Кой задейства бомбата с дистанционно управление

Слави Трифонов трябва да си дава сметката, че постави партията си в положението на терорист самоубиец, защото на следващите избори вероятно няма да влезе в парламента.

© Стопкадър

Слави Трифонов трябва да си дава сметката, че постави партията си в положението на терорист самоубиец, защото на следващите избори вероятно няма да влезе в парламента.Още от самото начало на съществуването на кабинета Кирил Петков беше ясно, че ляво-дясната коалиция - включваща и "Демократична България" (ДБ), и БСП - граничи с невъзможното и че Слави Трифонов е една бомба със закъснител. Петков имаше почти непосилна задача на балансьор, който при това трябва да свърши важни неща в изключително тежки международни условия. Начинът, по който Трифонов внезапно свали кабинета, и подбраният за това момент, в който трябваше да се вземат ключови за страната ни решения, навяват подозрението, че бомбата не е била просто със закъснител, а е била с дистанционно управление. Защо тя бе задействана точно сега, след 6 месеца привиден мир в управляващата коалиция?


Освен големите пари, за които вече стана ясно, има една основна външна причина за избухването на бомбата в този момент. И тя - по-всичко изглежда - е в Москва. От там, не от вчера, идват много конци, дърпащи живота у нас - конци, прекарани през сараи, газови тръби, разнообразни спящи клетки и очевидни провокатори (като К. Костадинов) .


Благодарение на своята тактическа грешка със спирането на газа за България и благодарение на това вече бивше правителство, изведнъж се оказа, че страната ни не е била така фатално привързана към Москва, със здравия робски синджир на тотална енергийна зависимост. Изведнъж се оказа, че можем да имаме, и то веднага, съвсем достатъчни количества газ - дори по-евтин от руския - от Азербайджан и от терминалите за втечнен газ в Гърция. Това скъсване на синджира (тук си мисля и за символичното кученце, подарено от Бойко Борисов на Големия брат в Москва, и за нашето послушно построяване на турския поток от Москва към Белград, вместо на конектора с Гърция) - това рязко и внезапно скъсване на синджира не се прощава лесно. И всички спящи клетки и задкулисни зависимости бяха веднага задействани.
Има още една важна причина за внезапното експлодиране на бомбата с дистанционно управление. (Разбира се, Слави Трифонов трябва да си дава сметката, че постави партията си в положението на терорист самоубиец, защото на следващите избори вероятно няма да влезе в парламента.) Тази не по-малко важна причина е свързана с войната на Москва срещу разширяването на ЕС. И по-специално - разширяването на съюза в смятаната от Москва за своя сфера на влияние бивша Югославия - или Западните Балкани.


Очевидно влизането на Република Северна Македония и Албания в ЕС е червена линия за Путин. И в момента, в който това правителство постигна голям успех и на този фронт (освен на енергийния) и благодарение на работата на кабинета Петков, Европейският съюз, който е под френско председателство, се ангажира със защита на българските искания в спора с Република Северна Македония, бомбата в правителството трябваше да избухне.


"Коалицията" на свалилите правителството ( макар че го взриви Трифонов) е не по-малко странна от бившата управляваща коалиция. И всеки в нея има своите лични интереси - шоуменът, любим на мафията, Пеевски, дошъл специално да натисне бутона, Борисов, който се страхува, че промените в КПКОНПИ могат да го доведат до съд, Копейкин - редникът, и Митрофанова - офицерът на тихия путински фронт у нас. Но свалянето на правителството всъщност беше подкрепено и от президента.


Краят на една епоха, или Мутренската култура и залезът на Запада
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Кирил Петков първо беше обявен за национален предател от шоумена, но всички останали в новата четворна коалиция му пригласяха. Първо - Петков нещо бил правил тайно от парламента, договарял се с Макрон и бил национален предател, после пък обратното - защо той лично не се бил ангажирал да приеме френското предложение, а прехвърлял отговорността на парламента А накрая, след като свалиха Кирил Петков, Борисов се опита да си присвои заслугата за приемането на френското предложение, докато Петков, чието правителство свърши работата, пак си остана лошият човек, предателят и т.н. Подлостта на политиците е безгранична.


Всеки си прави (по добре или по-зле) някакви лични сметки. Ясна е играта на Копейкин - освен че той е единственият отявлен враг на ЕС, НАТО и западната демокрация, така той може да увеличи присъствието си в следващия парламент. Причината е политическата неграмотност на определена прослойка от населението у нас, неграмотност, подпомагана активно и от руската пропаганда. Заедно с Копейкин и президентският човек Янев, който категорично отказа да нарече войната "война" и послушно повтаряше путиновата формулировка за "военна операция", има шанс да получи доста места в следващия парламент. Така, заедно с БСП, можем да имаме едно де факто проруско мнозинство.


Партията на Слави Трифонов се самовзриви по една или друга причина. За ДПС е ясно защо участва в свалянето на правителството - те твърдо стоят зад Пеевски. (Интересно защо им е така трудно да се разделят с него? На този въпрос може най-добре може да отговори, но няма да отговори, Ахмед Доган.)


А Бойко Борисов? Каква е неговата игра? Той е човек с политическа интуиция и би трябвало да знае, че свалянето на Кирил Петков в този момент само ще повдигне рейтинга на "Продължаваме промяната," а и на "Демократична България". Има го страха на Борисов от съд, който вече споменахме. И от подготвяните промени в КПКОНПИ. ( Впрочем основна топла връзка между ДПС и Борисов е главният прокурор Гешев. А това правителство беше решено да намери начин за някаква отчетност на главния прокурор, което вече от много години изисква от нас Европейският съюз, а ние упорито не го правим).


Астероид. Триптих за края на света
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

От друга страна Борисов вероятно се надява, че ще спечели следващите избори. (Макар че свалянето на правителството от такава "четворна коалиция" , силно ще повдигне рейтинга на ПП и ДБ, които не искат да се коалират с него.) Може би Борисов се надява да състави правителство, още при завъртането на парламентарната рулетка в този парламент - разбира се с ДПС, но ако е възможно да привлече и другите две катогерично про-евроатлантически политически сили.


При всяко положение, ако трябва да се спекулира с думата национално предателство, а това постоянно се правеше и се прави по адрес на Петков, истински национални предатели са тези, които заради някакви лични (или чужди) интереси жертват България - европейски субсидии, национална сигурност, национални интереси на Балканите, енергийна независимост, като хвърлят страната в предизборен хаос и несигурност точно в този момент. Ясно е, че без парламент, който трябва да взема жизнено важни за страната решения, и с ново служебно правителство, влакът ни отново ще спре в нищото.


Все пак, дори и взривен с дистанционнно управление, кабинетът "Петков" постигна двете неща, заради които беше свален. А преди няколко дни започна тестването на конектора с Гърция, който скоро ще проработи и ще ни направи напълно енергийно независими от Москва. А една нова парламентарна коалиция ( про-евро-атлантическа - както сам Копейкин я определи) гласува предложението на "Демократична България" за приемане на френското предложение за спора с Република Северна Македония. А това предложение е голям шанс за нас, защото нашите искания с него стават общоевропейски. Това би гарантирало и разширяването на ЕС на Балканите, което Русия искаше да предотврати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK