Правете добро. Това винаги се отплаща

Жюстин Томс: "Съмнявайте се. Реагирайте на неправдите. Променяйте правилата винаги, когато виждате, че не работят."

Жюстин Томс: "Съмнявайте се. Реагирайте на неправдите. Променяйте правилата винаги, когато виждате, че не работят."Проектът "12 писма до дванайсетокласниците" продължава за трета поредна година. Започнал през 2020 година като реакция на ковид кризата, която освен всичко друго засегна и абитуриентските балове, през 2022 година проектът неизбежно е маркиран от новата реалност на войната, която избухна в Европа преди 3 месеца.


Какъв свят очаква нашите деца? Какви послания можем да им отправим в тази глобална криза и безпрецедентна несигурност, когато самите ние не знаем какво да очакваме от утрешния ден? Как да ги подкрепим в мечтите, но и да ги подготвим за опасностите? Какви ценности искаме да им предадем? Как да насърчим емпатията им към чуждото страдание? Как да им разкажем за уродливостите на миналото, за да не позволим те да се повторят? Как да им помогнем да станат уверени, осъзнати, активни граждани, отворени към света?


"Дневник" ще публикува през следващите дни посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2022. Писмата от предишните две години четете тук. Писмото на Веселина Седларска - тук, на Димитър Коцев-Шошо - тук, на Иванка Могилска - тук, на Михаил Околийски - тук.
Жюстин Томс e сред пионерите в дигиталните комуникации в България. Дългогодишен преподавател в НБУ, SoftUni Digital и СУ. Автор на редица книги по маркетинг, предприемачество и комуникация, както и на новоизлезлия исторически роман "Clair de Lune", посветен на женските лагери през социализма в България. Дългогодишен доброволец към Уикипедия България, блогър, автор на подкасти. Активист за мир, демокрация и устойчиво бъдеще. Майка на три деца. За подробности www.justinetoms.com


Здравейте прекрасни млади хора,


Мислех си дали има нужда да ви разкажа за класния ни, който викаше така, че всичките 4-ри етажа на училището се тресяха, дали да ви кажа, че веднъж, когато избягахме целия клас от час по химия в 11-и клас, ни накараха да пишем по 100 пъти "Повече няма да бягам от час", да ви споделя ли, че смелото момиче от последния чин, което псуваше хубаво и се заяждаше с учителите, днес е проспериращ адвокат, за това как ни извозиха за бала с автобус "Икарус" до хотел "Родина", където ни заключиха до 12 часа, за да не може никой да си тръгне. Е, това беше в последните години на соц-а и вероятно много прилича на някои от вашите спомени от училище, нищо че живеем в доста по-демократично време.


Каквото било в училище - било. Надявам се въпреки предизвикателствата сте запазили любопитството си, хъса си за живот, желанието да променяте всичко, което според вас не работи (точно както и ние бяхме, преди много години).


Вярвам, че сте готови за това. Дори много повече, отколкото сме били ние, когато сме завършвали 12-и клас. Вярвам, че сте достатъчно умни и подготвени.


Знам, че в този момент очаквате с нетърпение всичко ново, което ви предстои.


Смирено си позволявам да ви дам тези пет съвета:


Хората


Срещайте хора. Колкото се може повече хора.


Всеки човек е вселена. Не, това не е клише, а истина. И всяка среща е невероятна възможност да откриете цяла нова вселена.


Срещайте хора, повече хора, свързайте се с тях, правете мостове помежду си, говорете, спорете, правете планове, работете по съвместни идеи, градете. Заедно. Това носи много сила - повече, отколкото имате поотделно. Много повече.


Климатичната криза


Предстоят големи промени и за жалост - последиците от закъснелите ни действия днес ще са върху вашите плещи. Трябва да действаме бързо, но решенията няма да дойдат от нас - ние не се справихме. Решенията ще намерите вие. Вярвам, че ще успеете. С нови, смели, дори дръзки идеи. Идеи, които вероятно още сега се въртят из главите ви.


Clair de Lune
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Мирът


Убедена съм, че вече сте наясно - животът е висше благо, а за да се съхрани е нужен мир. Мирът, особено при кризи, е крехък и изисква грижа, мисъл за всеки, уважаване на другия, спазване на правилата, намиране на решения, добронамереност, действие. Не толерирайте агресията. Пазете мира.


Доброто


Всеки път, когато се чувствате изгубени, объркани, знайте - дори и най-мъдрите и зрели хора се чувстват често така. В тези моменти си дайте кратка почивка, спрете се, попитайте се, но честно, издълбоко: Коя е добрата посока? Какво искам? Как да продължа в света? И изберете доброто. Не винаги ще е най-лесното, но винаги ще е най-правилното. Не се примирявайте пред неправдите, пред агресията, пред грубостта, пред леността, пред злото. Правете добро. Това винаги се отплаща.


Действайте


Сега започва свободният ви път. Радвайте му се. Правете го всеотдайно, с любов към себе си, околните, природата. И с уважение към живота. Съмнявайте се. Реагирайте на неправдите. Променяйте правилата винаги, когато виждате, че не работят. Дерзайте.


Животът е ваш. Светът е ваш.


Е хайде, добре дошли в света на големите!


Успехът е ваш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK