Новият европейски Баухаус – иновациите в действие

Поставяме началото на фестивал, който ще се проведе в Брюксел със съпътстващи прояви в цяла Европа между 9 и 12 юни.

© europa.eu

Поставяме началото на фестивал, който ще се проведе в Брюксел със съпътстващи прояви в цяла Европа между 9 и 12 юни."Дневник" публикува статия, написана съвместно от еврокомисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и Франческа Бриа - президент на Италианския иновационен фонд и член на Кръглата маса на високо равнище "Нов европейски Баухаус". Текстът е предоставен от представителството на Европейската комисия в София.


През последните години Европа беше засегната от две големи кризи: пандемията от COVID-19 и руската инвазия в Украйна.


Светът се намира и в енергийна криза, предизвикана от геополитически фактори, както и в затруднена ситуация по отношение на суровините. Това се дължи на продължаващите вече над две години прекъсвания по веригите на доставки поради кризата с COVID-19. Да не забравяме и предизвикателствата, свързани с екосистемите на Земята.
Днес по-важно от всякога е да се ускори екологичния преход,


така че Европа да се превърне в първия цифровизиран, устойчив и неутрален по отношение на климата континент.


Преди сто години във Ваймар, Германия, бе основана школата "Баухаус" в отговор на предизвикания от Първата световна война катаклизъм. Тя доведе до големи промени в множество области като дизайна, архитектурата и образованието, поставиха се основите на модерната архитектура. Промяната в парадигмата, породена от движението Баухаус, бе свързана със стремежа към хармония и баланс между дизайна и формата в съответствие с принципа "формата следва функцията". С Новия европейски Баухаус се стремим "формата да следва планетата", за да проправим уверено пътя напред към нов иновативен модел, чрез който изкуството, науката, технологиите и екологията вървят ръка за ръка.


Ето защо председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви Новия европейски Баухаус, описвайки го като "част от нашата по-широка визия" - пространство за съвместно творчество, в което архитекти, творци, студенти, инженери и дизайнери работят съвместно за "съчетаване на стила с устойчивостта", заявявайки, че


преходът към климатична неутралност се нуждае от "собствена отличителна естетика".


Новият европейски Баухаус ще създаде иновации на пазара чрез нови продукти и услуги, нови бизнес модели и умения. Новите цифрови решения направиха живота ни по-удобен, особено по време на пандемията от COVID-19, но все още не са преобразили физическата среда, в която живеем и работим. Сега е времето на "новата вълна иновации". Иновациите следва да бъдат синоним на осезаема промяна на съществуващите икономически модели, ориентирана към биоразнообразие, устойчивост и подходи, основани на взаимовръзката между хората и социално-екологичните им ценности.


След една година на интензивно съвместно проектиране Общността на новия европейски Баухаус се разрасна в цяла Европа и извън нея, а програмата придоби облик чрез набор от финансови инструменти с бюджет 85 милиона евро от програмите на ЕС. Призоваваме държавите членки да включат Новия европейски Баухаус в програмите по линия на политиката на сближаване, да мобилизират инвестиции в планове си за възстановяване и устойчивост.


Климатичната криза подчерта необходимостта от декарбонизация във всички сектори, както и от преобразуване на остарелите бизнес модели в по-устойчиви модели. Миналата година отличихме най-иновативните проекти с първите награди "Нов европейски Баухаус". Така например, един от наградените проекти включва цифрова платформа, основана на блокчейн технологията. Когато потребителите избират мобилност с нулеви емисии, емисиите на въглероден диоксид, които не са били отделени, количествено се преобразуват в жетони, които могат да се обменят за стоки и услуги. Такива платформи показват и възможността да се създаде обществена стойност от отговорното използване на данни. Затова амбицията е да се създаде пространство от данни за Новия европейски Баухаус.


Неотдавна Комисията обяви петте "водещи демонстрационни проекта", които обхващат теми като


саниране на сгради, кръгова икономика, културно наследство, образование, интелигентни градове, обновяване на градската среда


и чрез които гражданите ще участват в екологичния преход на местно равнище.


Днес водеща роля в "новата вълна иновации" имат високотехнологичните стартъпи, които могат да намерят решения на големите предизвикателства, пред които сме изправени. Ясно е, че европейската индустрия, в тясно сътрудничество с научноизследователските центрове и бизнеса, има ключова роля. Европейският институт за иновации и технологии (EIT) и Европейският съвет по иновациите ще подпомогнат създаването на паневропейска иновационна екосистема, в която стартъпите и компаниите ще имат възможност да ускорят дейността си, достигайки следващия етап на растеж.


Лабораторията на Новия европейски Баухаус, която бе създадена с цел да спомогне за ускоряване изпълнението на инициативата, ще действа като инкубатор за свързване на хората и споделяне на добри практики. Включването и приобщаването са основни елементи от изпълнението на инициативата. Новият европейски Баухаус е свързан и с Европейската година на младежта (2022 г.), затова насърчаваме младите хора да участват активно в разработване на проекти в областта на екологичната устойчивост.


И накрая, поставяме началото на Фестивала на Новия европейски Баухаус, който ще се проведе в Брюксел със съпътстващи прояви в цяла Европа между 9 и 12 юни,


обединявайки хора от всички обществени сфери, с цел обсъждане и оформяне на нашето бъдеще.


Уверени сме, че изкуството, архитектурата и технологиите могат да допринесат значително за визията за Европа. За приобщаваща Европа, която е в хармония със своите партньори и е отворена за множество идеи и културни влияния, които са я формирали в миналото и които имат потенциала да я оформят и в бъдеще, повеждайки я по пътя на един нов екологичен и цифров хуманизъм.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK