Къде се намира България по стълбицата на Маслоу

Никой не задава най-важния въпрос - как да бъде гарантирано здравето на обществения организъм, така че бюджетните пари да не потънат отново като капки дъжд в сахарска пустиня.

© Юлия Лазарова

Никой не задава най-важния въпрос - как да бъде гарантирано здравето на обществения организъм, така че бюджетните пари да не потънат отново като капки дъжд в сахарска пустиня.Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Пирамидата на потребностите е теория на американския психолог Ейбрахам Маслоу, който се занимава с мотивите на човек в живота му. Тя има пет нива.


Настъпи пак бюджетно време и медиите са пълни с приказки кой, колко и защо да вземе от актуализирания бюджет. На този фон в общата какафония никой не задава най-важния въпрос - как да бъде гарантирано здравето на обществения организъм, така че бюджетните пари да не потънат отново като капки дъжд в сахарска пустиня.


Общественият организъм е подчинен на същата йерархия на нуждите като човешкия - добре описани в стълбицата на Маслоу. Можем дълго да говорим за нуждата от образование и култура, но на практика тези фундаментални теми никога няма да заемат своето достойно място в обществото, докато не бъдат задоволени нуждите му от първо и второ ниво преди това.
Да припомним.


На първо ниво трябва да са задоволени нуждите от физическо оцеляване - храна, вода и покрив. И тук - за разлика от всички предходни управления - правителството правилно обръща внимание на доходите на най-бедните и социално уязвимите, които трябва не само да бъдат компенсирани за поскъпването на живота, а и да подобрят съществено своето материално положение. Дълга тема е как точно да стане това, така че да се избегнат соц политиките на калпак и да не се стимулира инфлацията - но не за това е постът ми.


Къде се намира България по стълбицата на Маслоу

© Уикипедия


Важно е да се отбележи, че задоволянето на нуждите от първо ниво е в контрола на правителството.


Не така стоят обаче нещата с потребностите от второ ниво - нашата сигурност. Този огромен проблем съществува от началото на Прехода и никога не бе решен дори задоволително. В тази рамка е много трудно и за малкия, и за големия човек да задоволи следващите нива на собствените си нужди: трудно се гради семейство и отглеждат деца в такава среда; трудно се предприемат рискове в икономиката; трудно се инвестира и правят дългосрочни планове - когато не е защитен твоят дом, твоята собственост, твоят живот.


И тук е заровено кучето: институциите, които са призвани да се справят с този проблем са извън обхвата на правителството и неговата власт.


Съдебната система е подчинена на задкулисни интереси, начело с главен прокурор - блокиращ същинската наказателна политика на държавата. Политическият контрол върху съдебната система се упражнява на практика от ГЕРБ и ДПС, които са опозиция на управлението. В парламента те блокират и промяната на Конституцията и избора на нов състав на ВСС, който би отпушил промяната.


Службите са с шефове, назначени от президента и в голяма степен са под негов контрол. За последната една година, откакто това е факт, обаче, не се забелязва промяна в тяхната работа и някакви успехи - с 1-2 малки изключения като разплитане на корупционната схема около автомагистралите, което разследване обаче е твърде възможно да е инспирарно от лична вендета на президента към Борисов.


Единственият опит на премиера да се оплаче от работата на НСО с искане за смяна на неговия шеф бе посрещнат с твърд отпор от президента. А вече никой журналист при всекидневните му интервюта не смее да го попита - "Какво стана, г-н президент с борбата срещу организираната престъпност: нали службите сега са с ваши кадри, какво са направили?"


С други думи, сега органите за сигурност в държавата са поделени между две проруски антагонистични групи - около ГЕРБ/ДПС и около президента. Общата им ненавист и стремеж да компрометират управлението обаче явно ги е накарало да заровят томаховките - възможно и по сигнал отвън. Само се замислете кога за последно Радев е критикувал Бойко Борисов или ГЕРБ? Или обратно? Мина много време нали? Най-малкото от преди започване на войната в Украйна.


Докато правителството не си върне контрола върху службите и чрез своето присъствие в парламента не може да влияе върху правосъдната система, така че да извърши належащите реформи - то всички други нива на нашата Маслоу стълбица ще бъдат блокирани:


- здравопазване, образование и инфраструктура: за отглеждане на деца и решаване на демографския проблем;


- наука, висше образование и култура: за задоволяване на духовните нужди на нацията и решаване на проблема с нейното опростачване, залиняване в мрежите на фалшивите новини и опасност от геополитическо завръщане в Евразия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK