Смелостта да се опълчиш срещу статуквото у нас се наказва

Успехът в такава ситуация изисква подкрепата на огромни мнозинства - с различни профили.

© Цветелина Белутова, Капитал

Успехът в такава ситуация изисква подкрепата на огромни мнозинства - с различни профили.Избори 2023

След вота на недоверие в сряда вечерта, който свали правителството на Кирил Петков, "Дневник" зададе въпроси на политически наблюдатели за това какво следва. Предлагаме ви отговорите на доктора по политология Ружа Смилова.


Четворната коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН и "Възраждане" свали правителството. Какъв ще е следващия й ход?


- Да се разпадне.
Извън шегата, тази "коалиция на желаещите" се формира около изцяло негативен проект - отстраняването на кабинета "Петков".


Каква е спойката на това ново мнозинство? И колко здрава е?


- Отстраняването на кабинета "Петков" не се оказа трудна задача, след като опозицията и интересите, които тя представлява, получиха подкрепата на по-голямата част от групата на "Има такъв народ" (ИТН).


Перспективи пред това ново мнозинство в Народното събрание (НС), обаче, няма, доколкото практически нито една от партиите в него няма интерес да бъде асоциирана с нито една от останалите. Спойката, която по-дългата борба срещу кабинета "Петков" можеше да породи, също не се случи - поради изненадващия ход на Станислав Трифонов да изтегли министрите си без предупреждение. Тази спойка така или иначе не би била здрава заради огромните разлики в позициите на партиите по геополитически, идеологически и т.н. въпроси.


Открита коалиция между ГЕРБ и "Възраждане", например, не е възможна - макар да не са немислими варианти за кабинет на малцинство с подкрепа тип "златен пръст", добре познати от близката ни политическа история. Но ГЕРБ така или иначе нямат интерес от формиране на воден от тях нов кабинет в рамките на това НС - най-малкото защото надеждите им са за по-добър резултат от едни нови избори. Но и защото водено от тях управление по време на криза би им донесло повече негативи.


Възможно ли Ви изглежда в този парламент да се състави ново правителство? С чий мандат и с какъв профил?


- Много малко вероятно е. "Продължаваме промяната" (ПП) ще опитат да формират коалиция, но партньорите им от "Демократична България" (ДБ) нямат интерес от по-нататъшно участие във власт, в която участват и БСП - особено предвид вероятността за скорошни предсрочни избори. ГЕРБ имат интерес да подкрепят "про-евроатлантически" кабинет, но нито ПП, нито ДБ са готови да приемат такава подкрепа заради ангажимента им да работят за разграждане на "модела Борисов".


Сегашната заявка на ПП - за "програмен" кабинет с къс мандат и ясни цели - актуализация на бюджета и законодателно обезпечаване на Плана за възстановяване и устойчивост, всъщност може да се осъществи и от НС с кабинет в оставка, в случай че президентът Радев реши да проточи процедурите по излъчване на нов кабинет. Тези възможности следва да бъдат обсъдени на консултациите при президента, за да не се стигне до ситуация, в която така важните за страната ни законодателни актове не са приети от едно бързо разпуснато НС.


Каква е перспективата при предсрочни избори - да очакваме ли връщане на хартиените бюлетини и купуването на гласове?


- Вероятността за връщане на хартиените бюлетини е огромна - в това НС има достатъчна подкрепа за това. Не съм напълно убедена, че единственият фактор да няма масово купуване на гласове при изборите от 2021, бе въвеждането на изцяло машинен вот. Но дори и това да е било така, подобен ефект може да не е устойчив във времето, защото той по-скоро се дължи на промяната на метода - на купувачите на гласове просто им трябва време, за да се адаптират и овладеят новата система - а не на това, че машинното гласуване е 100% гаранция за честен вот. Не е изключено дори и с изцяло машинен вот при предсрочните избори да видим отново по-масово купуване на гласове. Просто няма метод на гласуване, който да не подлежи на корумпиране, ако има достатъчен интерес от това.


Какъв е урокът, който "Продължаваме промяната" и останалите демократични формирования, включително извънпарламентарните, трябва задължително да научат след случилото се?


- Че смелостта да се опълчиш срещу статуквото у нас се наказва. Но това надали е новина за тях. Успехът в такава ситуация изисква подкрепата на огромни мнозинства - с различни профили. Осигуряването на такава подкрепа е ключ срещу това един кабинет на промяната да се превърне в заложник на интересите, срещу които се бори.


Поведението на президента допринесе ли за падането на правителството?


- Мисля, че да. Радев продължава да се радва на висок рейтинг, и атаките му срещу кабинета "Петков" допринесоха за свиване на подкрепата за правителството. В една много трудна за всяко едно управление ситуация - каквато е ситуацията на връхлитащи една след друга кризи, и дори война - президентът избра да играе дестабилизираща роля. Няма да спекулирам за това какви са мотивите му да заема такава позиции, но ефектът е ясен - политическа дестабилизация на страната в ситуация на война в близко съседство.


На какви хора ще заложи този път Радев в служебното правителство, след разрива с Петков?


- Не мога да гадая. Това, което президентът Радев като отговорен политик би следвало да направи в тази ситуация, обаче, е да използва мъдро и добросъвестно всички механизми, с които разполага президентската институция по конституция, за да подпомогне формирането на нов кабинет в рамките на това НС, или поне да удължи максимално живота на това НС, за да могат да бъдат приети актуализацията на бюджета и всички необходими законодателни актове, за да може България да започне да усвоява средствата от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост.


Бързо разпускане на НС и формиране на служебен кабинет биха подкрепили подозренията, че политическата дестабилизацията на страната не е непреднамерен резултат от поредица необмислени действия, а е част от по-дългосрочен план.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2023


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK