Избирателите на площада са спечелени. Трябва да се слезе при останалите

Малко чудо си е, че ИТН издържаха цели 191 дни, преди да свалят правителството.

© Цветелина Белутова, Капитал

Малко чудо си е, че ИТН издържаха цели 191 дни, преди да свалят правителството.След вота на недоверие, който свали правителството на Кирил Петков, "Дневник" зададе въпроси на политически наблюдатели за това какво следва. Предлагаме ви отговорите на политолога проф. Анна Кръстева. Какво отговориха проф. Ивайло Дичев и д-р Ружа Смилова четете тук и тук.


Четворната коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН и "Възраждане" свали правителството. Каква е спойката на това ново мнозинство? И колко здрава е?


- Коалиция на абсурда: "Има такъв народ" (ИТН) напусна "Продължаваме промяната" (ПП) заради Северна Македония, за да се прегърне с ГЕРБ, който вдигна ветото. ГЕРБ дава рамо за вдигане на ветото, което сам беше наложил. А кой е предател и кой герой в македонската сага, в която едно и също действие беше заклеймявано или възхвалявано - зрителят съвсем загуби нишката.
Доста още абсурди в сегашната пиеса. Но абсурдите могат да бъдат път към истината - като че ли просветва, че ИТН е Троянският кон на Пеевски/ДПС и си е малко чудо, че издържаха цели 191 дни, преди да превземат/свалят правителството.


Както откровено резюмира Тошко Йорданов в жанра "рапорт даден, рапорт приет": "Кабинетът беше за сваляне и падна."


Любопитното е, че авторите на първия успешен в демократичната ни история вот на недоверие категорично отричат авторство и вместо да са горди със създаването на исторически прецедент, го представят като безсубектно действие или най-много автогол. Съвсем в стилистиката на Тошко Йорданов Дeница Сачева, която е ненадминат майстор да усвоява на секундата, който жанр трябва, ни обясни новия политически оксиморон: "Не ГЕРБ свали правителството, то само се свали."


Пост-демокрация, пост-политика, политическа криза - моя статия, писана преди време, излиза точно в дните на вето, политически блокаж, нов политически срив. Не обичам когато политиката така кратегорично потвърждава политологията.


Миналия април нарекохте Слави Трифонов продавач на мечти. Сега обаче "сергията" май се затваря?


- Вече има нов сериал - "Танцуващият с вълците & властта". ИТН ще прави правителство в този парламент - то няма да бъде нито с ГЕРБ и ДПС, нито с "Продължаваме промяната" на Кирил Петков. Доста избиратели вече са пресметнали, че няма как да я бъде тази парламентарна аритметика, но те така и така няма да гласуват за ИТН.


Новият сценарий таргетира два сегмента на свиващия се като шагренова кожа електорат на Слави Трифонов - мъжкарите, които силно любят и мразят. С тях Тошко Йорданов споделя: "Мъжкото и достойното поведение е или си търсиш сам партньори в парламента, или отиваш на избори." Как си търсиш сам партньори в парламент, в който може би не остана политическа сила, която да не е била силно обиждана от ИТН и лично от зам.-председателя... Но това са дреболии, които минават под радара на силно мразещите и обичащите. А техните исконни чувства, естествено, се помпат всекидневно с предатели и други сказки за Северна Македония.


За да се държи зрителят тръпнещ, Слави му написа открито писмо, в което преброи подкрепата до 182 депутати. А защо не радикално и тотално 240 - се размечта всеотдайният му избирател.


Какъв е урокът, който "Продължаваме промяната" и останалите демократични формирования, включително извънпарламентарните, трябва задължително да научат след случилото се?


- Много са уроците, които спешно трябва да усвои ПП. Първо, че историческите задачи за голямата промяна трябва да се съчетаят максимално бързо с прозаични задачи като регистрация на партията. Второ, че задачата на всяко правителство е да управлява добре държавата в духа на общия интерес, а лидерските амбиции, екипният дух на министрите и т.н. имат значение, само доколкото обслужват първата цел. Би било истинска иновация на политическата ни сцена, ако лидер и партия не се обвързват неотменно. Трето и най-важно, ключовата битка е за избирателите. Тези от площада са спечелени и ще подкрепят. Спешно трябва да се слезе при останалите, защото у тях е ключът за мандата на следващото управление.


Четвърто, пето и шесто са в духа на последното, както и спешна електорална стратегия. Електорална, не само управленска коалиция ПП - "Демократична България" трябва сериозно да се обмисли, ако борбата ще е за първото място. Приоритет трябва да се новите избори, а не невъзможната задача да се спасява този парламент.


Възможно ли Ви изглежда в този парламент да се състави ново правителство? С чий мандат и с какъв профил?


- Възможно, но не реалистично.


Двете невъзможни възможности са на ГЕРБ и ПП.


Новата коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН и "Възраждане" веднага може да го направи с втория връчен от президент мандат, но това би означавало да се разстрелят всички електорално право в сърцето. Всички, освен ДПС, което нищо не го подрива електорално.


ГЕРБ като опитен играч веднага отрече този морбиден сценарий и мощно води кампания. ДПС и "Възраждане" са винаги мобилизирани. ИТН вече лансира новият сценарий, макар перченето да е само за пред публиката, а зад кулисите си е истински потрес от предстоящото.


ПП иска да опита, но няма шанс да успее - и математически, и политически. Дупката без депутатите на ИТН е твърде голяма, за да бъде запълнена от свободни електрони. А и всички партии са взели мерки на макс срещу еманципацията на подобни електрони. По-същественото е, че ако ПП успее да привлече достатъчно депутати от други парламентарни групи, ще остане горчивия вкус на deja vu, на методи на алъш-вериж, на cash политици, които осигуряват гласове, но не и легитимност за сериозни реформи.


Каква е перспективата при предсрочни избори - да очакваме ли връщане на хартиените бюлетини и купуването на гласове?


- Едни искат да печелят избори с хартиени бюлетини, други - с реформи и ново лидерство. Това не е новина. Новина е, че го чуваме от БСП: "БСП има резерв от гласове, но те не са в хартиената бюлетина, а в промяната на ръководството на партията." Крум Зарков (отново) иска да превърне в политическа новина и обновлението на БСП, и себе си начело на този проект.


Големият залог на изборите не са хартиените бюлетини. Залогът е промяна или пост-демокрация. Както на серията предишни избори. Превзета държава, яростно съпротивляващи се схеми на корупция, трудно поддаваща се на реформи съдебна система - това са огромните управленски предизвикателства. Електоралните са огромната клиентела на ГЕРБ и ДПС. Ще успеят ли ПП и ДБ да мобилизират критична маса граждани, която да даде мандат за промяна. Резултатът е повече от неочевиден.


Има и добра новина за предстоящите избори - няма да ги спечели ИТН, които веднага да върнат мандата и да влезем веднага в нова изборна спирала.


Поведението на президента допринесе ли за падането на правителството? И на какви хора ще заложи този път Радев в служебното правителство, след разрива с Петков?


- Президентът се върна при себе си. Беше малък реверанс към множеството на протестния площад и експеримент да заложи на харвадски либерали. Експериментът на фасадата никога не е бил катарзис, още по-малко политическа визия за промяна. Той беше пре-декорация на мизансцена, а пиесата си е същата - след повече власт още повече власт. Образовани, мислещи, еманципирани от патрон премиер и вицепремиер, естествено не са част от нея и тези актьори трябваше бързо да бъдат отстранени.


Този път президентът ще играе на свое и сигурно - националистическа, проруска, твърда формация. Стефан Янев и "Български възход" са предвидими, няма да поднасят изненади. Колко възраждания и възходи може да понесе българският избирател - изборите скоро ще покажат.


Целта на президента не е поредното служебно правителство с малък хоризонт, целта е послушно редовно правителство с дълъг хоризонт - Румен Радев е едва в началото на втория си мандат .


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK