Реформата на Денков изхожда от подозрение към учените, а не цели развиването им

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Прокопсало Парвеню
  Прокопсало Парвеню
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Реформата на Денков изхожда от подозрение към учените, а не развиването им

  А как би изхождала от развитието им знае само г-н Иванов

  06-20 Р.Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители ............................. 01 - 21 Г.Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев .......................... ................................................................. 10-21 К.Петков: Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест ........................................................................... 09-21 К.Петков: С две ръце гласувам за президента Радев ................................................................................................... 10-21 К.Петков: Ние от "Продължаваме промяната“ много харесваме Бойко Рашков ................................... 01- 22 Радан: Но днес просто трябва да свалим шапка на Радев ..................................................................................... 03-22 Б.Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван .................................................. 03-23 К.Петков: За мен е просто умопомрачаващо .............................................................................................................. ................................ как прокуратурата дори не образува производство заради изнесеното от Божков
 2. 2 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 771 Неутрално

  100% от Университетите и БАН са лишени от елементарните условия за научни изследвания. Това в съчетание с крайно ниските заплати води до това, че очакването от Дянков подобрение няма да се случи, понеже ... няма да има кой да се подобрява. В момента университетите изпитват огромни затруднения да намерят асистенти по основни дисциплини поради ниски заплати и бесперспективност и се задоволяват с майки с деца или хора, които рабоят в университетите и на друго място. Опитайте се да намерите асистент по програмиране или бази данни. А преподавателите обикновенно са лишени от практически опит и са дървени философи, аз дори бих казал с елементи на шарлатанизъм. Ето това са резултатите от слабото финансиране.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща! Футболът е проста игра, но не е за прости хора ...
 3. 3 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#1] от "New":

  Очевидно си незапознат с темата.
  Ако природните науки са универсални, независимо от политическата система, култура и пр. и затова тези критерии са приложими, то в социалните има сериозна разлика между бившите социалистически страни и останалитеи членки на ЕС. Има политически и обществени процеси в източноевропейските страни, които учените от западните университети не разбират добре и затова приемат за маловажни и обратно. Това престрояване на социалните науки ще доведе до загуба на способността на науките от бившите комунистически страни да изследват и демистифицират ходовете на диктатор като Путин, например, или на политическите шарлатани като теизи от "Възраждане".

 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1213 Любопитно

  "Реформата на Денков изхожда от подозрение към учените"

  Има право на подозрение като един от тях.
  Възраженията на ДБ звучат витиевато.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  дб престанаха да съществуват в момента, в който влязоха в коалицийката на конструкцийката с киро, комунетата и учиндолеца!
  Сбогом!

 6. 6 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Когато става въпрос за реформа, в която и да е обществена сфера у нас, накрая винаги се оказва, че става въпрос за чиновници и заплати. Администрацията почти нищо друго не я вълнува.

 7. 7 Профил на pet fire
  pet fire
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Всяка реформа е шанс за нещо по-добро

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Любопитно

  До коментар [#7] от "pet_fire":

  Тоест реформите на владимир улянов, адолф шикългрубер, йосиф джугашвили, мусолини, мао, пол пот са били за "добро"???

 9. 9 Профил на Целунете ветото за спомен
  Целунете ветото за спомен
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека познаем: сега куцо и сакато в тоя форум ще се втурне да подкрепя "реформата" на Денков, само защото ДБ са против нея. Все пак, да не забравяме главната цел на тоя форум: да се храчи по ДБ.

  А иначе, ДБ са прави в случая - реформата е несъобразена с действителността.

 10. 10 Профил на Целунете ветото за спомен
  Целунете ветото за спомен
  Рейтинг: 8 Неутрално

  дб престанаха да съществуват в момента, в който влязоха в коалицийката на конструкцийката с киро, комунетата и учиндолеца!Сбогом!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Да, да, преди това им беше върл фен и изобщо не си ги "погребвал" на няколко пъти, нали?

 11. 11 Профил на 3opa
  3opa
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сатана Ликующий: "изпитват огромни затруднения да намерят асистенти по основни дисциплини поради ниски заплати и бесперспективност и се задоволяват с майки с деца или хора ..."

  Съгласна съм с Вашия коментар като цяло, но мисля, че скептичното Ви отношение към жените учени, които отглеждат деца, не е уместно. Да, много е трудно за една жена да работи, да има академични постижения и да бъде майка. Но алтернативата - наука без жени или умни жени, които не раждат деца, е ужасяваща. Трудно е, но не е невъзможно - най-яркият пример е Мария Склодовска-Кюри.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "В края на деветдесетте години на двадесети век българското общество избира либерален механизъм за гарантиране на качеството, основаващ се на академичната автономия и децентрализацията на академичната отговорност. Той включва два основни елемента: атестирането - като вътрешен за институциите инструмент за управление на качеството, и акредитирането - като външен инструмент за партньорски контрол (peer review)."

  Резултатите от либералния механизъм са недвусмислени. Именно затова и Денков передлага реформата. Кого ще засегне тя - напр. тулупи подмотвали се в грантаджийски НПО хранилки, решили да си понапомпат пенсиите, прескачайки в държавни университети?

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на Целунете ветото за спомен
  Целунете ветото за спомен
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Именно затова и Денков передлага реформата. Кого ще засегне тя - напр. тулупи подмотвали се в грантаджийски НПО хранилки, решили да си понапомпат пенсиите, прескачайки в държавни университети?
  —цитат от коментар 12 на 2.5


  Ето един типичен пример за ДБ-хейтър, на когото "реформата на Денков" изведнъж му стана много драга. Ако ДБ се бяха обявили в нейна подкрепа, щеше да ни обяснява колко несполучлива би била тя. И в двата случая нямаше да знае за какво всъщност иде реч и в какво се състови тази реформа.

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#13] от "jld56673645":

  " И в двата случая нямаше да знае за какво всъщност иде реч и в какво се състови тази реформа."

  Нали е написано в прикачените текстове!
  Освена ако нямате предвид нещо друго...

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Целунете ветото за спомен
  Целунете ветото за спомен
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нали е написано в прикачените текстове!Освена ако нямате предвид нещо друго...
  —цитат от коментар 14 на 2.5


  Прикачените текстове са от позицията на ДБ. Проблемът е, че нямаш хабер към кое от предложената реформа на Денков се отнася, защото нито си я чел, нито си чул даже за какво иде реч в нея.

 16. 16 Профил на agi49370681
  agi49370681
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Само ДБ ли имат позиция по тази реформа или други партии? Люобитно ми е. И още по-любопитно ми е защо се публикува тяхната позиция, защото това е май първата партийна позиця която виждам тук. Кога да очакваме позиция на БСП или ГЕРБ да бъде публикувана в този сайт?

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#15] от "jld56673645":

  "Какво предлага Денков четете тук.
  Външният поглед към правилата за атестиране на Института за пазарна икономика четете тук.
  Как премина спорът на депутатите четете тук.?"

  Кой от трите итирани текста е на ДБ ?!
  И не ми навирай този кенеф ДБ - аман от грантаджийски бокуци.

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Само ДБ ли имат позиция по тази реформа или други партии? Люобитно ми е. И още по-любопитно ми е защо се публикува тяхната позиция, защото това е май първата партийна позиця която виждам тук. Кога да очакваме позиция на БСП или ГЕРБ да бъде публикувана в този сайт?
  —цитат от коментар 16 на agi49370681


  ИТН също реагираха свястно чрез Ива Митева. Тя се противопостави на тая глупост и обвързването на атестирането със средствата, защото това е противоконституционна намеса в автономията на университетите. Инатът Денков ще опитва още да се наложи, но е страшно положително, че Дневник дават думата и на другата гледна точка. На едно от заседанията той беше заплашил учените да не говорят пред медиите, щото той щял да проговори и други подобни. Е, и като проговори? Прочетете позицията на Юридическия факултет по предлаганите промени - тя е брилянтна. Дано от Дневник я публикуват и нея.

 19. 19 Профил на Целунете ветото за спомен
  Целунете ветото за спомен
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой от трите итирани текста е на ДБ ?
  —цитат от коментар 17 на 2.5


  Не знам кои "цитирани" текстове визираш, умньо. Ти цитира един единствен текст в поста си - този от позицията на ДБ. Това, че имало линк към предложението на Денков в статията, не значи, че си го чел.

 20. 20 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Има логика. Статия примерно за Вазов няма да бъде интересна за западно списание, докато точните науки са по-универсални.
  Има логика и въпросът за това що е то научно издателство и от къде накъде само МОН ще го определя. В българските реалности ще има корупция и за да попаднеш в списъка на такива издателства, и за да ти публикуват нещо там. Може списъкът да се прави от университети, БАН, разни институти - защо пък точно МОН?
  Като гледам какво правят с учебниците, МОН хич не ми изглежда некорумпирано. Децата ходят изгърбени от раници, пълни с луксозна хартия.

  "Видно е, че Русия ще спечели тази война." Румен Радев, 24.02.2022
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Опитите за промяна в традиционно консервативни институции като един университет не минават без бой. И при мен поне от 4 години се води подобна борба, но накрая приеха, като всяка катедра засега си изработи свои критерии в рамките на общата оценъчна система.
  И в СУ има блестящи учени, и много посредствени такива. Да не би да се изостави реорганизацията заради посредствените? Те няма да се предадат без бой, и ще има отстъпки, важното е системно да се налагат обективните критерии подобно на тези институуции към нивото на които се стрремим.

 22. 22 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  А като се замисли човек - поредната мила декларация на ДБ, която се разминава с гласуването им. Както стана с Украйна. Вчера подкрепиха в парламента министъра.

  "Видно е, че Русия ще спечели тази война." Румен Радев, 24.02.2022
 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Бахти

  Реформата на Денков е може би единственото свестно нещо, което тази ялова Коалиция може да остави след себе - и ДБ решиха да я торпилират

  Този текст си личи, че е писан от "хуманитари" (прависти, културолози, и пр), които ги е страх, че природно-научните и техническите дисциплини ще бъдат приоритетно финансирани - както и би трябвало да бъде

  Жалко - пак съсловни интереси се представят приоритетно пред национални

 24. 24 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 822 Неутрално

  100% от Университетите и БАН са лишени от елементарните условия за научни изследвания. Това в съчетание с крайно ниските заплати води до това, че очакването от Дянков подобрение няма да се случи, понеже ... няма да има кой да се подобрява. В момента университетите изпитват огромни затруднения да намерят асистенти по основни дисциплини поради ниски заплати и бесперспективност и се задоволяват с майки с деца или хора, които рабоят в университетите и на друго място. Опитайте се да намерите асистент по програмиране или бази данни. А преподавателите обикновенно са лишени от практически опит и са дървени философи, аз дори бих казал с елементи на шарлатанизъм. Ето това са резултатите от слабото финансиране.
  —цитат от коментар 2 на Сатана Ликующий


  Прав си - ама ако на ВУЗ-овете се даде финансиране без да се обвърже с критерии за качество просто ще получим more of the same

 25. 25 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Само ДБ ли имат позиция по тази реформа или други партии? Люобитно ми е. И още по-любопитно ми е защо се публикува тяхната позиция, защото това е май първата партийна позиця която виждам тук. Кога да очакваме позиция на БСП или ГЕРБ да бъде публикувана в този сайт?
  —цитат от коментар 16 на agi49370681


  Всички без ПП ще защитят статуквото във висшето образование

  Просто инерцията си казва думата

  ИТН вече се обявиха против тази реформа. ГЕРБ си траят, ама и те едва ли имат желание да разравят Авгиевите обори на висшето образование. БСП са ясни - и те са за статуквото. Имах слаба надежда, че ДБ ще са адекватни поне по този въпрос, но явно и за това съм се лъгал

  Аз самия не съм фен на ПП. Киро е куха лейка. Василев не е толкова тъп като него, но, всъщност, е по-опасен защото е по-добър в лъжите. Единственият министър на ПП , който е свестен е Денков - чак се чудя как така се е хванал с тези Остап Бендеровци. И сега на единствения способен и с визия министър на ПП (и един от най-добрите шефове на МОН за последните 10г) му подрязват крилата

  В БГ явно наистина има негативна селекция - успяват тъпите и некадърните

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Модерацията на Дневник е ПОЗОР
  Модерацията на Дневник е ПОЗОР
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  За човек, който е уж от част от системата да не различаваш "образование" от "наука" е направо трагикомично.

  Както знаем, не всички университетски преподаватели се занимават с научна дейност.

  Това, което е предложил Денков са 2 неща основно, доколкото схващам:

  Унифицирани критерии за придобиване на научни степени и атестация на всички преподаватели във ВУЗ.

  За първото, по-скоро бих се съгласил с тезата на ДБ, че е трябва да се пипа по-внимателно сред научните и академични среди.

  За второто - атестация на всички преподаватели във ВУЗ съм твърдо "За". Колкото по-скоро се разрови с пръчка в това блато, толкова по-добре. Все някой трябва да започне, Денков и преподавател с име, кой ако не той.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#27] от "Модерацията на Дневник е ПОЗОР":

  В нормалните страни има комисия, при която преподавателят подава документи и там решават дали става за доцент, професор и т.н.т. След като тази комисия те одобри ти имаш право да кандидатсваш за позиция (доцент, професор т.н.т.) на обявен конкурс и вузът няма право да те отхвърли априори! Разбира се следи се има ли конфликт на интереси! Освен това договорът е по принцип за 3 години, след което се продължава, но се гледа научната продукция и отношенията със студентите, както и качеството на преподаване.

  Но иначе заплатите са прекалено ниски и например доскоро един професор в СУ вземаше по-малко от един учител. После в закона всеки има право на сабт, но дали ще го получиш зависи от ректора и тук го ползват само хора на ректора! Освен това законът е така направен, че ти щеш не щеш го нарушаваш! Например канят те някъде за 2 месеца , тогава ти трябва да намериш някой да ти взема часовете, да му платиш от джоба си и за това време ползваш неплатен отпуск! За научна продукция дават някакви пари, но по принцип този, който ги е изкарал не вижда и стотинка от тях! Правят се вътрешни проекти и т.н.т.

  А например какъв професор можеш да станеш по български език или по история?

  По математика и информатика можеш да се занимаваш или с чиста наука (в нормалните страни), но за това не дават особено много пари, макар че ти намаляват норматива и ти увеличават заплатата. Ако се занимаваш с някакви приложения, но там си воден от специалист (инженер, биолог, химик и т.н.т.) и там вече се дават доста по-вече пари! В България, обаче парите ги взема главно инженера, биолога, химика, а за информатика (мтематика) остават трохите!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Модерацията на Дневник е ПОЗОР
  Модерацията на Дневник е ПОЗОР
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "himler":

  Става въпрос за друго.

  Атестация на вече преподаващи във ВУЗ-ве, на база някакви сравними критерии, които включват учебно-преподавателската дейност, мнения на студентите, научни резултати и т.н. И са утвърдени от самите ВУЗове и ще е разписано като методика. Не съм чел подробности. Денков твърди, че го има готово вече.

 33. 33 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "Николов":

  глист-патокостроител

  яж бахур...
 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#31] от "Модерацията на Дневник е ПОЗОР":

  По принцип на тролове като тебе с новорегистриран акаунт и нулев рейтинг не обръщам внимание

  Но образованието е една от нещата за които ми пука (заради което и следвах в чужбина)

  От писаниците ти си личи, че бъкел не разбираш от тази материя и си свикнал на вмирисаната псевдо-академична среда в БГ

  Денков е един от малкото истински учени в БГ. Чак се изненадах, че се е хванал с тези клоуни от ПП

  Смятах, че в ДБ ще се намери поне един, който да осмисли това, което Денков иска да направи. Но явно съм ги надценил. То не е изненадващо - в ДБ учени няма. Има разни кухи НПО-лейки и грантаджии.

  Аз не само съм следвал на Запад, но и имах и академична кариера - т.е. бил съм оценяван като преподавател и научен работник по подобна система. Така, че знам как се прави и чак се изненадох, че на БГ и трябваха десетилетия за да открие топлата вода.

  Но като гледам каква е реакцията на мнозинството явно тези десетилетия са били малко - ще трябва още да се чака.

 35. 35 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Жалко. И ДБ се поведоха по дивия популизъм.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2631 Весело

  До коментар [#27] от "Модерацията на Дневник е ПОЗОР":

  Май реши да постъпиш като магарето на мегдана. Имам малка задачка за теб: Намери думата "образование" в моя пост #21, на който реагираш с някакви странни тиради.
  Когато някой не разбира една система, хвърлянето на амбразурата с политически цели е фарс който изглежда ако не нелепо, то комично.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#11] от "3opa":

  Няма никакъв проблем с жените-учени, нито с жена която е родила. Но понеже гледането на малко дете е много сериоен ангажимент, типино е една жена с малко дете да си търси работно място с по-малко ангажименти и повече възможности за отсъствия. И е готова да приеме по-ниско заплащане за някакъв период от време. Което е съвсем нормално, по никакъв начин не го осъждам но проблема е че ако за една позиция има предимно кадидати майки с дена това значи че заплащането е много ниско а персонала е раздут и имат много свободно време. В една здравословна работна среда трябва да има баланс между нормални работяги и луди кариеристи и малък процент майки с деца. Точно както в една нормална популация има относително малък брой майки с малки деца във всеки един момент.

 38. 38 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами да ви кажа как е разрешен проблемът в Мексико, и е разрешен много добре (тук съм от над 24 г.). Образованието е отделено от правенето на наука. Университетското самоуправление се отнася само за образованието. За това, че даваш часове като лектор, се плаща заплата, която е НЕЗАВИСИМА дали този даскал ИЗОБЩО прави наука. ОТДЕЛНО, има максимално централизирана система (Sistema Nacional de Investigadores - SNI) която се командва директно от правителството (чрез CONACyT - Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología), която си има свои различни критерии (изработени ЦЕНТРАЛИЗИРАНО) за всяка група специалности. SNI си има 5 нива, според колко и какво качество наука правиш. Ако си член на SNI, всеки месец ти плащат допълнителна сума, която долу-горе е равна на твоята заплата и зависи от нивото ти в SNI. Ако си кадърен, като моя милост (от над 20 години съм член на SNI), с парите от SNI за 20 години можеш да си купиш три къщи (моя случай) без да правиш никакви икономии. Оценяват те централизирано всеки 4-5 години и ако не си правил наука, те изхвърлят от SNI. Спокойно може да се живее и със заплатата на преподавател (съпругата ми не работи вече 23 години, моята заплата е около 1600 - 2000 УСД), другото ти идва отгоре.

 39. 39 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За майките с деца, които искат да правят наука - дават се всякакви облекчения и за преподаване, и особено за наука (има отделни големи научни стипендии за майки с деца)

 40. 40 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Много хубава тема, но и с много "шарени" ситуации! Жалко само, че толкова умни хора, коментиращи под статията, загърбват учтивия тон и по този начин пада нивото на дискусията.

  В случая имаме нещо като фундаментални предизвикателства които не могат лесно да се "обективизират". Например, научно-изследователската и преподавателската дейност могат да не съвпадат у една личност. Има и хора които вършат прекрасна работа в едната дейност и са много неефективни в другата. И докато един закон или правилник може по-лесно да даде формални измерими критерии за научноизследователската дейност (примерно брой публикации), то аз се чудя как ще оценим онези преподаватели които вършат прекрасна преподавателска работа.

  Другото подобно предизвикателство е ориентацията на критериите между точните и хуманитарните науки. Аз, като инженер, винаги се радвам когато има точност и количествени измерими показатели, но за четвърт век практически опит също така съм видял, че и хуманитарните науки са много важни в ежедневния бизнес и житие. Примерно, ако в даден екип сме само инженери и заклети техничари ("нердове" :-) ), то има реална опасност да се "самоизядем" и да влошим състоянието на проекта като цяло. Необходими са и друга "порода" хора, които допълнително да: контактуват с клиента и/или с ключови доставчици; да пишат документация; да помагат в обучението на новопостъпилите. А да не споменавам, че може да случи и проект в който предметната област да е предимно хуманитарна, например, програма за AI и машинен анализ на решенията на съда.

  Затова вместо личното ми мнение, конкретно по реформата на Денков и позицията на ДБ, ще си позволя да дам един страничен съвет на всички умни читатели на "Дневник": Непременно говорете учтиво, подробно и колкото се може по-точно с Вашите опоненти! Или, с други думи, както често казват в Ирландия: "It's good to talk".

 41. 41 Профил на perkele_
  perkele_
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Николов,

  тоя самодоволен тон само подкопава това което казваш, дори да казваш нещо смислено.

  Той е толкова учен, че дори не знае рецептата за киселото зеле.
 42. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ама те са си за подозрение, след всичките случаи на плагаитство, буфосинхронизъм (70% от състава НЕ покрива критериите за съответната длъжност или звание) и откровени мошенгии - журита на семейни или приятелско пиянски начала.

 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Николов,тоя самодоволен тон само подкопава това което казваш, дори да казваш нещо смислено.
  —цитат от коментар 41 на Perkele


  Не се хващай за тона на последните 2 постинга - те са реакция към празноглавия коментар на жълтопаветния трол

  Каквото имах да го казвам го казах в първите 3 мои коментара под статията (№23,24,25)

  Ако и там тона не ти харесва значи не е проблема в тона, а в нещо друго.

 44. 44 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#38] от "rumen5252":

  Точоно така е. Трябва да се разделят тези,които само преподават и тези, които освен това се занимават и с наука. Съответно вторите имат по-малко натоварване с преподаване. В двете групи може да се преминава по собствено желание или в резултат на атестиране. Атестиране за хабилитираните лица - на всеки 3 години. Ако не отговаря на критериите - званието му се отнема. Така ще се появи конкуренция и реални резултати. А не с някаква книжка отпреди 30 години спиш на лаврите на титлата до пенсия.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK