На Балканите има газ дори без руски доставки

Газопроводът през Полша не се ползва, а "Турски поток" е в профилактика. Въпреки това дори има излишък и газохранилищата продължават да се пълнят.

© Кремъл

Газопроводът през Полша не се ползва, а "Турски поток" е в профилактика. Въпреки това дори има излишък и газохранилищата продължават да се пълнят.Текстът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е на "Дневник".


От вторник насам (миналата седмица - бел. ред.) "Турски поток" е спрян за профилактика - никакъв руски газ не влиза на Балканския полуостров. Въпреки това няма никакъв дефицит на газ в региона. Нещо повече, дори има излишък на газ и газохранилищата продължават да се пълнят. Чирен също се пълни, беше 33.2% в понеделник, а в четвъртък вече е 34.5%. Така че газ има дори без руски доставки.


Положението е същото в цяла Европа. Влизат ограничени количества руски газ през Украйна и още по-ограничени количества през "Северен поток 1". Газопроводът през Полша не се ползва, а "Турски поток" е в профилактика. Въпреки малкия приток на руски газ, в Европа също има излишък на газ и газохранилищата продължават да се пълнят - в понеделник бяха пълни 55% от капацитета, което до четвъртък се увеличи на почти 56%.
Тогава какъв е проблемът? През лятото потреблението на природен газ е ограничено и може да се покрие без руски газ. През зимата, обаче, потреблението на газ е много по-високо, но в някои страни няма достатъчно инфраструктура за внос на не-руски газ (Германия е такъв пример - там няма нито един терминал за втечнен газ).


Поради този проблем се работи в няколко посоки. От една страна, бързо се пълнят газохранилищата, така че да има високи резерви от газ за зимата. От друга страна, бързо се инсталират плаващи терминали за втечнен газ (няколко такива ще влязат в експлоатация до зимата - включително в Естония, Финландия, Нидерландия, Германия, а още една дузина ще бъдат готови до 1-2 години). На трето място, активира се резерв от въглищни електроцентрали, за да могат при нужда да се изключат газовите електроцентрали и така да се спести газ (в някои европейски страни голяма част от тока се произвежда от газ).


За България е важно да се пусне в експлоатация газовата връзка с Гърция, за да получаваме пълните количества от евтин азерски газ. Също така Чирен трябва да се напълни 100% до зимата (за разлика от миналата година когато беше едва 70%). Необходимо е да се подпишат договори за регулярни доставки на газ през зимата. А през следващата година трябва да се завърши и терминалът за втечнен газ в Александруполис, където България е акционер.


Източник на данните: Gas Infrastructure Europe и ENTSOG

Източник на данните: Gas Infrastructure Europe и ENTSOG


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK