Да вдигнем ли ветото?

България трябва да се избави от капана на изолация в Европа, който сам си сложи с ветото на Северна Македония и Албания.

© Георги Кожухаров

България трябва да се избави от капана на изолация в Европа, който сам си сложи с ветото на Северна Македония и Албания.Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


В Тбилиси, Грузия, десетки хиляди са излезли по улиците с надежда за присъединяване към ЕС и откъсване от руския мир.


В уж европейска България пак десетки хиляди - след 15 години членство - пак са излезли по улиците с цел запазване на членството в ЕС и откъсване от руския мир.
Парадоксално, но факт. Общото е, че в двете страни конците ги дърпат властови кръгове, свързани с Кремъл срещу волята на народите им.


У нас, цели 15 години не можаха да се изградят - с 1-2 изключения - автентични европейски партии и политици с манталитет на европейци. На практика само в тези 1-2 партии има реално демократичен живот. Всички останали са котерии за задоволяване на групови интереси около лидера на партията. 


Но дори това е по-малката беда.


Огромната беда е, че в публичното пространство постоянно се налага наративът за Европейския съюз като "ние" и "те"; като София срещу Брюксел; като натиск, който ни принуждава да бъдем не такива, каквото някой ни е казал, че искаме да бъдем; като промяна, която ние априори отхвърляме.


За 15 години българските политици така и не успяха да изградят позитивна визия на българите за ЕС, защо сме членове, каква е нашата роля и място в ЕС. Наложи се мантрата, че ЕС е дойна крава, която е длъжна да ни дава пари и привилегии, иначе няма смисъл от нашето членство. И че ЕС е враг, когато ние трябва да дадем, дарим, променим.


Така обществото ни до днес не разбира как работи ЕС; че ние сме ЕС; че трябва да дадем нашата лепта всички европейци да живеят по-добре. Държим се като безотговорно малко дете, което само реве за играчки без да разбира, че се очаква от него конкретно поведение и поемане на отговорности, за да получава играчките. Така се живее в едно пространство със споделени ценности.


А трагедията ни е, че още не се разбират европейските ценности - че правата и свободите на всеки човек са над интересите на тази или онази нация. Че не може една нация да черпи права чрез потискането на друга нация или на хората в нея.


Основните медии дават непропорционална тежест на маргинални гласове в обществото като така ги правят мейнстрийм в дневния му ред. Масовата истерия за някакво "национално предателство" се лее безкритично от всички медии.


Още преди да стане ясен текстът на "френското" предложение за Македония, вече изглежда всички са против.


Но кой всъщност е против - да го кажем ясно: "Възраждане", ВМРО и "Има такъв народ", а на тях пригласят БСП и президентът. Само един смокинов лист дели нашия народ от разбирането, че целта е съвсем друга - блокиране членството не на Македония, а на България в ЕС.


Именнно неразбирането на смисъла и членството ни в ЕС ни кара да го използваме като лост за уж решаването на национални проблеми с нашето минало и история.


Да, Цар Самуил е български цар, Гоце е българин, не е имало македонска нация до средата на ХХ век и т.н. Но тези теми, които не са в копенхагенските критерии за еврочленствоq не могат да служат, за да държим съдбите на два народа - македонци и албанци - като заложници.


Крайният национализъм на шепа български шовинисти, чиито архаични разбирания са широко разпространявани в медиите, за да манипулират нациятаq е абсолютно неприемлив!


България трябва да приеме "френското" предложение и и така да се избави от капана на изолация в Европа, който самd си сложи с ветото на Северна Македония и Албания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK