Северна Македония ще е рубиконът за правителството

"Това, което липсва, а е най-важното за разрешаване на този въпрос, е добронамереност."

© Юлия Лазарова

"Това, което липсва, а е най-важното за разрешаване на този въпрос, е добронамереност."Политологът доц. Милен Любенов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", коментира по БНР доколко стабилно е правителството и кои са рисковете за управляващите.


Северна Македония ще е рубиконът за правителството. Натискът се засилва. Това вето е контрапродуктивно, то е такова от самото начало. Засилва се и недоверието от двете страни, виждаме провокации и от македонска, и от българска страна. Това, което липсва, а е най-важното за разрешаване на този въпрос, е добронамереност.


Решаването на въпроса за ветото пред Северна Македония е в прерогативите на правителството. Темата за Република Северна Македония се оказва пречка за развитие на нормални отношения между партиите в управляващата коалиция. Виждаме, че две от партиите поставят червени линии по този въпрос. Единственият начин да се стабилизира правителството е да започне да работи на пълни обороти с активна законодателна дейност и да подсили своя експертен капацитет в правителството и в Народното събрание
Хората не желаят предсрочни избори, защото желаят реални резултати. Хората искат лидерство, искат резултати и професионализъм. На хората им омръзна да ходят на избори, омръзна им да ходят по протести. Успешните управления са тези, които поставят фокус върху управлението, което да дава резултати. Очевидно това е една от слабостите на това правителство и то се дължи на неспособността на партиите в коалицията да синхронизират дейността си и да подсилят капацитета си, че да дава резултати.


Не мисля, че управляващата коалиция може да бъде свалена с протести, единственият начин това да стане е като се самосвали. Най-големият проблем пред коалицията е постоянното вътрешно напрежение между отделните партии, което е по различни поводи. Правителството трябва да демонстрира по-голяма увереност в това, което прави. Политическото време на кабинета "Петков" е поне до есента.


Инфлацията е привнесена. Каквито и мерки да бъдат предприети от управляващите, те едва ли ще доведат до видим ефект, но най-важно е антикризисните мерки да са насочени към най-уязвимите групи от обществото, а не да бъдат раздавани пари на отделни браншове.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK