Инфлационните помощи: хаос и популизъм

Пакетът от мерки на правителството залитна към лесни идеи със спорен ефект, но няма да реши и проблемите на най-уязвимите групи.

© Капитал

Пакетът от мерки на правителството залитна към лесни идеи със спорен ефект, но няма да реши и проблемите на най-уязвимите групи."Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсят мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.


Тази седмица фокусът падна върху една тема - с какви мерки правителството ще се бори с инфлацията, така че да помогне на хората и бизнеса. Това обаче се оказа не толкова лесна задача на фона на неустойчивата управленска конструкция и в крайна сметка се залитна и към популистки мерки. Но има и добри идеи, които ще подобрят бизнес средата. Като цяло предложеното със сигурност няма да понижи инфлацията в страната, а ако вярваме на учебниците по икономика, някои от мерките дори ще я засилят. Друг риск за България е, че се отдалечава от еврозоната.


В този епизод на "Гласът на Капитал" говорим с журналистката Вера Денизова за това какви мерки ще бъдат предприети и какъв ще е ефектът от тях, дали са насочени към правилните групи и като цяло как се случва балансът между работещи мерки с инфлацията и успокояването на електората - нещо, с което и други европейски държави се борят.

В подкаста ще чуете още:

  • Може ли правителството да "спаси" всички, искащи помощ от държавата?
  • Реално може ли да се бори инфлацията?
  • Какви предложения в крайна сметка роди многоцветната четворна коалиция: по-скоро популистки ли са или с реален ефект?
  • Защо нулевата ставка за хляба е със спорен ефект?
  • Как всички ние ще "усетим" ефект от мерките?
  • Защо мерките не таргетират най-уязвимите групи?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK