Правете добро. Това винаги се отплаща

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Не яжте прекалено много - огледалото ще ви се отблагодари.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3105 Разстроено

  Мир, демокрация, устойчиво бъдеще... изброеноТО добро, неизбираемо и независещо от нас, а от адресатите на писмата все по-малко... Светът е толкова объркан от прекалените нравоучители, които често губят връзката с миналото - все така устремени към бъдещето, непознавайки реалността...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Еклесиаст 11:1-2
  Хвърли хляба си по водата, защото след много дни ще го намериш.

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Здравейте скъпи младежи и девойки,

  Добре дошли при нас, възрастните!

  Сега се намирате на прага между детството и съзнателния живот на възрастен и отговорен гражданин. Затова трябва да забравите някои неща и да научите нови.
  Забравете вашите детски мечти и капризи. Те няма да ви помогнат в света на възрастните. Този свят, особено по нашите ширини, се движи от невидими, но железни правила. Който не ги спазва - плаче много. Затова четете изключително внимателно:

  Правило 1: Научете се да смирявате! Винаги помнете старата българска мъдрост "Преклонена главица сабя не я сече!", а също и не по малко поучителната - "Да бе мирно седяло, не би чудо видяло". Смирението е майка на оцеляването!

  Правило 2: Бъдете зависими! Никога не забравяйте че зависимостите скрепяват българското общество. Без тях обществото ще се разпадне и ще настъпи анархия. Каквото и да правите в този живот, неизменно ще се сблъсквате с желязните обръчи на зависимостите - и в бизнес план, и в социален, и може би дори и в личен. И в още други планове. Влизайки в системата на зависимостите, вие ставате употребяем матриял и преставате да сте свободен електрон, носещ смут и хаос!

  Правило 3. В нашето общество шефът не е просто шеф, а Господар! Помнете, че той държи ножа и хляба. Възможно е той да има план за вас и за живота ви извън работното място. Той ще ви подскаже кога е дошло времето да вземете голям кредит, който ще изплащате години, кога да се ожените, кога да имате деца... Слушайте го. Той е мъдър и ви мисли най доброто. Ако имате късмет, ще можете да бъдете негов роб дъъълги години.

  Правило 4. Свободата е робство! Под свобода незрелият индивид разбира диктата на своите случайни капризи и прищявки.Той не може да усмирява своите страсти! И затова свободата го унищожава. А чрез подчинението си на по висшите, мъдри и разумни хора, той бива спасен от самия себе си!

  Правило 5. Жертвайте се за другите, за Обществото, за Родината, дори за Бялата Раса, ако така ви харесва. Но се жертвайте! Ако дадете път на себелюбието, алчността и егоизма, животът ще ви постави на мястото и много ще плачете! Цивилизованият човек винаги се жертва за другите, той е усмихнат и вежлив, дори когато от него не е останало нищо!

  Правило 6. Забравете думата справедливост! Помнете, в природата няма справедливост, справедливостта е опасна илюзия, разпространявана от идеалисти и безотговорни елементи. Тази илюзия, оставена без контрол, води обществото до анархия и разпад!
  Знайте, че в обществото от край време съществува изконен ЖЕЛЕЗЕН РЕД! Силният винаги имат право и това е природен закон! Как изобщо може слабият да има право? Стремежът към справедливост може не само да затвори врати за вас, но и да ви унищожи.

  Правило 7. Знайте си мястото! Не забравяйте, че живеем в кастова система, в която всеки трябва да си знае мястото. Колкото по рано го разбере, толкова по добре за него. Не гледайте нагоре как живеят другите, а си налягайте скъсаните парцали. Всяка жаба да си знае гьола! Още в Библията е казано, че Господ има план за всеки - а планът ще ви бъде подсказан. Следвайте го. Иначе много ще плачете!

  Правило 8. Не мислете прекалено! Да не искате да сте някакви "ентелигенти" с меки китки? В нашето общество мисленето е вредно. Гледайте новините, наслаждавайте се на забавните телевизионни шоута и понякога ходете на кино. Навремето един мъдър човек, който се е казвал Сталин, е стигнал до извода, че идеите са по опасни от оръжията, и щом сме забранили оръжията, как можем да позволяваме на хората да имат идеи? Нали знаете, една патка мислила, мислила, и умряла..........

  Правило 9. Спестявайте, спестявайте. Никога не знаете утре какво може да ви се случи. Може да се наложи да давате рушвет на катаджията или в болницата, а нищо чудно да ви потрябват пари и за "Данък спокойствие"... Щото има много начини да нямате спокойствие, това е цяла наука, но... да не се отклоняваме... Спестявайте всяко левче, вместо да го прахосвате безотговорно. Живейте скромно и правилно!

  Правило 10. Правете деца! Децата са "матрияла" на Бъдещето! Топиме се!!!!! Настоящето не е важно, вие не сте важни, истински важни са бъдещето и децата! Без "матриял" няма Държава! Жертвайте се за вашите деца, така както те на свой ще се жертват за своите! Това е висша добродетел.

  И така, скъпи порастнали вече деца,
  Със сълзи от радост ние възрастните приветстваме вашето навлизане в нашия свят, светът, който ние създадохме за вас.
  Помнете, че животът е прекрасен и съумейте да се наслаждавайте се на всеки негов миг!
  Тепърва има да учите много за този живот, а горните правила са само началото! Ако се научите да ги спазвате ще живеете достойно и смислено, и има вероятност дори да изпитате щастието на това, да доживеете до пенсия!

  Ние възрастните ви стискаме палци!

  Успех!

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 5. 5 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Няма ненаказано добро!

 6. 6 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 712 Неутрално

  прекрасен текст, Боян Таксиров!

  А иначе, има си хас да не се изкаже и Усмихващата се.

 7. 7 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 261 Весело

  Не го прочетох.

 8. 8 Профил на odf56673645
  odf56673645
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Не го прочетох.
  —цитат от коментар 7 на Александър


  Ми да, още на "правете добро" биде отблъснат, нали? Не е за теб тая работа.

 9. 9 Профил на Trump
  Trump
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  С много неща не съм съгласен.
  Но да не затъваме в темата ще предложа моя версия на някои вечни истини.

  1.
  Дисциплината е онова, с което се изгражда не само характера, а и живота във всички аспекти. Дисцилинираните хора са целеустремени и радко заболяват психически. Те може да са скучни, но със сигурност имат качествен живот, защото дейностите, с които се занимават, ги извършват съвестно и цялостно.

  2.
  а) Постарайте да придобиете умението за реалистична преценка и оценка на собствените си възможности.
  б) Изброяване и реалистична оценка на обстоятелствата, ако трябва да се взима решение от самите вас.
  в) Степенуване по трудност обстоятелствата, които ни пречат да постигнем желаната цел. Защото принципно няма трудност, която да не е непреоодолима, но понякога да е нужно много хора, за да се преодолее.

  3.
  Бъдете винаги учтиви и създавайте приятелства, като се стремите да се обградите с качествени хора. С каквито се обградиш-такъв ставаш.

  4.
  Поставайте си цел и я постигнете. Никога не списрайте да поставяте цели. Човекът е на тая земя, за да направи и своя живот по-добър и на околните.

  5.
  Опитайте се да победите себе си, тесногръдие, егоизъм не правят никого щастлив.
  а) Ако е възможно - излез не само от дома на родителите си, но и от града, в който си расъл, и държавата, в която си отгледан. Мирогледът се изменя автоматически, като се сблъскаш с друга култура и порядки.
  б)Изучаването на друг език обогатява живота ни.

  7.
  Работи или за себе си или за корпорация. В корпорациите има шефове, но заради корпоративните цели, йерархията е хоризонтална и не е вертикална. Хоризонталната йерархия прави твоя шеф твой колега с по-различни задължения, което означава, че не можеш да бъдеш преследван на работното си място. Много рядко в корпорациите попадат тесногръди и нискочели индивиди. Ако попаднат, те сами напускат, защото не разбират механизма на управление на корпорацията.

  8
  Научете се на първо място да сте щастливи.
  Щастлив ще си, ако си с хора щастливи около тебе, ако правиш това, което ти харесва, ако си оценени от другите. Ако не си щастлив, потърси помощ и измени живота си така, че да стане щастлив.

  9
  Родете си деца. Отгледайте ги сами и ги възпитайте.
  Децата неимоверно много обогатяват живота.

  10
  Помнете в тоя живот можете да бъдете всеки и всичко, но само ако постигнете баланс между душата и възможностите си. Затова започнете с характера и вашите възможности

  #COVFEFE
 10. 10 Профил на Trump
  Trump
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЗаНиЗа":

  Мир, демокрация, устойчиво бъдеще... изброеноТО добро, неизбираемо и независещо от нас, а от адресатите на писмата все по-малко... Светът е толкова объркан от прекалените нравоучители, които често губят връзката с миналото - все така устремени към бъдещето, непознавайки реалността...
  —цитат от коментар 2 на ЗаНиЗа


  Препокритие с моята позиция не на сто, ми на хиляда процента.


  #COVFEFE
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#9] от "Trump":

  Твоя версия на "вечни истини"? :)

  Да работим за корпорация - вечна истина?

  Аз не бих се съгласил и останалото, но нека младите сами си преценят :)

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 12. 12 Профил на Trump
  Trump
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  Ами да.
  Работа в корпорация дава възможност на всеки да израсте, ако има амбиция за по-висок пост.
  На фона на колектива в корпорацията - нашата в България наброява около 4 хиляди души персонал - осзнаваш твоя ресурсен багаж. Това за всеки млад човек е важно.
  Корпорацията ти помага да осъзнаеш, колко е добро, ако си сътрудничиш.
  Когато аз започнах моята кариера в корпорация, бях пенсионер. И след 6 месеца ме викнаха да ми кажат, че заради това, дето съм помагал на колегите си с разни там трикчета, намират за целесъобразно да ме повишат.
  Тоест корпорацията не познава предразсъдъци и не разделя хората на млади и стари, а на можещи и неможещи.
  Етичният код на корпорацията е назменим в изграждането на дбри приятелски отношения.
  Да, да, да!
  Всеки млад човек д мине през корпорация, защото опитът е безценен.
  И друго, тук в България работиш в корпорацията и поискваш да идеш в офис в друга държава и те ти слагат план за този лифт, където със собствени усилия отиваш на желанато от тебе място.

  #COVFEFE
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3981 Неутрално

  Няма ненаказано добро!
  —цитат от коментар 5 на kwy38371721


  Това важи особено много за Бъгария.

 14. 14 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Чета различните послания към абитуриентите и си мисля, че няма по-вълнуващо от обръщението на Мери Шмик, добило известност като съветите на Кърт Вонигът към абсолвентите на MIT. Онова, за ползата от плажното масло :):
  https://manager.bg/любопитно/кърт-вонегът-за-плажното-масло-живота-и-младостта

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#12] от "Trump":

  Много интересно. Благодаря, че сподели :)

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 16. 16 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  По принцип младите хора много обичат да получават непоискани съвети. Тази рубрика е толкова неуместна в Дневник защото тази медия няма ама абсолютно нищо общо с младото поколение. нито като тематика, нито като формат (текстови), нито като автори. Да я бяхте направили поне в ютюб, че да има шанс някой младеж да разбере за нея.

  "Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят" Бертранд Ръсел
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6602 Неутрално

  Добро правят добрите хора, лошите рядко са способни на това.

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  До коментар [#9] от "Trump":Твоя версия на "вечни истини"? :)Да работим за корпорация - вечна истина?Аз не бих се съгласил и останалото, но нека младите сами си преценят :)
  —цитат от коментар 11 на Боян Таксиров


  Таксиров, ти не си съгласен да работиш за корпорация. Твое право е!
  Въпросът ми е, ти ползваш ли стоки и услуги създадени от корпорации?

 19. 19 Профил на Trump
  Trump
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  По принцип младите хора много обичат да получават непоискани съвети. Тази рубрика е толкова неуместна в Дневник защото тази медия няма ама абсолютно нищо общо с младото поколение. нито като тематика, нито като формат (текстови), нито като автори. Да я бяхте направили поне в ютюб, че да има шанс някой младеж да разбере за нея.
  —цитат от коментар 16 на whitemare


  Правилно и съм съгласен. Ма азне се сдържах и репликирах колегата.

  #COVFEFE
 20. 20 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Кото гледам на лелката как се е отблагодарило - хайде, няма нужда.

  А и вижте АХМЕД ДОГАН - цял живот прави зло на всички около него - тероризъм, убийства, затвори, пак убийства, кражби, лъжи, предателства, а си живее най-добре - безплатно на частно море и цялата държава го обгрижва...

  Слава Українi! Героям слава!
 21. 21 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#9] от "Trump":

  На 100% съм съгласен с теб за това, което си написал, само ще допълня в т.8 за щастието. Щастлив си тогава, когато успяваш – независимо в какво – ежедневни грижи, любов, професия, общуване с близки и приятели. И започни като успяваш в дребни неща, които можеш да правиш всеки ден. Постепенно увеличавай трудността на това, което правиш, но внимавай за предела на своите способности. Тук има и обратна зависимост – колкото повече успяваш, толкова повече способностите ти се разгръщат. И това е нещо като тренировка и усъвършенстване на самия себе си. Не си ли забелязал, че хора, които надценяват своите способности, животът бързо ги поставя на мястото им, въпреки техните претенции? И винаги присъствай в това, което правиш, не се разсейвай и контролирай ситуацията, особено когато шофираш. Ако това правеха повече хора, нямаше да има толкова катастрофи и да умират невинни хора.

  А що се отнася до това, което казва авторката: „Правете добро. Това винаги се отплаща“, ще си позволя да не се съглася с нея. Има хора, на които колкото повече добро правиш, толкова повече са неблагодарни и смятат, че всички са им задължени. А ако сгрешат, все другите са им виновни! Не случайно народът, във своята вековна мъдрост, е казал: „Ти го пуснеш под одъра, а то ти се качи на главата“! Всички знаем за кои хора се отнася това. Така че прави добро на добрите хора и спирай или саботирай лошите, доколкото можеш, в техните човеконенавистни действия! Или, както е казал Христо Ботев: „… доброму добро да прави, лошия с ножа по глава – пък ще си викна песента!“!

 22. 22 Профил на esa01646786
  esa01646786
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Поредните безсмислени клишета и нито един конкретен полезен съвет за живота.

 23. 23 Профил на Trump
  Trump
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#21] от "Santos":


  ...в т.8 за щастието. Щастлив си тогава, когато успяваш – независимо в какво – ежедневни грижи, любов, професия, общуване с близки и приятели. И започни като успяваш в дребни неща, които можеш да правиш всеки ден. Постепенно увеличавай трудността на това, което правиш, но внимавай за предела на своите способности. Тук има и обратна зависимост – колкото повече успяваш, толкова повече способностите ти се разгръщат. И това е нещо като тренировка и усъвършенстване на самия себе си. Не си ли забелязал, че хора, които надценяват своите способности, животът бързо ги поставя на мястото им, въпреки техните претенции? И винаги присъствай в това, което правиш, не се разсейвай и контролирай ситуацията, особено когато шофираш. Ако това правеха повече хора, нямаше да има толкова катастрофи и да умират невинни хора.!
  —цитат от коментар 21 на Santos


  Ми, аз съм толкова вече стар, че имам някакви впечетления от живота и какви правила трябва да се спазват...та ще се съглася с тебе, че много хора не преценяват възможностите си и като претърпят неуспех, се счупват. Докато има и друг тип, той се опитва да разбере, къде е сгрешил и наново се опитва, докато най-накрая не успее.
  А щастието е различно за всеки и критерият се мени с времето и с обкръжението.
  Но твърдо смятам, че е голям грях, ако си пропилееш живота и не се опиташ да си щастлив. Това е престъпление срещу себе си.

  #COVFEFE
 24. 24 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6244 Неутрално

  Има добро...и добро... Путин също прави добро за едни...но за други е зло...питайте рашистите от него по добър човек няма...

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Няма ненаказано добро!
  —цитат от коментар 5 на kwy38371721


  Сега си представи, че това си го мисли спасителя на плажа, дето отговаря за сектора дето се къпеш...
  Аха, всеки си има задник и оправдание, ама и двете често не са за показване...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3899 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Може би е бил зает с неотложни добри дела и ще се върне по-късно.

  Алтернативен субект... имал е време.
  Вкопчен за форума [#4] разви негативна теория ;)

  До коментар [#8] от "odf56673645":

  Не го прочетох.
  —цитат от коментар 7 на Александър

  Ми да, още на "правете добро" биде отблъснат,
  нали? Не е за теб тая работа.

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 958 Любопитно

  А казват , че нямало ненаказано добро......

 28. 28 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Стара бьлгарската поговорка.

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#7] от "Александър":

  Чукча писател

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#21] от "Santos":

  На кой му пука с какво сте съгласни и тримата умници

 31. 31 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Да правят какво добро - поискано или непоискано? Второто е зло.

 32. 32 Профил на Velocio
  Velocio
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Народът е казал: „Направи добро, пък го хвърли зад гърба си."
  Авторката е права, трябва да правим добро винаги, независимо че може да е по-тежко. И никога не трябва да очакваме някаква благодарност за нашето добро. Иначе доброто ни се превръща в сделка. Афоризмът „Няма ненаказано добро“ може и да е верен в някои случаи, но в по-общ план не. Само ако направеното добро се разглежда като част от сделка, тогава.
  Затова няма да се съглася с горните коментари. Още повече че опитът ми е показал, че много често доброто към мен идва от хора, от които не го очаквам - непознати, даже от хора, които смятам за неспособни да го направят. По този начин доброто, което съм направил безкористно, ми се връща от също такива безкористни хора. Дай Боже да ги има повече!
  Затова трябва да правим добро винаги когато ни се удаде случай, дори и на хора, които смятаме за „лоши“.

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Колко ли от младите абитуриенти ще прочетат нечии съвети, а от малкото които ги прочетат, ще ги запомнят и следват...
  Истината е, че независимо от младата си възраст, те ВЕЧЕ са изградени хора и едни ще правят добро за всеки, други, повечето и впрочем съвсем нормално за себе си, а може да сме сигурни, че не малко от тях ще правят всякакви лоши неща, лоши за нас, често пъти и за самите тях.
  В този смисъл тази рубрика е по-скоро като начин да се преброим ние, уж възрастни, улегнали и ( всеки се надява за себе си) не глупави хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK