Два свята на бизнеса в България - единият точи, другият налива

В единия свят е важно да имаш все по-добър продукт или услуга и да си полезен за клиентите си. В другия свят е важно с кого играеш тенис или белот, а клиентът получава, каквото остане.

© Юлия Лазарова

В единия свят е важно да имаш все по-добър продукт или услуга и да си полезен за клиентите си. В другия свят е важно с кого играеш тенис или белот, а клиентът получава, каквото остане.Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


Във вторник народният представител Радомир Чолаков обясни колко рискови за икономиката на страната ни са стартъпите и как държавата не трябва да ги подкрепя. Чолаков си позволи да намеси и името на Payhawk в политическото си изказване.


България днес има два свята на бизнеса: 🚀 и ⚫️
🚀 Бизнес, който изработва парите си от клиенти.


и


⚫️ Бизнес, който прави пари от държавата, обществените поръчки, грантове, помощи и парите от Европейския съюз.


🚀 В единия свят е важно да имаш все по-добър продукт или услуга и да си полезен за клиентите си.


⚫️ В другия свят е важно с кого играеш тенис или белот, а клиентът получава, каквото остане.


⚫️ Г-н Чолаков, обясни как стартъпите ще повлекат страната ни надолу, а той самият и партията му са за пазарното развитие на бизнеса и са против "инвестирането" на публични средства в бизнеса.


⚫️ Тук напомняме, че през последните десетилетия единият бизнес направи несметни милиарди от публични средства. И сега "пазарни" работодатели от него по цял ден обясняват колко още милиарда помощи искат от държавата.


На този фон, тихо и без почти никаква заслуга на държавата ни България изгради една от най-силните стартъп екосистеми в региона и Европа.


Днес някои от най-големите български компании са произлезли от Стартъп екосистемата ни.


Днес компании като Payhawk привличат стотици милиони инвестиции от някои от най-големите инвеститори в света и буквално променят репутацията и икономиката на България.


Всичко това е възможно, благодарение на труда и ценностите на самите предприемачи от Стартъп екосистемата. В този оазис на България хората имат give back начин на мислене, помагат на идващите след тях, инвестират парите, които са изработили обратно в обществото ни.


За информация за г-н Чолаков и защо стартъпите са важни:


Стартъпите обединяват целият този светъл бизнес, който си плаща данъците, който е сърцето на средната класа и се конкурира на глобалния пазар.


България може да бъде едно много по-добро място за всички нас, когато имаме повече такива компании, когато имаме по-силна средна класа и накараме институциите и политиците да бъдат полезни за обществото, а не за шепа изкуствено създадени бизнесмени, които обичат да са близо до властта! До всяка власт!


За финал - дали все пак е нужно България да инвестира пари за стартъпи?


Примерът и на Израел и на много други страни показва, че в сферата на трансфера на технологии, връзката на науката и бизнеса и на отбраната и бизнеса държавата трябва дълго време да бъде водещ инвеститор, повличайки по този начин постепенно и частните инвестиции.


Докато не бъде приет работещ механизъм за насърчаване на ангелското инвестиране т.нар. early stage финансиране не би съществувало, ако не са фондовете с публични средства.


Три реформи, които също биха намалили нуждата пари от държавата да бъдат давани за бизнеса са:


Прагът на BEAM пазара да бъде вдигнат на 8 млн евро (законопроектът е в парламента)


По-добро регламентиране на crowdfunding (законопроектът е в парламента)


Пенсионните ни фондове да могат да инвестират повече и по-лесно в Алтернативните инвестиционни фондове


А ако някой все още не е видял поста на Христо Борисов, неговият разказ, отговорът му и какво възнамерява да прави - да го прочете задължително!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK