Писмо до другата земя

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ива Николова и Илиана Беновска – продажни, неофашистки, путинско-мафиотски пачи.
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Ива Николова и Илиана Беновска – продажни, неофашистки, путинско-мафиотски пачи.
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Ива Николова и Илиана Беновска – продажни, неофашистки, путинско-мафиотски пачи.
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3507 Весело

  Много лоша оценка за българското училище и младежта от дизайнера Ушев. Май и той като всички нас остарява...:-)

 5. 5 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Който разбира, при Ушко се спира ;)

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3981 Неутрално

  "Реалният свят няма нищо общо с тези 12 години, загубени в лабиринтите на българското средно образование. Това, което сте научили - да бъдете егоисти, да не бъдете състрадателни, да лъжете, че знаете, за да ви пишат по-добра оценка, да бъдете послушни, да завиждате, да предавате приятелите си, да се стремите да бъдете богати, да презирате работливите, да не бъдете свободни, да бъдете сервилни към по-силния, по-богатия, по-красивия - всичко тези постулати са за хора, които са обречени да са нещастни."

  Преди време имаше поредно "проучване" кои са били най-нещастните и се оказа , че най-нещастни са българите. Дали не са такива заради средното образование? Забелязал съм ,че българи , които са получили средното си образование извън България, не в български училища, имат много по-голямо самочувствие.

 7. 7 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Що за самовлюбен празнодумец... няколко параграфа предисловие за интересния автор, последвани от 1-2 изречения 'послания'. Много ми харесаха фразите 'мултимедиен артист' и 'провежда работилници'.

  > Признавам, не изпитвам никакво удоволствие от писането на този текст.
  Ми не го пиши бе

  > в ДНК-то
  ДНК е в женски род

  > Едното беше до дъщеря ми - но тя завърши колежа си преди
  > година, освен това е по-умна от мен и избягвам да ѝ давам акъл.
  ах!

  > можех така за две седмици да напиша книга, която да оглави
  > класациите за най-продавана книга.
  Ми хайде

  > А пък аз не искам да ме закопчаят на границата
  сърцето ми се къса за тази жертва на преследването на марихуаната

  > Това, което сте научили - да бъдете...
  нито едно от изброените не съм го научил

 8. 8 Профил на meleager
  meleager
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Мръщете се колкото искате, Ушев е прав. Каквото племето, такова и училището. Смея да твърдя, че с изключение на един-два изолирани случая на учители надраснали времето и мястото, чиито съвети и препоръки помня и до днес, българското училище беше, а вероятно още е, черна дупка - повече взима, отколкото дава. Научих повече и разширих кръгозора си сам, четейки отрано неща извън учебните програми и доверявайки се най-вече на т.нар. интуиция, която не е нищо друго, а акумулиран и предаван по веригата на живота хилядолетен емпиричен опит.

 9. 9 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 378 Неутрално

  чудех се дали си струва да си загубя минута-2 от неделното утро за да поставя контрапункт (според ИИ програмата ми) на писаниците на г-н аниматора... Нямам нищо протич него, успял е в професията си - добре, да си се радва на живота в далечна Канада, а не тук да споделя махмурлука си от ученическите си години. Ами другия път що не поканите някой футболист, Божинов, примерно, и той нещичко да напише

 10. 10 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Тъй като 38 години съм бил учител и зам.-директор в гимназия ще бъда точен: Преди 10 Ноември равнището на българските ученици по измерими предмети /математика, физика, химия, биология, география/ беше второ в Европа. За 33 г дИмокрация, при почти същите учители сме предпоследни или предпредпоследни в Европа. Тъй че Ушев да си отвори очите и ушите за причините за падението на българското образование. От Канада май само лаици идват и лаладжийстват.

 11. 11 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dimitar Kunev":

  Ей така като се появяват тука разни апологети на комунизма, и на човек да му се доповръща. Образованието ни винаги е било зле. И причината е именно в апологетите на тоталитарната система, робските малки душици като вас, които са готови да живеят като животни в клетка, стига да има евтина храна и липса на отговорност. Какво да научат децата от такива безполезници? И това ми било учител. Вие сте загуба на време и ресурси

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Браво ! Толкова кратко и точно ! Който не го храсва не се е сблъсквал скоро с училището. Аз го определям като детска градина за големи деца .

 13. 13 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Преди 10 Ноември равнището на българските ученици по измерими предмети /математика, физика, химия, биология, география/ беше второ в Европа.
  —цитат от коментар 10 на Dimitar Kunev


  Това как точно го установи? Пишеше го в независимото "Работническо дело" ли?

  И все не спирам да се чудя, като чуя поредната хвалба за комунизма - бе, като сме били на такова високо ниво, що станахме най-големите убитаци с най-мръсните и счупени улици (впрочем инфраструктурата ни е била винаги зле, и през соца), с най-функционалнонеграмотните ВЪЗРАСТНИ и деца, гласуващи за доказани престъпници отново и отново? Великите ни познания и умения към 9.11.1989 г. се изпариха на следващия ден ли? И как пък един куп други соц страни не деградираха по същия начин? Да не се окаже, че винаги сме си били зле, но просто не сме го осъзнавали поради липса на достъп до обективна информация?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "clint_eastwood":

  "И все не спирам да се чудя, като чуя поредната хвалба за комунизма - бе, като сме били на такова високо ниво, що станахме най-големите убитаци с най-мръсните и счупени улици (впрочем инфраструктурата ни е била винаги зле, и през соца), с най-функционалнонеграмотните ВЪЗРАСТНИ и деца, гласуващи за доказани престъпници отново и отново?"

  И аз не знам как установяват, че уж сме били толкова напред в класациите, но е истина че тенденциите глобално са към снижаване на качеството на образование.

  Ще ти кажа защо станахме най-големите убитаци. Защото голяма част от читавите се изнесоха. Останалите свестни хора в България са твърде малко, по-голямата част са трагични като възпитание, като начин на мислене, като чувство за отговорност... Даже хора, които някога съм считала за умни, съвестни и почтени се спуснаха надолу и понякога ме изумяват.

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не че съм мислела Ушев за кой знае какъв творец, обаче тук хич го няма. По-добре да си беше мълчал.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3981 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dimitar Kunev":Ей така като се появяват тука разни апологети на комунизма, и на човек да му се доповръща. Образованието ни винаги е било зле. И причината е именно в апологетите на тоталитарната система, робските малки душици като вас, които са готови да живеят като животни в клетка, стига да има евтина храна и липса на отговорност. Какво да научат децата от такива безполезници? И това ми било учител. Вие сте загуба на време и ресурси
  —цитат от коментар 11 на Mushichka


  Другарят Кунев е бил от хората , които са промивали мозъците на българчетата , за да направят от тях днешните комплексари.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3981 Неутрално

  До коментар [#14] от "areta":
  "голяма част от читавите се изнесоха. Останалите свестни хора в България са твърде малко, "

  Не е вярно , че само читавите и свестните се изнасят. В чужбина отидоха и много от ромското малцинство и чалгари, които гласуват за Слави Трифонов.

 18. 18 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  И все не спирам да се чудя, като чуя поредната хвалба за комунизма - бе, като сме били на такова високо ниво, що станахме най-големите убитаци с най-мръсните и счупени улици (впрочем инфраструктурата ни е била винаги зле, и през соца), с най-функционалнонеграмотните ВЪЗРАСТНИ и деца, гласуващи за доказани престъпници отново и отново? Великите ни познания и умения към 9.11.1989 г. се изпариха на следващия ден ли?
  —цитат от коментар 13 на clint_eastwood


  Отговорът е прост, като сикаджия-премиер. Причината са евреите-масони и по-конкретно Сорос. Той от малък е завиждал на българската образователна система и е искал да я разруши. Ей така, щото е дърт евреин и масон. Дори като е бил малък.

 19. 19 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#13] от "clint_eastwood":

  става дума за колективно съзнание:борхес пише,че един народ може да преживее различни обществени системи,но по светоглед си остава едно и също колективно "трансцендентален мисловен процес". завърших езикова гимназия при живковизма; германските ми учителия бяха префекционисти по всички азимути. българските,когато ни се явиха в 11 клас,се доближаваха до тях в преподаването по математика,физика,химия.германците влизаха в час на секундата,някои бг ги чакахме по 5,10,до 15 минути:те никога не влизаха в час на минутата, за тях тя нямаше значение. германците преподаваха плътно 45 минути и със звънеца бях вече тип-топ.нашите все не им достигаше времето. нашите в час се отвличаха по общи приказки. германците,за разлика от нашите,ни учеха как да влиьаме в киносалон,на театър и т.н. (не с гърба до мястото):преподаваха ни нагледно как да си направим"Е" бита красив.учиха ни на културни обноски,на възпитание с хиляди примери.те се впечатляваха,още тогава,че не уважаваме майчин език и ни посочваха превъзходството на някои наши думи пред чуждиците.и т.н. мога до 100 дена да разтягам.когато отидох в германия,професорът на клиниката ми каза в частен разговор:"лекарите,които дойдоха в германия с дипоми до 89,не отстъпват по нищо на нашите,единствено практически (само някои) по поставянето на инжекции.когато се пенсионирах там, пак професорът,на изпращане,ми каза:"еееех,това което сега пристига от бг е неподготвено и ни принуждава да ви нямаме доверие:подлежите на строг контрол" (да имаш ум е едно,господине,да мислиш с емоциите е "друга" бира.повечето бълари сме си селяни (такива бяхме при живков,такива сме и сега:примери ли:само един: Обръщението "Тато,бай ТодАр" или "баааааатеНИбойку". на запад психологията се учи и от агрономи,лекари инженери и др.,от години в германия философията е свободно избираем предмет за лекари (казах:без да твърдя,че съм правия)

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  "В чужбина отидоха и много от ромското малцинство и чалгари, които гласуват за Слави Трифонов."

  Работата е там, че дори и от тези групи по-инициативните и по-разтропаните се изнесоха. Част от свестните хора останаха в България, но за съжаление са малко и са принудени да се нагласят към общество от "убитаци"... просто защото вторите са повече.

 21. 21 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 830 Разстроено

  Поредният словесен кич от пишман интелектуалци, а всъщност посредствени културтрегери, ама канадци... Завършили някакво си "ССХУ" училище, ама разбиращи от всичко и даващи акъл по всякакви въпроси...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Днеска Ушев и Дайнов се надпреварват в това, как да направят българскитя народ и в частост българските абитуренти по малко егоисти, по всеотдайни, жертвоготовни, благородни, да ги откажат от хедонизма и т.н.

  Колко интересно би било, ако можехме да надникнем в живота и банковите сметки на тези, които призовават към "човечност", скромност, саможертва и прочее "добродетели".

  АМАН!

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 23. 23 Профил на PaulaFox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Браво ! Толкова кратко и точно ! Който не го храсва не се е сблъсквал скоро с училището. Аз го определям като детска градина за големи деца .
  —цитат от коментар 12 на hodounski


  паради что ги шибна теа интелвале?

  яж бахур...
 25. 25 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 363 Неутрално

  по малко егоисти
  —цитат от коментар 22 на Боян Таксиров


  тъпир, егоготисти

  яж бахур...
 26. 26 Профил на Грагамел от Дръгалефци
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 906 Неутрално

  "Теодор Ушев за системния расизъм и сексизъм в българското кино" (Заглавие на Дневник от Октомври 2021 г.)

  За това момче ли ставаше въпрос? По-вредно нещо няма за един абитуриент от акъли дадени от подобен апологет на новата woke култура. Ушев, ако искаш да привнесеш нещо от Канада нека да бъде нещо полезно, а не нещо, което превръща децата в развратени хедонисти.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2120 Любопитно

  До коментар [#10] от "Dimitar Kunev":

  "През 2021 година български ученици спечелиха 75 медала от най-престижните международни олимпиади по математика, информатика, лингивистика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика и млади физици. Отборите ни по природни науки премериха знания и умения със стотици състезатели от цял свят дистанционно в 15 турнира. В конкуренцията на най-добрите гимназисти българите завоюваха 12 златни, 28 сребърни и 35 бронзови отличия, както и 1 почетна грамота, обобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

  От Сдружението припомнят, че от 1959 г. насам, когато се провежда първата олимпиада – тази по математика, България е натрупала близо 1100 отличия – 199 златни, 395 сребърни, 503 бронзови."
  https://mediabricks.bg/български-ученици-спечелиха-75-медала-о/

  Значи, при намаляла "диаспора" (150-160 хил. гимназисти срещу 300-350 хил. гимназисти преди) имаме 6.8% успех (по медали) за период от 1.7%

  Какво да допуснем - децата се по-мотивирани сега или медалите се дават по-лесно (а пък другите не се възползват)?
  И още нещо, което Ви убягва, вероятно, сега децата отделят повече време за изучаване на езици. Вярно е, че времето го вземат от спорт и допълнителните занимания преди (кръжоци, школи по музика, балет, рисуване), но съзнанието им е по-обременено. Отделно потокът от разнопосочни, често и противоречиви новини, а някои направо измислени и то в лицето на главния прокурор, например.

 29. 29 Профил на Boris Borisov
  Boris Borisov
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Тео е прав отвсякъде....! Няма нужда да се дразните с него....

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Прочетох го пак:

  "Реалният свят няма нищо общо с тези 12 години, загубени в лабиринтите на българскотоТО средно образование.
  Това, което сте научили - да бъдете егоисти, да не бъдете състрадателни, да лъжете, че знаете, за да ви пишат по-добра оценка, да бъдете послушни и пр. ..."

  Ами, кво да кажа.
  Огромната част от българскиТЕ емигранти в Канада (познавам доста) не са комплексирани сноби, добре са реализирани в обществото, не им се налага да се натягат на актуалната политическа линия, за да ги оценят в професията макар и еднократно,, не правят обобщения с което издават примитивното си мислене и не са обикновени некадърници успели да пробият в професията си с подмазвачество с някакви дребни халтурки. Ако им се е налагало някои от тях са го правили в първите си емигрантски години, но сега са улегнали хора с някаква репутация в обществото, което ги е приело.
  Сред познатите ми има различни хора - шофьор, ИТ специалисти, хора на арта - уличен и всякакъв, един с кемпер предлагащ хот дог в Торонто и околностите по улиците, а бе всякви хора.

  Нито един в момента не би се изложил да сподели подобни мисли публично.

  Защото от София до Торонто е половин ден път, не като едно време цяла седмица от габровско до Цариград в оня разказ за Хирстофор Белокръвчанина, който още май се изучава в българските училища.
  Пази боже, сляпо да прогледа!

 31. 31 Профил на Преброяваме Педалите
  Преброяваме Педалите
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  А кой мълчеше кигато неговите избраха Решетника?

  Виж ми подписа.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. ......................................................................... 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван.............................. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков...........................................................
 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Доста ми е неприятно да го констатирам, но отзивите под текста на Ушев са много убедително доказателство в неговата правота.
  Що се отнася до образованието, преди 89 и до днес, какво образование ще получат децата зависи най-напред от мотивиацията, която ще получат в семейството си. При правилна и системно поддържана мотивация, на децата няма как да им попречи конкретен калпав учител ( уви такива дал Господ) или калпав учебник/ програма.
  Това, което вероятно винаги го е имало, но сега, "благодарение" на т.н. соц.мрежи стана много видно, че родителите искат, те да си родят едни деца, да ги хранят и обличат добре ( според индивидуланите си разбирания) и от там насетне, това възпитание, култура,научни и общообразователни възможности, да им бъде осигурено от някой друг. В нашия случай това е училището, а по принцип за много, да не кажа повечето наши сънародници, това е работа на държавата, но в никакъв случай не е ангажимент на родителите. Нонсенс и живота го доказва. Добрите семейства и амбициозните деца постигат прекрасни резултати по световни олимпиади в различни дисциплини, но за съжаление голяма група тинейджъри, за които телефона, скъсаните дънки и поредния1 купон са алфата и омегата на живота срещаме ежедневно на улицата.
  Но нека не забравяме, че те днешните тинейджъри са всъшност наш, при това в голяма степен индивидуално отговорен резултат, а не падат от Марс или са внос от лошите либерастки страни:)

 33. 33 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Само 30 коментара......Този вече не е актуален. Отива в архива.

 34. 34 Профил на Виктор Флоров
  Виктор Флоров
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Ако някога Тео Ушев прочете тези коментари ,ще кажа :
  -БЛАГОДАРЯ!
  Не само аз,а и моето семейството ,приятелите .... всчики до един съгласни с Тео Ушев.Да, доста колеги започнаха да споделят един през друг случай потвърждаващи до дума всичко от написаното.
  Благодаря за ИСКРЕНОСТТА ,на смел и точен поглед в пропастите на българското образование и общество .

 35. 35 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dimitar Kunev":

  Като лъжеш, как се чувстваш, другарю директор?
  Училището още следва ченгесарско-мутренските ценности.
  Как да бъде друго, като комунистите не оставиха никакво пространство за справедливост, таолант, ум, находчивост и т. н. И именно тези кйачества дърпат едно общество напред. Ченгетата не искаха България да върви напред, защото те ще останат неспасяемо назад. И ето резултатът.
  Затова скъсването със стожера на тези порочни практики - руското влияние, е спасението на България. Друг шанс няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK