Зависимите от руски газ със сметки в рубли страдат най-много

Казваха ни, че проблеми ще имат тези, които нямат руски газ. А ситуацията се оказа точно обратната

© Цветелина Белутова, Капитал

Казваха ни, че проблеми ще имат тези, които нямат руски газ. А ситуацията се оказа точно обратнатаКоментарът е от профила на автора във фейсбук.


Чета преди два дни текст, който твърдеше колко сигурен и евтин е руският газ и как няма нищо лошо да сме напълно зависими от руския газ. Цялата ирония е, че буквално минути по-късно "Газпром" се погрижи да обори всички тези "аргументи". И не става въпрос за думи, а за конкретни действия.


Точно преди два дни "Газпром" драстично намали доставките на газ за Германия - въпреки че съответните фирми имат дългосрочни договори за газ, плащат си точно и навреме, правят си поръчките по график, дори са открили сметки в рубли. На следващия ден бяха намалени и доставките на газ за италианската компания "Ени". Цялата теза за "сигурността" на доставките на руски газ рухна - газът спира изненадващо и без предупреждение. Десетилетни усилия на "Газпром" да се наложи като надежден и сигурен доставчик бяха унищожени за дни.
Забележете - става въпрос за намаление на доставките на газ през газопровода "Северен поток 1", който заобикаля Украйна. Винаги тезата е била, че когато има директен газопровод от Русия до Германия това ще осигури сигурни доставки. Но ето, че и тази теза рухна. Точно доставките от директния газопровод са спрени. В същото време доставките на газ през Украйна продължават.


Разбира се, изненадващото орязване на доставките на газ доведе до рязко повишение на цените. Тази сутрин цената на природния газ на борсата в Амстердам (TTF) достигна 135 евро (264 лв) - това е 62% поскъпване за два дни. Както многократно е дискутирано Германия е уязвима, защото все още няма нито един терминал за втечнен газ, т.е. дори да намери откъде да купи газ, няма как да го получи чисто физически. И ето как "евтиният" руски газ изведнъж рязко поскъпна (цената на руския газ е обвързана с TTF).


Германският министър на икономиката определи това ограничаване на газа като "политическо решение", чиято цел е да създава напрежение и да повишава цените на газа.


Подобно изкуствено помпане на цените не се случва за първи път. Нека си спомним, че България получаваше руски газ на цена от 9 евро през август 2020 г., а до април 2022 г. тази цена надмина 90 евро. Това поскъпване с 900% на руския газ се случи отново чрез създаване на напрежение на пазара в Европа. През 2021 г. "Газпром" намали доставките на газ за Европа въпреки растящото търсене и не само това, но също остави празни няколко от най-големите газохранилища в Европа, създавайки риск за зимата.


Общо взето, всеки път, когато има някаква успокоение на пазара на природен газ, "Газпром" се намесва и започва да създава напрежение, помпайки цените. Но въпросът не е само в цените - въпросът е, че реално има ограничаване на доставките. Това в момента не е фатално, но представете си какво ще стане, ако подобно нещо се случи през зимата, когато наистина газът е ключов за отоплителния сезон.


Между другото, рухва със страшна сила и друга теза, с която ни приглушиха ушите през последните месеци. Казваха ни, че който си открие сметка в рубли няма да има никакви проблеми с доставките на газ. Казваха ни, че проблеми ще имат тези, които нямат руски газ. Но ето, че ситуацията се оказа точно обратната. Зависимите от руски газ страдат най-много.


Зависимите от руски газ със сметки в рубли страдат най-много


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK