Приказка за българската политическа ламя

Бяха спрени три огромни крана - "Газпром", Капитан Андреево и магистралите. Което не може да се прости.

© Цветелина Белутова, Капитал

Бяха спрени три огромни крана - "Газпром", Капитан Андреево и магистралите. Което не може да се прости.Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


Нашата олигархия е витална, защото е като политическа ламя с много глави. И е винаги готова да смени всяка паднала глава с нова.


През годините на Прехода паднаха главите: "Български бизнес блок", БЗНС-тирета, СДС-тирета, АСП, "Нов избор", "Европа нещо си", "България нещо си", РЗС, НФСБ, ГОРД, "Без цензура", "Лидер", "Воля". Към финала са "Атака", а може би и ВМРО. Очакват развитие "Възраждане" и "Възход".
Разбира се, не всички са с еднакъв генезис, някои дори се появиха като автентични партии. Общото между всички е, че възникват не като проекти с нови идеи за България, а на основа "анти", за да оберат протестен вот срещу статуквото. И затова финалът им е сходен - завършват като лидерски проекти на една котерия около партиен вожд без електорат. И с изпълнена мисия да подкрепят към конкретен момент някой от трите стожера на Прехода - БСП (вляво), ДПС (център), а по-късно и ГЕРБ, който трябваше да продължи (вдясно) неуспешния проект НДСВ.


В политически план партийните глави на Ламята имат доста сходна жизнена траектория.


(1) За разлика от класическия тип партии, които възникват около идеи, събиращи заедно хора - като "Да, България" - тези партии възникват около конкретен човек. Той или е вече известен и привлича електорат като Царя и Слави. Или се оформя първо като телевизионен продукт - Волен Сидеров и Валери Симеонов чрез СКАТ; Бареков чрез БТВ; Марешки чрез тв отразяване на евтиния бензин; сега Янев като една година премиер.


(2) Повечето или нямат ясна идеология, или търсят такава, която привлича максимално гласове по чувствителни теми. Затова и повечето са "патриотични", защото застъпват теми, които вълнуват всички българи. Едни се борят директно срещу Запада ("Атака" и "Възраждане" ), други захлебват с темата "Македония" ( ВМРО и "Има такъв народ"); трети експлоатират социални теми (НФСБ, ББЦ).


Но на практика - всички в парламента обслужват олигархията чрез своето законодателство и назначения.


(3) Важно е да се отбележи - че никоя нова глава не е "евроатлантическа", защото тази роля е запазена за трите Кита - ГЕРБ, ДПС и БСП, която при Корнелия открито започна да се връща към корените си от преди влизането в ЕС. Тоест Олигархията има едно желязно правило на своята архитектура: всеки нов продукт трябва да е контрапункт на "прозападните" стожери, за да обира вота, който не отива при тях.


(4) Всички глави на олигархията - за да объркват хората - репликират критиката на автентичните им опоненти към тях:


- Бойко Борисов говори за корупция и измами, за да забравим кой е той;


- ДПС говори за най-слабото правителство на Прехода сякаш ги няма Беров и Орешарски и за Прокопиев сякаш Пеевски не съществува;


- "Има такъв народ" говори за предателство, след като погубиха три парламента и две години историческо време на България;


- "Възраждане" и те критикуват за предателство, след като са наричани копейки;


- Президентът критикува премиера за разнопосочни сигнали, след като той замести Бойко Борисов с по две противоположни мнения на ден, и т.н.


(5) Никоя глава на олигархията няма автентична програма за реформи на публичната сфера, която да подобри държавното управление и да облекчи живота на хората, да не говорим как да се реши проблемът с бедността.


Затова всеки автентичен играч на политическата сцена става прицел на всички тези глави на една и съща ламя.


Двете теми, които са най-болезнени за ламята, са:


(1) Спиране на кранчетата, от която тя се пои.


А бяха спрени три огромни крана - "Газпром", Капитан Андреево и магистралите. Което не може да се прости.


(2) Реална програма за справяне с бедността, която поддържа огромната маса електорат на олигархията.


В това отношение Асен Василев е първият, който разбира тази връзка и насочи усилия да изведе от бедствено положение чрез възможностите на бюджета най-бедните пенсионери и социално слаби, така заплашвайки тяхната лоялност към олигархията. Както се вижда от всеки разумен икономист - неговата широко критикувана програма от всички в опозиция с нищо не е влошила публичните финанси. Да, мерките често са на калпак - но както показват намеренията за отстъпки за горивата - не всичко е възможно, особено в срок, за да има ефект.


И Ламята така свали правителството. Което сега медиите представят като самосвалило се. Нали трябва да остане някакъв "западен" имидж на Ламята за предстоящия еврофондов грабеж. Поредният.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK