Как се създава компания, докато ГЕРБ "не пречи"

Днес ще съм на площада, защото политиците прекрачват всякакви морални граници.

© Фейсбук/

Днес ще съм на площада, защото политиците прекрачват всякакви морални граници.Payhawk е първият български еднорог - стартъп компания, оценена от инвеститори на над 1 млрд. долара. Христо Борисов е съосновател и изп. директор на компанията. Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е на "Дневник".


Днес в Payhawk ще е неработен ден.


Вчера от трибуната на Народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че компанията е създадена през 2018-та по времето на тяхното управление и можело да се случват компании на стойност $1 млрд., без никой да им пречи.
Но не знае, че:

  • Чакахме с месеци през 2018-та, за да има търговски регистър и да получим първата инвестиция.
  • Над 60 инвеститори отказваха да инвестират в стартираща компания от България, защото не вярваха, че сме способни да направим успешна компания на пазарен принцип.
  • 15 дни преди да фалираме през 2019-та, успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират.
  • Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България
  • 550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма.
Но въпреки това:
  • Върнахме десетки хора обратно в България, за да работят в родината си. Много не отидоха в чужбина, за да работят тук.
  • Във всеки един от офисите ни в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия работят българи.
  • Плащаме милиони за заплати и осигуровки в България и 70% от компанията е базирана тук.
  • Всеки нов служител от чужбина прекарва 2 седмици обучение в България. Цялата компания се събира два пъти на българското Черноморие и на български зимен ски курорт за тийм билдинг.
  • Вече инвеститори от цял свят идват на крак в България, защото знаят, че в България се работи здраво и иновации се случват въпреки средата.
Днес ще съм на площада, защото политиците прекрачват всякакви морални граници. Да се говори с омраза, враждебност, цинизъм е похват от едно друго време, но не и днес. Не и в моята България.


P.S. Уважаеми народен представител г-н Чолаков, не сме ги "спечелили", а сме ги изработили тези пари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK