Между "Капитан Андреево" и Джон Маклафлин

Какво ще откриете в новия брой на "Капитал"

Между "Капитан Андреево" и Джон Маклафлин


През годините на т.нар. преход в България сме се нагледали на различни иновативни корупционни модели. Но случаят "Капитан Андреево" е по-особен. В продължение поне на десетилетие държавата е била отстъпила ключовия контролно-пропускателен пункт на частни фирми, зад които стоят хора, известни повече с прякорите си от подземния свят. И очаквано осветяването на този модел предизвика първо предложения за подкупи, а след това и физически заплахи. В темата на този брой на "Капитал" се опитваме да обясним какво точно се e случвало на границата, кои са основните играчи и била ли реално превзета държавата.


Всъщност на фона на политическите вълнения, от които ще зависи и развръзката за "Капитан Андреево", още няколко текста в броя са посветени на известни от миналото фигури. Една от тях е осъденият за трафик на кокаин българин Евелин Банев-Брендо. Швейцарската банка Credit Suisse бе осъдена, че не е предотвратила пране на пари от Брендо, и така се превърна в първата голяма банкова група в историята на страната, призната за виновна за подобно престъпление.


Друго известно лице на прехода - Емил Кошлуков, пък остана начело на Българска национална телевизия поне за още известно време, след като нито един от основните кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия не получи достатъчно подкрепа и при третото гласуване в Съвета за електронни медии.
Все пак в броя ни има и по-мотивиращи текстове. Един от тях разказва за начините, по които за кратко време много украински българи се организират и успяват да помогнат на хиляди украинци, пострадали от войната.


Друг показва историята на българско-американската софтуерна компания LucidLink, която набра 20 млн. долара инвестиция при 200 млн. долара оценка в рунд от серия B, което я прави един от най-скъпите стартъпи с български корени.


В отделни теми пък разказваме за две инвестиции в различни сектори, които ще създадат работни места и добавят стойност тук. Едната е на австрийския здравен холдинг SANLAS, който вложи 1.5 млн. евро в медицински център в София. Лечебното заведение се отличава от останалите, тъй като е посветено първо на профилактиката на заболяванията.


Друга инвестиция пък е на девненския завод "Солвей Соди", който с вложените 60 млн. лв. изгради инсталация за натриев бикарбонат, която ще е една от най-големите в света и втора по размер в Европа (след друг завод на групата Solvay).


В "Капитал" разказваме и историята на една особена порода предприемач - в последните близо 15 години Йордан Дъбов е посветен само на един продукт - кафето, но един определен вид - на т.нар. specialty coffee - най-добрите и качествени в света. Той е и гаранцията за качеството на семейния си бранд - Dabov Spеcialty Coffee.


И завършваме с познато лице, което предизвиква само положителни емоции - джаз легендата Джон Маклафлин разказва за кариерата си, преди да гостува на фестивала A to Jazz.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK