"Български възход" пусна руска снимка на жена с рубли в защита на лева от еврото

Снимката към публикацията на партията на Стефан Янев е подвеждаща

Снимката към публикацията на партията на Стефан Янев е подвеждащаАнализът е препубликуван от Factcheck.bg - платформа за проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България. PolitiCheck е рубрика, която следи изказванията на политиците. Предишните публикации вижте тук.


29 май 2022 г.:


ТВЪРДЕНИЕ:
Фейсбук страницата "Български възход" публикува позиция против въвеждането на евро в България, илюстрирана със снимка на възрастна жена, която отброява монети:


"Български възход" е политически проект в процес на регистрация, оглавен от бившия служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев. Макар да не е отбелязана като официална страница на бъдещата партия, този статус със снимка е споделен в профила на лидера на формацията Стефан Янев.


ПРОВЕРКА:


Потребители в социалните мрежи изразиха съмнения дали снимката всъщност е с български източник. Проверка на Factcheck.bg показа, че фотосът е използван многократно в различни сайтове и социални мрежи през последните няколко години.


Снимката е използвана през 2020 г. в българския сайт The Bulgarian Times:


"Български възход" пусна руска снимка на жена с рубли в защита на лева от еврото


С онлайн инструмента на Google за търсене по критерий снимка през 2016 и 2018 г. фотосът е публикуван в рускоезични издания:


"Български възход" пусна руска снимка на жена с рубли в защита на лева от еврото


Снимката е публикувана и през 2015 г. в руския сайт gazeta.ru, които пишат по темата за пенсиите на руснаците. За автор е посочен Руслан Кривобок от руската информационна агенция (РИА) «Новости». Заради войната в Украйна Европейският съюз забрани достъпа до някои руски медии, включително и до https://ria.ru/.


"Български възход" пусна руска снимка на жена с рубли в защита на лева от еврото

Справка в сайта на държавната "Банк Росии" показва, че монетата в дясната ръка на възрастната жена изглежда като монета от 5 рубли.


Статусът на Фейсбук страницата "Български възход" не е достъпен от сутринта на 29 май. Снимките от екран са направени от Factcheck.bg ден по-рано.


Проверено:


Снимката към публикацията на "Български възход" е подвеждаща. Фотографията е използвана да се илюстрира позиция против въвеждането на еврото в България. Но всъщност снимката е с руски източник и показва жена, която брои рубли.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK