За знанието като патриотизъм

Намаляването на огромната маса бедни и невежи хора у нас и превръщането й в средна класа е висша проява на български патриотизъм.

© Красимир Юскеселиев

Намаляването на огромната маса бедни и невежи хора у нас и превръщането й в средна класа е висша проява на български патриотизъм.Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


Честит празник на буквите, просвещението и Знанието!


Отношението към знанието е отношение към живота. Знанието създава стойност на личността и осигурява нейната независимост. Имущество може да се открадне, но знанията не. Великият психоаналитик Ерих Фром го е формулирал: "Да имаш или да бъдеш".
Векове е имало битка между тези два пътя в живота. Едни хора придобиват знание, което да им осигури блага; а други - чрез вграждане в йерархии и мрежи - да ги получат чрез преразпределение. Първите искат правила за всички и предвидимост, за да могат да създават или придобиват нужните блага. А вторите са предпочитали хаос и/или беззаконие, за да разчитат на други хора, които да осигурят в тяхна полза преразпределение на благата.


Историята на човечеството е история на пътя на знанието до все повече хора. Така се е увеличавал броят на хората, които искат свобода и ред, за да произвеждат с придобитото познание, а останалите са се организирали да се сдобият с продукта на първите. Едните са се борили за управление чрез закони, а другите - за управление от група или един човек, който да им набави благата, които нямат.


Но с разпространяване на знанието, човешките права са се разширявали от социалните върхове към низините, а отговорността пред закона - от социалните низини към върховете.


Хората на знанието искат все повече знаещи хора, които да оценят техния продукт и така да получат по-висока стойност, а хората с "връзките" искат по-малко знаещи хора, за да могат по-лесно да стигнат върха на социалната йерархия и така да придобиват стойност.


Чудото на българската писменост. Петото измерение в богомилското християнство
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В това е и драмата на България днес: че съвсем целенасочено клептократичният политически елит е заинтересован от поддържане на голяма маса от невежи хора, която да бъде манипулирана да гласува за и слугува на този елит срещу трохите под масата. Защото знаещият човек е самостоятелен и може сам да осигури своето благоденствие. И затова не може да бъде манипулиран постоянно и така става враг на клептокрацията.


Ето защо намаляването на огромната маса бедни и невежи хора у нас и превръщането й в средна класа е висша проява на български патриотизъм, а всеки един политик трябва да бъде оценяван за своя патриотизъм само чрез този аршин. Всичко друго е гъделичкане на националното самочувствие и отклоняване на вниманието от софрата, за са се радват тези хора на трохите под нея.


България ще стане просперираща държава, когато знаещите хора - вместо да разчитат само на себе си - се обединят срещу високо-организираното малцинство на "втория начин" и цел - преразпределение на чуждия продукт.


Само солидарност на знаещите ще спаси и защити техния труд и продукт. А с това и бъдещето на България.


Честит празник на знанието и знаещите!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK