Как преди век Русия пак заплашваше България, но беше спряна от един държавник с план

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  "В желанието си да демонстрира сила, Петербург изпраща по внушение на руския императорски пратеник в Княжество България ген. Николай В. Каулбарс два военни клипера (бързо многомачтов ветроходен кораб) във Варна с официално обяснение да се защити руското консулство в града."

  Любезни зелени човечета.

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Азиатеца , държавния строй си мени , но нрава НЕ............

 3. 3 Профил на
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Това е твурде много текст за нискочел комуняга-путинофил.

 4. 4 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Точно заради атаката на Фердинанд срещу Чаталджа и най-вече заради геополитическата свръхгрешка на Стамболов да тръгне срещу Русия губим 1/3 от етническите си земи: Беломорието /най-съществената загуба/, Македония, Добруджа /цялата при това, не само Южна/, Западните Покрайнини, Струмишко, дори възможността да имаме Солун и европейския бряг на Проливите поне. Дечев, не се правете на историк.

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 952 Неутрално

  двете Българии:
  - едната на обичащите СВОБОДАТА и държавата си българи, милеещи за хубавата ни родина
  - другата България, в която са се окопали руските слуги и драпат ли драпат, да ни замъкнат всички вкупом като роби на азиатския мордор!

 6. 6 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2975 Весело

  русофилската опозиция в страната осъществява безпрецедентен натиск за отстраняването на княза от престола. Той се засилва особено през летните месеци на 1886 г. На 9 август 1886 г. преврат извършен от офицери русофили го отстранява от страната
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Предатели в среда на българските ОФИЦЕРИ⁉️
  Няма никой право да подиграва с България по повод нейното русрфиство. Вие имате дълга история на предателство на родината си:((((((

  "Чуждестранен агент"
 7. 7 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "Наистина чрез българския дипломатически представител в Цариград Димитър Греков достигат някои сведения, че Русия няма намерение да окупира България,"

  Русия не е имала намерение да окупира България, но бил направен чудесен план свързан с Видин и това спряло Русия. Егати логиката. Ти нямаш намерение да ми идваш на гости, но пък аз имам план да не допусна вкъщи:))))).
  Дечев - а кое събитие даде възможност да възникне княжество България ? Американо-турската война ли ? Или може султанът е рабрал колко хубави хора са българите и сам е решил да им даде възможност да си създадат княжество ? Добри пари си изкарваш покрай Русия - затова й бъди благодарен.
  Дечев е един от тези "историци", които са в един някакъв си клуб за приятелство с Фиромията и силно настоява България да махне ветото. Изобщо грантаджийска работа. Сладко нещо са грантовете. Очаквам следваща статия на Дечев на тема "Русия не позволява на марсианците да дойдат в България".
  И един въпрос - ще бъде ли дадена думата по въпроса на историк с друга гледна точка ? Негрантова.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  " Ще са осъществи ли тоя мой план ако русите дебаркират в България или, това аз още не мога да кажа, но мисля че вече друго средство не ни остава, защото твърдоглавия московец от други резони не иска да разбере. Ако ние избереме и укрепиме един як и непристъпен пункт, ние можиме да спечелиме доста време, а дотогава може и да се образува някоя европейска коалиция, която да пребие ръцете на московеца, за да му мине ищаха да посяга на чуждо нещо. Но дано дадеше Бог да не дебаркират русите, че нека моя план остане без последствия"

  Русия си е същата престъпна сатрапия и днес, нищо не се е променило оттогава ! Факт !!!

 9. 9 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Точно заради атаката на Фердинанд срещу Чаталджа и най-вече заради геополитическата свръхгрешка на Стамболов да тръгне срещу Русия губим 1/3 от етническите си земи: Беломорието /най-съществената загуба/, Македония, Добруджа /цялата при това, не само Южна/, Западните Покрайнини, Струмишко, дори възможността да имаме Солун и европейския бряг на Проливите поне. Дечев, не се правете на историк.
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev


  Каква Чаталджа бе , боярищник ? Както виждаш орките са извивали ръцете на младата ни държава още от самото и създаване- Чаталжа е 25 години по-късно.

 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3021 Разстроено

  "Крехките надежди често се сменят с униние и дори със страх "московеца" да не "пороби и поруси" България. Налице са дори и опасения, че при руска окупация управляващите могат да бъдат избесени или изпратени в Сибир."

  Лелей какви герои сме имали които не са се плашели дори от сибирска каторга. Абе след като са били толкова смели срещу Руската империя как не можаха да ни освободят от разкапващата се Османска империя с помощта на същият Запад който тогава ни помага да се спасим от руско робство???????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Този "държавник" е бил подла и страхлива личност.
  Вижте му действията по времето на Старозагорското и Априлско въстание, после го величайте.

  Иван Костов е за съд!
 12. 12 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#10] от "Julian Mall":

  И понеже огромен страх ги е завладял българите, та затова в продължение на няколко години след 1878 г. българи са издигали паметници посветени на руския войн. Буквално България е била осеяна от такива. Интересна работа ?! А тогава не е имало Политбюро и ЦК, че дори и Георги Димитров е нямало.
  Заради такива като Дечев и сие, дори хора, които не са русофили стават такива. Впрочем поведението на украинците у нас също води до такъв резултат.
  Познавам хора, които само заради присъствието на ченгето Иво Инджев до Паметника на Съветската армия, са против това той да се премахне.

 13. 13 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Няма лошо да се припомня историята само че това трябва да е систематично и за отношенията ни със всички държави, а не с идеята да се докарат едните по-добри или по-лоши според политическата конюнктура.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8043 Неутрално

  Ситуацията днес е много подобна. Само, че не е само България, а е пряко Украйна и непряко голяма част от Европа. Лошото е, че България си няма днешния Стамболов.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Точно заради атаката на Фердинанд срещу Чаталджа и най-вече заради геополитическата свръхгрешка на Стамболов да тръгне срещу Русия губим 1/3 от етническите си земи: Беломорието /най-съществената загуба/, Македония, Добруджа /цялата при това, не само Южна/, Западните Покрайнини, Струмишко, дори възможността да имаме Солун и европейския бряг на Проливите поне. Дечев, не се правете на историк.
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev


  ---------
  От военна гледна точка, решението на Фердинанд явно е било грешно, но не за това става въпрос. Явно не си обърнал внимание, че целта на Россия не е била освобождение и просперитет на България, като независима страна, а устройването ѝ като абсолютна московска марионетка, а ако се появи непослушание - русифициране на нашите земи. Русифицирането е стара имперска традиция за московците! Виждаме, че дори в днешни дни, в 20 и 21 век, те упорито го използват. Масовите преселения, избивания на по-будните и непокорните, за тях са нещо обичайно, в "рамките на добрата управленска практика". Правят го дори в момента, масово изселвайки деца и възрастни от нападнатата Украйна, които не се определят като россияни, нейде из азиатските части на РФ. Точно по тази схема е русифициран Крим. Така е русифициран Кьонигсберг, Курилите, огромни части от Казахстан и ред други територии, обозначени като територии на "русский мир"! Забележете, че московската рашистка пропаганда не определя "русский мир" като единение на религия, етнос или раса, а като обединение на хора с общи културни корени и език - руския, "подарени" им по време на някаква "просветителска мисия на Империята"! И това е една много опасна форма на съвременно нацистко движение - рашизъм, където вече не става въпрос за превъзходство на определена раса, а за превъзходство на определена култура, а защо не и друга цивилизация, както вече има доста определения измежду россиянските пропагандатори! Според същите тези пропагандисти, днешна Россия поставя основите и налага на света една нова, съвсем различна и със съвсем нови общочовешки ценности цивилизация, коренно противоположна на изградената от нас Европейска цивилизация! Те изтъкват, като един от елементите на тяхното превъзходство, дори прословутата "неразгадаема руска душа", която векове наред остава неразбрана от евроварварите. На практика те са издигнали варварството в култ, отхвърляйки общопризнати древни човешки ценности, като проява на слабост и регрес.

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Даа. "Братската дружба" през вековете. Добре , че умни хора ни напавиха член на НАТО.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dimitar Kunev":

  Голяма каша има в главата ти, нещо съвсем естествено за русофилите.

 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Да не забравяме също така какво правят българските опълченци, които са се били заедно с руснаците срещу турците и на Шипка и Шейново спасиха войната. Те се организират в дружини, готови този път да се бият срещу руснаците, за да защитят българската свобода и независимост.

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  То дори не е каша, това си е чиста проба детска диария. Такова объркване на хронологията и фактите може да прави само някои образцов продукт на комунистическото образование.

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Няма лошо да се припомня историята само че това трябва да е систематично и за отношенията ни със всички държави, а не с идеята да се докарат едните по-добри или по-лоши според политическата конюнктура.
  —цитат от коментар 13 на Batezuzi


  Нещо ти се явява асиметрия в образите.Ако минеш през непекъснатия ватен натиск от съединението през соца и това което опитва в момента Елеонора нон грата ще разбереш .

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  През 1885 г. Аксаков пише във вестник „Русь”:

  „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”

  За тази му любов към България, в негова чест от признателния български народ, са кръстени
  град Аксаково (област Варна), централна улица в София и Варна и Гимназия „Иван Аксаков“ (Пазарджик).

 22. 22 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Стефан Стамболов, 1886 г.:

  „Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но и на немците, австрийците и англичаните, които високо викаха,
  че Русия не идва да ни освободи, а да ни пороби, завладее и погълне…

  От тогава минаха 10 години и днес всеки разумен българин, всеки патриот, като вижда какво вършат русите в България, ще признае, че са били прави да ни предупреждават така…

  Като разбрахме, че Русия иска да ни унищожи, да завземе земята ни, да погълне народността ни, да се намести в къщите ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се започна една страшна и непримирима дипломатическа война между нас и Русия.
  Война между „освободители“ и „освободени“, между силния Голиат и малкия Давид…”

 23. 23 Профил на ГЕМ
  ГЕМ
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  За съжаление днес нямаме държавници от ранга на Стамболов. Спасението (засега) от поредните посегателства на североизточната орда са членството ни в ЕС и НАТО. И не ми е чудно защо имаме толкова много руски подлоги из България - ордата е дала правото на най-бездарните да колят и бесят, в нормалния свят тези хора не биха могли да се реализират никъде...

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1867 Неутрално  Бащата на Александър I Български е бил Принц (княз) Александър фон Хесен-Дармщадт, чиято сестра е била съпруга на руския цар Александър II.

  Александър фон Хесен-Дармщадт се влюбва в придворната дама на сестра си, юлия фон Хауке.
  Цар Александър II обаче забранява те да сключат брак, защото е бил против шуреят му да се ожени за придворна дама на царицата.

  Германците обаче правят план да прецакат царя.

  Фон Хауке напуска Русия и отива в Хесен, където братът на Александър фон Хесен-Дармщадт я издига в ранг графиня и после принцеса.
  Заради нея "съживяват" стар благороднически род на графовете фон Батенберг, измрели преди хиляда години.

  Руският цар е бил бесен и забранява децата от този неравностоен брак да носят името на баща си "фон Хесен-Дармщадт, а да вземат майчината (фалшива) фамилия "фон Батенберг".
  Първородният син Александър фон Батенберг завършва гимнаизя в Дармщадт и елитния драгунски полк.
  Бил е сгоден за дъщерята на бъдещия германски кайзер, но Бисмарк пречи да се оженият, за да не развиднявала Прусия с хесенски принцове.

  После Александър фон Батенберг отива при руския цар да прави офицерска кариера.
  Като участник в руско-турската война българите го избират за нов монарх.

  След като напуска България обратно в Дармшадт се жени за актриса от театъра.
  Понеже тя не е била от благородническо потекло - го понижават отново в граф фон Хартенау.
  Умира млад при операция от апендицит.
  Мавзолеят-гробница на пл. Васил Левски в София е оцелял бурните времена на бълг. история.

  Хесен е имал изключително силна армия, която е давана под наем най-вече на Британската империя, на Бавария и на Австроунгария.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 25. 25 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 866 Неутрално

  През 1885 г. Аксаков пише във вестник „Русь”: „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!” За тази му любов към България, в негова чест от признателния български народ, са кръстени град Аксаково (област Варна), централна улица в София и Варна и Гимназия „Иван Аксаков“ (Пазарджик).
  —цитат от коментар 21 на Боян Баянов


  Заради това, че американските варвари по време на ВСВ изсипаха бомби над София и др. градове в България, поради което загинаха невинни хора, сега имат паметник в София. Просто така - дойдоха и изсипаха тези бомби. България дори един патрон не е изстреляла срещу Америка.

 26. 26 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 1247 Весело

  Айдеее, откриха топлата вода.....Тва отдаааавна го знаем, лебеди. Ама не се е гънал Стамболов и пред австрийци и германци, и на креатурата им Фердинанд се е опънал, а не както днешните антиРусия се гъзят на Америката....затова е велик...Между другото именно той прави 3 март национален празник, срешу когота скачат днешните бълхи...
  Тъй, я да видим - от едната страна Стамболов, Захари, от дргата Вазов, Алеко, Стоян Заимов....Труден избор....ако изобшо трябва да се избира...

 27. 27 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боян Баянов":

  Не ставай смешен. Обявили българите дипломатическа война на Русия и затова спасили България. Стамболов както правилно е посочил един форумец по-горе е пълен провал по отношение на въстанието в Стара Загора, пък по време на Априлското въстание се крие в някое мазе като плъх. След въстането се появява във Влашки и вдига гири от рода на "Другари, дайте да дадем".

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4626 Неутрално

  Една от най-родолюбивите и визионерски настроени личност в нашата съвременна история е Стамболов!Изключителна фигура за България след Освобождението до неговата насилствена смърт!

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  "Плановете на Петербург от последните няколко години и особено месеци са свързани с поставянето на послушна "пионка", която да изпълнява всичко идващо от Азиатския департамент"
  ...............
  Ако тогава не са го постигнали, днес умнокрасавитетът на България осъществи отколешната руска мечта.
  Русофили Сър!

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4626 Неутрално

  До коментар [#5] от "хм":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За България е било отлично, че дефакто след Освобождението до 1944 година сме били трайно като цяло извън руската/ съветска / орбита на влияние , но след Превратът от 09.09.1944 та чак до днес страдаме от московската зависимост!

 31. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  До коментар [#25] от "fcv251055839":

  "Заради това, че американските варвари по време на ВСВ изсипаха бомби над София и др. градове в България, поради което загинаха невинни хора, сега имат паметник в София. Просто така - дойдоха и изсипаха тези бомби. България дори един патрон не е изстреляла срещу Америка."
  ............
  Че американците бият негрите го знаем.
  Ама все пак България им е обявила война, друг е въпросът, че и един патрон не е изстрелян.
  Хайде сега обясни за Путиновите варвари, които изравниха със земята десетки украински градове, без Украйна да им е обявявала вАйна и без да е изстреляла един патрон?

 32. 32 Профил на Vasil Damqnov
  Vasil Damqnov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Айде русороби отричайте историята ни. Отричайте, че исторически за последните 200години Русия е най-големия ни враг в световен план, а Сърбия най-големия ни враг на Балканите. Затова бай Тошо идва и избива цялата политическа класа, интелигенцията, главнокомандващите на армията, защото повече от 1год без да ги избие е нямало да задържи този репресивен режим... Комунистически рашистки животни, унищожили сте България няколко пъти, но за последно. Скоро ще сте вън, веднъж завинаги и никога няма да направим крачка назад, за да ни поробите отново.

 33. 33 Профил на PaulaFox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3111 Любопитно

  До коментар [#4] от "Dimitar Kunev":

  Кунев, ти пък кога завърши история? Сигурно си чел в междучасията на събранията на Атака Варна ? Напредването към Чаталджа е спряно от руския цар Николай втори, чрез националния предател Радко Димитриев. Има изобилие от литература , чети...
  Който Димитриев, завършва е убит в Закавказието , от болшевики... Същите който убиват сетне Николай втори ... Това е руската каруца, за която искате да ни вържете отново...

 35. 35 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нинов":

  Колега Нинов,

  Забелязвам че харесвате историята. Затова един въпрос от предаването минута и много.
  Кое е името на принцеса на Бавария с famous от ранга на Diana Frances Spencer от онова време. Убита с нож 10.09.1898 преди да се качи на кораб Женева. Има бонбони с нейното име Sisi.

  Поздрав

 36. 36 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1069 Разстроено

  Стефан Стамболов дори не е демократ, служи на чужди интереси. Субсидира Конституцията, за да вкарва политически опоненти без съд и присъда в кауша!

  От произвола на Стефчо пострадва дори Капитан Петко войвода.

  Стефан Стамболов умира след като е посечен със сяба на улицата, като безпризорно куче!

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 37. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2623 Весело

  До коментар [#6] от "putinxujlo":

  Какво друго знаеш за историята или така от русофоби :)

 38. 38 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#31] от "4ort":

  Путин няма паметник в България, за разлика от американските убийци на невинни българи. А и защо ревеш на чужди гробища ?

 39. 39 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1069 Весело

  Стефчо ни вкарва в много загубени от нас войни, Междусъюзническа, ПСВ и ВСВ.

  Тоест мисията му да ни направи зависими от Великите сили и да ни държи далеко от Русия, е изпълнена, затова сега го тачат много!

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 40. 40 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2328 Любопитно

  До коментар [#10] от "Julian Mall":

  Пак Едно и също.
  Първо не сте ни освободили а окупирали.
  В Договорът пише Окупацйонен корпус или греша?
  И Второ баш па от Руснак дето родителите му са взели паспорти малко преди да се роди.
  Ми е малко странно да говори за Сеобода.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 41. 41 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 954 Любопитно

  Субсидира Конституцията...
  —цитат от коментар 36 на Полковник Паликъщов


  Я, пак? Как го речи? Ти да не си от тия, дето навремето им публикуваха бисерите след кандат-студентските изпити в СУ?

  CONTADOR GRATUITO!
 42. 42 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Колко ли още неща от историята са ни били спестени за да "не дразним дяда Иван". Путинизма явно е едно логично продължение на този агресивен народ, свикнал да краде от другите с оръжие каквото и колкото може.

 43. 43 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#25] от "fcv251055839":

  Ако замисълът беше сполучил щяхме да сме извън зоната на влияние на СССР. Ма то от де да го знаеш чугунена главо.
  А бе, що не заминете за Россия? Там е толкова хубаво. От 150 години тия ни имат за губерния, а вие със светнали очички ги чакате да ни асвабадят и пак чугунениете глави, дето сте мързеливиза петима, да сте най-отгоре и целия народ да е от роби.
  Мамицата ви комунистическа

 44. 44 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2975 Весело

  До коментар [#37] от "dejmos":

  Така прието, на този форум, да коментираме статии. В този случай, коментираме тази.
  Или ти искаш да ти питам: защо ти (и подобни ти) избягал да си учиш в Москва? Тук нямаше ли подобни учебни заведения.
  Или в Унгария (за пример). Защо Москва?
  А сега ти изведнъж много харесва САЩ и университете им. Защо не включиш своя патриотизм и не се върнеш в България?
  Или толкова обичан от теб Путенланд?
  Или ти искаш да коментирам госпожа тульская?
  Още някакви въпроси?

  "Чуждестранен агент"
 45. 45 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 954 Любопитно

  Тъй, я да видим - от едната страна Стамболов, Захари..
  —цитат от коментар 26 на poitoucharante


  Я, да ти разширим малко списъчето - Раковски, Симеон Радев, Иван Касабов, Александър Балабанов, Петър Гудев, Асен Кермекчиев, митрополит Методий Кусевич....

  CONTADOR GRATUITO!
 46. 46 Профил на peen40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 926 Весело

  Точно заради атаката на Фердинанд срещу Чаталджа и най-вече заради геополитическата свръхгрешка на Стамболов да тръгне срещу Русия губим 1/3 от етническите си земи: Беломорието /най-съществената загуба/, Македония, Добруджа /цялата при това, не само Южна/, Западните Покрайнини, Струмишко, дори възможността да имаме Солун и европейския бряг на Проливите поне. Дечев, не се правете на историк.
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev


  Е, ако не бяхъме тръгнали срещу Русия сега вероятно щяхме да сме част от Мордор. Не благодаря.

  🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73, hope, Christo Roussanov, Resurrection, Judjuk, vassilun, Мариана Кълвачева, Николай Колев, Vlado Nikolov, Коалиция Газпром Гербидж Дпс Копейкин Славуца, dvk, pontius_glarus
 48. 48 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#7] от "fcv251055839":

  Мойто момче, "българските" руско съветски ибрикчии, които навремето създаваха македонската "нация" - в заседанието на Балканския Лендсекретариат на ИККИ 1935 в Москва, и.т. , които сетне създадоха македонската азбука, които помакедончваха насилствено българското /!/ Горноджумайско , същите по дух и възпитание и североизточно ръководство, днес са най-гласовитите противници на приемането на Македония в ЕС. Въпрос? Кое е нещото което обединява македонстващите тогава и "патриотите" ни днес? То е само едно и тогава и сега чукането на токове пред Кремъл. И разбира се , нашенската глупост...

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7370 Неутрално

  "Петербург изпраща по внушение на руския императорски пратеник в Княжество България ген. Николай В. Каулбарс два военни клипера (бързо многомачтов ветроходен кораб) във Варна с официално обяснение да се защити руското консулство в града."
  За 100 години, нищо ново не са научили.

 50. 51 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#36] от "Полковник Паликъщов":

  най-любезно ви моля да разясните що е това "субсидиране на конституция".
  Иначе цялото ви излияние става "един гащи плява".

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 51. 52 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  "Петербург изпраща по внушение на руския императорски пратеник в Княжество България ген. Николай В. Каулбарс два военни клипера (бързо многомачтов ветроходен кораб) във Варна с официално обяснение да се защити руското консулство в града."За 100 години, нищо ново не са научили.
  —цитат от коментар 49 на Роси


  Тека е Росе! Ама, що не си прочела и това?
  "Плановете на Петербург от последните няколко години и особено месеци са свързани с поставянето на послушна "пионка", която да изпълнява всичко идващо от Азиатския департамент"
  Поставиха ли послушната пионка, Росе, и колко много спомогна ти?

 52. 53 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3111 Любопитно

  До коментар [#25] от "fcv251055839":

  А срещу руските варвари които бомбардираха Балчик и Варна през ПСВ и Шумен и Добрич през ВСВ, бяхме ли изстреляли един патрон? Обявявали ли сме някога война на Русия или ССР? Не. Обявявали ли сме война на САЩ? Да. САЩ пращали ли са бойни терористични групи в България ? Не. Съветска Русия пращаше ли ? Да -18 на брой.
  САЩ ли ни откъснаха от цивилизования свят 45 г? Не. Беше ли сторено това от Съветска Русия , с 300 хилядната си дивашка армия? Да. Фалира ли руския режим в 1989 ? Да. Беше ли наказана руската пета колона , която управлява и до днес България ? Не. Мога да ти задавам въпроси още дълго, за за отговорите се иска нещо да шава между ушите...

 53. 54 Профил на LUBOMIR STEFANOV
  LUBOMIR STEFANOV
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Основния мотив на тогавашните управляващи е :"че при руска окупация управляващите могат да бъдат избесени или изпратени в Сибир."

  asolubo
 54. 55 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  Винаги е била смайваща идеята "глобалистката агитка, която е против държавата " да заема мястото на УЛТРА ПАТРИОТ , и от такава позиция да се громи -естествено кой Русия и тн. Специално място в тази ЗАДАЧА се пада на СЪЕДИНЕНИЕТО. Само за 3-4 години позициите на великите сили към СТАТУКВОТО от Берлин се пропуква !!
  Най -огромната промяна е в Русия ! След Александър 2 (който смята Батемберг за свой син) идва истинския СИН , който смята Батемберг за натрапник (завист) , но компрометирането става чрез слухове за близост "народна воля" ( организацията убила Александър 2)
  България е малка част от ГЛОБАЛНИТЕ проблеми на Русия , които се изразяват в :
  -Сблъсък с Англия в Туркменистан и пряка граница с Англия в Афганистан
  -Създаване на Троен съюз Италия -Австро -Унгария-Германия през 1882 с анти руска насоченост . В този троен съюз е привлечена и СЪРБИЯ !!
  - Има силна икономическа война между Русия и Германия ( дори с елементи на предвойна) . В този смисъл срещу Русия има общ фронт от ВСИЧКИ ВЕЛИКИ СИЛИ , включително и освободените от нея Гърция и Сърбия. Позицията да се запази СТАТУКВОТО но да няма "разсъединение" не става много ясна. Англия която от ..Българите са избили над 500 000 турци и гърци през 1881-1885 стигат до идеята за комисия / зачитане волята на населението итн. За Цариградската конференция и резултатите всички знаем...Руската дипломация с тъга вижда ,че основната идея на руско-турските войни - да създаде щит от православни славянски страни срещу Австро -Унгария и Османската империя пропада...Новите балкански страни лесно попадат в дипломатическите капани които тогавашна Европа залага..

 55. 56 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3320 Разстроено

  "страх "московеца" да не "пороби и поруси" България"

  За съжаление, точно това се случва през септември 1944 г.

  Всичко ще бъде наред! :-)
 56. 57 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  то за да станеш русофил е необходимо условие да имаш каша в главата, или си платен рубладжия

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 58 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#46] от "peen40":

  Молиш ли се ватниците да бият и да ни освободят, а? Не знам кой е за психиатър, но от подобни на теб русофилистици ми се драйфа.

 58. 59 Профил на Голяма Балига
  Голяма Балига
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  От фейсбук.
  Войните на Русия с България.
  1829 г.- Руската армия обезоръжава българското опълчение, спечелило й войната от 1828г. арестува водачите му и ги праща на Заточение в Сибир, където умират.
  1829 г.- отвличат насила или подлъгват над 100 000 български семейства за да ги заселят в обезселените Бесарабия и южна Украйна, където преди това са избили и прогонили населението. Стотици български села са обезлюдени
  1833 г. Русия става гарант на Турция за териториалната и цялост, покрай Египетските войни 1833 г. - Под натиска на Русия Турция отстъпва на Сърбия 6 области от поречито на р.Тимок населени изключително с българи - около 200 000 души.
  1835 г. - Избухва Берковско въстание, като Сърбия обещава оръжие на въстаниците, но в последствие под натиска на Русия отказва. Все пак Русия е гарант на Турция....
  1861 г. - Георги Раковски издава брошурата си „РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ”. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия в Белград да бъде разтурена след намеса на злокобния руски консул в Белград.
  1861 г. - руския консул в Цариград – княз Лобанов издейства заточение на българските владици Иларион Макариополски, Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски в Диарбекир. Тогава владиците ни са заточени за три години, заради обявената независимост на Българската църква.
  1864-67 г. - Русия провежда Черкезкият геноцид прогонват черкезите, голяма част се насочват към българските земи, като стават основния башибозук по земите ни.
  1871 г. - граф Игнатиев протестира срещу чл.10 от екзархийския ферман от 1870 г., открил пътя за присъединяването чрез плебисцит на македонските епархии към Българската. Русия се опитва да откъсне Македония от българския народ. 1872 г. - по искане и заплахи на граф Игнатиев тримата български владици Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски са заточени в Измир 1872 г. - Руската църква и Вселенската патриаршия, която се поддава на натиска на граф Игнатиев, обявяват схизма против Българската църква. 1872 г. - граф Игнатиев след лична визита до султана отстранява Махмуд Недим паша по чиято заповед до привременния български съвет в Ортакьой избира екзарх на основание на фермана.
  1873 г. - граф Игнатиев предлага на Турция Левски да се съди и от българи, на които казва, че съдят обикновен крадец, заради думите на Апостола: „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.”
  1876 г. - На Цариградската конференция за автономия на България никой не знае че месеци преди това Русия и Австро-Унгария сключват тайното Райхштадско споразумение за поделяне на Балканите 1877 г. - е подписана Будапещенската конвенция. Клаузите са: Русия не възпрепятства Австро-Унгария при анексиране на Хърватска и Босна и Херцеговина, Австро-Унгария не възпрепятства Русия при евентуална инвазия на Балканите. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на голяма и сплотена българска държава, а в случай на уреждане на въпроса на международна конференция, да си оказват взаимна дипломатическа подкрепа, което се и случва на Берлинския конгрес.
  1877 г. - руският консул в Цариград граф Игнатиев е уведомен телеграфически за конвенцията. Веднага започва совалка по саботиране на Цариградската конференция. Още на следващия ден е приет от султана и му гарантира, че при война на Великите сили срещу Турция Русия ще се застъпи за запазване на значителни територии на Османска империя на Балканите. 1878 г. - на Берлинския конгрес, Русия взима от Румъния южна Бесарабия, като в замяна я компенсира с българската Добруджа. Руски войски не стъпват в Македония, защото Русия я е предвидила за Турция, както Игнатиев обещава на Цариградската конференция.
  1879 г. - заради интересите на българското население в Македония екзарх Йосиф І иска да тръгне за Цариград, но руският консул в в Пловдив княз Дондуков го спира, като заявява, че духовната област на Екзархията ще съвпада с територията на княжеството и на Източна Румелия; а колкото за македонските епархии, те ще останат под ведомството на гръцката Патриаршия, чиято власт се простирала законно във всичките предели на Турция. Отново Русия иска да откъсне Македония от България 1885 г. - България обявява Съединението, а Руската империя е единствената държава, която се противопоставя и провокира султана като суверен на Източна Румелия да въведе армията и да прекрати Съединението или най-малкото – да възрази официално, за да има повод Русия отново да вкара своите войски в България под претекст, че България нарушава Берлинския договор. Турция е заплашена от Англия и отказва.
  1885 г. - Русия принуждава верния си слуга Сърбия да ни нападне в гръб. след като е изтеглила целия офицерски състав още преди Съединението 1886 г. - Русия организира преврат в България за сваляне на Батемберг и го изпращат към Русия. Стамболов като председател на народното Събрание прогонва преваратаджиите.
  1886 г. - След избора на Фердинад, Русия скъсва дипломатически отношения с България за 10 години 1889 г. - Руски убийци отравят Захари Стоянов.
  1895 г. - Платени от Русия убийци убиват Стамболов.
  1903 г. - При избухването на Илинденско-Преображенското въстание Русия и Австро-Унгария, с ноти до българското правителство го принуждават да не се намесва в конфликта. Спомняте си Райхщадското и Будапещенкото споразумения.
  1909 г. - Русия прехвърля турския дълг към България в размер на 82 милиона златни франка или 26 тона злато. 1913 г. - Русия подкрепя Сърбия и Гърция вероломно да задържат окупираните български територии, а в последвалата война подтиква Румъния да ни нападне в гръб за което получава южна Добруджа.
  1915 г. - Русия напада вероломно България и бомбардира от кораби жилищните квартали на Варна 3-ти март 1918 г.- България със съюзниците освобождава от руско робство Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Беларус, Украйна, Молдова, Грузия и други
  1918 г. - руски агенти провокират Войнишкото въстание. 1923 г. - СССР-Русия организира септемврийското въстание
  1925 г. - агенти на СССР-Русия извършва атентат в църквата „Света Неделя“ - най-големият терористичен акт в историята на България.
  1934 г. - под давлението на СССР-Русия е приета резолюция на Коминтерна, с която той признава съществуването на отделен македонски народ и македонски език.
  1941г. - за втори път СССР-Русия ни напада вероломно, като бомбардира българските селища Добрич, Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица, без да е обявена война 1942г. - подводница на СССР-Русия без да сме във война потопява пътническия кораб ”Струма”, при което загиват 768 цивилни, основно евреи, като оцелява само един човек
  1944 г. - СССР-Русия за трети път напада България.
  1945 г. - СССР-Русия организира червен терор довел до избиването на десетки ХИЛЯДИ българи.
  1945 г. - СССР-Русия отвлича Българския държавен архив
  1946 г. - Руски агенти наложени с оръжие в България решават да отворят “македонски училища“, където да се учи македонски език и история!!!???

  Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
 59. 60 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3320 Любопитно

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  "Любезни зелени човечета"

  Не точно. Русия от 19 век е имала поне достойнството да военните и да носят руска униформа с опознавателни знаци. Путинска Русия от 21 век е бледа сянка от онази империя, която вече не воюва, а провежда "специални военни операции"...

  Всичко ще бъде наред! :-)
 60. 61 Профил на Голяма Балига
  Голяма Балига
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Северните орки са най голямата напаст за нас българите. България е най добре и се развива тогава, когато тези са най зле и се занимават със собствените си проблеми. И сега ще стане така. До края на годината ще фалират, и след това 10години ще блеят от блатата. И ще искат Ножки Буша, за да се нахранят

  Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
 61. 62 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3806 Неутрално

  "..И понеже огромен страх ги е завладял българите, та затова в продължение на няколко години след 1878 г. българи са издигали паметници посветени на руския войн...."

  Реално няма паметници, посветени на руските воини, издигнати от българи. Всички паметници (с леко пирамидална форма) са издигнати от руски каменоделци, вървели след руската войска по време на войната. Изключение е паметника пред НС, дело на Арнолдо Цоки, издигнат по фердинандово време, малко преди да обяви независимостта на 22.9.1908г.

 62. 63 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3806 Неутрално

  До коментар [#62] от "pontius_glarus":

  Руснаците отдавна имат мерак на Варна. Но през войната от 1877-78г. са я заобиколили, защото градът е бил костелив орех за тяхната армия.
  Варна е освободена от османския гарнизон едва на 27.07.1878г., по решение на Берлинския конгрес от м. май същата година.

 63. 64 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3806 Неутрално

  До коментар [#59] от "Голяма Балига":

  "..1895 г. - Платени от Русия убийци убиват Стамболов..."

  Руснаците не му прощават, както и на Захари Стоянов. Първият е зверски убит от наемни убийци, вторият отровен в Париж в "Гранд хотел де Суец" (до Сорбоната).

  В София, в центъра, в градинката пред Кристал има един странен паметник - една разцепена глава, на Стефан Стамболов. Спонсориран от Мултигруп. Разцепена глава, с малък подтекст - това го чака всеки, който дигне ръка срещу Русия.

 64. 65 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#59] от "Голяма Балига":

  Ти вярваш ли, че някой от тия изроди пеем или Серена ще ти отговори? Самооо, когато е удобно, тяхната мама майцепродавници

 65. 66 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 844 Неутрално

  В социалистическото време Стамболов не само бе забравен, но пропагандата го изтъкваше като русофоб.Напротив в младините си той е бил убеден русофил.Като мин.-председател той е смятал, че само с помощта на Русия Македоиния може да бъде освободена.М/у 1986 и 1996г е противник на Русия , за да защити сувернитета и интересите на Б-ия.Но страстно е желаел помирението с Русия.Не друг, а той е казал, който направи помирението с Русия, така както го желае българският народ, ще бъде светец.

 66. 67 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  „В България живеят две нации – едните се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско, а останалите се опитваме да бъдем българи“.

  Пламен Цветков историк

 67. 68 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 899 Гневно

  Точно заради атаката на Фердинанд срещу Чаталджа и най-вече заради геополитическата свръхгрешка на Стамболов да тръгне срещу Русия губим 1/3 от етническите си земи: Беломорието /най-съществената загуба/, Македония, Добруджа /цялата при това, не само Южна/, Западните Покрайнини, Струмишко, дори възможността да имаме Солун и европейския бряг на Проливите поне. Дечев, не се правете на историк.
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev  Повече историк е от тебе,рубладжия вехт ...

 68. 69 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Този е предател- македонист. Изповядва активно каузата на северостанците. Нищо няма да прочета от него. Призовавам към бойкот! “Дневник” са събрали де що има предатели и българофоби.

 69. 70 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dimitar Kunev":

  Митко бре чети !! За Русия появата на голяма Славянска държава по пътя за Цариград е огромен проблем. Именно за това създаването на самостоятелна българска държава е забавено от руснаците с повече от 40 години. Ако са искали, щяха да накарат османците да възстановят автономията на Видинското царство ( от Искър до Тимок меса живели турци) , още повече че в края на 18 в. еничаря Осман Пазвантоглу почти отцепва видинско и моравско от империята.

 70. 71 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Именно за това се обявяват против съединението и всячески подкрепят Сърбия и Гърция за разделянето и обезбългаряването на Македония. Нищо хубаво не е дошло за нас от североизток.

 71. 72 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  Освен , че заплашват България през този период Русия се обявява и твърдо против идеята дабила популярност тогава България и Румъния да се обединят в една държава. Идеята е била румънския крал да бъде обявен за български княз и двете страни да влязат в уния по примера на други европейски държави. Като научават руснаците започват да заплашват и Румъния и крал Карол I се отказва.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 72. 73 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dimitar Kunev":

  Голяма загуба за България е детронацията на Батемберг. Той е галеното дете на европейската аристокрация, и с вродено чувство за дипломация. Можеше ли да бъде друго ?? При Александър 3 едва ли ?? Той е завиждал на Батемберг , десетки пъти Александър 2 дава за пример Батемберг при съвети към сина ...Александър 3 . Парадоксално но ЗАМЕСТНИКА - Валдемар Датски , е бил перфектния избор за България. Той обаче искал руското съгласие , а то се бавело поради НЕ ПРЕМЕРЕНИ антируски изказвания на С.Стамболов. Необходима била сдържаност към Русия и желание да се търси консенсуса фигура. Волдемар е канен и за норвежки крал , но не става. Той остава военен , уравновесен , сдържан и подобно на Батемберг приет навсякъде.. Много , много по различна би била съдбата на България...

 73. 74 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  До коментар [#31] от "4ort":Путин няма паметник в България, за разлика от американските убийци на невинни българи. А и защо ревеш на чужди гробища ?
  —цитат от коментар 38 на fcv251055839


  МОЧА, КАКВО Е?

 74. 75 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  И сега много биха чакали техните "братушки" да дойдат и да ни окупират.

 75. 76 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#38] от "fcv251055839":
  "Путин няма паметник в България"
  ...........
  И Вие ли смятате, че Путин е починал скоропостижно
  и в момента Русия се управлява от двойник?

 76. 77 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3806 Неутрално

  "Парадоксално но ЗАМЕСТНИКА - Валдемар Датски , е бил перфектния избор за България. Той обаче искал руското съгласие , а то се бавело поради НЕ ПРЕМЕРЕНИ антируски изказвания на С.Стамболов. Необходима била сдържаност към Русия и желание да се търси консенсуса фигура...."

  Валдемар е искал руското съгласия, и то се бавело - ФАКТ, но не заради антируските изказвания на Ст. Стамболов, а защото руският кандидат е бил грузинеца от арменски произход Николай Мингрели (Дадияни). Стамболов е бил сериозно притеснен от руската кандидатура, защото бащата на Николай Мингрели, Давид, заради затруднения е отстъпил княжеството си (част от Грузия) на руския цар. Така че нека не обвиняваме Стамболов, че е бил против княз Мингрели!

 77. 78 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3806 Неутрално

  Статията е интересна, но и малко позакъсняла. С някакви 50-100 години. Но истината все един ден ще излезе. Русия не е воювала на Балканите за свободата и независимостта на България, а за да я направи свой протекторат. Говори се, че западните монархии са били против създаването на голяма СЛАВЯНСКА държава на Балканите (руснаците не споменавали за "българи", а за славяни). Просто не е било ясно тази "славянска" държава дали щяла да е българска, или сръбска!

 78. 79 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#38] от "fcv251055839":"Путин няма паметник в България"...........И Вие ли смятате, че Путин е починал скоропостижно и в момента Русия се управлява от двойник?
  —цитат от коментар 76 на Боян Баянов


  Навремето живия Брежнев имаше паметник до СУ.

 79. 80 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "..И понеже огромен страх ги е завладял българите, та затова в продължение на няколко години след 1878 г. българи са издигали паметници посветени на руския войн...."Реално няма паметници, посветени на руските воини, издигнати от българи. Всички паметници (с леко пирамидална форма) са издигнати от руски каменоделци, вървели след руската войска по време на войната. Изключение е паметника пред НС, дело на Арнолдо Цоки, издигнат по фердинандово време, малко преди да обяви независимостта на 22.9.1908г.
  —цитат от коментар 62 на pontius_glarus


  Ти вероятно по онова време се ходил след руските каменоделци и си видял как издигат паметници ?????!!!!!! Значи си няколко пъти по-възрастен от Лили Иванова.

 80. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  А през 1916 г когато руските кораби обстрелват Варна и Балчик... са прогонени от османския флот и немски подводници!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 81. 82 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Статията е интересна, но и малко позакъсняла. С някакви 50-100 години. Но истината все един ден ще излезе. Русия не е воювала на Балканите за свободата и независимостта на България, а за да я направи свой протекторат. Говори се, че западните монархии са били против създаването на голяма СЛАВЯНСКА държава на Балканите (руснаците не споменавали за "българи", а за славяни). Просто не е било ясно тази "славянска" държава дали щяла да е българска, или сръбска!
  —цитат от коментар 78 на pontius_glarus


  Знае се, настояването на Русия е било за голяма славянска държава Сърбия, като тя е щяла да се простира включително В Търново, Пловдив.... Затова Австро-унгария е била против.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 82. 83 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 3111 Весело

  До коментар [#73] от "dejmos":

  "Галеното дете на европеската дипломация" , пеменик на Александър втори , /!/ назначен княз на България , от руския цар... Възрожденци , в учредителното събрание споменават , че тогава руснаците и магаре да бяха предложили , щеше да бъде одобрено за княз ...
  Ей руската пета 9 дерета вода носите да се харесате на Кремъл

 83. 84 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Статията като цяло добре, НО със съществена Празнина Дупка предхождаща събитията от последния абзац. Как дата бе джанъм, авторе се е кротнала руссийката от последния абзац в твоята поданица??? Ей така хоооп, дивият мръсник Каулбарс е отзован, руските ескадри подготвящи се за десанти във Варна и Бургас също??? Изведнъж Тюрмата на Народите готвеща се за същото, което прави с Украйна днес, спрямо нас, се е превърнала в кротък агнец?? М??? Защо авторът ни спестява истина, че през 1887 г. на Европа и писва от руската злоба и кръвожадност спрямо околните народи и в частност спрямо българския, храбро защитил своето Съединение, напук на дивата Московия. Троицата Английски лордове Солзбъри, Гладстон и Рандолф Чърчил съставят европейска коалиция с Австро Унгария и Италия срещу азиатската варварска Сатрапия и в прав текст и заявяват, че ще и избият зъбите, ако посегне на България, Кримска Война 2.0. Та за това Руссийката е благата миролюбива поза в края на статията, а не така чудодейно от само себе си е станала така кротка и миролюбива. Та цялата Истина, Авторчеь е редно да се казва и пише, спестяването и понякога е равно на лъжа и опит за манипулация, преследваща користни цели. А за поробителя Русия в днешно време трябва да се казва цялата истина, многовековните русофобски митове в главата на Ганя скоростно трябва да бъдат разсеяни!

 84. 85 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 326 Неутрално

  ....... без да е обявена война 1942г. - подводница на СССР-Русия без да сме във война потопява пътническия кораб ”Струма”, при което загиват 768 цивилни, основно евреи, като оцелява само един човек 1944 г. - СССР-Русия за трети път напада България. 1945 г. - СССР-Русия организира червен терор довел до избиването на десетки ХИЛЯДИ българи.1945 г. - СССР-Русия отвлича Българския държавен архив1946 г. - Руски агенти наложени с оръжие в България решават да отворят “македонски училища“, където да се учи македонски език и история!!!???[/quote]

  Допълнение: СССР използва българската армия като пушечно месо срещу довчерашния ни съюзник Германия, при което даваме около 33 000 жертви вместо тях, за което трябваше паметник в Москва да ни издигнат, а те даже не ни го признаха!

 85. 86 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#25:"fcv251055839"][/quote]

  В продължение на 6 месеца англо-американски самолети бомбардират Плоещ по молба на Сталин, за да помогнат на източния фронт. При прелитането си над България без причина те са обстрелвани и са свалени и загинали около 650 души. Обявяваш им война, стреляш по тях и какво да очакваш! Между другото ръководството на СССР настоява за бомбардировки на България.
  Молотов към Хариман: His only specific suggestion was that they placed great importance on the continuation of the bombing of Bulgaria which they believed would assist the Bulgarians in becoming more sensible.“
  http://digicoll.library.wisc.edu/cgi-bin/FRUS/FRUS-idx?type=turn&entity=FRUS.FRUS1944v01.p0595&id=FRUS.FRUS1944v01&isize=text
  Черно на бяло!!!!

 86. 87 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Точно заради атаката на Фердинанд срещу Чаталджа и най-вече заради геополитическата свръхгрешка на Стамболов да тръгне срещу Русия губим 1/3 от етническите си земи: Беломорието /най-съществената загуба/, Македония, Добруджа /цялата при това, не само Южна/, Западните Покрайнини, Струмишко, дори възможността да имаме Солун и европейския бряг на Проливите поне. Дечев, не се правете на историк.
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev


  Съветите към Дечев - първо спрямо тебе си! Невежеството, съчетано с агресивна глупост води до бисери като цитирания по-горе.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 87. 88 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  В книгата си "Из българските бурни времена" Артур фон Хун изразява подозрение, че Александър Батенберг абдикира и защото е заплашен от руснаците, че ще го убият, ако не напусне престола. Това винаги трябва да се има предвид. От край време Русия си служи с политически убийства и така до ден днешен.

 88. 89 Профил на Тман
  Тман
  Рейтинг: 5 Весело

  Хубав урок по история, за съжаление, пълен със излишни думи, които не дават информация," Той се засилва /особено/ през летните месеци". Липса на препинателни знаци и объркан словоред. Всичко това, прави текста две идеи по дълъг и трудно разбираем. Изречението: "Нерядко се твърди, че Петербург нямал през есента на 1886 г. реални намерения да пристъпи към окупация на България.", би било по-ясно и смилаемо във вид: Нерядко се твърди, че Петербург не е имал реални намерения да окупира България през есента на 1886 г. ! Обръщам се към г-н Стефан Дечев и целия редакторски екип: Моля, вземете се в ръце!

 89. 90 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  ....... без да е обявена война 1942г. - подводница на СССР-Русия без да сме във война потопява пътническия кораб ”Струма”
  —цитат от коментар 85 на fury_21


  На този кораб само името му е българско. Притежаван е от грък:

  През 1932 г. е закупена от българина Димитър Кенков, който я преименува на „Македония“ и я ползва за превоз на добитък по река Дунав. През 1941 г. Кенков я продава на Compañia Mediterranea de Vapores Limitada, контролирана от гръцкия корабен агент Жан Панделис, който я преименува на „Струма“ и я регистрира под флага на Панама

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Струма _(кораб)

  Сам съм, други няма...
 90. 91 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  .Допълнение: СССР използва българската армия като пушечно месо срещу довчерашния ни съюзник Германия, при което даваме около 33 000 жертви вместо тях, за което трябваше паметник в Москва да ни издигнат, а те даже не ни го признаха!
  —цитат от коментар 85 на fury_21


  Първо: жертвите са около 13 хил. (33 хил. са заедно с ранените). Второ: благодарение на това ни участие бе спасена България от разпарчетосване. На парижката мирна конференция гърците искаха Родопите с Асеновград и Пиринско.

  Сам съм, други няма...
 91. 92 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Знае се, настояването на Русия е било за голяма славянска държава Сърбия, като тя е щяла да се простира включително В Търново, Пловдив.... Затова Австро-унгария е била против.
  —цитат от коментар 82 на chichka


  Чичка, ти пренаписа историята. Верно е че Австроунгария не е искала да има голяма славянска държава образувана от териториите които ще бъдат откъснати от ОСманската империя. Каква Сърбия тука? На чети и се образовай преди да плещиш глупости:

  Конвенцията потвърждава Райхщадското споразумение, с което страните са се съгласили на Балканите да не бъде създадена голяма славянска държава. Договаря се независимостта на България, Румъния и Албания

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Будапещенска_конвенция

  Сам съм, други няма...
 92. 93 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Даммм тая личност е била обсебена в обличането на женски дрехи. Най-вече по време на Старозагорското и Априлско въстание.
  Ама тук има бая негови привърженици.... за дрехите говоря.

  Иван Костов е за съд!
 93. 94 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#25:"fcv251055839"]
  —цитат от коментар 86 на fury_21
  В продължение на 6 месеца англо-американски самолети бомбардират Плоещ по молба на Сталин, за да помогнат на източния фронт. При прелитането си над България без причина те са обстрелвани и са свалени и загинали около 650 души. Обявяваш им война, стреляш по тях и какво да очакваш! Между другото ръководството на СССР настоява за бомбардировки на България.Молотов към Хариман: His only specific suggestion was that they placed great importance on the continuation of the bombing of Bulgaria which they believed would assist the Bulgarians in becoming more sensible.“http://digicoll.library.wisc.edu/cgi-bin/FRUS/FRUS-idx?type=turn&entity=FRUS.FRUS1944v01.p0595&id=FRUS.FRUS1944v01&isize=text Черно на бяло!!!![/quote]

  По-полека. Един куршум не е изстрелян срещу Америка, нито един. А те идват и си изсипват смъртоносния товар на български градове. Каквото станало - станало. То няма да се върне, но да издигаш паметник на тези убийци е повече от абсурдно. Дали има паметник в Дрезден на тези, които изтриха този град от земята по време на ВСВ ? Все пак Германия бе активен участник във войната.
  И не само бомбите - хвърляни са и детски играчки:

  " Американската авиация хвърляше малки бомби под формата на детски играчки, които избухваха при взимане в ръка. Кой ставаше жертва на тези «играчки»-мини? Естествено децата. Каква нечовечност, какъв цинизъм, да използваш естественото влечение на невинното дете към играчките, за да убиваш. Да убиваш деца вместо войници, да се гавриш с бъдещето на човечеството и днес да се биеш в гърдите като спасител, като миротворец. На война, като на война, ще каже някой. Но дали е така? Струва ми се, че и във войната трябва да има морал."

  https://liberalnataistina.info/2018/12/13/хиляди-български-деца-осакатяват-от-и/

  https://offroad-bulgaria.com/filedata/fetch?id=5784931&d=1604438948

 94. 95 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Де да знаеха всички българи каква "освободителка" е била Русия, вместо да ни се изливат в главите потоци пропаганда поколение след поколение - може би щяхме да сме по-читав и благоденстващ народ.

  Русия не ни освободи - тя просто се провали в това да ни превземе.

  НЕ НОСЕТЕ МАСКИ!
 95. 96 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Гледам, разлаял съм "историчарите". Резултатът от "политиката" на Стамболов е загубата на 1/3 от етническо Българско, узаконено с договора в Ньойи. Там Русия не присъства, но Англия и особено Франция ни награждават за прозападното ни навеждане с грабежа на Беломорието, Македония и Добруджа. Което ни направи най-бедната страна в Европа вече 33 г.

 96. 97 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Хубав урок по история, за съжаление, пълен със излишни думи, които не дават информация," Той се засилва /особено/ през летните месеци". Липса на препинателни знаци и объркан словоред. Всичко това, прави текста две идеи по дълъг и трудно разбираем. Изречението: "Нерядко се твърди, че Петербург нямал през есента на 1886 г. реални намерения да пристъпи към окупация на България.", би било по-ясно и смилаемо във вид: Нерядко се твърди, че Петербург не е имал реални намерения да окупира България през есента на 1886 г. ! Обръщам се към г-н Стефан Дечев и целия редакторски екип: Моля, вземете се в ръце!
  —цитат от коментар 89 на Тман


  Предложеното от теб изречение е двусмислемо. Дечев говори за времето на намерението. Т.е. че през есента на 1886 г. въпреки различните мнения и натиска от "славянофилите:, императорът няма намерение да окупира България.
  Твоята редакция предполага, че императорът е нямал намерение да пристъпи през есента на 1886 г. към окупация.
  Това, обаче не променя факта, че текстът е някак тромаво написан и е трабвало да отлежи и да бъде редактиран по-добре.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 97. 98 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#34] от "fkm26555709":

  Българската атака срещу Чаталджа е спряна не от Николай Втори, а от турските войски след бабаитската самоувереност на Фердинанд и тифуса в българската армия. Най-голям противник на атаката срещу Цариград е била Англия, 35 г съм се занимавал с антибългарското поведение на Стамболов. Той е виновник № 1 за загубата на Беломорието и Македония. От него идват 99 % от националните ни трагедии. В Ньойи става 100 % ясно, че не Русия е враг на Българско, а нашата антируска политика. Ньойи! Ньойи! Ньойи!

 98. 99 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Точно заради атаката на Фердинанд срещу Чаталджа и най-вече заради геополитическата свръхгрешка на Стамболов да тръгне срещу Русия губим 1/3 от етническите си земи: Беломорието /най-съществената загуба/, Македония, Добруджа /цялата при това, не само Южна/, Западните Покрайнини, Струмишко, дори възможността да имаме Солун и европейския бряг на Проливите поне. Дечев, не се правете на историк.
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev


  Да лапаш без въпроси руския член = геополитика с Русия. Това ли да разбираме? Защото действията от 1885г. не касаят пряко Русия по никакъв начин. Непряко една губерния почва да се ориентира към независимост. Това вече непряко много ги касае - все пак са освободили за да си имат сателит тук, тия пляви за славянство и други фантасмагории на някой друг.

  По-надолу още простотии имало, споменават се Стамболов и Ньой - между смъртта му и договора има над 20 години, но те азиатските ушанки са много креативни в намирането на причини.

  Иначе Русия доказва колко много тачи българския интерес като даже не допуска българска делегация на Берлинския конгрес, напада я през ПСВ с цел окупация и разгром, после я напада при следващата възможност - ВСВ. В промеждутъка финансира най-голямото терористично нападение в СВЕТА до 11 септември 2001г. - мисля, че е ясно за какво говоря. После, след като нито един български войник не е стрелял по съветски, мирният договор на България с Русия гласи следното : "Виновни сме, накажете ни както намерите за добре".

  "Стамболов е виновен" е като "Костов е виновен", причинно-следствената връзка идва от същия цвят идиоти, които го прокламират.

 99. 100 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4645 Весело

  На вниманието на всичкото русофил!
  Прочетете внимателно текста а сетне и "Строителите на съвременна България" и за десерт почерпете се със Захари Стоянов!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK