9 юни 1923: неизбежният преврат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  "Народният земеделски съюз се скри зад конституцията, която фактически бе отрекъл, когато държеше властта в ръцете си, и се хвърли в открита борба за защита на конституцията, на законно установената власт. Политически парадокси! Не. Това бяха политически маневри за организиране на бунтове и метежи на много места в царството под красивото знаме "
  Да напомня на някои съвременни субекти? ГЕРБ, ДПС, Гешев?

 2. 2 Профил на sce00647696
  sce00647696
  Рейтинг: 372 Неутрално

  9 юни 1923 год. ще се помни: той беше потопен в кръв от шайките на кръволока Александър Цанков в съавторство с царя „Обединител” Борис III. Знаменити са думите на писателя Антон Страшимиров, който се провикна в Народното събрание с думите:

  „Българския народ е клан така, както турчин не го е клал.”

 3. 3 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 812 Неутрално

  След двете национални катастрофи, пагубната политика на Фердинади и с потушаването на Войнишкото въстание започва голямото разделение в българското общество. Но началото на спиралата на неслие се започва от 1923. Жестокостите на царските офицери приз годините до 1944 в България и окупирана Македония от капитан после генерал Кочо Стоянов са и причина да ни мразят и в Македония. Същият този генерал е виновен и за убийството на майор Томпсън и инквизициите срещу задаръжани партизани, което ще бъде показано в новия филм за Томпсън. Добре е, че британското посолство се ангажира да бъде показана истинската същност на церските офицери!

 4. 4 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Заменяш в статията 9 юни 1923 г. с 9 септември 1944. Веселин Янчев се заменя с Искра Баева и ето ти двете страни на монетата на изопачената срещу пари история. Тъжна история...

 5. 5 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Режимът на Стамболийски предателски се бе сговорил със сръбската власт да ѝ остави Македония, като в същото време преследва хората и структурите на ВМРО - ето защо чета на ВМРО убиват Стамболийски в село Славовица. Точно и ясно като мотиви.
  Светкавичната бързина на военния преврат не дават никакъв шанс на сърбите да нахлуят, макар да е имало такава договорка между Стамболийски и сръбския крал. Неслучайно септемврийският метеж, ръководен лично от Димитров и Коларов, е организиран най-старателно и избухва най-интензивно в Берковско, като целта по предварителна уговорка е да се предизвика сръбска намеса, но всичко завършва с бягството на организаторите в Сърбия.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 6. 6 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Предателската и антибългарската дейност на БЗНС.

  За голямо съжаление, и днес в България поради водената дългогодишна интернационална политика, игнорирането на българските национални интереси и слугинажа на някои български управници на вражески държави все още се намират неграмотни и продажни историци, политици и привърженици на БЗНС, които говорят с открито възхищение и преклонение за Александър Стамболийски и неговото управление. Но оригиналните исторически документи и факти от онова време свидетелстват за арогантно, цинично и най-нагло предаване и продаване на българските национални интереси и тотално пренебрегване на елементарните човешки права на поробените българи в Сърбия и Гърция.
  Искате ли да узнаете истината за антибългарската дейност на Александър Стамболийски, Райко Даскалов, Александър Димитров, Коста Тодоров, Александър Оббов, Георги Димитров - Гемето и тяхното обкръжение? Искате ли да узнаете ужасяващи подробности за бандитските действия на техните разбойнически чети в Македония? Искате ли да узнаете имената на много сръбски агенти у нас заедно със сумите, които са получавали за предателствата си срещу България?
  Прочетете книгата „БЗНС, Александър Стамболийски и ВМРО - непознатата война” от поредицата „Сите българи заедно” на Цочо Билярски и веднага повечето от представите ви за управлението на БЗНС, за отношението му към мъките на българите от Македония, и особено за отношенията му с легендарната ВМРО ще бъдат тотално променени. Нека оставим да говорят фактите и документите, а не емоциите, породени от митовете за славянската дружба между българи и сърби, криворазбраното православие и фалшивия комунистически и земеделски интернационализъм...


  „Кой мисли за Македония? Ние не искаме Македония, ние не ще се биеме с вас за нея, не само защото сме разоръжени, но да бихме могли, пак няма да се бием. Вие да бяхте ни поднесли на тепсия самата Македония днес, ние няма да я приемем, не само защото не желаеме да повтаряме миналото, като дохождаме във вечни конфликти с нашите съседи, но и защото дълбоко вярваме, че никой при това положение така лесно не може да владее македонците. Ние казваме, нека са ви халал. Вие, обаче, които вземахте цялата им земя, трябва да приберете и самите тях. Ето големия въпрос, върху който вие трябва дълбоко да се замислите. Вие не искате да се казват те българи, а ги наричате славяни. Добре, третирайте ги каквито искате, но направете всичко възможно, те да се завърнат по огнищата си и да заживеят легално."
  Ал. Стамболийски, Белград, в-к „Земеделско знаме" от 18.10.1922 г.


  „Стамболийски знаеше и често го е заявявал, че единствен негов силен и страшен противник, който виси, като ножа на гилотината над неговата глава, т.е. на Земледелския съюз, то е ВМР Организация. Давайки си сметка за нейната морална и физична сила, той прибягна до всички простени и непростени средства за борба. Ходи в Белград. В тайни съвещания между него и Пашич, от една страна; а Коста Тодоров, земледелски пълномощен министър и Нинчич, министър на външните дела, от друга, уреждаха, обмислюваха средствата за унищожението на ВМР Организация.
  Организира, организираше и по-рано банди от ония изроди, които ВМР Организация беше осъдила на смърт за вулгарни кражби, насилия, изнасилвания, палежи, грабежи и пр., и пр. в нещастна Македония, пращаше ги срещу ВМРО, снабдявайки ги с пари и пушки, водени от погранични околийски началници и т.н. Обаче тия банди бяха гонени и от населението, и от четите на ВМРО вътре. Разпилявани, хващани и някои избивани, останките се връщаха в България под закрилата на властта и продължаваха същите мародерства и тук в България."
  Тодор Александров, интервю Л. Неманов, 30.06.1924 г.

  https://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=104:2010-07-13-18-06-19&catid=34:2010-04-24-13-08-01&Itemid=55

 7. 7 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 19 Неутрално

  След двете национални катастрофи, пагубната политика на Фердинади и с потушаването на Войнишкото въстание започва голямото разделение в българското общество. Но началото на спиралата на неслие се започва от 1923. Жестокостите на царските офицери приз годините до 1944 в България и окупирана Македония от капитан после генерал Кочо Стоянов са и причина да ни мразят и в Македония. Същият този генерал е виновен и за убийството на майор Томпсън и инквизициите срещу задаръжани партизани, което ще бъде показано в новия филм за Томпсън. Добре е, че британското посолство се ангажира да бъде показана истинската същност на церските офицери!
  —цитат от коментар 3 на pernikforbg


  Кочо Стоянов е български герой. Жалко че не успя да вземе властьта около 5 септемврий (по-скоро му се попречи от предателската буржоажия около Муравиев, която си правеше сметки че шумците ще я пожалят) и да нацепи шумкарските зурли на червените българомразци. А най-достойното е че се самоуби и пое отговорност пред Бог и отечество , както направи и Славейко Василев и други български патриоти и по-този начин не попадна в ръцете на съветската сган, за да бъде "съден" от полу-грамотни треторазредни адвокати като "народния" обвинител от Стара Загора - Георги Петров, нито пък избяга позорно.

 8. 8 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#7:"Ефтимъ Кировъ"][/quote]

  генерал Кочо Стоянов е герой колкото е герой и генерал Мирчо Спасов - инквизитори и убийци на хора без съд и присъда!

 9. 9 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Помни 9 юни, пази 9 септември:)))))))))).

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  След този преврат Цар Борис III взима властта и настъпват най-добрите - икономически и социално - времена за България през 20-ти век,та до днес...

 11. 11 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 812 Неутрално

  След този преврат Цар Борис III взима властта и настъпват най-добрите - икономически и социално - времена за България през 20-ти век,та до днес...
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Вероятно бъркаш преврата от 1923 с този от 1934 година!

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#2] от "sce00647696":

  Българската гражданска война започва при Добро поле - с болшевизирането на партията на Благоев!!!

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#9] от "fcv251055839":

  Девети септември си го пазете рублоядните рублладжи простиращи се по очи на североизток!

 14. 14 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Селянино, ти си "На всяка манджа мерудия"!
  Ако има статия за ядрена кибернетика, и там ще се изакаш.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Не, това не е гражданска война. БКП е терористична организация, поставила се в услуга на друга държава.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#11] от "pernikforbg":

  Опс,да моя грешка. Имах предвид преврата през 1932г....

 17. 17 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Преди време един умен човек ми каза, че първият фашистки режим в Европа е бил в България.
  Когато го погледнах учудено, той рече - този на Стамболийски.
  И е бил прав. Много неща не знаехме.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5836 Неутрално

  В главите ни са набити толкова много пропагандни клишета за цели епохи от историята ни, че сме наравно с македонците по сътворяването на история, що се отнася за комунистическия период в Третата българска държава. Едно време учехме за телеграмата на Ботев до Парижката комуна. Как бил написал, че вярва в "еднинний комунистический строй". Е, оказа се, че е фалшификат. И всички писания за величието на комунистическата въоръжена борба и за кръволоците фашисти у нас, са подобни белетристики.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Оранжевата гвардия на Стамболииски, наричана от народа "сопаджии" манипулира изборите с побоища и преврата връща нормалноста. Ноември 1923 се провеждат избори, които се печелят от управляващите. Предателството на Стамболииски е жестоко наказано от ВМРО като е рязан парче по парче.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4380 Весело

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Едно време учехме за телеграмата на Ботев до Парижката комуна. Как бил написал, че вярва в "еднинний комунистический строй". Е, оказа се, че е фалшификат.
  =======
  Хайде сега....пак недомлъвки...
  Уж от една страна си против клишетата...но от друга....?
  Иначе закакво французите ще му заковат на плочата думите...."тоз който падне в бой за свобода,той не умира"....!
  Защото тия думи са в идеологически унисон с френската комуна.....
  И докато Левски е бил нещо по средата....то Раковски е повече масон отколкото всичко останало....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Насилието в българския политически живот съвсем не стартира от този преврат. Все пак да не забравяме как умира Стамболов, колко народ още в първите години след Освобождението са в затвори, колко са бити и умират в затворите, включително някои национални герои. И причините основно се коренят в намесата на Руската империя във вътрешните, а и външни работи на Княжеството, а в последствие и намесата на СССР и Коминтерна. Деветоюнския преврат е единствения що-годе оправдан преврат в нашата нова история. Слага край на управлението на неграмотни и малограмотни предатели. Самото убийство на Стамболийски е жестокост, но то не предизвиква допълнителни кръвопролития, защото реално няма някаква земеделска реакция след него. Виж Великденския атентат води до наистина тежки кръвопролития и доста беззаконие, при това неоправдано, независимо от смъртта на стотиците невинни в църквата.

 22. 22 Профил на Nikola Damyanov
  Nikola Damyanov
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Неизбежен щото царят и мошениците политикани ги Беше страх.

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#14] от "Lee Gier":

  Последната уповената от Вас дейност която очевидно Ви е любима любезно оставям на Вас!
  Иначе не разбрах какъв точно е проблема ви с това къде и за какво пиша-----
  Надявам се да имате по-смислена------работа!

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz73":

  Склонен съм да се съглася с Вас!

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  19 май 1934-та е следващият преврат

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#17] от "dokoro":

  Очевидно и сега не знаете много неща---или се прати че не разбирате
  Стамболийски е брутален неумен и нецивилизовон партиен и държавен лидер НО е на светлинни години от фашизма!

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Гневно

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За съжаление повреждането на новото поколение българчета в така наречената образователна система продължава с пълна сила и в този момент!!!

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#22] от "Nikola Damyanov":

  Беше- каква забележителна памет!!!

 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3021 Разстроено

  "Конфронтацията става тиранична и превратът неизбежен след спечелване на абсолютно мнозинство на изборите през април 1923 и сключване на спогодба със Сърбия за преследване на ВМРО "от двете страни на границата".

  Ха-ха, правителството на същите превратаджии дошло на власт на 19 май 1934г ще забрани ВМРО чиято терористична дейност се превръща в заплаха за националната сигурност, а иначе деветоюнският преврат каквито и оправдания да му намират е една от многото трагични дати в история ни след погрома на националният идеал за обединение в трите войни.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Някои от историците преживяват интересна еволюция

  През 1984 г. те определят деветоюнските събития като "злокобен заговор", фашистки и реакционен, "атентат срещу прогреса и независимостта на страната", който по своите мащаби, жестокост и варварство съперничи с големите злодеяния на ХХ век.
  =======
  Тази теза прилича на оная след 9 септември 1945 година.....
  Тоест отново под идеологическите директиви на Коминтерна....но вече с визията към слеващия ,21 век....
  Датите на роцесите се ускоряват....
  Обществото вече усеща полъха на новите промени.
  Дори МВР си затваря очите пред навалицата около корекомите и т.н...ф
  Идва края и на ТКЗС тата....и тогавашния режим решава да направи последния финансов рекет върху тях....известен с по нашумялото наименование...."възродителен процес"...

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2689 Весело

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Кемал Ататюрк ви направи човеци насила, но явно нямате желание да сте хора. Яко те тресе неоосманизмът, като Копейкин неосъветизма.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  До коментар [#31] от "Deaddark":

  И какво общо има това с коментар 20?

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Защото скверниш Ботев, личи си че те е яд, дето сме се освободили - искаш отново да сме "гяури" - но няма, няма го пъпито Доганово Борисов. Дори и Путин няма да ви помогне, така че трай си.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  Преди време един умен човек ми каза, че първият фашистки режим в Европа е бил в България.Когато го погледнах учудено, той рече - този на Стамболийски.И е бил прав. Много неща не знаехме.
  —цитат от коментар 17 на dokoro


  Не знам кой умен човек ти го е казал това , но аз в този форум по повод 9 юни съм писал преди години, че това не е "фашистки" преврат , както го представяха комунистическите историци , а по-скоро антифашистки преврат в който се сваля фашисткото правителство на Стамболийски и се установява парламентарна демокрация в България, която продължава до 1934 г. През това време България е била единствената демокрация на Балканите и една от малкото в Европа.
  Разбира се фашизъм е имало само в Италия през периода в който е управлявал Мусолини, но управлението на Стамболийски изумително много прилича на управлението на ранния Мусолини. Ще изброя само някои от приликите.
  1.Стамболийски и Мусолини създават партийна полиция за разправа с политическите си противници. Това са оранжевата гвардия на Стамболийски и гвардията на черноризците на Мусолини.
  2.Стамболийски и Мусолини затвърждават властта си чрез фалшифицирани избори в които печелят абсолютни мнозинства в подготовка към установяване на еднопартийно управление.
  3.Партийните лидери на останалите партии са пратени в затвора по политически обвинения за загубата от последната война.
  4. Стамболийски и Мусолини са против монархията и се отнасят пренебрежително и враждебно към монарсите на своите страни.


 35. 35 Профил на Sterio Ternkov
  Sterio Ternkov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Типично по професорски-много говорене, нищо казване. Добре, режима на Стамболийски бил крадлив, безскрупулен, антиконституционен... Ама дай фактите: Този и този министър ,чрез това и това си действие окрал държавата, предал интересите и. Този и този кмет, окрал хазната с толкова и по този начин... Иначе ,чета само бръщолевене като вчерашните и днешните в сегашното правителство. Той бил казал така, пък другия ама не било баш така

 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#34] от "tacheaux":

  Прав си Таше, след войните демокрацията не е на мода в Европа и навсякъде има залитане към тоталитарни управления ама няма как да наречеш режима на Стамболийски фашистки защото се отказва от националните идеали претърпели крушение в двете национални катастрофи.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на wfm051113328
  wfm051113328
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#17] от "dokoro":

  Напълно точно. Стамболийски е бил невероятен почитател на Дучето - Мусолини и прословутата му Оранжева гвардия със сопите - първите мутри у нас, са изкопирани от подобно формирование в Италия. Така че ФАШИЗЪМ у нас ие имало и той е по времето на Ал. Стамболийски.

 38. 38 Профил на wfm051113328
  wfm051113328
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#34] от "tacheaux":

  Ейййй, пак ме изпревари. Че и с повече подробности! Срам нямаш :-)))

 39. 39 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Основната цел на Кралство Югославия е унищожаването на България като държава и нейното анексиране от Белград. Сръбските служби определят ВМРО като най-голямата българска опасност и най-опасният враг за Кралска Югославия. Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Кирил Тодоров, който е автор на монографията „Разузнаванията на кралска Югославия срещу България и ВМРО (1920-1941)” - първият обобщаващ научен труд по тази тема, който се базира на български и югославски архивни документи и предстои да излезе на българския пазар.Сред най-известните сръбски резиденти е Цека Джорджевич от ОДЗ, който създава значителна агентурна мрежа в периода 1923-1930. Неговото дело е продължено от Драголюб Иванович, който използва агентура достигнала 30 платени агенти. Сред тях най-известните са Г.М Димитров-Гемето, Димитър Томалевски, Лазар Поповски.
  В областта на военното разузнаване работи много активно военното аташе Люба Кръстич, Чедомир Скечич и известният Дража Михайлович, който е военен аташе в София в периода 1935-1936 г. По това време бъдещият водач на сръбските четници работи заедно с друг известен дипломат и разузнавач Александър Цинцар-Маркович. Последният има три мандата в София и малко преди краха на Югославия достига поста външен министър. Цинцар-Маркович е принуден да напусне София, след като грубо се намесва във вътрешните работи на Царство България.
  „В България югославските кралски служби работят основно с левите течения и БЗНС“, заяви Тодоров.
  След неуспеха на Юнското и Септемврийското въстание много земеделци и комунисти търсят убежище в КСХС. Там те се поставят в услуга на Белград и стават инструмент в неговата антибългарска политика.
  „В Югославия земеделците формират голяма военизирана организация, ръководена от четирима високопоставени земеделци, някои от които са бивши министри в сваленото правителство на Александър Стамболийски. Това са: Александър Оббов, Христо Стоянов, Неделчо Мочуров, Коста Тодоров, посочи Кирил Тодоров.
  Тяхната организация е на подчинение на ВОС и извършва терористична дейност срещу видни български политици, както и участва в борбата срещу ВМРО. Най-известните акции от този период са два неуспешни терористична акта. Първият е опит за взривяването на Военния клуб в София по време на традиционния офицерски бал в края на 1924 г., на който трябва да присъства цар Борис III /1918-1943 г./, а другият – опит за взривяване на международния влак край Драгоман, в който е пътувал българският външен министър Христо Калфов. Известна е и четническата акция, извършена от агентите на Таса Динич – ръководен деец на ВОС с център в Ниш. Те превземат село Годеч и агитират срещу българските власти.
  Таса Динич е и първият човек, с който се срещат в Цариброд Георги Димитров и Васил Коларов след като бягат в КСХС след провала на Септемврийското въстание.

  4 преврата срещу България
  Югославското разузнаване прави три опита за неуспешни преврати срещу България – през 1925, 1935 и 1941 г. Има и един успешен на 19 май 1934 г.
  „Извършеният през 1934 г. държавен преврат е югославски проект за ликвидирането на България. Хората, с които сръбското разузнаване е най-тясно свързано, са земеделските водачи около Г.М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, главорезът Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов. В нощта на преврата на западната граница е струпана сръбска войска“, отбеляза Кирил Тодоров. Служителите на сръбската легация са били в прочутия софийски Юнион клуб и когато научават вестта за преврата вдигат наздравици.
  Любопитен е и опитът за преврат от 1935 г. По това време в София военен аташе е полк. Дража Михайлович. Той поддържа контакт с Дамян Велчев, който по това време е в Югославия и се е поставил в служба на ВОС. Велчев става главна фигура в замисления от Белград преврат. В края на август 1935 г. той се среща с Коста Тодоров на югославска територия и обсъждат детайлите на пуча, който трябва да се извърши от самия Велчев с помощта на земеделци, звенари и Военния съюз.............
  https://bgnes.bg/news/tcel-1-na-kralska-iugoslavia-likvidirane-na-b-lgaria-i-vmro/

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#34] от "tacheaux":

  Просто комунетата десетилетия наред се опитваха да се оправдаят за терористичната си и антибългарска същност и дейност и през 1919-та и през 1923-та и през 1925-та и след 1944-та!

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#33] от "Deaddark":

  Не скверня никого.
  Темата е в хронологичен стил и оттам тръгна разговора....
  Вие ги скверните като не им произнасяте дори и фамилиите правилно ...

  Bukalemun
 42. 42 Профил на src25600801
  src25600801
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Първият изстрел на продължаващата и днес българска гражданска война е даден през август 1886 г. Тогава, подтиквани от русия (която не признава Съединението и е бясна на Батенберг), група български офицери провеждат преврат за свалянето на княза. След като не успяват, бягат в Русия. Някои от тях се завръщат след коронацията на Фердинанд като български княз, но само за да организират военен бунт в Русе и Силистра (и водата града има големи гарнизони), т.нар. бунт на русофилите.
  Така довчерашни бойни другари, герои от Сръбско-българската война в защита на Съединението, участници в тайните комитети на Левски и поборници за свободата на България, насочват оръжието си не срещу нашите врагове навън, а срещу българи, срещу България като държава.
  Всичко това е платено с мръсни руски пари. Познато, нали...

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Статията, както и голяма част от коментариите, показват как се използва историята за конкретни политически цели. Имам дядо земеделец, който е пострадал, но не фатално от преврата и друг дядо фатално пострадал след т.н. септемврийско възстание. Първия беше много недоволен от действията на Коминтерна и Димитров, а втория като учител е бил под влияние на левите идеи, за които е загубил живота си. Но аз самия съм много далеч от лявото.
  Интерсено ми е дали въобще съществуват учебници и въобще източници, които да дават поне приблизително обективна оценка на събтията, поне на тези от по-близките времена. Древната история по-добре да я оставим на българо-македонската историческа комисия, с безценната помощ на хора като Слави, шкембе-войвода и техните аналози в Македония.
  Личното ми нение е, че има науки, за които тепърва трябва да се доказва, че са науки. Освен историята, такива има сред някои, да не кажа повечето от хуманитарните, както и икономическата. Тази последната, след като стане белята ( поредната криза), много научно обяснява защо и как се е случила, но НИКОГА не дава рецепти, това да не се случва. Ерго, казват тези учени, кризите са циклични - разбирай неизбежни, непредсказуеми като начало, продължителнист и дори форма (така наречените дубъл - ве кризи) и не е ясно дали ще преминат в подем или ще направят плавен преход към стагнация. Лекарства да не се случват или да преминават бързо и неусетно няма, ваксини също. Но не се безпокойти, ние, учените икономисти, постфактум ще ви обясним, защо и как се е стигнало до тях.
  Но няма лошо, така живота е по-шарен и ние има за какво да коментираме.

 44. 44 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  В лапите на пансърбизма – превратът на 19 май 1934 година.

  https://bulgarianhistory.org/prevratut-na-19-mai-1934/

 45. 45 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2486 Неутрално


  9 юни 1923 год. ще се помни: той беше потопен в кръв от шайките на кръволока Александър Цанков в съавторство с царя „Обединител” Борис III. Знаменити са думите на писателя Антон Страшимиров, който се провикна в Народното събрание с думите:„Българския народ е клан така, както турчин не го е клал.”
  —цитат от коментар 2 на sce00647696


  Кой е бил точно "потопен в кръв"? "Кръволок" на Александър Цанков приписват комунистите и техните съюзници сред земеделците след кървавото потушаване на Септемврийския метеж, а не след 9ти юни.
  Антон Страшимиров публикува цитираните по горе думи на 12 ноевери 1923 в своя позив за помощ към семействата на пострадалите в Септемврийския метеж в изданието на комунистическата партия "Лъч".

  Ето какво точно пише в позива към благотворителност:

  ДО БЪЛГ. УЧИТ. СЪЮЗ, ДО Д-ВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В СОФИЯ И ДО ДОМА НА ИЗКУСТВАТА ВЪВ ВАРНА

  Не бива да останем безучастни пред страшното бедствие от току-що потушената гражданска война в страната. Стоят безпомощни - хулени и гонени често от най-близките си - хиляди семейства на избити и арестувани. Нито тези, които подгавриха надеждите на работните маси и забегнаха, нито онези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, - нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима.

  Да се конструират комитети с двояка задача: 1/ да се установи числото на озлочестените по селища (истината се забулва и досега, очевидно тя е ужасна, та има уплаха от чудовищността на деянията и страха от потресената обществена съвест) и 2/ да се пристъпи към събиране на средства чрез утра и вечери, театри, кинемо-спектакли, концерти, худож. изложби, литературни сборници и книжовни лотарии.
  За една книжовна лотария оставям в разположение библиотеката си и своите издания - книги за 75 000 лв.

  С почит: А. СТРАШИМИРОВ

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 46. 46 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Типично по професорски-много говорене, нищо казване. Добре, режима на Стамболийски бил крадлив, безскрупулен, антиконституционен... Ама дай фактите: Този и този министър ,чрез това и това си действие окрал държавата, предал интересите и. Този и този кмет, окрал хазната с толкова и по този начин... Иначе ,чета само бръщолевене като вчерашните и днешните в сегашното правителство. Той бил казал така, пък другия ама не било баш така
  —цитат от коментар 35 на Sterio Ternkov


  Фактите около кражбите на земеделския режим и лично на Стамболийски са установени още тогава. https://sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=540:2013-05-19-13-06-36&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#42] от "src25600801":

  Съгласен
  https://minimummart.com/istorija-kulturologija-i-publicistika/izmamata-san-stefano-iztegljane-na-knigata-pdf/

  Смирено препоръчвам!

 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2689 Весело

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Кои фамилия не съм произнесъл правилно? В България се говори на български, на руски ще говориш у руските форуми.

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4085 Любопитно

  "Чисто теоретично, 9 юни дава шанс за страната, като спира авторитарните попълзновения на Александър Стамболийски и създава възможност за обновление и обединение на демократичните сили."

  А, дали тази възможност е използвана!? Или България се превръща в антидемократична държава в следващите няколко години!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4085 Любопитно

  "Най-голямото петно, което компрометира целия смисъл на извършената промяна и нейните организатори, е убийството на Александър Стамболийски без съд и присъда. И още по-компрометиращ е отказът да се заведе съдебно дело дори срещу "неизвестен извършител". Надделяването на политическата целесъобразност над справедливостта и законността не е добър атестат за която и да е власт."

  Добре казано. Напълно съм съгласен с тази част на статията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Сигурно 90% от населението в България не знае тези неща, естествено, закърмено със знания по история преди, а и по време на демокрацията, как това бил фашистки преврат, противонароден, избити хиляди, и нищо за другото, онова, типично комунистическото...

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 52. 52 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Чисто теоретично, 9 юни дава шанс за страната, като спира авторитарните попълзновения на Александър Стамболийски и създава възможност за обновление и обединение на демократичните сили."А, дали тази възможност е използвана!? Или България се превръща в антидемократична държава в следващите няколко години!?
  —цитат от коментар 49 на Иво


  Тази възможност е провалена - както е написал и самият проф. Янчев - от намесата на Коминтерна.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 53. 53 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Статията, както и голяма част от коментариите, показват как се използва историята за конкретни политически цели. Имам дядо земеделец, който е пострадал, но не фатално от преврата и друг дядо фатално пострадал след т.н. септемврийско възстание. Първия беше много недоволен от действията на Коминтерна и Димитров, а втория като учител е бил под влияние на левите идеи, за които е загубил живота си. Но аз самия съм много далеч от лявото. Интерсено ми е дали въобще съществуват учебници и въобще източници, които да дават поне приблизително обективна оценка на събтията, поне на тези от по-близките времена. Древната история по-добре да я оставим на българо-македонската историческа комисия, с безценната помощ на хора като Слави, шкембе-войвода и техните аналози в Македония.Личното ми нение е, че има науки, за които тепърва трябва да се доказва, че са науки. Освен историята, такива има сред някои, да не кажа повечето от хуманитарните, както и икономическата.
  —цитат от коментар 43 на tsvetko_51


  Историята Е наука и пособно на другите науки е абстрактна интелектуална дисциплина, която - посредством установена научна методология - установява, събира и систематизира историческите факти. Следващата и задача е да анализира тези факти, да ги постави в техния контекст и въз основа на този анализ да произведе научна хипотеза , която да обясни тяхната причинно-следствена връзка, роля и значение. т.е. да създаде ментален, интелектуален експеримент, който - поставяйки фактите в широк теоретичен контекст, да обясни тяхната функция в система.
  Противно на всеобщото лишко разбиране за науките, едно историческо научно изследване - подобно на повечето други науки - не може да даде едно "во веки", "съвършено", "окончателно" , "универсално" обяснение на миналото. Също така - подобно на другите науки - история като наука зависи от обществото , което я използва и нивото на аудиторията, т.е. на реципиента на историческото знание.
  Вдъщност много малка част от аудиторията на историците е интелектуално подготвена и неизбежно предполага поднасяне на селекция от знанието за историята по целесъобразност. Образованието в училище, например, не цели историческо познание, а запознаване на подрастващите с един необходим минимум , който е необходим за тях като граждани на обществото. Но- ако се замислим , това се отнася до всички дисциплии, които се преподават в училище - вкл. биология, химия, физика.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  "Чисто теоретично, 9 юни дава шанс за страната, като спира авторитарните попълзновения на Александър Стамболийски и създава възможност за обновление и обединение на демократичните сили."А, дали тази възможност е използвана!? Или България се превръща в антидемократична държава в следващите няколко години!?
  —цитат от коментар 49 на Иво


  Използвана е , Иво. След преврата на 9 юни 1923 г. , въпреки организираните от съветска Русия метежи, убийства и атентати, извършвани от българските комунисти, България се превръща в една от малкото демократични страни в Европа и единствена демокрация на Балканите по онова време.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4085 Любопитно

  До коментар [#54] от "tacheaux":

  За кои години става въпрос!? От 1923 г. до 1934 г. ? Или от 1934 г. до 1944 г.!? И за двата периода заедно?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4645 Весело

  До коментар [#53] от "БОНГО":

  Но как става така че тази славна наука историята е станала повод за много войни?
  Виждаме че и дори събития станали само преди някакви си 100 години имат много интерпретации и тълкувания
  Според мен най вярно е определението че историята е гвоздеят на който всеки закача собствената си картинка на представата за света

  klimentm
 57. 57 Профил на krokodil_gena
  krokodil_gena
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Прадядо ми е убит от монархофашистите докато брани Стамболийски в Славовица от бандитите на ВМРО. После го нарязват на парчета и заедно с другите убити и разфасовани ги изсипват на мегдана. Прабаба ми успява да разпознае по часовника само една ръка от лакътя надолу. Червения терор след 44-та година всъщност е бил отговор на фашистките зверства на десните партии и буржуазията.

 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#42] от "src25600801":

  Всичко това разбира се е резултат от “подарената” ни свобода чиито последствия носим и до днес.
  Подарената свобода не струва и пет пари както сполучливо е забелязал Ст Микайловски още в онези години
  Същото важи и за 1989 година когато другарите ни подариха настоящата свобода в която се люшкаме трийсе години

  klimentm
 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  До коментар [#54] от "tacheaux":За кои години става въпрос!? От 1923 г. до 1934 г. ? Или от 1934 г. до 1944 г.!? И за двата периода заедно?
  —цитат от коментар 55 на Иво


  За периода 1923 г. до 1934 г.

 60. 60 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  До коментар [#53] от "БОНГО":Но как става така че тази славна наука историята е станала повод за много войни?Виждаме че и дори събития станали само преди някакви си 100 години имат много интерпретации и тълкуванияСпоред мен най вярно е определението че историята е гвоздеят на който всеки закача собствената си картинка на представата за света
  —цитат от коментар 56 на klimentm


  Историята не е повод за войни. Обикновено историята се използва като аргумент за оправданието на една война. Сетне дали географията, геологията, хидрологията, демографията и прочее научни дисциплини са не са (при това по-значителни от историята) поводи за войни?
  Почти всяка една научна дисциплина може да бъде използвана за пропаганда и постигане на политически резултати. Така например, Софийското поле е дадено на бъдещото Княжество България по време на Берлинския конгрес, защото - според Бисмарк - немски изследователи доказали, че Витоша и Люлин били част от старопланинската верига. Наскоро имахме такъв случай с уважавана и "безспорна" наука като вирусологията , нали? Обикновено , особено в случаи на ограничени знания, но масова заблуда за ПОЗНАНИЕ в една научна област, нещя , които я касаят , могат да бъдат използвани за обществено въздействие и постигане на политически цели.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 61. 61 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Прадядо ми е убит от монархофашистите докато брани Стамболийски в Славовица от бандитите на ВМРО. После го нарязват на парчета и заедно с другите убити и разфасовани ги изсипват на мегдана. Прабаба ми успява да разпознае по часовника само една ръка от лакътя надолу. Червения терор след 44-та година всъщност е бил отговор на фашистките зверства на десните партии и буржуазията.
  —цитат от коментар 57 на krokodil_gena


  Ъхъ.... "монархофашистът" Кимон Георгиев, участник в "морахофашисткия" преврат 1923 , стана премиер на ОФ правителството. Министър на пропагандата пък стана Димо Казасов - един от главните агитатори за деветоюнския преврат.
  Нещо повече - т.нар. "фашистка организация" - Военната лига/Военният съюз, участва и в трите преврата - 1923, 1934 и 1944. Министър -председател на последното "монархо-фашистко" правителство е К. Муравиев, министър в свалените с преврат правителства на Стамболийски и Мушанов. Да не говорим, че червеният терор засегна и хиляди земеделци и социал-демократи, които само невежо отроче на соца може да нарече "десни партии" .

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 62. 62 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Този "възродителен процес" беше обусловен главно за отвличане на вниманието на обществото от кражбата и износа на капитали! Хората мислят, че проблемът е турците, а проблемът е гонителите на турците!

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7370 Неутрално

  "безцеремонни са действията на БЗНС на изборите на 22 април 1923 г., когато на базата на „удобен” избирателен кодекс със силен мажоритарен елемент режимът печели над 85 процента от депутатските мандати при участие от 52,7 процента, при това отново с много манипулации и фалшификации“.
  Дежа вю. Това вече колко пъти го играем последните години. Само дето няма мажоритарен вот, но Славчо и това беше поискал.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#58] от "klimentm":

  Колко е хубаво че понякога ни съвпадат мненията....?

  Bukalemun
 65. 65 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Александър Цанков - останал в историята с прозвищата "кръволок" и "кървавия професор". Отговорен за убийството на десетки ако не и стотици хиляди българи без съд и без присъда ами заради политическите им убеждения. Народният съд на комунистите е детска игра в сравнение с действията на този, но това някак си не е политкоректно да се казва в днешно време.

 66. 66 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Както проф. Янчев показва, Цанков не е единствено отговорен за кръвопролитията, които - ще изтъкна още веднъж, стават масови не в резултат на девтоюнския преврат, а в резултат на опита за работническо-селска революция в България от болшевизиращата се компария и част от земеделците. Това е "гражданската война" и "подгаврянето надеждите на работните маси", за които пише А. Страшимиров. Нещо повече - и след разгрома на въстанието от септември 1923 г., Димитров и леви земеделци около Оббов продължават курса на въоръжена борба. Този курс се изразява в анархо-комунистически чети, които плячкосват селата, избиват кметове, общински и държавни служители, организират атентати . Кулминацията му е взривяването на катедралната черква "св. Неделя" в София. БКП снема този курс едва през 1925 г. В борбата между червения и белия терор , белият надделява. Основни, обаче в Белия терор, са т.нар. безотговорни фактори , групирани около Военния съюз и ген. Вълков и ген. Русев. В много отношения прри тези условия правителството на Цанков става заложник на военните.
  Такива са времената и България съвсем не е изключение, ако как Съветската власт как се справя с т.нар. "Кронщадски метеж" и с другите въстания и метежи срещу нея. Как , мислите, новата работническо-селска власт, ако септемврийското въстание бе победило, щеше да се разправя с политическите си врагове?
  Исторически погледнато е повече от ясно, че първоначалната оценка на тесните социалисти около Благоев и Луканов, че в България няма условия за революция и решението за благосклонен към преврата неутралитет на партията е било правилно.
  От болшевишка партийно-класова поозиция и ленинска гледна точка има два основни въпроса:
  1. Има ли в България "революционна ситуация" през 1923-1925 г.?
  2. Възможно ли е установяването на "работническо -селска власт" (която по определението на Зиновиев от лятото на 1922 г. е форма на диктатурата на пролетариата)?

  Отговорът и двата въпроса е "не". От какъв зор тогава Септемврийския метеж, а след това присъединяването на част от комунистите към анархистко-разбойническите чети? От какъв зор организирането на "земеделските дружини" в Югославия с пари от ИККИ (20 млн франка издейства Димитров за тях).

  И тогава се връщаме и оценяваме думите на Антон Страшимиров за "тези които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха" като най-точен анализ на Септемврийското въстание и последвалите събития.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 67. 67 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Преврат извършен от ФАШИСТИ за ФАШИСТИ!

  Комунистите са виновни! ⚪🔵🔴
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK