Железният ангажимент на Обединеното кралство към Белфасткото споразумение

Ще затвърдим онези разпоредби в Протокола, договорен между Обединеното кралство и Европейския съюз, които са работещи, и ще коригираме неработещите, казва посланикът на Великобритания в България.

© Юлия Лазарова

Ще затвърдим онези разпоредби в Протокола, договорен между Обединеното кралство и Европейския съюз, които са работещи, и ще коригираме неработещите, казва посланикът на Великобритания в България."Дневник" публикува отворено писмо на посланика на Великобритания в България Роб Диксън. През май Обединеното кралство заяви, че обмисля приемането на нов закон, който на практика би отменил части от търговското споразумение за Северна Ирландия, което беше договорено след Брекзит и би разпалило напрежението с Европа. Обстановката в Северна Ирландия се усложни много бързо след неотдавна проведените избори там. На тях победи партията "Шин Фейн", която иска Северна Ирландия да излезе от Обединеното кралство и да се обедини с Република Ирландия.


Днес около десет хиляди българи наричат Северна Ирландия свой дом. За много други българи Северна Ирландия, част от Обединеното кралство, граничеща с Република Ирландия, в Атлантическия океан, по-близо до Гренландия, отколкото до България, е нещо непознато. Въпреки това, дори и да не сте имали възможността да посетите, да откриете красотата на Северна Ирландия или да изпитате нейното легендарно гостоприемство, вероятно вече знаете нещо за нея. Това е така, защото днес, освен че приютява някои от най-иновативните компании в света в областта на биотехнологиите и киберсигурността, Северна Ирландия има една от най-големите телевизионни и филмови индустрии в Европа. Ако сте гледали "Игра на тронове", значи имате добра представа за живописните пейзажи на Северна Ирландия.


Но днешната просперираща Северна Ирландия е различна от миналите десетилетия. Някои българи, пристигнали след присъединяването на България към Евросъюза през 2007 година, може би не са запознати с нейното трудно минало. Северна Ирландия бе арена на продължил десетилетия конфликт между паравоенни групировки, известен като Смутните времена (The Troubles), който отне живота на над 3500 души и приключи след подписването на Белфасткото споразумение (Споразумението от Разпети петък) през 1998 година.
Мирът и стабилността бяха трудно извоювани в Северна Ирландия. Много от напредъка, който виждаме, се основава на Белфасткото споразумение (Споразумението от Разпети петък), отбелязващо триумфа на компромиса и толерантността след десетилетия на нестабилност. Споразумението установи управление, в което властта е споделена на базата на съгласие и равно зачитане на всички общности. То засили сътрудничеството Север-Юг (между Северна Ирландия и Република Ирландия) на остров Ирландия и разшири договореностите за сътрудничеството Изток-Запад (между Обединеното кралство и Република Ирландия).


Успешното действие на Белфасткото споразумение (Споразумението от Разпети петък) и на неговите институции е от решаващо значение за напредъка и мира Северна Ирландия. Но тези договорености са под нарастващ натиск, тъй като изпълнителната власт на Северна Ирландия не функционира напълно.


Причината е, че Протоколът за Северна Ирландия, договорен между Обединеното кралство и Европейския съюз, няма необходимата подкрепа на една част от общността. Това е важно, защото както историята, така и Белфасткото споразумение (Споразумението от Разпети петък) ни учат, в Северна Ирландия има значение само споразумение, подкрепяно от цялото общество.


В основата на тази липса на съгласие са практическите проблеми, които причинява Протоколът.


Митническите формалности за транспортирането на стоки в границите на Обединеното кралство означават, че фирмите се сблъскват със значителни разходи и документация. Много британски фирми са изтеглили продуктите си от Северна Ирландия, а някои вече напълно са се отказали от търговията там.


Големи британски фирми отчитат, че бюрокрацията около придвижването на стоки, които отиват в Северна Ирландия - т.е. остават в Обединеното кралство, е пет пъти по-голяма, отколкото за стоки, изнасяни от Обединеното кралство за ЕС. Тази ситуация е очевидно неприемлива и необоснована, и никое отговорно правителство не може да я допусне.


Тези проблеми доведоха до нарастваща загриженост, че отношенията между Великобританияи Северна Ирландия са подкопани. Без да разрешим тези и други проблеми, няма да можем да възстановим правителството и да запазим трудно постигнатия напредък, поддържан от Белфасткото споразумение (Споразумението от Разпети петък).


Нашето ясно заявено предпочитание е да постигнем резултат чрез преговори с ЕС. Работихме неуморно за тази цел и ще продължим да работим. Обединеното кралство води преговори с ЕС за тази цел почти 18 месеца.


Обединеното кралство предложи, по наше убеждение, всеобхватно и разумно решение за постигане на целите на Протокола. То включва схема на доверен търговец, която да предоставя на ЕС търговски данни в реално време, давайки сигурност, че стоките, предназначени за Северна Ирландия, не влизат впоследствие в Единния пазар на ЕС.


Вярваме, че предложеното от нас решение ще отговори както на нашите първоначални цели, така и на тези на ЕС относно Протокола. То ще е насочено към проблемите в търговията Изток-Запад, като същевременно ще защитава Единния пазар на ЕС и Белфасткото споразумение (Споразумението от Разпети петък).


Предизвикателството е, че реалното решаване на тези проблеми изисква промяна в самия Протокол, тъй като сегашният му текст не позволява изпълнението на тези решения. Но мандатът, даден от ЕС не разрешава Протоколът да бъде променян. Ето защо, въпреки че приветстваме духа на настоящите предложения на ЕС, посочваме, че те просто не са в състояние да отговорят на основните проблеми.


Нашата обща цел трябва да бъде да намерим решение, което да има възможно най-широка подкрепа от цялото общество за години напред и да защити Белфасткото споразумение (Споразумението от Разпети петък) във всички негови измерения. Ето защо обявихме намерението си да въведем законодателство през следващите седмици, за да направим необходимите, целенасочени промени в Протокола.


Успоредно с въвеждането на законодателството оставаме готови за по-нататъшни разговори с ЕС, ако можем да достигнем същия резултат чрез преговори, и оставаме ангажирани в тях. Но много тежката и сериозна ситуация в Северна Ирландия означава, че не можем да си позволим да отлагаме повече.


Нека бъде ясно: Обединеното кралство не планира отмяна на Протокола. Нашата цел е да постигнем заявените в Протокола цели. Ще затвърдим онези разпоредби в Протокола, които са работещи, и ще коригираме неработещите.


Ще направим това по начин, който дълбоко зачита и двата съюза: на Обединеното кралство и на Европейския съюз.


Като суверенно правителство на Северна Ирландия, Обединеното кралство има ясни отговорности, да гарантира равнопоставено уважение между двете общности и защитата на икономическите права на своя народ. Нашият основен приоритет трябва да бъде защитата на Белфасткото споразумение (Споразумението от Разпети петък) и възстановяването на изпълнителната власт в Северна Ирландия.


Изложените от нас предложения ще направят това и ще гарантират, че Евросъюзът няма да бъде негативно засегнат по никакъв начин. Оставаме ангажирани с изпълнението на нашите задължения за защитата на Единния пазар на ЕС. Но като една от подписалите го държави и съгарант на Белфасткото споразумение (Споразумението от Разпети петък) Обединеното кралство ще вземе необходимите решения за запазване на мира и стабилността в Северна Ирландия, в случай че не е възможно да се постигне споразумение чрез преговори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK