Проверка на фактите: Фалшиво проучване вдига двойно одобрението за "Възраждане"

Данните в публикуваната във фейсбук "анкета" на "БНМ Рисърч груп" са НЕДОСТОВЕРНИ.

© Велко Ангелов

Данните в публикуваната във фейсбук "анкета" на "БНМ Рисърч груп" са НЕДОСТОВЕРНИ."Дневник" препубликува текста от рубриката на БНР за проверка на фактите, в която екипът на националното радио поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл [email protected]


Споделян десетки пъти пост във фейсбук съдържа резултати от предполагаемо допитване сред 5000 българи за електоралните им нагласи.


Като източник на данните в "анкетата" в публикуваната графика е посочен "БНМ Рисърч груп". А датата е "05.2022".
Твърдение: Социологическо проучване пренарежда коренно политическия пейзаж в България


Резултатите поставят на първо място ГЕРБ-СДС с 21.2%, на второ място "Възраждане" с 18.4%. Трети са "Продължаваме промяната" с 15.7%, а като четвърта политическа сила се нарежда ДПС с 11.3 на сто. Следват БСП 8.9% и новата формация "Български възход" с 5.6%. Едва след тях се нареждат "Има такъв народ" 49% и "Демократична България - 4%.


Резултатите от предполагаемата анкета имат една основна разлика със скорошни социологически допитвания на "Алфа рисърч" и "Тренд" и тя е, че резултатът на "Възраждане" е около двойно по-висок, поне според данните на "БНМ Рисърч груп".


Проверка на фактите: Фалшиво проучване вдига двойно одобрението за "Възраждане"


Постът с "проучването" на БНМ не е от личен профил, а от фейсбук страница, на която е посочено, че е свързана с "Възраждане" - публикуван е линк към уебсайта на партията. На официалната интернет страница на партията обаче няма абсолютно никаква информация за подобна социологическа анкета, нито за "БНМ Рисърч груп".


Справка в интернет не откри никакви следи от съществуването на предполагаемата социологическа агенция.


Пред БНР Боряна Димитрова, управител на социологическата агенция "Алфа рисърч", заяви, че никога не е чувала за "БНМ Рисърч груп", въпреки че "имената в бранша не са много".


"Не ни е известно да има подобна работеща агенция. Това, което прави впечатление в графиката чисто професионално, е нереалистично високият брой интервюта - 5000. Никой не работи с такива извадки. Обикновено този "трик" се използва, за да се внушава достоверност", каза още Димитрова.


Заключение


Данните в публикуваната във фейсбук "анкета" на "БНМ Рисърч груп" са НЕДОСТОВЕРНИ. В интернет пространството няма и следа от подобна социологическа агенция, а две скорошни проучвания дават сходни едно с други, но различни от тези на БНМ резултати. От бранша също не са чували никога за социологическа агенция "БНМ Рисърч груп".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK