България може да получи от Северна Македония онова, което иска

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1899 Разстроено

  " Най-важното оставащо - от гледна точка на признанието - е вписването на българите в македонската конституция като държавотворен народ."

  Е затова вас умно-красивите жълтопаветници не ви обичат и не можете да надскочите 10% с цялата подкрепа на НПО-тата зад вас и всичките ви пари.
  Смилов, защо бе майко....вецо? Защо, толкова ли ти е мил задника и парите?
  Нали знаеш, че не е това проблема, проблемът е да признаят, че са били българи допреди нема и три поколения и историята им е неделима част от българската. Аман от....

  https://www.vbox7.com/play:187a8c12bd
 2. 2 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 512 Неутрално

  България няма никаква полза от нереформирано северномакедонско общество в ЕС.

 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 700 Любопитно

  Ако някой поиска от България да си промени конституцията ще речем, че е намеса във вътрешните ни работи....

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Добре облечена теза, че трябва да отстъпим във всичко.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  "България отдавна е признала суверенитета на Македония и това беше мъдро решение - президентът Желю Желев го взе"

  Решението за признаване на Македония беше взето от правителството на Филип Димитров, а не от президента Желев. Самият Желев еволюира. Първоначално смяташе, че България не трябва да избързва преди Европа. После на заседанията на различните комисии, където вървяха големи спорове, дойде на мнението да сме първи. Но решението беше взето от Филип Димитров. Желев беше заявил също така, че България признава суверенитета на Македония, но не и македонска нация. Тогава въпросът беше да се спаси Македония от сръбско нашествие. Днес е съвсем друг и той е нерешим, защото и най-малкият компромис разклаща фалшивата македонска "идентичност" и те не могат да го направят.

 6. 6 Профил на pet fire
  pet fire
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  Ясно е че ще им се даде път на СМ към ЕС

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2512 Разстроено

  "Най-важното оставащо - от гледна точка на признанието - е вписването на българите в македонската конституция като държавотворен народ." - както и "изпълнените формално" условия, като едното нищо ще удовлетворят и това, НО само за парлама. Написаното може и да остава, само че отношението към него няма да е равнозначно. Нима в българската Конституция не пише най-доброто за народа, а народът така добрува, че не иска и да знае за друго освен за прекрасните ни политици?! Такова облъчване не е било, и то все от достойните синове на България, КОЙ знае защо немислещи като болшинството от народа си. Тепърва ще НИ впечатляват с анализи, които са толкова ентусиазирано написани, че ТЕ самите се радват, че ги има. Тепърва ще предават народа си, защото окончателно и безвъзвратно са скъсали връзките си с него. ТЕ са от друга планета, на която явно повечето българи не искат да живеят.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на odf56673645
  odf56673645
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "България може да получи от Северна Македония онова, което иска"

  България не може да получи това, което иска, защото иска безкрайно удължаване на конфликта, за да може повечто членове на политическата (без)класа да си дигат дейтинга на гърба на изкуствено създадения казус.

  Имало някакви 5 точки, сега се появила още една... и къде и кога са заявени на македонската страна тия 5 точки. Ако става дума за "рамковата позиция" на по-предния Парламент, доминиран от съвсем други играчи, тя е нагло и арогантно вмешателство във вътрешните работи на Македония, но къде точно е казано изобщо, че точно това иска официална София?

  И за да се потвърди, че целта е безкрайно протакане, към уж 5-те искания, руският ратай Радю изведнъж вкара "+1" искане за вписване на 3,000-то българи в македонската конституция. Само че, за разлика от другите недомлъвки, това искане е ясно и конкретно. След като Пендаровски спомена, че няма проблем, българите пак взеха да недоволстват. Просто защото целта, както казахме, не е да се постигне консенсус, а да се протака безкрайно поставянето на условия, демек терорът и издевателството.

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgievb":
  До не отдавна в РСМ се е отричало въобще съществуването на хора с българско самосъзнание там. С вписването им в конституцията като държавотворен народ се прави огромна крачка -признава се изобщо че съществуват и се признава, че имат роля в създаването и формирането на държавата и народа на РСМ. Тоест, думата "българин" вече не може да бъде обидна или нарицателна.
  Останалите неща ще се донатамънят полека лека за около 20-30 години (едно поколение). Но все от някъде трябва да се започне.
  ----------------
  Забележка: гледсйки бранителите на МОЧа и съборите на Копринка и Безсмъртният полк, представете си, че в РСМ са още по тежко промити. Трябва време и търпение.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 10. 10 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Колко пъти можем да настъпим мотиката наречена "Македония"?
  И колко още болки ще изтърпим от инат?

 11. 11 Профил на odf56673645
  odf56673645
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България няма никаква полза от нереформирано северномакедонско общество в ЕС.
  —цитат от коментар 2 на 4okuto


  Разбирам нашето да беше реформирано, ми то същите неща, дето уж обвиняваме македонците са налице при нас, като се почне от руската агентура и се свърши с фалшифицираната история в учебниците.

  Доста нагличко е баш България - опашкарят по всичко - да обвинява някого в нереформираност.

  Македонците даже си осъдиха за корупция бивш премиер - нещо, което България все още не е съумяла да постигне, а и няма изгледи да се случи скоро.

 12. 12 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 245 Неутрално


  Смилов пак е награбил пропагандната картечница и стреля , стреля упорито България да се сниши и унизи пред Македония.....

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Македонския въпрос, по всяко време последните почти 120 години, е блато !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#12] от "praseta_mezeta":

  Защо ли, или по-скоро за какво ли...?

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Зависи от случая:
  1. Ако България иска да влезе в някакъв международен клуб, но едно от условията за приемане е, конституцията на страната членка да отговаря на определени изисквания, тогава това не е намеса, защото Бг доброволно се "бута" в клуба. Има право на избор.
  2. ако обаче например Сърбия каже, че ако Бг не впише в конституцията определени промени, тогава тя ще и наложи санкции или ще предприеме военна операция, тогава това е намеса
  До коментар [#3] от "ilinko":
  "Ако някой поиска от България да си промени конституцията ще речем, че е намеса във вътрешните ни работи...."

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 16. 16 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Македония беше разделена между Гърция, Сърбия и България.
  Най-големият дял остана в Гърция и там е проведена гърцизация.
  Сръбският дял е превърнат във Вардарска бановина в рамките на Кралство Югославия и е проведена сърбизация.
  След 1945 г. започва популяризирането на македонизма, което води до изграждане на нов македонски етнос, македонски език и македонска азбука. Структурите на югославските УДБА и КОС са главните фактори в тогавашната държава и са контролирали буквално всичко.
  И днес тези служби са активни, а тяхното присъствие е било силно и по времето на прехода.
  Най-малкия дял остава в България и комунистите се опитаха да извършат македонизация в Пиринска Македония, съгласно резолюцията на Коминтерна по македонския въпрос от 1934 г.

  Европейската интеграция нямаше да стартира изобщо, ако трябваше да се пише обща история. Нашите историци ако прочетат учебниците по история на Гърция, Румъния, Сърбия, Турция... ще им се изправят косите.

 17. 17 Профил на odf56673645
  odf56673645
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отвратително срамно е, че понеже България няма политическия, дипломатическия и икономическия ресурс да реши проблемът си с Македония по цивилизован начин, е решила да го стори с изнудване. Разбира се, това, че този проблем ще се реши точно така, е илюзия на българите. Няма да ви заобичат, няма да ви се молят, няма да ви падат в краката, напротив.

  Ако България някога бе привлекателна дестинация за някого, имаше някакъв шанс македонците да се замислят дали нямаме общ корен. Ама то, вместо това, македонците бяха много по-напред едно време, по времето на Югославия - можеха да пътуват, имаха стоки и продукти... как точно да се замислят дали не са българи? Сега е подобно: може да сме в ЕС, но прахосваме шансовете си да се устроим като нормална държава, не и без помощта на прахосването на обществената енергия и всяването на масова дезинформация по подобни популистки каузи.

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3017 Весело

  До коментар [#11] от "odf56673645":

  Стюпид, колкото и да ти е мъчно, ще има вето до дупка. И аз ще се смея, а ти ще квичиш, ще удряш с малките нефелни юмручета (докато на майка ти не ѝ писне и не ти спре пак нета) и ще цивриш в коментарите. Свиквай. Между другото, учи се от чича си Дичев и батю си Смилов - те цели семейства отгледаха пишейки простотии, а ти под наем не мжеш да излезеш, а правиш на практика същото.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#8] от "odf56673645":

  Точно така !!
  И в Гърция беше почти същото.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3017 Весело

  До коментар [#17] от "odf56673645":

  Да, северните, които до един са мързеливи и некадърни като тебе, още си спомнят славните времена когато словенци и хървати хранеха и тях и сърбите. Е да ама тая свърши и двете държави се оказаха където им е мястото - на опашката на Балканите, скоро и Албания ще ги изпревари. Сигурен съм че и ти си мечтаеш за някаква лична Югославия, в която лежиш по цял ден, а някой ти доставя стоки и услуги без пари. Ама няма.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на odf56673645
  odf56673645
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стюпид, колкото и да ти е мъчно, ще има вето до дупка. И аз ще се смея, а ти ще квичиш, ще удряш с малките нефелни юмручета
  —цитат от коментар 18 на Тюфлекчия


  Както като Тръмп взе втория си мандат, нали? 😁😁😁

 22. 22 Профил на odf56673645
  odf56673645
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, северните, които до един са мързеливи и некадърни като тебе, още си спомнят славните времена когато словенци и хървати хранеха и тях и сърбите. Е да ама тая свърши и двете държави се оказаха където им е мястото - на опашката на Балканите, скоро и Албания ще ги изпревари. Сигурен съм че и ти си мечтаеш за някаква лична Югославия, в която лежиш по цял ден, а някой ти доставя стоки и услуги без пари. Ама няма.
  —цитат от коментар 20 на Тюфлекчия


  Тифлек, единственото, което правиш със злобата и обидите си, е да потвърждаваш правотата на моите думи за истинските мотиви на Ганьовците да се радват на ветото.

 23. 23 Профил на viktori
  viktori
  Рейтинг: 76 Неутрално

  От статията :
  През 2017 година социологическо проучване показва 83 % от българите смятат Македовия за добра съседка и подкрепят политиката и.

  2022 година от скорошно проучване показа че близо 80% българи са ЗА ветото и се" втърдяват"

  Какво се промени ..Даде се думата на примитивни фашизоиди ,които еври дей с пяна на уста облъчваха просотолюдието ..с думи като македонците това македонците онова ..Журналистите и те се включиха опиянени и неграматни в глутницата от чакали да вие ...Също както руснаците бяха облъчени че украинците са им врагове и там видиш ли не спазвали човешките права на руснаците ...И тук така ..26 страни членки казват че Македония спазва правата а една членка лъже всекидневно ...ежечастно че не се спазвали ...Все едно слущам дебили ...Ето ви го резултата от обикалящите с два пръста чело радикални човекомразци националисти медиите в какво превърнаха само за 5 години бъл общество .

 24. 24 Профил на odf56673645
  odf56673645
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-злощастното за българските великошовинисти е, че като се поставят нещата в конкретни искания, както искането да се сложило българско малцинство в конституцията на Македония, и се оказва, че проблеми от македонска страна няма.

  Така, ако България най-сетне изплюе камъчето и каже КОНКРЕТНО какво иска, нещата ще бъдат свършени от македонска страна.

  Злощастното за българските шовинисти в случая е, че конкретните искания ще предотвратят лунатичните мечти за падане в краката и признаване "ние сме българи, простете ни". Конкретните искания могат да бъдат само разумни искания, защото цяла Европа ще гледа.

  И накрая, като ги постави София, местните шовинисти ще са пак излъганите камилчета. Защото всичките им щения почиват на лъжи и митове. Македонците не се страхуват от български малцинства, защото те знаят много по-добре, че макдонците не искат да са българи абсолютно по собствено желание, а не както си мислят туземците, щото някой ги заставя да не са.

 25. 25 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Сделката е проста - ние признаваме настоящето, а те миналото така както го пише в историческите извори и в цялата световна историография.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 26. 26 Профил на Milen Kirilov
  Milen Kirilov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Малоумна статия. Продажен автор. На рундьо измишльотините и ,,държавотворчеството", за което на никого не му пука си ги дискутирайте със стюпи. Исканията ни са ясни и никое сърбоманско мекере не може да вклини разкол в обществото по темата.

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3017 Весело

  Както като Тръмп взе втория си мандат, нали? 😁😁😁
  —цитат от коментар 21 на odf56673645


  Абе аз за втория мандат на Тръмп не е известно да съм страдал във форума, но виж че ти и другите умнокрасавци квичахте 4 години за първия му е вярно. А ти сега цвърчиш от година и половина и все чакаш - цитирам - "да ни наритат". Я кажи сега - що така не ти се сбъдват прогнозите и никой не ни "наритва" и ти трябва да беснееш над бащино си огнище и да се излагаш толкова време? Е, виж някои по-хитри (не казвам "умни", защото тази дума за вас не може да се използва в каквото и да било значение) умнокрасиви като Ганця и Гирляндата по темата "РСМ" си мълчат. Сал ти и една шепа комплексирани скопски сърбоманчета, дето иначе стискат българския паспорт и работата в колцентъра в Бизнес парка, сте на амбразурата да ви се смеят хората. И твоят идол Бойкикев си мълчи като бито ЛГБТИ+.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 101 Весело

  Поредната глупост на Смилов.
  Кво да ги правиш, тъпогрозници...

 29. 29 Профил на viktori
  viktori
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Решението е както при спора със гърците
  да се сложат Медиатори ...Един експерт от САЩ и един от Западна Европа които да направят нов договор .Тогава България няма на къде да мърда и ще се откаже от шовинистичните искания не отговарящи на основни ценности
  Иначе не виждам друго и е тъжно че Кирил Петков колкото и да е добронамерен и иска да махне ветото е заложник на партията с лидер Ръгай чушки в боба и на жената от Крушовица която е в транс че е във властта .

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3017 Весело

  До коментар [#29] от "eog581083556":

  Какви медиатори, какви експерти ва?!? Нали ще ни наритват и ще ни поставят където ни е мястото и гласа ни няма да се чува. Цитирам твои писания по темата - да не си преживял катарзис? Още малко даже ще поискаш и северните да направят компромис, хехехе.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на zxv42698916
  zxv42698916
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тюфлекчия":

  На опашката на балканот е РСМ,точно не може да се споредува со Словенија(просечна плата 1200е. нето).Но разликама помегу средина/минимална плата и средина/минимална пензија помегу Блгариа(членка на ЕУ) и РСМ е незначителна во Блгариа е до 15% повисока

 32. 32 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Смилов, твърдението, че Жельо Желев е постъпил мъдро, признавайки Македония е неаргументирано, нелепо, несъстоятелно, невярно. Този акт на признаване беше необмислен и прибързан и легитимира не втора българска държава, а най-яростната антибългарска държава. Напротив, разумно беше да се прецени и да се защити българският национален интерес и още тогава да се упражни натиск за забрана на говор на омразата срещу България и промяна на учебниците.

 33. 33 Профил на odf56673645
  odf56673645
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Смилов, твърдението, че Жельо Желев е постъпил мъдро, признавайки Македония е неаргументирано, нелепо, несъстоятелно, невярно. Този акт на признаване беше необмислен и прибързан и легитимира не втора българска държава, а най-яростната антибългарска държава.
  —цитат от коментар 32 на niki7


  Винаги съм знаел, че ако днес се беше случило, ганьо щеше да е против. Това е във връзка с твърдението, че "ама ние не ви мразим, ние първи ви признахме". Не вие, ганьовци - Желю Желев го направи във времена, когато нямаше интернет и още Божидар Димитров и Слави Трифонов не бяха облъчили куцо и сакато, дето не беше чувало за Македония, че "македонците са българи".

  Та мразите ги не ами, направо се изяждате от злоба, че македонците не ви бръснат за слива. Ако в днешно време се налагаше да се вземе решението на Желев, всичките щяхте да сте на улицата и да крещите да не се признава държавата.


 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3017 Весело

  До коментар [#31] от "zxv42698916":

  Съжалявам, не говоря сърбомански и нямам намерение да се опитвам да го науча.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на ashkembar
  ashkembar
  Рейтинг: 10 Неутрално

  За македонците е унизително, да се декларират като българи. Особено сега, след тази мутренска политика на извиване на ръцете.

 36. 36 Профил на zxv42698916
  zxv42698916
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":

  Јас па мислев пишувам на език кои е блгарски дијалект,а Вие не го разбирате и кажувате србомански?

 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3017 Весело

  За македонците е унизително, да се декларират като българи. Особено сега, след тази мутренска политика на извиване на ръцете.
  —цитат от коментар 35 на ashkembar


  Да се пишат "прави сърби" и да изучават сръбската история и сръбските герои. Защо някои хора упорито отказвате да разберете, че не сме 90-те, Божо Димитров отдавна пукна и като изключим една шепа дюмбели, никой нормален българин не смята съвременните северомакедонци за българи?!? И именно защото сме съгласни, че НЕ СА българи, искаме да спрат да лепят етикети на хора, които безспорно са били такива. Сърбите и те ни мразят, ама не твърдят, че те са измислили кирилицата или че Климент Охридски е бил сърбин. Руснаците пък също ни мразят и твърдят още по-големи глупости от северните, ама не са тръгнали да влизат в ЕС.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7295 Неутрално

  Защо не се разгледа, как гърците поискаха и постигнаха резултата, който позволи Гърция да даде път на Северна Македония за влизане в ЕС.

 39. 39 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 643 Любопитно

  Държавното ръководство на РСМ продължава да провежда образователна, медийна, вътрешна и междусъседска политика, базирани на югокомунистическа идеология, която насажда омраза и дискриминация към хората с българско етническо самосъзнание.
  За оправдаване и оневиняване на тази дискриминационна и недобросъседска политика нейните идеолози прикриват или просто отричат българското културно- историческо наследство на географския регион "Македония".
  Така че няма как РСМ да получи одобрение за ЕС от България, докато не се раздели с тази антихуманна държавна идеология !

 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  До коментар [#10] от "pur6ing":

  Оо,вие тип "Смилов/Бечев/Дичев/Дайнов" може да настъпвате мотиката до безкрай .Поука няма да си вземете,гранта -да.

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2776 Любопитно

  До коментар [#11] от "odf56673645":

  Стюпи,пак ли бе ,Майна??

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2776 Любопитно

  До коментар [#25] от "Мощ":

  Тоно това е.Проблемът е в Скопие.Те не могат да признаят историческата реалност.Защото,това ше означава ,че десетилетия техния елит ги е лъгал,а там управляват поколения "югословенци" В добавка медии и администрация се управляватнот Белград.Там просто 1989' не е дошла.Докато не дойде,не бива да ги допускаме до ЕС.

 43. 43 Профил на patrick_wilding
  patrick_wilding
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Българските политици не осъзнават, че трябва да се наложи ветото върху присъединяването на РСМ към ЕС, а НЕ върху започването на преговорите и за членство.

 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2776 Любопитно

  До коментар [#29] от "eog581083556":

  Решението е-ние да признаем днешната ситуация-там има македонци,които не се чувстват българи.Следва в Скооие да признаят,че имат българско минало.Първо,защото това сочат историческите извори,и Второ,защото историята на Македония е съществена част от българската история,и е част от нас.Инапе не бих се интересувал какво учат в Скопие.Но да се гаврят с паметта на вече умрели хора,да пренаписват надопси в църкви(а,аз тия неша съм ги виждал с очите си) е ГНУСНО.Да приписваш думи от роман на Талев ,че са казани от Георги Делчев е дебилно.Та,така-докато не спре това-извън ЕС.Друго не ме интересува-дали ни обичали или мразели.Зет от там няма да взимам.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8485 Неутрално

  Виждам много еволюирали позиции, на Македония, на Смилов. Няма лошо.
  Еволюцията, която сподели един македонски журналист е най-важната, която регистрирах. Преди Македония е смятала, че ще прекърши България и ще я заобиколи: с натиск, с игнориране, с лобиране, с "език на омразата". Сега зовека каза, Македония се е замислила и е започнала да чува и осмисля аргументите на България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 101 Неутрално

  До коментар [#44] от "wre501051215":

  Следва в Скооие да признаят,че имат българско минало
  -------------------------------------------
  Е като как точно си представяш да стане това?
  Та там има цели поколения "историчари" и"лингвисти", на които цялата им кариера е изградена в отстояване на македонизма.
  Какво очакваш , да се покаят и каквото било - било?

 47. 47 Профил на Бобин Михайлов
  Бобин Михайлов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господин Смилов да говори за държавния интерес има същото излъчване като проститутка да говори за непорочност. Освен че средната мадама от Околовръстното статистически е по-вероятно да е против вдигането на ветото, така че позицията и е по-ползотворна за българския национален интерес от неговата.

  Винаги с чест.
 48. 48 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Българското правителство трябва да обясни на ЕС, че държавната политика на РСМ все още е базирана на югокомунистическа идеология, която възпитава в омраза и репресиране на хората с българско самосъзнание т.е. в погазване на човешки права. Така че докато не бъдат приети и законодателно утвърдени базовите български условия "4+1", няма предпоставки за започване на преговорен процес. Вместо да ни дава "гаранции", просто ЕК би могла да поеме контрола над изпълнение на тези предварителни условия. И оттук нататък тя, а не България да се занимава с въпроса за готовността на РСМ.

 49. 49 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Българското правителство трябва да обясни на ЕС, че държавната политика на РСМ все още е базирана на югокомунистическа идеология, която възпитава в омраза и репресиране на хората с българско самосъзнание т.е. в погазване на човешки права. Така че докато не бъдат приети и законодателно утвърдени базовите български условия "4+1", няма предпоставки за започване на преговорен процес. Вместо да ни дава "гаранции", просто ЕК би могла да поеме контрола над изпълнение на тези предварителни условия. И оттук нататък тя, а не България да се занимава с въпроса за готовността на РСМ.

 50. 50 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак дежурните простотии..

  Абе не разбрахте ли, че няма вдигане на ветото, докато РСМ не спре да фалшифицира българската история??

  Отивайте да ревете в Скопие да си сменят учебниците, не само да пишете пасквили в Дойче Веле!

  Аман!

 51. 51 Профил на nno
  nno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "zxv42698916":

  откъде извади тази статистика? числата са мноого по-различни, така пише и в македонската преса...и ако е толкова зле в ес, защо се натискате да ставате член на този съюз? пак според вашите колумнисти, тук има само /нео/фашизъм /и татари, естествено/...

 52. 52 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Milen Kirilov":

  Добре но как да повярвам че , руски ефрейтори като Копейкин, които навремето създаваха македонската "нация" , днес с чист съвест , искат от македонците да признаят че са били българи?

 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4729 Неутрално

  България няма никаква полза от нереформирано северномакедонско общество в ЕС.
  —цитат от коментар 2 на 4okuto


  Не само България. ЕС няма никаква полза да членуват нереформирани коминтерновски държавици , които ще създават само проблеми вътрев Евросъюза.

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4729 Неутрално


  За македонците е унизително, да се декларират като българи. Особено сега, след тази мутренска политика на извиване на ръцете.
  —цитат от коментар 35 на ashkembar


  Никой не ги кара да се декларират като българи.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4729 Неутрално

  До коментар [#44] от "wre501051215":Следва в Скооие да признаят,че имат българско минало-------------------------------------------Е като как точно си представяш да стане това?Та там има цели поколения "историчари" и"лингвисти", на които цялата им кариера е изградена в отстояване на македонизма.Какво очакваш , да се покаят и каквото било - било?
  —цитат от коментар 46 на NoBrainNoPain


  Като не се покаят , няма да са в ЕС. Проблемът е техен , не наш.

 56. 56 Профил на acdcbg
  acdcbg
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Г-н Смилов, или сте абсолютно некомпетентен по темата, или нарочно изопачавате изискванията, с цел да манипулирате общественото мнение . И не, разковничето не е само в изискването да си променят конституцията РСМ, като впишат българите в нея като малцинство. Сам сте написали, че има 5 изисквания. Кои са те и защо не ги изброите?! Също така това е абсолютна маниполация, която не отговаря на истината, че някои от тях са формално изпълнение! Има рамкова позиция за РСМ от 2019 г., приета от КСНС и предполагам много добре сте запознат с нея, така, че обяснете ни моля, какво от това е изпълнено формално? https://parliament.bg/bg/declaration/ID/157188

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  До коментар [#46] от "NoBrainNoPain":

  Ами не е мой проблем.Няма нужда да си го представям.Как САЩ признават,че произлизат от Великобритания,или Квебек от Франция?!Как Германия си признава за Холокоста?!

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Хубава студия...
  Третира две съседки с прекрасни в миналото отношения
  (текущо осмърдени).

  Ще речеш, че сал едната с първа стъпка на Луната.
  А не е тъй.

  В НАТО рамка те, напети, съспогаждат се.
  Приети!

 59. 59 Профил на esa01646786
  esa01646786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обработват населението за клякане по Македонския въпрос, внушавайки, че вписването на българите в конституцията било най-важното българско условие. Пълни глупости. Това се появи късно и между другото. Никога не е било от основните ни искания, че да отвори вратата за ЕС пред РСМ.

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Гаварит Масква.

  She's back!

  До коментар [#2] от "4okuto":

  България няма никаква полза от нереформирано северномакедонско общество в ЕС.

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Ще се правят крачки.
  Биха се направили... в бъдещето.

  Мечта сега крачи в зелени чорапи.
  Такива задачите.

  Мит са те обаче и клише банално.
  Би могла да крачи с "чорапи" партенки?

  До коментар [#9] от "DDR":
  До коментар [#1] от "georgievb":
  До не отдавна в РСМ се е отричало въобще съществуването на хора с българско самосъзнание там.

  С вписването им в конституцията като държавотворен народ се прави огромна крачка...

 62. 62 Профил на IMRO
  IMRO
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Според мен Даниел Смилов вече е получил това, което иска от Северна Македония - най-вероятно един хубав банков превод.

  Българските политиолози са най-честните политолози на света.

 63. 63 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#3] от "ilinko":

  Ами не Конституцията, но да речем, че с влизането ни в ЕС трябваше и законите им да приемем, още всичко. Който си дава г..за под наем, така е. Никой не ги кара насила да сменят каквото и да е било- имат избор. Ако конституцията им е по- мила в сегашния вид- няма ЕС.

 64. 64 Профил на vpb45693357
  vpb45693357
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "България може да получи от Северна Македония онова, което иска"България не може да получи това, което иска, защото иска безкрайно удължаване на конфликта, за да може повечто членове на политическата (без)класа да си дигат дейтинга на гърба на изкуствено създадения казус.Имало някакви 5 точки, сега се появила още една... и къде и кога са заявени на македонската страна тия 5 точки. Ако става дума за "рамковата позиция" на по-предния Парламент, доминиран от съвсем други играчи, тя е нагло и арогантно вмешателство във вътрешните работи на Македония, но къде точно е казано изобщо, че точно това иска официална София? И за да се потвърди, че целта е безкрайно протакане, към уж 5-те искания, руският ратай Радю изведнъж вкара "+1" искане за вписване на 3,000-то българи в македонската конституция. Само че, за разлика от другите недомлъвки, това искане е ясно и конкретно. След като Пендаровски спомена, че няма проблем, българите пак взеха да недоволстват. Просто защото целта, както казахме, не е да се постигне консенсус, а да се протака безкрайно поставянето на условия, демек терорът и издевателството.
  —цитат от коментар 8 на odf56673645


  От въпросите, които си задавате, личи че не сте запознат. От начина, по който цитирате фактите (3000 българи, вмешателство), личи че сте и лошо настроен спрямо българите и България.

  А президентът на РСМ Стево Пендаровски не взема решението за промяна на конституцията им. Нито пък е изразил безусловно съгласие. Напротив! Иска това да е последното желание на България. Как ли пък не!

 65. 65 Профил на vpb45693357
  vpb45693357
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Виждам много еволюирали позиции, на Македония, на Смилов. Няма лошо.Еволюцията, която сподели един македонски журналист е най-важната, която регистрирах. Преди Македония е смятала, че ще прекърши България и ще я заобиколи: с натиск, с игнориране, с лобиране, с "език на омразата". Сега зовека каза, Македония се е замислила и е започнала да чува и осмисля аргументите на България.
  —цитат от коментар 45 на penetrating


  Не съм сигурен, че РСМ почва да осмисля аргументите на България. Надменността им е огромна спрямо нас; наследена е от югославско време и е набивана на всяко поколение с учебниците им, които ни представят като по-низша раса и култура. Сега изби в приказки за разтуряне на Договора ни за приятелство и отказ от тяхното кандидатстване за ЕС. (Таман--да ни решат проблема!)

 66. 66 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Смилов стайл. България не иска от СМ нищо друго, а само "...признание...".Ха-ха, па дано ни признаят, още повече, че донякъде "...има основание..."!

 67. 67 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не биво толкова да се натиска и залага само на тая карта, за промяна на конституцията и признаване на българско малцинство, защото на реципрочен принцип Македония може да поиска същото. И няма да можем, да откажем. А продажници достатъчно ще се намерят. Правим грешка и ще си вкараме автогол. По - добре да залагаме на други карти.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Нищо няма да получи. Само презрение.

  Judjuk
 69. 69 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#29] от "eog581083556":

  хайде точно омо-илинденците да не дрънкате за шовинизъм...

 70. 70 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#26] от "Milen Kirilov":

  Милене, очевидно си завършил средно образование с не повече от много добър 4.50. Това обяснява защо нямаш аргументи срещу статията и защо си така надъхан. Прост човек лесно се купува.

 71. 71 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#62] от "IMRO":

  Защо никой от критикарите на Смилов не излага поне един аргумент срещу тезите му?!
  Македонската нация е продукт на СССР и неговата балканска политика. Продължителите на тази политика сега крещят срещу македонизма.
  Това не ти ли говори кой дърпа конците на ветото?!

 72. 72 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  В изследване от 2017 г. под ръководството на професор Георги Фотев (European values study) над 83% от българите определят Македония като "добра съседка"...

  Ало, Дойче веле и Смислов, първо се запознайте с биографията на дългогодишния доносник на ДС Георги Фотев, а след това му цитирайте глупостите на "добрата съседка"! Такова ниско равнище на редакторска работа в Дойче веле никога не е имало през последните 30 години....

 73. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Наблюдавайте фокуса, който тези грантаджии се опитват да ни извъртят

  Когато се подписваше Договора за Приятелство с СМ въобще не е ставало дума за вписване на българите в тяхната Конституция. И няма смисъл да ни вписват някъде м/у власи и роми

  Ставаше дума за историята.

  А сега грантаджиите вкарват едно несъществуващо искане - макетата казват "ето, съгласни сме" - и си стискаме ръцете.

  Вписването в Конституцията е фокус за да се отклони вниманието от истинските проблеми в отношенията с СМ - фалшификациите на историята

 74. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":Јас па мислев пишувам на език кои е блгарски дијалект,а Вие не го разбирате и кажувате србомански?
  —цитат от коментар 36 на zxv42698916


  Колегата не е прав да реагира така

  Всички разбираме какво си написал

  Апропо - благодаря, че си дошъл на този форум. Може да не сме съгласни по всички теми, но важното е да се общува - това е начинът да се намери решение

 75. 75 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Защо някои хора упорито отказвате да разберете, че не сме 90-те, Божо Димитров отдавна пукна и като изключим една шепа дюмбели, никой нормален българин не смята съвременните северомакедонци за българи?!? И именно защото сме съгласни, че НЕ СА българи, искаме да спрат да лепят етикети на хора, които безспорно са били такива.
  —цитат от коментар 37 на Тюфлекчия


  В 10-ката!

  Няма как макетата да твърдят, че не са българи и да твърдят, че Самуил е част от тяхната история

  Не може хем оная работа, хем душата в рая

  Трябва да решат за себе си. И щом са решили, че не са българи - няма проблем. Но нека не се опитват да фалшифицират или унищожават наше културно-историческо наследство

  Макетата по същество се опитват да изтрият многовековно българско културно-историческо присъствие в техните земи

  То е все едно ние да се опитваме да фалшифицираме или изтриваме древно-гръцко или римско културно-историческо наследство по нашите земи

 76. 76 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Светозар Христов":

  И още нещо, ако познавате начина намислене на македонстващите, то записаното дори и в контституцията им няма никакво значение...
  Ще запишат българите и ще твърдят че спазват им правата им, а ще карат старата песен на нов глас ...

 77. 77 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Скучният пасквил на Смислов всъщност е активна пропаганда и провокация срещу България. За какво пледира поръчковият пропагандист - България да даде зелена светлина на СевМак, а проблемите щели да се решат в самия преговорен процес. Че това е едно към едно с нелепите искания на Скопие - пуснете ни, пък ще видим.... Найн, геносе Смилов! Найн на подлото човече Дедо Андреев, дето от говорител на комунистическото радио Хоризонт , се преквалифицира в малък началник в Дойче веле със "славата" на изпълнител на волята на КТБ да уволнява свои кореспонденти, които пишат срещу престъпници като Василев и да провежда под влиянието на комунистически синчета като Дичев и Дайнов открита антибългарска пропаганда. Като насаждат условията на Скопие тези майцепродавци отдавна са забравили, че територия, която има сериозни проблеми със съседите си никога не могат да станат членки на Евросъюза без предварително да са решили ВСИЧКО помежду си. Защото всичко не е решено, НИЩО не е решено...

 78. 78 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Гледах го по БНТ, с Велева. Пълен бастун- едно смислено изречение не каза, извън протоколните мекедонистки клишета в мека форма. И как поставя условията, хипотезите "ако", все едно са вече свършен факт и да ги пускаме. Това грантаджия да си, май не се иска много ум...

 79. 79 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Смислов е ярко доказателство, че няма граници за това колко ниско може да падне и да бъде наведен един Български драскач, стига да му плащат добре

 80. 80 Профил на ckl141091821
  ckl141091821
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Македонската конституция отговаря напълно на изискванията на ЕС, даже ги надхвърля по отношение правата на малцинствата.

 81. 81 Профил на IMRO
  IMRO
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Даниел Смилов вече е готов да каже абсолютно всичко, само и само да бъдат започнати преговори с РСМ.

  На какво ли се дължи това хвърляне като Матросов на амбразурата за подобно нещо?🤨

  Така съм виждал да се хвърлят Андрей Райчев за защита на Русия и на корпоративни интереси и небезизвестните природните психолози/антрополози Антоанета Цонева и Харалан Александров в защита на ГЕРБ

 82. 82 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 643 Разстроено

  ЕС, САЩ и нашият недостстъчно осведомен лремиер би трябвало най-сетне да осъзнаят, че тук не става дума за неотстъпчивост поради някакъв банален двустранен културно-
  исторически спор с елита на РСМ, а за грубо погазване от него на европейските Копенхагенски критерии т.е. за погазване на основни човешки права, за ксенофобия и дискриминация и за системна недобросъседска политика. Политика, която е плод на продължаваща от десетилетия югокомунистическа държавна идеология на фалшифициране и отричане на българското културно-
  историческо наследство в Македония с цел насаждане на враждебност и омраза !

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK