Какво следва за украинските бежанци в България

Планът на държавата за намиране на работа и интеграция на бягащите от войната украинци

© Цветелина Белутова, Капитал

Планът на държавата за намиране на работа и интеграция на бягащите от войната украинци"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсят мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.


Минаха общо 93 дни от началото на войната в Украйна и никой не знае колко още ще продължи тя и какъв ще бъде изходът от нея. Единственото сигурно от самото начало беше очакваната вълна от украински бежанци, които ще търсят временна закрила в други европейски държави, сред които и България. Вече трети месец обаче страната ни изглежда да няма конкретен и дългосрочен план как да помогне за интеграцията им. Решенията са краткосрочни и на парче.


До момента над 97 хил. жители на Украйна са останали на територията на страната ни. Настоящата програма за настаняване изтича на 31 май и се предвижда нова, която ще осигури на хотелиерите, настанили украински бежанци, по 15 лв. на храноден. Туристическият сезон обаче започва и част от хотелиерите няма да се възползват от програмата с надежда местата им да бъдат запълнени от туристи.
От друга страна, стои въпросът за интеграцията на украинските бежанци в България. Над 50 хил. от тях са в работоспособна възраст. За работодателите, наемащи украински граждани, държавата е предвидила стимули, като минимална работна заплата на всеки нает и осигуровки за три месеца. Отделно частни компании осигуряват и допълнителна подкрепа във вид на надбавка за наемане на жилище, грижи за децата или безплатни уроци по български.


За всичко това и какво предстои, когато държавните програми за настаняване и наемане на украински бежанци приключат, разговаряме с журналистите от "Капитал" Анина Сантова и Веселин Нанов в тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал". Подробности може да прочетете и в темата на броя на "Капитал".Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK