Концесионирай това: ВиК и ползата от частното предлагане на обществени води

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Чудесен и задълбочен анализ, ноооо... в България хората си обичат държавното,така че не очаквам тезата на автора да намери широка подкрепа (в това число и от управляващите социалисти).
  Иначе, ако всичко е по правилата, няма как частното предлагане на обществеа услуга да е по-лошо от държавния монопол, най-малкото, защото няма да има монопол :)

 2. 2 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Браво Красене ,
  Това по начина по който е написано ми прилича на скрипт на холивудски филм за нашето ВИК ..
  Или можеби си се помъчил да напишеш книга но не се е получило и си написал подробен преразказ …

 3. 3 Профил на Христо Христов
  Христо Христов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#1] от "debruckere":

  Частното предлагане на някои обществени услуги не изключва монопол. Има естествени монополи. За да няма монопол при доставката на вода например, трябва да им N на водопреносни мрежи, за да може всеки да си избере. Такова нещо е практически невъзможно. Поради това доставката на вода, най-малкото в частта "експлоатация на водопреносна мрежа", е монопол. Същото важи за всякакъв тръбопроводен транспорт, както и за електропреносната мрежа.

 4. 4 Профил на Vasil Damqnov
  Vasil Damqnov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Жалката истина...държавата прахосва и държи всико в трагично състояние, а потребителите плащат... Е виж някои фирми даже не плащат, а имат няколко милиона задължения, но нищо не се прави в тази насока. Ако е частен бизнес и ще се реинвестира и няма да има нагли лица крадящи милиони и после на нас да ни се връчва сметката... Навсякъде къде държавата контролира и монополизира е трагична гледка и докато мисленето е, че е хубаво да има държавен бизнес, вместо тя да е единствено контролиращ орган така ще е...

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3963 Неутрално

  Холдинг Вик. Предния начин за източване на едни пари за едни наши хора. Но и концесията също не върши работа. Особено, когато договора е подписан в ущърб на държавата, или общината. "Софийска вода" е ярък пример за това.

 6. 6 Профил на Vasil Damqnov
  Vasil Damqnov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Така е ако се замени просто едно държавно дружество с една частна фирма става, стани да седна... Трябва да има по няколко доставчика, за да може да има конкурентност инъче е абсолютно безсмислено цялото упражнение...

 7. 7 Профил на Христо Христов
  Христо Христов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vasil Damqnov":

  Няколко доставчика означава няколко дублиращи се преносни мрежи (практически неизгодно, дори невъзможно) или няколко доставчика и един оператор на мрежа. Все се опира в монопол (естествен монопол).

 8. 8 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#3] от "Христо Христов":

  Само, че трябва да се прави разлика между водопреносна инфраструктура и предлагане на услуги. В крайна сметка пътищата в България са или републикански или общински (с някои изключения), но по тях не се движат само държавни превозни средства, нали така?

  Разбира се, въпросът с държавната инфраструктура и качественото й упрваление никога не е толкова прост, но си заслужава да се помисли за насърчаване на частната инициатива, тъй като е доказано (не само в дебелите книги, а и в практиката), че като цяло частният стопанин е доста по-успешен и ефективен от държавата и от това в крайна сметка печели крайния потребител, т.е. обществото като цяло :)

 9. 9 Профил на Христо Христов
  Христо Христов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#8] от "debruckere":

  В случая с настоящите водни концесии операторът на мрежата и доставчикът на вода е един и същ и имаме локални частни монополи при доставянето на вода. Това, на което обръщам внимание, е, че някои монополи са неизбежни, дори и при наличие частна собственост/предприемачество.

 10. 10 Профил на Vasil Damqnov
  Vasil Damqnov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#7] от "Христо Христов":

  В Англия когато живях имаше няколко доставчика с една преносна мрежа. Няма никаква логика всеки доставчик с негова преносна мрежа. Има начин, които е измислен и работи, но в БГ да накараш държавата да се откаже от монополите си е сложна битка. Все пак ако са в държавата нищонезнаещи хора ще взимат големи пари, а в частния сектор няма да се вредят като директори, а като нормални анализатори на нормална работна заплата без всласт и тежка корупция. Мечти за сега дано някога и реалност... :)

 11. 11 Профил на Христо Христов
  Христо Христов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#8] от "debruckere":

  Що се отнася до превъзходството в ефективността на частния стопанин прд държавата, да, в повечето случаи е така, но не винаги, защото частният стопанин се интересува от частния си интерес и не се интересува от външните ефекти, положителни или отрицателни, които предизвиква. Това от една страна, от друга ефективността на държавата като стопанин зависи от възможността за обществен контрол. Уви, в повечето случаи той е труден за осъществяване.

 12. 12 Профил на Христо Христов
  Христо Христов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vasil Damqnov":

  Току що потвърдихте монопол (една преносна мрежа). Той може да е обществен, може да е частен, но е все монопол. В София например и мрежата, и доставката са частен монопол на едно дружество. То се справя относително по-добре от други такива в други градове. Но е все монопол и ще си остане такъв най-малкото по отношение експлоатацията на мрежата. Има технологично и практически неизбежни монополи. Това исках да поясня.

 13. 13 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много добър анализ, чудесно описва плачевното състояние на водоснабдяването в България.

  Само едно съществено уточнение - този"праг на социална поносимост", за който се твърди, че е неопределен, далеч не е такъв. Съгласно препоръките на ООН разходите за вода не трябва да превишават 3% от доходите на домакинството, което е съвсем конкретна цифра.

  За повече информация: https://www.un.org/waterforlifedecade/human_right_to_water.shtml

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Мааа, аз не съм съгласен!
  ВК-то ще увеличи цената на водата 2 пъти, а частниците 20 пъти!
  От държавния изедник по-страшен е единствено частния.
  Кое е станало частно е не е поскъпнало в пъти?
  Брюкселската политика е всичко да е частно и всичко да е скъпо, за да ни порасне БВП-то и да плащаме по-високи такси.
  Но към момента държавата е длъжна да осигури на хората достъпни поне ток и вода. И хляб разбира се.

  Judjuk
 15. 15 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Авторът пропуска да спомене нарастването на цената на "успешната" софийска концесия в реално (след приспадане на инфлацията) изражение.
  Софиянци плащат адски много за частната вода, която идва от държавния язовир по монополни тръби и се оттича по монополни канали. А, и за разлика от почти навсякъде другаде е гравитачна, т.е. и доставката и оттичането са "евтини". Голяма част от големите инвестиции в инфраструктирата продължават да са с обществени средства. Веолия предоставя единствено мениджмънт, и при това на много висока цена.
  Споменатите "ползи" от чудовищното нарастване на цената за крайни потребители за срока на концесията е добре да представят сравнително - платено-получено.

 16. 16 Профил на PaulaFox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Христо Христов
  Христо Христов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#15] от "enterfornone":

  Уви, когато алтернативата е зле управлявано, неефективно и крадено държавно предприятие, частното, което все пак предлага малко по-добра услуга, може да иска и висока цена за услугите си. Веолия все пак намалиха загубите по мрежата. Ако държавата успяваше да бъде свестен стопанин (за целта обществото посредством различни механизми трябва да е ефективно в контрола над държавата), частното предприятие щеше да предложи още по-добри условия. Уви, не му се налага, защото държавата, която произтича от обществото, което пък като цяло е незряло, неуко и посредствено (вижда се най-малкото от поредицата безумни избори), е кофти. Сиреч в кофти общество, висока цена, неефективен бизнес.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  И да не забравяме, че ГЕРБ отчете успешна реформа във ВиК сектора под ръководството на Лиляна Павлова.

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7093 Неутрално

  Той каква работа свърши този холдинг или само дето милионите изхарчи.

 20. 20 Профил на agi49370681
  agi49370681
  Рейтинг: 783 Неутрално

  И в държавните и в частните ВиКата основния принцип е облагодетелстване на мениджмънта. Навсякъде яко се краде, а вие ако видите какви загуби се отчитат ще се зачудите къде изтича тая вода.

 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  "Малко по-рано, в началото на декември 2019 г., колегата на г-н Димитров в министерството на регионалното развитие и благоустройството и благоустройството, г-жа Петя Аврамова, оценява средствата необходими за осъвременяване на инфраструктурата на ВиК в страната на 11 млрд. лева или приблизително 11% от БВП на България за онази година."

  ГЕРБ щяха да захлебят свирепо от ремонти на инфраструктурата във ВиК сектора, но дойде Ковид и мангизите потекоха в друга посока.
  Фактът, че ругарят Кр. Станчев се е запретнал тъдява, подсказва, че новото мнозинство търси варианти да щави данъкоплатеца и доказали се наемници вече са активирани...

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на PaulaFox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Vasil Damqnov
  Vasil Damqnov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#7] от "Христо Христов":

  Преносната мрежа е на държавата и частната фирма плаща, за да я използва. Не разбирам къде е проблемът. А колкото до ефективно държавно предприятие, е те такова нещо няма в никоя държава. Държавата не знае как да харчи правилно пари, защото тя няма конкуренция. Ефективното харчене на финанси идва от конкуренцията. А с конкуренция идва и понижение на цената, защото ако имаш 3 фирми и те се конкурират, ще искат да предлагат възможно най-атрактивни ценови оферти и да печелят клиенти. Ако има 3 фирми и едната иска от теб 20 пъти повече пари, ще кажеш не мерси и ще отидеш при тази която ти предлага по добри условия. Обаче ако е една фирма/държавна структура, тя ще ти каже дай ми 20 пъти повече, ти ще кажеш не и няма да имаш алтернатива. Рано или късно ще и платиш или няма да имаш вода. Мисля, че е доста лесно за разбиране и асимилиране.

 24. 24 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 319 Неутрално

  "Повечето ВиК дружества са държавни, вероятно заплатите на работещите в тях е добре да се сравнят с тези в сектор Държавно (и общинско) управление, защото това е алтернативната кариера на служителите от тези дружества. В държавната администрация средно-годишното увеличение само през 2021 г. 25-30%, а спрямо 2016 г. - 193.6%" - това е абсолютно подвеждащо, защото ВиК дружествата са търговски дружества и наетите са на трудов договор, макар собственик да е държавата.
  И още нещо - няма "действащи цени на питейни води". Нарича се услуга на доставка питейна вода.
  Това подсказва, че не се търсят икономически факти и логика, а внушения и инсинуации по философския метод на аналогията.
  Но всичко това е разбираемо, като се вземе предвид, че авторът Красен Станчев няма никакво икономическо образование - той е философ и това може да се види от сайта на СУ Ph.D. in Philosophy
  Ето и общо му 4 публикации в https://www.researchgate.net/profile/Krassen-Stanchev - едно гооооооолямо нищо.
  Моля, уважаеми четящи, да обърнете внимание на факта, че ИПИ е име на организация с нестопанска цел, която предлага срещу заплащане/безвъзмездно всекви мнения по всичко.

  maribo2005
 25. 25 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Да добавя и още нещо - кой е отговорен за използването на всички видове евроинансиране (започвайки от Кохезионния фонд от далечната 2007 г.), от които пари ние всички можехме да живеем в една добра и подновена техническа инфраструктура, в т.ч. включвам водопроводната и канализационна система на селищата?

  maribo2005
 26. 26 Профил на agi49370681
  agi49370681
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#23] от "Vasil Damqnov":

  Нека да започна с това, че съм съгласен по принцип с тезата, че държавата е лош стопанин и ВиКата го доказват. Това което предлагате е сходно с либерализирания пазар на тока, където всеки един търговец може да ви продава ток. Но там мрежата е национална и търговеца може да купи ток от АЕЦ, ВЕЦ, ПАВЕЦ, ТЕЦ и т.н. Да направи подходящ микс и да ви го продаде на добра цена. При ВиК мрежата това не така. Тук имаме множество малки затворени мрежи, които черпят вода от 1 или няколко източника. За София основния източник е яз. Искър, като се ползват и някои малки други. Така, че всеки един търговец трябва да купи водата от там(плаща се такса към МОСВ), да плати на единствената станция за пречистване в Кубратово и след това да плаща на общината за ползване на мрежата й. Единственото нещо, което този търговец ще предлага е отчитане и билинг. Всички останали разходни компоненти са под контрола на друг(основно държавни структури). Ако всички търговци получават равни условия от горните дружества, то разликата в цената ще е минимална.
  И само да допълня, че в България има свободна конкуренция и на пазара на горивата и както виждате има "огромни разлики" между отделните вериги и няма никакъв картел.

 27. 27 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 978 Неутрално

  ^^
  Само цената е по-висока, защото частното дружество не работи за “по-добрата услуга”, а за печалба!
  Не знам как всички тези неолиберали все така го пропускат.

  А какво е печалбата?
  -Възнаграждение за поетия риск

  А какъв риск носи едно ВиК дружество за частния собственик? (Или ЕРП, или рафинерия впрочем?)
  - Никакъв. Рискът го носи обществото. Ако частникът се нас—ре - обществото ще го спасява.

  А какво тогава оправдава печалбата?
  -Мълчание

  Ако единственият аргумент е че “държавата е лош стопанин” и че частната фирма управлявала по-добре - може да се сключи договор за мениджмънт с определени параметри за постигане. За ясна и точна цена.

  В момента частният концесионер (на ЕРП-та, рафинерия - собственик) точи печалбата, вдига цените с колкото може, а цената я плащаме ние. Виждаме го и с Веолия и огромното поскъпване за периода на концесията, и със схемата на Литаско-Лукойл в Нефтохим.
  Което радва неолибералите, защото “вдига БВП-то” и още безсмислени за хората измерители.

 28. 28 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#23] от "Vasil Damqnov":

  Нищо от това, което си написал няма общо с доствката и отвеждането на вода, които са естествен монопол.
  Това, което предлагаш е една и съща вода, по едно и същи тръби, да достига до една и съща пречиствателна станция, после по едни и същи тръби - до дома, оттам по едни и същи тръби до единствената пречиствателна станция.
  Какво ще е конкуренцията? А - няколко билинг системи с няколко фирми с мениджъри и собственици, чакащи печалба.
  Как според теб щяло да е ефективно това? Няма да е, разбира се.
  Живях с години в Дъблин - 6 фирми събираха боклука в квартала - все частни, все - “ефективни”
  6 камиона обикалят един квартал всяка седмица, но кофата се вдига само веднъж. Но цената растеше всяка година неизменно. Накрая се стигна до буквални бунтове и хората отказаха да плащат и се намеси “лошата държава”
  Пък ти си вярвай на сценария, който си измислил.

 29. 29 Профил на marinova65
  marinova65
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#15] от "enterfornone":

  Моля да си погледнете сметката за вода. аз съм от Добрич - цена на 1 м.куб. - 4 лв. ВиК е общинско. Как Ви звучи?

 30. 30 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#1] от "debruckere":

  Анализът е доста далеч от "чудесен". Липсва анализ на реалната стойност на водата, която плащаме(различна е за всяко В и К). На каква цена я купуваме от язовира, какви са разходите , за да ни я докарат до крана. Ако се направи такъв анализ, ще се видят огромните кражби и разхищения и в тази област от живота ни. Средната загуба по тръбите на нашите ВиК е ужасяваща-75%. И нищо не се прави за подобряване на положението. Защо е така? Защото ние като клиенти плащаме и водата, която се разхищава и В и К-тата нямат интерес това разхищение да спре, защото ще им спаднат приходите. Единственото, което ни спасява е това, че вали-т.е. онзи отгоре се грижи за нас. За сведение: загубите по тръбите в Израел са 2-3%.

 31. 31 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  За да се подобри инфраструктурата за подаване на питейна вода са необходими "огромни инвестицци", според думите на специалисти, които не са по силите на отделно В и К дружество. Това беше причина за създаване на холдинга, а не глупостите, които си написал ти. Идеята си беше добра, а за реализацията не съм чул нищо. Вероятно ПП откраднаха и тези пари от там, както от Хемус.

 32. 32 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Нищо частно не става! Всичко е само една голяма измама!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK