Спойката на новото мнозинство не изглежда здрава – всеки мрази посвоему

"За жалост, не виждам успокояване на говоренето. Което ни праща на избори – а това значи да караме без парламент примерно до ноември."

© Цветелина Белутова, Капитал

"За жалост, не виждам успокояване на говоренето. Което ни праща на избори – а това значи да караме без парламент примерно до ноември."След вота на недоверие в сряда вечерта, който свали правителството на Кирил Петков, "Дневник" зададе въпроси на политически наблюдатели за това какво следва. Предлагаме ви отговорите на проф. Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Четворната коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН и "Възраждане" свали правителството. Какъв ще е следващият й ход?


- ГЕРБ и ДПС очакват да ги потърсят за участие в бъдещо управление. "Има такъв народ" (ИТН) очакват някакви символически неща, примерно Петков и Василев да бъдат оваляни в катран и пера, а Плевен да бъде преименуван на Славиград. "Възраждане" мечтае за тричане на либералите и трудови лагери.
Каква е спойката на това ново мнозинство? И колко здрава е?


- Не ми се вижда здрава, защото всеки мрази посвоему. ГЕРБ искат да се върнат във властта; ДПС се вбесиха от искането на Петков европейските либерали да замразят членството им заради Пеевски; ИТН са движени от психопатология; а "Възраждане" вече заяви, че е срещу всички. Не знам дали някакъв фактор може да влияе на всички едновременно, например бизнес интереси, Русия, евроатлантически сили. Общо ми се вижда деструктивното, отмъщението, което е лоша спойка.


Възможно ли ви изглежда в този парламент да се състави ново правителство? С чий мандат и с какъв профил?


- За мен възможен е програмен кабинет с кратък хоризонт до Нова година за приемане на най-спешните закони и справяне с украинската криза. Според мен трябва да е с мандат на "Продължаваме промяната" (преименувана междувременно като "Промяната на пауза") и подкрепен от ГЕРБ и плаващи мнозинства. Заявен хоризонт, саморазпускане и избори след това.


За жалост, не виждам успокояване на говоренето. Което ни праща на избори - а това значи да караме без парламент примерно до ноември, ако предвидим време за "рулетката", служебното правителство, ориентирането на новите депутати къде да седнат и къде е тоалетната, тежки преговори между вероятните нови 8 парламентарни партии. Качулка след много дъждове.


Каква е перспективата при предсрочни избори - да очакваме ли връщане на хартиените бюлетини и купуването на гласове?


- Това не ми се вижда драма, а глупост. Но мисля, че служебното правителство на Радев ще осъществи необходимия контрол, поне за това аз не го подозирам.


Какъв е урокът, който "Продължаваме промяната" и останалите демократични формирования, включително извънпарламентарните, трябва задължително да научат след случилото се?


- Мина модата на популизма, стана тежко за години наред и политиката отново трябва да стане сериозно занимание.


Поведението на президента допринесе ли за падането на правителството? И на какви хора ще заложи този път Радев в служебното правителство след разрива с Петков?


- Изводът за мен, за пореден път. Не бива да избираме за президенти твърде млади хора. Човек в активна възраст не се примирява със скромната функция на нашата президентска институция, почва твърде много да действа и често вреди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK