за нови и по-мощни оръжия или безсмислени продукти на фармацията), та по един почти еволюционен начин, да се опитаме да потърсим и хубавите страни на живота, каквито безспорно съществуват.

 28. 28 Профил на zli191090255
  zli191090255
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alex Ivanov":

  аз съм за принципа, че деацата не отговарят за греховете на бащите си. в неговия случай е много важно кой е баща му, да, и очевидно това е имало дългосрчни последици за формирането на светогледа му. но човек носи своя отговрност от един момент нататък. кръстев десетилетия живее на запад, така че не може да оправдаваме проруските му виждания с баща му.

 29. 29 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 377 Неутрално

  добро утро. Първо да поздравим Дневник - все пак Иван кръстев е доста по-интелигентен автор от елементарните пропагандисти на Дойче Веле, примерно, дето иначе поради политическата поръчка, редакцията на Дневник трябва да ни ги пробутва когато пак наближават избори, като сега.
  2. Кръстев говори културно, внимателно, и макар че обича да демонстрира начетеност (както повечето които сме чели) , тезите си не ги налага директно и първопланово, а по-скоро като въпросителни, като поле за дискусия. Надявам се, че денс още повече от многото интелигентни коментатори тук ще доприенсат за дискусията със своя собствен ракурс.
  3. Обикновено си позволявам да критикувам Иван Кръстев главно за това, че икономиката, икономическтие интереси често са оставяни от него на заден план. Просто това не му е силата. Дори и споменаването им днес е, че те са победени, в Русия от тези други имперски и демографски грижи. Ама то това си противоречи ! дискутирай

 30. 30 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  В момента не само украинците се радват на смъртта на окупаторите. Или може би трябва да плачат за тях? Отношението към руснаците през 2014 всъщност показва определени натрупвания и защо всички държави в орбитата на Русия при наличие на свобода и демокрация бързат да избягат от нея. Русия не им предлага нищо освен заплахи и прилагане на сила. Грузия отдавна щеше да е в НАТО ако не бяха териториалните конфликти подкрепяни от Москва. Същото и с Молдова, ако не беше онзи бандитски тумор останал в 1989 Приднестровието. Пък сетне защо мразили Русия. Но всъщност и това не е вярно що се отнася до Украйна. Двата народа все пак се считаха за братски. Хората от двете страни на границата бяха свързани с роднински и приятелски връзки. До момента, в който гражданката на Киев пише на своята приятелка от Москва как падат бомби, а последната й отговаря, че няма нищо такова, щото по Россия 1 друго казали.
  Войната в Донбас кой я започна ? Дори няма да поставям темата за руското участие на всички това е ясно. При това положение защо украинската държава да остави отцепилите се територии ? Коя държава би го направила? Русия призна ли чеченския сепаратизъм ? Ако утре Дегестан и Татарстан се надигнат ще ги остави ли да излязат от РФ? А т.нар война се провежда и от двете страни. Но от статични позиции. Спорадичен обстрел и от двете страни. Няма активни действия.
  А какво всъщност е национал-социализъм гаранция, че не знаеш. Ако прочетеш малко повече и се замислиш ще видиш, че такъв по-скоро можеш да търсиш в Москва. Всъщност още едно време разликите между комунизма и нацизма са били по-скоро козметични.

 31. 31 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Това Иван, дето беше чест гост на валдайските срещи ли е? Остана му само запада да философства. Все пак интелигентно момче, можеше като петата ни колона, да му остане само преповтаряне тезите на соловьов и симонян.

 32. 32 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Какво ще направи путин, беше ясно още с появяването му в екипа на Елцин. Но когато някой е под кремълската трапеза, му се привижда какво ли не.

 33. 33 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 578 Любопитно

  До коментар [#2] от "SS":

  Съгласен съм с теб...само дето тези 9% обслужващ персонал ще ли да са достатъчни в един момент да задържат статуквото срещу нагъващите джънк фуд 90%...!?

 34. 34 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 578 Любопитно

  До коментар [#9] от "k_":

  ....те тези двамата си ходят...гаджетата са си...

 35. 35 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  Добра идея, тя между другото вече е бабичка на средна възраст, но трудно осъществима. Народонаселението на планетата расте с по-висока скорост от скоростта, с която би могло да бъде образовано чрез масово използваните средства за пренасяне на информация, а и количеството информация на осемдесетте процента им идва нанагорно. Да не говорим, че целта на талавизията е да пробутва реклами на тия 80%, а масовото вторачване в екраните на тъпфоните само увеличава вероятността процентите да станат 85. Но темата е почти безкрайна като разговора между двамата лаладжии на щафета 4х100 със шопска салата. Просто не е за вярване, че са разговаряли в някое виенско кафене с добавка на някой и друг Gipfel (от където произлиза думичката кифла) към кафето.

  73! Go Go
 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Все по-трудно ми е да чета тези т.нар. анализи на Кръстев а и не само. Не разбирам, какъв е смисълът някой си, нарочен за умен да споделя хаотичните си разсъждения за това или онова. Тук дори няма теза, няма спор, прилича на сън, мисълта му скача от това на онова, без дори да следва някаква нишка. So what? Както се казва! На кой му пука?

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Масовото лансиране на политиките на идентичност, кенсъл културата започват да играят лоши шеги на крайно левите агитпропи. Затова парвенюшкото снобеене в текста преобладава.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  "Всички вярват, че са последни от своя вид, че ако не защитават своята позиция, своята сила, тогава всичко ще рухне. Това обяснява и защо бъдещето престана да бъде мобилизиращ проект, а обществата са толкова носталгични."

  Хайде сега, отстояването на Справедливостта се превърна в "борба за идентичност"! Не само хомо сапиенс, но всеки "стаден"/колективен бозайник защитава ежедневно своята позиция, не заради вярата, че е последен вид, а заради чувството, че е Жив ... и другите да се съобразят с този факт и да не му навлизат във вече "препиканата територия".
  И това не обяснява Бъдещето. Бъдещето е все по-малък мобилизиращ фактор един път заради лъжливите идеологии от миналото (комунизъм, либерализъм); втори път е "разпродадено" - външният дълг на САЩ и повечето европейски надхвърля БВП им, дори пресилено надценен продукт без стойност. По-миналата седмица четох жалбите на едни екоталибани-прогресисти: Улавянето на тон СО2 и вкарването му в "скала" (който СО2 ще излезе все някога от другата страна на скалата) струвало 150 евро. Затова, те, "идентичните" екоталибани настояват Шарл Мишел (Съвета на Европа) за завиши "въглеродните квоти" на поне 200 евро за тон за да били екоталибаните икономически рентабилни. А завишаването на тия квоти от 6 евро на 96 евро за тон (на практика, към използването на 1000 куб. м. природен газ се добават 192 евро отгоре, без печалбата за хедж фондовете) предизвика тая енергийна криза.

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2242 Весело

  До коментар [#1] от "oew281120649":

  "Само фолософии пък нищо не е познал досега."

  Няма философии, има само пропаганда. Пропагандата няма за цел да "познава бъдещето", а да обясни нечий провал (на "либералната свободна демокрация" гаче има "тоталитарна крепостна демокрация") и да вмени вина на опонентите (били търсели идентичност вместо да са лоялни партийни овчици).
  Поне, в известен смисъл, са честни - не знаят какво се случва. Но това е винаги така, когато някой (Европа) иска да премени друг (Русия), а другият твърди, че се е променил и крайно време е да бъде отчетено от искащия промяна.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Туй четиво не го дочетох, щото много дълго. И досадно и отегчително. Но аз отдавна съм го написал "Не е по Божий образ създаден човекът а по маймунски". Другото са подробности.

  Judjuk
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Това същото Кръстев можеше да си го спретне и при Гала :)

  Колкото до проблема, изведен в заглавието ...

  Емчи ... това си е фундамента от време оно, откак човек е започнал да се организира в общества. Дори племенни. Защото хората са си били и си остават най-ценният ресурс на всяко общество. И бройката е важна, демографската структура също.
  Затова и въпреки дигитализацията, автоматизацията и роботизацията продължава "вноса на хора" от всички, които имат по-сериозни претенции за бъдещето. И процесът е явен и сериозен дотам, че вече открито се говори и се хвалят управниците в такива държави с политиките и успехите си в тази насока, а бройката на населението официално се цитира и привежда като аргумент за тежестта и перспективите на една или друга страна или блок, например ЕС.

  Колкото до самият "човек" в "либералните ни демокрации" - емчи има го. Стигнахме дотам, че да градим Неотроцкизъм В Отделно Взет Блок. Използвам аналогията със "Социализма в отделно взета страна" съвсем умишлено.
  И в този процес вече сме достигнали етапа, когато неизбежно се формира, разбирай - мущрова и съответният "нов човек". Неандер, демек.
  И понеже сме под властта на неотроцкистката идеология - неизбежно въпросният неандер на практика се доближава до неандер ... талеца. С "разбиранията си" за неандерската си супермасисткост, обединен в "грийн пауър" ...

  Резултатът ... резултатът ще е като на оригиналът ...

 42. 42 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Естествено, че светът е населен с последните хора от своя вид. Поне що се отнася до държавите от Западна Европа и САЩ.Още през 2050г белите американци ще са под 50 процента от населението. Същото ще се случи и във Великобритания и Франция около 2060г.Даже има предвиждания на британски демографи,че до края на века едва 10 процента от населението на Великобритания ще са бели британци."The great replacement "в действие. Плюс налагането на сексуалните отклонения като норма. Ама за такива като Кръстев това са положителни явления. И всеки, който им се противопоставя, бива заклеймен.
  —цитат от коментар 3 на Мусаши


  И каква е вината на Кръстев, че белите ингилизи и франсета не искат да правят и раждат деца?

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2242 Весело

  До коментар [#11] от "Сд":

  "Трябва да изчезнат границите и целия свят да се управлява от световно правителство. Навсякъде езика да е един и да изчезнат религии и идеологии"

  Казвате, че е дошло време за Матрицата - световното правителство, а гражданите да са напълно задоволени от физиологични нужди в инкубатора!?
  Ака няма противоречия, няма да има нови идеи, от които една на сто променя Света, наистина променя света за разлика от политиците-еднодневки - например, електричеството.

 44. 44 Профил на kmh181120757
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на brt251120760
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Рядко ми се случва да прочета тук нещо, с което да съм почти изцяло съгласен. Този път е така. Само бих направил едно уточнение към цитата:

  "Струва ми се, че един от проблемите се състои в това, че когато либерализмът се превръща от идея в реалност, престава да има идеолози. Хората вече не спорят за тези идеи, особено след Студената война. Другият проблем е, че тази реалност е разочароваща."

  Просто либерализмът от наши дни не е онзи, с който се съгласихме преди време.

  Еретик
 47. 47 Профил на awe281120762
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на westermann
  westermann
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Анализите на Иван са между посредствени и интересни, но общо взето разочароващи, като се има предвид, че той редовно печата в New York Times. Една идея обаче е особено сполучлива: че ние сега сме в епохата на политиката на идентичност, когато "Гражданската политика до голяма степен бе заменена от политиката на феновете. Политическите лидери започнаха да се отнасят към своите избиратели като към свои фенклубове."

 49. 49 Профил на lsc211120763
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на bpe501120764
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на crm571120765
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на ntj071120767
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на hdg171120769
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на oaw221120770
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на vhh521120772
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на ztl461120774
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на wsv131120775
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на rtz431120776
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на qdc081120777
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на uxk501120779
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Тоя нема ли да престане да бълва глупости???
  Обществото му било "носталгично".????
  Аре,бе.Верно ли???
  Елон Мъск ли е носталгичен???
  Който с невиждана ефикасност създава бъдещето пред очите на невиждащия Иван Кръстев??

 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  [quote#42:"4ort"][/quote]

  Вината на Кръстев и такива като него е,че пропагандират мултикултурализма.И насърчават миграцията на африканци и азиатци в Европа и латиноси в САЩ.В това се изразява и The great replacement.

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  Либерализъм не е “фалшива идеология” той докара съвременният просперитет и сравнително благополучие на западните общества. Това е просто очевидно

  klimentm
 64. 64 Профил на liverbird
  liverbird
  Рейтинг: 665 Неутрално

  г-дата Кръстеф и Клайн мрънкат, че

  1. identity politics ефективно подменят рационалния избор на гражданите дали да следват или не ено или друго решение на елитите си.
  и
  2. наративът е по-важен от фактите на терена, икономическите интереси на гражданите и рационалното поведение на актьорите в социалните интеракции.

  И т.1 и т.2 са изцяло продукт на пост-Фукуяма либерални и центристки говорещи глави от сорта на Кръстеф и Клайн. Пичове, вие го направихте и сега се чудите защо се е получило така!

  Srsly, понякога, да не кажа винаги, си мисля, че Грамши и д-р Кинг беха прави, отбелязвайки, че центристите реално са по-гадни и по-вредни от крайнодесните откачалки.

  We confuse what people have clicked on for what they've read
 65. 65 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  абе много бля бля тоя кръстев бе.
  некви турлюгювечи, които са по скоро
  словесен онанизъм, отколкото нещо
  смислено. ного му се иска да е дерида
  и фукуяма едновременно, ама не е
  нито единия, нито другия.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7249 Неутрално

  " Политическите лидери започнаха да се отнасят към своите избиратели като към свои фенклубове."
  Това точно за Борисов се отнася.

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3547 Любопитно

  Виждам доста съмнения в това дали Езра Клайн е журналист. Той е политически анализатор и коментатор в Ню Йорк Таймс и е ясно, че е либерален демократ. Има и шоу с подкасти които може да се изслушат.
  И понеже тук интересът към войната в Украйна доминира, давам линк с тези интервюта, сред които е това на Фиона Хил, специалист по националната отбрана на САЩ на тема
  "Може ли Украйна да победи и какво ще стане ако Русия загуби войната?"
  https://www.nytimes.com/column/ezra-klein-podcast

 68. 68 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Виждам доста съмнения в това дали Езра Клайн е журналист. Той е политически анализатор и коментатор в Ню Йорк Таймс и е ясно, че е либерален демократ. Има и шоу с подкасти които може да се изслушат.И понеже тук интересът към войната в Украйна доминира, давам линк с тези интервюта, сред които е това на Фиона Хил, специалист по националната отбрана на САЩ на тема "Може ли Украйна да победи и какво ще стане ако Русия загуби войната?"https://www.nytimes.com/column/ezra-klein-podcast
  —цитат от коментар 67 на daskal1


  Накратко кажи може ли Украйна да спечели и какво ще стане,когато Русия загуби?Когато, а не ако.

 69. 69 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Светът е населен с "последни хора". Всички вярват, че са последни от своя вид
  ---

  Капитализма гние и изпуща трупна смрад и отрова, да?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 70. 70 Профил на liverbird
  liverbird
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Светът е населен с "последни хора". Всички вярват, че са последни от своя вид---Капитализма гние и изпуща трупна смрад и отрова, да?
  —цитат от коментар 69 на sablezub


  Да. Но понеже Кръстеф и Клайн не се занимават с капитализма, а с ефекта на identity politics върху поведението на гражданството, тва е, както се казва, beside the point. По-точно не е, но, от гледна точка на радикалния центризъм, чийто пропоненти са теа двамата, е. Парадоксалното е, че никой от тях не се сети да даде пример за общата им теза с отношението на обитателите на страните от международната общност към тва, което стаа в Украйна.

  А то е перфектна илюстрация за ирационално поведение, изцяло информирано от представата ни за идентичност, всмисъл че сме членове на "златния милиард", иаме ени ценности, които са по-голема работа от ценностите на останалите 7 милиарда шушляци, обитаващи землището на тая планета.

  Кво иам предвид? Ени рационални хора, зимащи решения по оста вреда/полза, краткосрочни/средносрочни/дългосрочни ефекти от решението, както и от разни обективни физически, климатични, социални контексти(миграции, прехрана, здравни рискове и т.н.)...никога немаше да се ангажират с финансова и военна подкрепана на ена недодържава и/или със санкции на ена масивна ядрена държава, която на всичкото отгоре е основен доставчик на жизнено важни за човечеството ресурси и стоки.

  Обаче ени индоктринирани от identity politics леминги ше го направят като стой та гледай, с песен и вееки жълто-сините байраци на идиотията. Тва го гледаме в момента, в реално време.

  Ноо е...центристко.

  We confuse what people have clicked on for what they've read
 71. 71 Профил на diary_q
  diary_q
  Рейтинг: 489 Весело

  Принципно всеки човек е единствен по рода си! И аз категорично мога да завя за себе си, че няма друга такава! Няма и да има!
  Той за клонинги ли намеква? Или, че на събраното ДНК от ковид тестовете вече му е намерено мястото? Ужаст! Този по-добре да не го интервюират да не дава идеи на болните мозъци с мераци да променят света (към по-добро) :)))

 72. 72 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  г-дата Кръстеф и Клайн мрънкат, че 1. identity politics ефективно подменят рационалния избор на гражданите дали да следват или не ено или друго решение на елитите си.и2. наративът е по-важен от фактите на терена, икономическите интереси на гражданите и рационалното поведение на актьорите в социалните интеракции.И т.1 и т.2 са изцяло продукт на пост-Фукуяма либерални и центристки говорещи глави от сорта на Кръстеф и Клайн. Пичове, вие го направихте и сега се чудите защо се е получило така! Srsly, понякога, да не кажа винаги, си мисля, че Грамши и д-р Кинг беха прави, отбелязвайки, че центристите реално са по-гадни и по-вредни от крайнодесните откачалки.
  —цитат от коментар 64 на liverbird


  То си е стара болшевишка карма това отношение към "центристите" и към крайнодесните. Която отново става актуална. Поизострят се малце нещата и под дрешките на "модерните леви" лъсват тужурките.
  И айде да не буташ Грамши и д-р Кинг в един кюп.
  Всъщност identity politics не е "центристка измишльотина". Тоз подход се появи в левичарските среди на САЩ покрай расовите бунтове през 60те, когато левичарите в САЩ решиха да бъдат брокери в политическите борби. Най-вече покрай Рейгънизма и краха на СССР. "Лявото" се обезмисли до огромна степен степен, и identity politics стана спасителната рамка за бивши комунисти, маоисти, сталинисти, троцкисти и прочее -исти от този спектър. Тук може би най-значимият символ е Анжела Дейвис.
  Айде два матряла по темата:
  https://www.theguardian.com/society/2018/mar/01/how-americas-identity-politics-went-from-inclusion-to-division
  и
  https://www.theguardian.com/society/2018/mar/01/how-americas-identity-politics-went-from-inclusion-to-division
  За наратив и реалност изобщо да не те подхващам.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 73. 73 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Но понеже Кръстеф и Клайн не се занимават с капитализма, а с ефекта на identity politics
  —цитат от коментар 70 на liverbird


  На Кръстев и Клайн не им е работа да се занимават с капитализма. Това се очаква от вас левичарите, които стоите импетентни в ступор вече 40 години и не можете да снесете нищо читаво, което да включва екология, добри условия за живот и граждански права.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 74. 74 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  А бе лицемери защо не си зададете въпроса а защо украинците не само не се разочароват но и се радват на убийствата на славянските си братя
  —цитат от коментар 4 на Julian Mall

  Защото славянските "братя" на украинците нахлуха с танкове, ракети, бомби и артилерия в техните земи и им откраднаха част от тях. А осем години след това отново нахлуха, вече с цялата мощ, с която разполагат, с намерение не само да им откраднат земята, а и да ги избият, да унищожат държавата им да ги ликвидират като народ.

  РусNAZIте започнаха първи с убийствата. Те дойдоха на украинска земя за да сеят смърт. И логично, ще намерят на тази земя смъртта си, нищо друго.

  РусNAZIте са "братя" на украинците, а и на нас, българите, само доколкото и Каин е бил брат на Авел. Убийци, мародери и крадци. Олицетворение на злото.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 75. 75 Профил на wwu501120299
  wwu501120299
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Езра Клайн: Нека изложа една хипотеза, която не съм сигурен дали съвпада с вашата идея. Става дума за постоянните трудности пред либералната демокрация, последица от това, че тя ви обещава идеи, а накрая получавате управление, тъй като с течение на времето всяка система е изправена пред проблема за честността. Това е проблемът пред комунизма. Това е проблемът и пред Владимир Путин, когато премина от идеята за нахлуването в Украйна към реалността на нахлуването в Украйна.


  Ще дам пример с Европейския съюз. Европейският съюз е забележителна идея и при възникването на неговият предшественик, Общността за въглищата и стоманата, тази общност е възприемана като велик, вдъхновяващ момент на исторически следвоенен обрат. А накрая получавате бюрократи, както и хармонизиране на регулациите и търговията. Отразявам изборите в Америка и мога да кажа, че същото в умален вариант се наблюдава и тук. Изборите са вълнуващи. Кандидатът и неговата платформа са обещаващи, след което преживяваме разочарованието от неговото управление.


  Струва ми се, че един от проблемите се състои в това, че когато либерализмът се превръща от идея в реалност, престава да има идеолози. Хората вече не спорят за тези идеи, особено след Студената война. Другият проблем е, че тази реалност е разочароваща. Разочароващо е да живееш по тези правила. Върховенството на закона поражда само неудовлетворение, постоянно неудовлетворение. А неудовлетворението е толкова по-голямо, колкото по-голяма е областта, където трябва да се налага това върховенство.
  Следва отговорът на Иван Кръстев, който въпреки че изразява пълно съгласие, отговаря различно, бих казал в известна степен противоположно.

 76. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#64] от "liverbird":

  "Srsly, понякога, да не кажа винаги, си мисля, че Грамши и д-р Кинг беха прави, отбелязвайки, че центристите реално са по-гадни и по-вредни от крайнодесните откачалки."

  Верно това с наратива вече стана тотал мазало, ама ще се оцеферим.

  Обаче как ти хрумна, че Кръстеф е "центрист"?

  Другия не го знам и нямам намерения да му гледам подкастовете.


 77. 77 Профил на liverbird
  liverbird
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#64] от "liverbird":"Обаче как ти хрумна, че Кръстеф е "центрист"?
  —цитат от коментар 76 на k_


  когато некой обяснител на причините са ено или друго събитие тотално отсвирва бръснача на Окам и вместо да си дигне задника да събере данни или да анализира, сравни, провери и синтезира наличните такива, почва да търси под вола епистемологично теле, той е центрист.

  Scum of the earth. Не стават за нищо, освен да задръстват публичните комуникационни канали с булшит и buzzwords.

  We confuse what people have clicked on for what they've read
 78. 78 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Човек само трябва да изгледа внимателно интервюто на Гордеева с Елена Драпеко:
  https://youtu.be/snLa5oyjwPM
  за да се убеди колко прав е Кръстев е за ролята на идентичността в контекста на войната.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 79. 79 Профил на Paula Fox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Ама за такива като Кръстев това са положителни явления.
  —цитат от коментар 3 на Мусаши


  Дали?

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2242 Любопитно

  До коментар [#75] от "wwu501120299":

  “Върховенството на закона поражда само неудовлетворение, постоянно неудовлетворение. “

  Дали Върховенството на закона” поражда неудовлетворение или промяна на Закона, инициирана от лобисти без правни и икономически аргументи? И то какви промени! Не е изминала една година и законът трябва да се преправя заради предишната глупава промяна.

  “А неудовлетворението е толкова по-голямо, колкото по-голяма е областта, където трябва да се налага това върховенство. “
  Дали неудовлетворението зависи от размера на областта или обхвата на времето, засегнато от необоснована подмяна/промяна на закона. Примерно, у нас “областта”/ броят на пенсионерите намалява, но законът непрекъснато се променя и гарантирано (от управляващите) ще се променя поне до 2035 г. В този смисъл, каква лична идентичност като бъдещ “щастлив пенсионер” вижда един човек, осигурявал се е срещу една трата от дохода си (36% и повече) срещу пенсиониране на 60 години и 100% заместващ доход, след като са подменили условието на Договора - “няма да е в долари, а в рубли” - няма да е 60 години, а 65+ (според зависи какви грешки допуска управлението в броя на населението и неговата средна продължителност на живот); няма да е 100% заместване на дохода, а 60% минус (според зависи колко пари има в бюджета след политическата кражба за имагинерни проекти - улавяне на нещо си, СО2, което не може да се измери; ремонт на ремонта на ремонта; политическо бракуване на активи (самолети) в полза на трета страна и набутване с дълг към страната, инициирала политическото безумие). Сиреч, говорим за проекти, които не могат да бъдат завършени от едно поколение (20 години), а не е сигурно, че третото поколение (“45 годин стигат”) няма да ги зачеркне както е зечеркната великата “геоцентристка” теория на най-великия за времето си математик, Клвадий Птоломей.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2242 Любопитно

  До коментар [#78] от "БОНГО":


  “ролята на идентичността”

  Сиреч, Елена Драпеко, чиито родители са родени в Преображенским (близо до Новгород) в Руската империя, вече нямат ни държава (Руската империя е затрита), ни родно място (селото е преименувано по украински тертип), няма произход? Самата тя, родена през 1948 г. в Уралск, СССР, остава без родина (сега е Казахстан и “родният език” е казхски) и по посредствената либертастка пропганда “чистата” украинка, Елена Драпенко, защитава “грешния либертаст”, товарищ Путин?
  За проЗД страничен наблюдател като мое нищожественост, Драпенко украинка ли е, казахстанка ли е или “чиста рускиня”- любимка и представител на руския народ (сенатор в Думата)? Кой говори в това интервю?

 83. 83 Профил на Катя Зотова
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK