Писмо до другата земя

Теодор Ушев: Реалният свят няма нищо общо с тези 12 години, загубени в лабиринтите на българското средно образование.

© Юлия Лазарова

Теодор Ушев: Реалният свят няма нищо общо с тези 12 години, загубени в лабиринтите на българското средно образование.Проектът "12 писма до дванайсетокласниците" продължава за трета поредна година. Започнал през 2020 година като реакция на ковид кризата, която освен всичко друго засегна и абитуриентските балове, през 2022 година проектът неизбежно е маркиран от новата реалност на войната, която избухна в Европа преди 3 месеца.


Какъв свят очаква нашите деца? Какви послания можем да им отправим в тази глобална криза и безпрецедентна несигурност, когато самите ние не знаем какво да очакваме от утрешния ден? Как да ги подкрепим в мечтите, но и да ги подготвим за опасностите? Какви ценности искаме да им предадем? Как да насърчим емпатията им към чуждото страдание? Как да им разкажем за уродливостите на миналото, за да не позволим те да се повторят? Как да им помогнем да станат уверени, осъзнати, активни граждани, отворени към света?


"Дневник" ще публикува през следващите дни посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2022. Писмата от предишните две години четете тук. Писмото на Веселина Седларска - тук, на Димитър Коцев-Шошо - тук, на Иванка Могилска - тук, на Михаил Околийски - тук, на Жюстин Томс - тук.
Теодор Ушев е аниматор, графичен дизайнер, илюстратор и мултимедиен артист. Завършва ССХУ за Сценични кадри в Пловдив и специалност "Плакат" в Художествената академия в София. През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. Има над 230 международни награди и признания. Късометражният му анимационен филм "Сляпата Вайша" (по разказа на Георги Господинов) печели повече от 45 награди, включително Наградата на журито в Анеси, Отава, и наградата на акредитираните в Холивуд журналисти на фестивала в Торонто, както и номинация за "Оскар". Последният му филм "Физика на тъгата" печели 50 награди от TIFF - Торонто, Загреб, Хирошима, както и "Кристал" на Анси (най-престижният фестивал за анимация в света) и достига до Късия списък от 10 филма за наградите "Оскар".


Теодор Ушев е член на Академията за филмово изкуство и науки (раздаваща наградите "Оскар") и член на селекционния комитет за най-добър международен филм. През 2021 г. е избран за ментор на фестивала "Un weekend a l'Est" Париж, представящ източноевропейска култура в столицата на Франция. Кавалер на Ордена на Изкуствата и литературата на Френската република. Преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университети и фестивали по света. През 2021 г. е обявен за най-влиятелният аниматор в света за последните 25 години. През 2022 г. се очаква първият му пълнометражен игрален филм "φ1.618", заснет изцяло в България по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров.


Признавам, не изпитвам никакво удоволствие от писането на този текст. Отказвах поканите да го напиша дълго време. Не само защото никой не чете тези "писма" до абитуриенти. А защото в ДНК-то на всеки млад човек е запечатано никога да не се вслушва в съветите и морализаторските дитирамби на по-възрастните.


По тази причина написах 3 писма до днес.


Едното беше до дъщеря ми - но тя завърши колежа си преди година, освен това е по-умна от мен и избягвам да ѝ давам акъл.


Второто - най-доброто - съчиних посредством AI - изкуствен интелект, на който му задаваш задача да пише красиви, мотивиращи фрази - и той ги генерира.


Ето откъс от това писмо: " ...На този, който не умее да бъде самотен, не може да се вярва. За мен, най-хубавият момент настъпва, когато си лице в лице с предизвикателствата... " и т.н. - можех така за две седмици да напиша книга, която да оглави класациите за най-продавана книга.


Светът е друг, различен от това, което беше вчера. (това също е от GAN AI генератор).


В третото писмо беше в стила на Буковски и Хънтър С. Томпсън едновременно - знаете, тези диваци-хедонисти, които проповядват, че животът единствено е свързан с наслади, къркане, и т.н.


Спрях се овреме, защото се досетих, че в България все още пушенето (и подстрекаването към пушене) на марихуана е криминално деяние. А пък аз не искам да ме закопчаят на границата, когато се прибирам да видя роднините си.


Физика на тъгата
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И така - това е четвъртият ми опит. И най-краткото ми писмо:


Всичко, което ви се е случвало досега в училище - то е било друга земя. Друг свят. Друг въздух.


Реалният свят няма нищо общо с тези 12 години, загубени в лабиринтите на българското средно образование. Това, което сте научили - да бъдете егоисти, да не бъдете състрадателни, да лъжете, че знаете, за да ви пишат по-добра оценка, да бъдете послушни, да завиждате, да предавате приятелите си, да се стремите да бъдете богати, да презирате работливите, да не бъдете свободни, да бъдете сервилни към по-силния, по-богатия, по-красивия - всичко тези постулати са за хора, които са обречени да са нещастни.


Аз вярвам, че вие не сте от тях.


В края на всяка история Давид винаги побеждава Голиат.


А най-малкият брат се жени за най-красивата принцеса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK