Не чети това писмо

Имаш цялото време на света да се създадеш и саморазрушиш поне няколко пъти. За какво ти е да слушаш мнението на човек, който все по-малко разполага с този лукс?

Имаш цялото време на света да се създадеш и саморазрушиш поне няколко пъти. За какво ти е да слушаш мнението на човек, който все по-малко разполага с този лукс?Проектът "12 писма до дванайсетокласниците" продължава за трета поредна година. Започнал през 2020 година като реакция на ковид кризата, която освен всичко друго, засегна и абитуриентските балове, през 2022 година проектът неизбежно е маркиран от новата реалност на войната, която избухна в Европа преди 3 месеца.


Какъв свят очаква нашите деца? Какви послания можем да им отправим в тази глобална криза и безпрецедентна несигурност, когато самите ние не знаем какво да очакваме от утрешния ден? Как да ги подкрепим в мечтите, но и да ги подготвим за опасностите? Какви ценности искаме да им предадем? Как да насърчим емпатията им към чуждото страдание? Как да им разкажем за уродливостите на миналото, за да не позволим те да се повторят? Как да им помогнем да станат уверени, осъзнати, активни граждани, отворени към света?


"Дневник" ще публикува през следващите дни посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2022. Писмата от предишните две години четете тук. Писмото на Веселина Седларска - тук.
Димитър Коцев - Шошо е писател, преводач, продуцент, сценарист и режисьор. Режисьор на документалните поредици "Другата България" и "Отворени досиета". Автор на късометражните филми "Вуду календар" и "Шопинг". Носител на наградата за дебют Националния фестивал на киното във Варна през 1995 за късометражния "Отражение". Продуцент, сценарист и режисьор на пълнометражните филми "Лора от сутрин до вечер" и "Маймуна" (Награда на публиката, София Филм Фест 2016), както и на редица телевизионни сериали, сред които "Четвърта власт" (Награди за Най-добър сценарий и Най-добър сериал на Филмовата Академия). Продуцент и режисьор на театралната постановка "На живо" с Александра Сърчаджиева. Автор на романите "Лора от сутрин до вечер" и "Скарида". В момента снима третия си игрален филм "Флуиди".


Здравей!


Ти още нямаш 20, аз минах 50. За какво ти е изобщо да четеш какъв съвет бих дал аз за твоя живот? Откъде бих могъл аз да знам през какво преминаваш ти днес? Та в моите очи твоите проблеми са смешни, недостойни за внимание, недостатъчно обвързани с реалните проблеми на света. Ясно е, че в подобно писмо аз просто ще искам да ти обясня кои са всъщност важните неща в живота. И ще се опитам с голяма доза самодоволство да ти подшушна какво със сигурност ти предстои в живота.


Преди години пред кварталното кино стоеше един мъж и искаше по пет стотинки от всеки, който влиза, за да не му издаде кой е убиецът във филма. Ето ти добър съвет - по-добре хвърли пет стотинки на възрастните умници с цялото познание и опит, които се опитват да ти стоварят. Хвърли им пет стотинки и се гмурвай в живота, без да знаеш какво предстои, без да очакваш разочарованията, без да си предизвестен за опасностите. Без да знаеш кой е убиецът. Днес ти можеш да бъдеш всякакъв, да поемеш във всяка възможна посока. Имаш цялото време на света да се създадеш и саморазрушиш поне няколко пъти. За какво ти е да слушаш мнението на човек, който все по-малко разполага с този лукс?


Скарида
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Всяко вслушване в гласовете на по-възрастните ограничава собствените ти възможности. Колкото и да учиш философия, тя няма да ти е полезна до момента, в който не си преживял всичко онова, за което тя разсъждава. Да четеш Кант, Ницше и Чоран на 18 е загуба на време. Твоите философи са твоите съвременици: те редят рими, блъскат барабани и задават въпроси, които нямат еднозначни отговори. Твоето поколение е по-красиво и по-умно от моето. Не слушай днес музиката, която твоите родители са слушали. Недей да четеш днес книгите, които те са чели. И това време вероятно ще дойде, но не сега, не днес.


Друг проблем на непотърсените съвети е, че те рядко някого променят. Какво като ти кажа, че е хубаво да си състрадателен, че емпатията отличава хората от нехората? Ако не притежаваш емпатия на 18, няма да я притежаваш и на 50. С добронамерен съвет не мога да ти вменя нито чувство за почтеност, нито толерантност, нито стремеж към личностна свобода. Семената на тези качества би трябвало вече да са посяти в теб от родители и учители, а ако не са - ти нямаш никакъв шанс да ги култивираш тепърва, прочитайки тези редове.


Ето, видя ли? Нямаше смисъл да четеш това писмо. Но ако все пак си стигнал до края, значи не слушаш какво ти казват. И това е чудесно за теб. Значи си достатъчно любопитен и достатъчно вироглав, за да се справиш с тази какафония, наречена живот.


Желая ти успех! Гледай си работата!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK