Държавата е създадена, за да ви взима пари, а не да ви дава

"Колкото повече пари искате държавата да раздава на някого, толкова повече ще се налага да й плащате. Вие лично."

© Надежда Чипева, Капитал

"Колкото повече пари искате държавата да раздава на някого, толкова повече ще се налага да й плащате. Вие лично."Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


Днес имах пореден разговор с хора, които започват изречението с: "Държавата е длъжна да ни даде пари, за да ни компенсира за..." Няколко думи към тях и към другите мои приятели като тях.


Знам, че може би вие - като огромната част от българите - вярвате, че държавата съществува преди всичко, за да ви дава някакви пари. Постоянно или от време на време. Всеки път, като ви свършат или потрябват за нещо. Пари, които не ви интересува откъде взима. Но, мили хора, имам лоша новина за вас:
Държавата е създадена да ви взима пари, а не да ви дава пари.


И то да ви ги взима с принуда, когато е необходимо. За да съществува и да си върши работата. Работа, която вие - нейните граждани - сте й възложили да върши. Общата ни работа, която никой не може или не иска да върши самостоятелно, но без която не можем да оцелеем като общество. Така е, откакто на този свят има държави.


Това може би ви изненадва. Вие не сте виновни за това. Виновни са огромната част от българските политици в момента, които се надпреварват постоянно да предлагат държавата да раздава на различни хора някакви пари. Виновни са образователните ни програми за гимназиален курс, в които няма предмет "държавно устройство" или "държавно управление", където да се обяснява какво всъщност прави държавата, защо го прави и как точно го прави. Държавата не съществува, за да решава личните ви финансови проблеми. И не ви дължи никакви пари. За нищо. Никакви "компенсации", никакви "субсидии", никакви "помощи". Нито на вас лично, нито на някаква конкретна група граждани. Нито на конкретни фирми, група фирми или на цели икономически отрасли.


Модерната държава има и социална функция, която се изразява в подпомагане на най-бедните свои граждани и хора в неравностойно положение да поддържат минимален стандарт на съществуване и достъп до базови услуги като образование и здравеопазване. Но, моля, не бъркайте тази функция на държавата с очаквания да получавате лично пари от нея, вместо да й давате.


Държавата
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Като средностатистически граждани вие винаги ще сте нетни платци на пари на държавата, а не нетни получатели на пари. И колкото повече пари искате държавата да раздава на някого, толкова повече ще се налага да й плащате. Вие лично. И това е нормално. Защото държавата може да даде винаги по-малко от това, което успява да събере от вас и от други българи като вас. Напомням, че извънземните засега не плащат данъци на българската държава.


Когато разни "представители на бизнеса" искат общи "компенсации" от държавата за някакви "повишени" - а всъщност пазарни - цени на енергия, суровини и материали, на всички трябва да е ясно, че това - освен че няма защо да се случва - не може да се случи дори математически, защото трябва да е точно обратното. С данъците от търговския оборот държавата трябва да финансира своите функции, между които не е да "компенсира" никого за нищо.


Държавата е също купувач на стоки и услуги, така че цените се вдигат и за нея. И в такава ситуация тя трябва да получава повече приходи от данъци върху бизнеса, за да финансира увеличените си разходи, а не обратното. Не държавата трябва да се грижи за и "да компенсира" бизнеса, а точно обратното - бизнесът трябва да се грижи за и да компенсира държавата за поскъпналите й поради инфлацията услуги, които ползва. Държава без бизнес може да има (гледали сме го филма, не ни хареса особено), но бизнес без държава не може. Защото държавата е на бизнеса, а не бизнесът на държавата. Това се нарича пазарна икономика.


Знам, че е шок, знам. Но ще свикнем.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK